Första kvinnan i spetsen på 114 år

Kvinnorna förstärker Svenska Tennisförbundets styrelse. Åsa Hedin blir ny orförande efter Thomas Wallén som slutar efter fem år. Ny är också f.d tourspelaren Johanna Larsson.

För första gången i det Svenska tennisförbundets 114-åriga historia har förbundet nu en kvinnlig ordförande.  

Åsa Hedin valdes in som ledamot i Svenska Tennisförbundets styrelse vid förbundsmötet i Göteborg i maj 2019. Ett år senare blir hon ny ordförande efter Thomas Wallén, som tidigt deklarerade att inte ställa om för omval. Wallén har varit ordförande i SvTF de senaste fem åren. 

Ingen betänketid

– Jag behövde ingen betänketid. Jag blev väldigt glad och hedrad att få den här möjligheten att bidra till utvecklingen av svensk tennis. Det är både en rolig och utmanande roll, säger hon.

– Det här ska bli väldigt skoj. Jag hoppas det kan inspirera andra tjejer att ta ledande positioner.

Åsa har cirka 30 år bakom sig som framgångsrik ledare inom näringslivet. Hon har bland annat varit VD för Elekta Instrument AB och strategi- och affärsutvecklingschef för Gambro AB.

Åsas tennisintresse har funnits med sedan barnsben under uppväxten i Göteborg..

–Jag tycker bara det är roligt att nu få vara med och bidra till tennisen. Det är fantastiskt kul när man hållit på med sporten i olika former hela sitt liv att få vara med och ge tillbaka.

1981 flyttade hon till USA för att gå på college men också för att senare jobba som tennistränare.

Det är också i USA hon har två av sin största inspirationskälla och förebild.

– Steve Wilkinson som var min coach i USA och drivande i USPTA. Han hade tennisen som en livsfilosofi både på och utanför banan och inpräntade vikten av att alltid göra sitt bästa, att ha en positiv attityd och värna om en bra relation på och utanför tennisbanan.

1985 flyttade hon hem till Sverige och huvudstaden där hon stannat. Åsa har för övrigt medlemsskap i fyra klubbar i tre regioner; Saltsjöbaden, KLTK, Ronneby och Fiskebäckskil.

Livslång kärlek

– Jag spelar så mycket jag kan, tennisen för mig är en livslång kärlek.

Nu vill hon jobba med allt från ungdomar till seniorer. Avgörande för sporten är att få nya och fler spelare.

– Det är utmanande, men vi  ser generellt att idrottssverige tappar ungdomar. Nu har tennisförbundet varit förskonade, men det är svårare att få in ungdomar i idrott.  

Åsa välkomnar också Johanna Larsson in i styrelsen. Hon avslutad som så sent som i februari sin karriär. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Premier League-klubben Manchester United kan få nya ägare.Det råder onekligen turbulens hos Manchester United. Cristiano Ronaldo lämnar klubben med omedelbar verkan och samtidigt meddelar klubbens ägare att de kan tänka sig att sälja klubben..

Hos grannarn i Manchester City är det desto lugnare. Tränaren Pep Guardiola sitter med pennan i hande för att skriva på ett kontrakt som innebär att han stannar till och med 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

För tionde året i rad stärker Svenska Spel svensk ungdomsidrott när årets pengar från initiativet Gräsroten betalas ut idag. Sedan starten av Gräsroten har drygt en halv miljard kronor betalats ut till ungdomsidrotten.

I år får 8 567 föreningar i 73 idrotter dela på 35 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta att gå direkt till föreningarnas ungdomsverksamhet och det är Svenska Spels kunder som bestämmer hur pengarna fördelas.

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.