Kamp om att bli internationell hockeybas

Svenska Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson går en tuff match för  att nå en position i the Council , det internationella förbundets, IIHF:s styrande organ. Valet äger rum på IIHF:s kongress i S:t Petersburg den 25 september.

Samtidigt lämnar mångårige ordföranden, 27 år, schweizaren René Fasel, 71 år, över ordförande klubban. Han har under sin regenttid varit omstridd, främst på grund av sina nära kontakter med kinesisk ägda Infront, ett marketing och promotion företag som i praktiken ”äger” ishockeyns stora inkomstkälla, världsmästerskapet.

Fasel har också kritiserats för stora vänskap med Rysslands president, Putin, och  senast i våras han sågs han också krama om Belarus president, Alexandr Lukasjenko.

 Efter starka politiska invändningar tvingades dock IIHF flytta mästerskapet från Belarus huvudstad Minsk till Riga i Lettland. Ett starkt bidragande skäl var också bojkotthot från turneringens huvudsponsor, biltillverkaren Skoda som i dag ingår i tyska Volkswagen-koncernen.

Kandidatlistan till the Council omfattar 20 namn, 18 män och  två kvinnor. Endast nio ska väljas, varav två ska vara kvinnor enligt IIHF:s stadgar.

 Bland Anders Larsson motkandidater finns bl.a. Rysslands förre stjärnspelare NHL-proffset Pavel Bure, Slovakiens tidigare NHL-proffs Miroslav Satan, tjeckiske stjärnmålvakten Peter Briza, Finlands Heiki Hietanen samt Danmarks ordförande Henrik Bach Nielsen. Tillsammans med Peter Briza vill Bach Nielsen också  efterträda Rene Fasél.

Endast två kvinnor kandiderar, det innebår att Marta Zawadska, Polen och Zsuanna Kolbenheyer, Ungern, har säkra platser i det Council som nu ska väljas, mandattiden är sex år.

Det svenska förbundet har de senaste åren jobbat intensivt för att säkra röster  för Anders Larsson bland  IIHF:s 81 medlemsländer. Utgången av omröstningen måste betecknas som oviss.

Som favorit att ersätta René Fasel nämns Tysklands Franz Reindl, han är 67 år och har ett välfyllt CV med bland annat 181 landskamper för (Väst) Tyskland och med en mängd positioner inom tysk ishockey. 

 Han är av männen bakom den tyska ligan, DEL, och på landslagsnivå har han varit manager för landslaget vid 15 VM-turneringar, fyra olympiska spel och två World Cup. Han har arbetat inom IIHF sedan 1998.

Tyskland är också en tungviktare i i sponsorsammanhang och det mycket sannolika är att Infront starkt välkomnar ett val av Franz Reindl.

Han har fyra motkandidater, nämnde Henrik Bach Nielsen och Peter Briza, samt Sergei Gontcharov, Belarus, och Luc Tardif med dubbla medborgarskap, Kanada/Frankrike.

Faller för åldersstrecket, och inte kan väljas om gör Finlands-profilen, Kalervo Kummola, 75 år, och vice president i IIHF  och tidigare ordförande för Finlands Ishockeyförbund.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.