Hanna har tävlat i sex landslag

Hanna Teerijoki  är den enda europeiska som har tävlat i sex olika landslag: fotboll, bandy, ishockey, golf, rinkbandy och landhockey. Som om inte vore nog är hon också framgångsrik företagare. 

Sven Tumba är högaktuell i en tv-dokumentär. Han nådde tre landslag, golf, fotboll och ishockey. Men han har en bit till en kvinna som är ett fenomen.

Hanna Teerijoki hann också med att utbildade sig till pilot under de mest intensiva idrottsåren.

Hanna har meriter så det räcker och blir över. Denna 58-åring är särklassig.  Till meriterna hör dessutom det faktum att hon har blivit finsk mästare i alla idrotterna, förutom ishockey. Totalt har hon 26 finska mästerskapsguld! 

Värvad av herrlaget

I sin favoritsport, bandy, utmärkte hon sig genom att bli värvad av HIFK:s herrlag, men det finska bandyförbundet godkände inte att hon skulle spela i en herrserie. Hanna har däremot varit tränare för samma herrlag. Senare blev hon förbundskapten för det finska damlandslaget. 

I Sverige har Hanna Teerijoki främst gjort sig känd som bandyspelare. 1988 vann hon svenska skytteligan och 1991 skedde det igen, då i Västerstrands AIK. Hon vann också SM-guld med AIK 1988 och Västerstrands AIK 1991 och 1994. 

Hanna Teerijoki hann också med att bli svensk mästare i ishockey med FoC Farsta både 1995 och 1997. 

- När jag sportade  i Sverige jag var tvungen att jobba. Mest hos sponsorer. I Norge spelade jag bara bandy. Allting var väldigt bra fixat. Jag kom faktiskt med i det norska  olympialaget  i ishockey till Nagano, men samtidigt kom jag in i flygskolan och då tackade jag nej till landslaget.

Delägare i fyra golfbanor

Hon har haft en civil karriär som pilot mellan 1997 och 2003 och har sedan arbetat inom golfsporten. 

I dag äger hon tillsammans med sin bror Finlands största golfbana, Paloheinä golf Oy utanför Helsingfors, men har också intressen i tre andra golfanläggningar, alla vinstgivande!

Finland har ca 144 000 spelare och 124 golfbanor (ca 110  är aktiebolag). I fjol ökade antalet spelare med 20 procent.  

Just Paloheinä golf Oy, där Hanna har varit delägare i 20 år har alltid gott med vinst.

- Vi hade 1,6 miljoner euro i intäkter och vinsten uppgick till 231 000 euro i fjol.

Barsebäck favoritbanan

 - Vi utbildade 1134 nya golfare, de tog alltså grönt kort via vår range som har  nära 2 000 spelare varje dag. 

Hon är delägare i fyra finska banor, men hennes favorit finns i Sverige, Barsebäck i Skåne.

- Vår familj är medlemmar där sedan många år. Vi flyger mellan Helsingfors och Köpenhamn. Vi kan lämna Helsingfors kl 7 på fredagar och ha starttid på tee kl 10.30 i  Barsebäck. Men förra året kunde vi inte komma till Sverige beroende på corona.  Nu väntar vi på att det ska bli möjligt att spela på Barsebäck igen

Curt Einarsson

Fakta

I vår research upptäckte vi ytterligare en kvinna som inte var still särskilt mycket.

Leila Schou Nilsen ägde och ledde i många år Splitkeinfabriken (skidor) i Oslo.

Men det var som aktiv idrottare hon drog störst uppmärksam till sig med sina 101 norska mästerskap i så skiftande idrotter som skridskor, alpint, handboll och tennis. Leila blev världsmästare på skridskor och bronsmedaljör i alpint vid OS 1936 i Garmisch-Partenkirchen. I mer mogen ålder deltog hon också i Monte Carlo-rallyt. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Årets Scandinavian Mixed arrangeras på Vasatorps Golfklubb utanför Helsingborg i början på  juni. 2021 var det premiär för den tävling som ersatte Scandinavian Masters. Då på Vallda, och med Annicka Sörenstam och Henrik Stenson som värdar för tävlingen. Men sedan lockades Henrik till LIV-touren och Annicka blev ensam som ett frontnamn, men nu utgår även hon.
Och, oavsett, drömmar om att få se Ludvig Åberg medverkan  stannar det vid förhoppningar

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.