Hanna har tävlat i sex landslag

Hanna Teerijoki  är den enda europeiska som har tävlat i sex olika landslag: fotboll, bandy, ishockey, golf, rinkbandy och landhockey. Som om inte vore nog är hon också framgångsrik företagare. 

Sven Tumba är högaktuell i en tv-dokumentär. Han nådde tre landslag, golf, fotboll och ishockey. Men han har en bit till en kvinna som är ett fenomen.

Hanna Teerijoki hann också med att utbildade sig till pilot under de mest intensiva idrottsåren.
Annons

Hanna har meriter så det räcker och blir över. Denna 58-åring är särklassig.  Till meriterna hör dessutom det faktum att hon har blivit finsk mästare i alla idrotterna, förutom ishockey. Totalt har hon 26 finska mästerskapsguld! 

Värvad av herrlaget

I sin favoritsport, bandy, utmärkte hon sig genom att bli värvad av HIFK:s herrlag, men det finska bandyförbundet godkände inte att hon skulle spela i en herrserie. Hanna har däremot varit tränare för samma herrlag. Senare blev hon förbundskapten för det finska damlandslaget. 

I Sverige har Hanna Teerijoki främst gjort sig känd som bandyspelare. 1988 vann hon svenska skytteligan och 1991 skedde det igen, då i Västerstrands AIK. Hon vann också SM-guld med AIK 1988 och Västerstrands AIK 1991 och 1994. 

Hanna Teerijoki hann också med att bli svensk mästare i ishockey med FoC Farsta både 1995 och 1997. 

- När jag sportade  i Sverige jag var tvungen att jobba. Mest hos sponsorer. I Norge spelade jag bara bandy. Allting var väldigt bra fixat. Jag kom faktiskt med i det norska  olympialaget  i ishockey till Nagano, men samtidigt kom jag in i flygskolan och då tackade jag nej till landslaget.

Delägare i fyra golfbanor

Hon har haft en civil karriär som pilot mellan 1997 och 2003 och har sedan arbetat inom golfsporten. 

I dag äger hon tillsammans med sin bror Finlands största golfbana, Paloheinä golf Oy utanför Helsingfors, men har också intressen i tre andra golfanläggningar, alla vinstgivande!

Finland har ca 144 000 spelare och 124 golfbanor (ca 110  är aktiebolag). I fjol ökade antalet spelare med 20 procent.  

Just Paloheinä golf Oy, där Hanna har varit delägare i 20 år har alltid gott med vinst.

- Vi hade 1,6 miljoner euro i intäkter och vinsten uppgick till 231 000 euro i fjol.

Barsebäck favoritbanan

 - Vi utbildade 1134 nya golfare, de tog alltså grönt kort via vår range som har  nära 2 000 spelare varje dag. 

Hon är delägare i fyra finska banor, men hennes favorit finns i Sverige, Barsebäck i Skåne.

- Vår familj är medlemmar där sedan många år. Vi flyger mellan Helsingfors och Köpenhamn. Vi kan lämna Helsingfors kl 7 på fredagar och ha starttid på tee kl 10.30 i  Barsebäck. Men förra året kunde vi inte komma till Sverige beroende på corona.  Nu väntar vi på att det ska bli möjligt att spela på Barsebäck igen

Curt Einarsson

Fakta

I vår research upptäckte vi ytterligare en kvinna som inte var still särskilt mycket.

Leila Schou Nilsen ägde och ledde i många år Splitkeinfabriken (skidor) i Oslo.

Men det var som aktiv idrottare hon drog störst uppmärksam till sig med sina 101 norska mästerskap i så skiftande idrotter som skridskor, alpint, handboll och tennis. Leila blev världsmästare på skridskor och bronsmedaljör i alpint vid OS 1936 i Garmisch-Partenkirchen. I mer mogen ålder deltog hon också i Monte Carlo-rallyt. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Kontinuitet och långsiktighet  stavas Växjö Lakers, hockeyns mästarlag för tredje gången sedan 2015.

Över hela det småländska bygget svävar Piteåbördige, 57-årig entreprenör, industrialist och förre ordföranden Anders Öhmans ande.

- Jag vill rekrytera personer som är bättre än mig själv, lär han sagt när han blev tillfrågad om koden till lyckade rekryteringar.

Efter en tid med tillåtelse om enbart åtta åskådare på publika evenemang låter 500 som en utopi. Men det är fakta och ska vara trovärdigt, för det kommer från högsta vederbörande.

Idrottsminister Amanda Lind sa det i en TT-intervju med Sveriges Radio på fredagsförmiddagen. Regeringens förslag är formulerat: från 17 maj ska 500 åskådare tillåtas, under förutsättning att smittoläget medger..

Svenska Bordtennisförbundet knyter samarbetsavtal med Karlskrona. Det är en tre-årig överenskommelse med fokus å på bordtennisevenemang.

Inledningsvis är det ett träningsläger för dam- och herrlandslagen i början av juli inför OS i Tokyo i sommar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Vi är så glada. De här pengarna gör verkligen stor skillnad för oss. Våra idrottare har inte samma förutsättningar till ekonomisk stöttning som aktiva inom övrig elitidrott, så det här stödet är väldigt välkommet och ger oss en möjlighet att hjälpa våra paralympier  

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Riksidrottsnämnden, RIN (”idrottens högsta domstol”) ger Boden Hockey rätt i den inflammerade striden med ligaorganisationen Hockeyettan. Domen kan inte överklagas och är ett svårt bakslag för Svenska Ishockeyförbundet, som av RIN anmodas att skriva om sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

I domen har RIN ogiltigförklarat kravet på medlemskap i Hockeyettan enligt SIF:s tävlingsbestämmelser. För Boden Hockeys del är 1,5 års kamp för föreningsfrihet, bibehållet självstyre och principen om avtalsfrihet nu klargjord.

En synnerligen ovanlig värvning - danska Odense värvar BK Häckens huvudtränare Andreas Alm. Han lämnar BK Häcken när EM-uppehållet inleds i början av juni.

Hans klybbyte sker lagom när spekulationerna om att han löpte risk att bli sparkad efter Häckens bedrövliga inledning på allsvenskan.