Hanna har tävlat i sex landslag

Hanna Teerijoki  är den enda europeiska som har tävlat i sex olika landslag: fotboll, bandy, ishockey, golf, rinkbandy och landhockey. Som om inte vore nog är hon också framgångsrik företagare. 

Sven Tumba är högaktuell i en tv-dokumentär. Han nådde tre landslag, golf, fotboll och ishockey. Men han har en bit till en kvinna som är ett fenomen.

Hanna Teerijoki hann också med att utbildade sig till pilot under de mest intensiva idrottsåren.

Hanna har meriter så det räcker och blir över. Denna 58-åring är särklassig.  Till meriterna hör dessutom det faktum att hon har blivit finsk mästare i alla idrotterna, förutom ishockey. Totalt har hon 26 finska mästerskapsguld! 

Värvad av herrlaget

I sin favoritsport, bandy, utmärkte hon sig genom att bli värvad av HIFK:s herrlag, men det finska bandyförbundet godkände inte att hon skulle spela i en herrserie. Hanna har däremot varit tränare för samma herrlag. Senare blev hon förbundskapten för det finska damlandslaget. 

I Sverige har Hanna Teerijoki främst gjort sig känd som bandyspelare. 1988 vann hon svenska skytteligan och 1991 skedde det igen, då i Västerstrands AIK. Hon vann också SM-guld med AIK 1988 och Västerstrands AIK 1991 och 1994. 

Hanna Teerijoki hann också med att bli svensk mästare i ishockey med FoC Farsta både 1995 och 1997. 

- När jag sportade  i Sverige jag var tvungen att jobba. Mest hos sponsorer. I Norge spelade jag bara bandy. Allting var väldigt bra fixat. Jag kom faktiskt med i det norska  olympialaget  i ishockey till Nagano, men samtidigt kom jag in i flygskolan och då tackade jag nej till landslaget.

Delägare i fyra golfbanor

Hon har haft en civil karriär som pilot mellan 1997 och 2003 och har sedan arbetat inom golfsporten. 

I dag äger hon tillsammans med sin bror Finlands största golfbana, Paloheinä golf Oy utanför Helsingfors, men har också intressen i tre andra golfanläggningar, alla vinstgivande!

Finland har ca 144 000 spelare och 124 golfbanor (ca 110  är aktiebolag). I fjol ökade antalet spelare med 20 procent.  

Just Paloheinä golf Oy, där Hanna har varit delägare i 20 år har alltid gott med vinst.

- Vi hade 1,6 miljoner euro i intäkter och vinsten uppgick till 231 000 euro i fjol.

Barsebäck favoritbanan

 - Vi utbildade 1134 nya golfare, de tog alltså grönt kort via vår range som har  nära 2 000 spelare varje dag. 

Hon är delägare i fyra finska banor, men hennes favorit finns i Sverige, Barsebäck i Skåne.

- Vår familj är medlemmar där sedan många år. Vi flyger mellan Helsingfors och Köpenhamn. Vi kan lämna Helsingfors kl 7 på fredagar och ha starttid på tee kl 10.30 i  Barsebäck. Men förra året kunde vi inte komma till Sverige beroende på corona.  Nu väntar vi på att det ska bli möjligt att spela på Barsebäck igen

Curt Einarsson

Fakta

I vår research upptäckte vi ytterligare en kvinna som inte var still särskilt mycket.

Leila Schou Nilsen ägde och ledde i många år Splitkeinfabriken (skidor) i Oslo.

Men det var som aktiv idrottare hon drog störst uppmärksam till sig med sina 101 norska mästerskap i så skiftande idrotter som skridskor, alpint, handboll och tennis. Leila blev världsmästare på skridskor och bronsmedaljör i alpint vid OS 1936 i Garmisch-Partenkirchen. I mer mogen ålder deltog hon också i Monte Carlo-rallyt. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Vårdbolaget Doktor.se har köpt upp en digital medicinsk tjänst som ger företaget en tung position i idrottsvärlden. 

 Det är paret Matilda Lundblad, läkare i allsvenska Elfsborg och medlem i Fotbollförbundets medicinska kommitté samt Frida Lundblad, tidigare elitspelare i fotboll och futsal i Göteborg som säljer en digital medicinsk tjänst för att fastställa diagnoser.

Riksidrottsförbundet kräver besked om elstöd i ett riktat brev till M, KD, SD och L. Samtidigt intensifieras samverkan med RF:s länsdistrikt för att starta dialog med kommunerna runt om i landet.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Aldrig tidigare har det visats så mycket ishockey i mobiler, surfplattor, datorer, streamingtjänster  och smart TV-apparater som den här säsongen. En kommersiell satsning som totalt uppgår till flera miljarder kronor visar  Idrottens Affärers unika granskning..

Nuvarande TV-avtal,  som tecknats mellan SHL-organisationen och C More, moderbolag är Teila, garanterar de 14 ligalagen årligen cirka 45 miljoner kronor per lag. Parterna har redan enats om nytt sexårigt avtal, 2024-2030. SHL-lagens intäktsdel kommer över tid att öka från 45 miljoner till 65 miljoner.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.