Kamp om att bli internationell hockeybas

Svenska Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson går en tuff match för  att nå en position i the Council , det internationella förbundets, IIHF:s styrande organ. Valet äger rum på IIHF:s kongress i S:t Petersburg den 25 september.

Samtidigt lämnar mångårige ordföranden, 27 år, schweizaren René Fasel, 71 år, över ordförande klubban. Han har under sin regenttid varit omstridd, främst på grund av sina nära kontakter med kinesisk ägda Infront, ett marketing och promotion företag som i praktiken ”äger” ishockeyns stora inkomstkälla, världsmästerskapet.

Fasel har också kritiserats för stora vänskap med Rysslands president, Putin, och  senast i våras han sågs han också krama om Belarus president, Alexandr Lukasjenko.

 Efter starka politiska invändningar tvingades dock IIHF flytta mästerskapet från Belarus huvudstad Minsk till Riga i Lettland. Ett starkt bidragande skäl var också bojkotthot från turneringens huvudsponsor, biltillverkaren Skoda som i dag ingår i tyska Volkswagen-koncernen.

Kandidatlistan till the Council omfattar 20 namn, 18 män och  två kvinnor. Endast nio ska väljas, varav två ska vara kvinnor enligt IIHF:s stadgar.

 Bland Anders Larsson motkandidater finns bl.a. Rysslands förre stjärnspelare NHL-proffset Pavel Bure, Slovakiens tidigare NHL-proffs Miroslav Satan, tjeckiske stjärnmålvakten Peter Briza, Finlands Heiki Hietanen samt Danmarks ordförande Henrik Bach Nielsen. Tillsammans med Peter Briza vill Bach Nielsen också  efterträda Rene Fasél.

Endast två kvinnor kandiderar, det innebår att Marta Zawadska, Polen och Zsuanna Kolbenheyer, Ungern, har säkra platser i det Council som nu ska väljas, mandattiden är sex år.

Det svenska förbundet har de senaste åren jobbat intensivt för att säkra röster  för Anders Larsson bland  IIHF:s 81 medlemsländer. Utgången av omröstningen måste betecknas som oviss.

Som favorit att ersätta René Fasel nämns Tysklands Franz Reindl, han är 67 år och har ett välfyllt CV med bland annat 181 landskamper för (Väst) Tyskland och med en mängd positioner inom tysk ishockey. 

 Han är av männen bakom den tyska ligan, DEL, och på landslagsnivå har han varit manager för landslaget vid 15 VM-turneringar, fyra olympiska spel och två World Cup. Han har arbetat inom IIHF sedan 1998.

Tyskland är också en tungviktare i i sponsorsammanhang och det mycket sannolika är att Infront starkt välkomnar ett val av Franz Reindl.

Han har fyra motkandidater, nämnde Henrik Bach Nielsen och Peter Briza, samt Sergei Gontcharov, Belarus, och Luc Tardif med dubbla medborgarskap, Kanada/Frankrike.

Faller för åldersstrecket, och inte kan väljas om gör Finlands-profilen, Kalervo Kummola, 75 år, och vice president i IIHF  och tidigare ordförande för Finlands Ishockeyförbund.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.