Hanna har tävlat i sex landslag

Hanna Teerijoki  är den enda europeiska som har tävlat i sex olika landslag: fotboll, bandy, ishockey, golf, rinkbandy och landhockey. Som om inte vore nog är hon också framgångsrik företagare. 

Sven Tumba är högaktuell i en tv-dokumentär. Han nådde tre landslag, golf, fotboll och ishockey. Men han har en bit till en kvinna som är ett fenomen.

Hanna Teerijoki hann också med att utbildade sig till pilot under de mest intensiva idrottsåren.

Hanna har meriter så det räcker och blir över. Denna 58-åring är särklassig.  Till meriterna hör dessutom det faktum att hon har blivit finsk mästare i alla idrotterna, förutom ishockey. Totalt har hon 26 finska mästerskapsguld! 

Värvad av herrlaget

I sin favoritsport, bandy, utmärkte hon sig genom att bli värvad av HIFK:s herrlag, men det finska bandyförbundet godkände inte att hon skulle spela i en herrserie. Hanna har däremot varit tränare för samma herrlag. Senare blev hon förbundskapten för det finska damlandslaget. 

I Sverige har Hanna Teerijoki främst gjort sig känd som bandyspelare. 1988 vann hon svenska skytteligan och 1991 skedde det igen, då i Västerstrands AIK. Hon vann också SM-guld med AIK 1988 och Västerstrands AIK 1991 och 1994. 

Hanna Teerijoki hann också med att bli svensk mästare i ishockey med FoC Farsta både 1995 och 1997. 

- När jag sportade  i Sverige jag var tvungen att jobba. Mest hos sponsorer. I Norge spelade jag bara bandy. Allting var väldigt bra fixat. Jag kom faktiskt med i det norska  olympialaget  i ishockey till Nagano, men samtidigt kom jag in i flygskolan och då tackade jag nej till landslaget.

Delägare i fyra golfbanor

Hon har haft en civil karriär som pilot mellan 1997 och 2003 och har sedan arbetat inom golfsporten. 

I dag äger hon tillsammans med sin bror Finlands största golfbana, Paloheinä golf Oy utanför Helsingfors, men har också intressen i tre andra golfanläggningar, alla vinstgivande!

Finland har ca 144 000 spelare och 124 golfbanor (ca 110  är aktiebolag). I fjol ökade antalet spelare med 20 procent.  

Just Paloheinä golf Oy, där Hanna har varit delägare i 20 år har alltid gott med vinst.

- Vi hade 1,6 miljoner euro i intäkter och vinsten uppgick till 231 000 euro i fjol.

Barsebäck favoritbanan

 - Vi utbildade 1134 nya golfare, de tog alltså grönt kort via vår range som har  nära 2 000 spelare varje dag. 

Hon är delägare i fyra finska banor, men hennes favorit finns i Sverige, Barsebäck i Skåne.

- Vår familj är medlemmar där sedan många år. Vi flyger mellan Helsingfors och Köpenhamn. Vi kan lämna Helsingfors kl 7 på fredagar och ha starttid på tee kl 10.30 i  Barsebäck. Men förra året kunde vi inte komma till Sverige beroende på corona.  Nu väntar vi på att det ska bli möjligt att spela på Barsebäck igen

Curt Einarsson

Fakta

I vår research upptäckte vi ytterligare en kvinna som inte var still särskilt mycket.

Leila Schou Nilsen ägde och ledde i många år Splitkeinfabriken (skidor) i Oslo.

Men det var som aktiv idrottare hon drog störst uppmärksam till sig med sina 101 norska mästerskap i så skiftande idrotter som skridskor, alpint, handboll och tennis. Leila blev världsmästare på skridskor och bronsmedaljör i alpint vid OS 1936 i Garmisch-Partenkirchen. I mer mogen ålder deltog hon också i Monte Carlo-rallyt. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

 För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Radiosporten - så omtyckt, så särklassig - tills nu!

Bolaget Sportscom AB utmanar Radiosporten.

Lyssnare ska få ett alternativ i höst , och i utbudet prioriteras fotbollsallsvenskan, SHL och Premier League 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.