Christian opererad, men många frågor

Christian Eriksen fick ett drömkontrakt med Inter och skulle tjäna 8 miljoner euro årligen  i fyra år, men.. .Sedan Danmarks storstjärna i fotboll Christian Eriksen fick hjärtstopp mot Finland i EM den 12 juni har det spekulerats om hans framtid. 

De danska fotbollsfansen har hyllat Christian Eriksenåtskilliga gånger och han är efterlängtad i det danska landslaget där han var spelmotor och strategen.

Under tiden har läkare i Danmark och Italien undersökt honom för att förstå orsaken till händelsen – hjärtfel eller eventuellt virus - och har han fått en ICD-hjärtstartare inopererad på Rigshospitalet.

Christian Eriksen befinner sig åter hos Inter i Milano, säger sig må bra, men har inte yppat något om sin framtid. Hans agent, Martin Schoots, säger att det inte finns någon press på Eriksen eller någon tidshorisont för beslut och även Inters VD Giuseppe Marotta säger att det fina nu är att Eriksen mår bra. Det får ta sin tid. 

Blir svårt i Italien

Vi vet med andra ord inte vad läkarna kommer fram till och om Eriksen vill fortsätta spela fotboll, men skulle han vilja blir det svårt i Italien. Den tekniska vetenskapliga kommittén av Italiens olympiska kommitté som beslutar för serie A har att följa ett protokoll från 2017 som säger att atleter inte får fortsätta om de fått en ICD inopererad. 

En möjlighet för Eriksen, om han inte får klartecken för spel i Inter, vore då att återvända till Nederländerna där han tidigare spelat. Det finns då en möjlighet för Inter att bli kompenserat för Eriksens värdeförlust på marknaden via försäkringen.För bredvid det mänskliga och medicinska finns en för Inter allvarlig ekonomisk verklighet. De italienska ligamästarna 2020/21 slog 2020 alla tiders ekonomiska förlust i Italien då klubben gick back med 245,6 miljoner euro. Det följde på en förlust på 102,4 miljoner året före. Den sammanlagda skulden steg till 600 miljoner euro, vilket tvingade klubben att ta ett lån från investeringsfirman Oaktree på 275 miljoner euro, som måste återbetalas inom tre år plus ränta. Den kinesiska ägaren Suning drog i bromsen. 

Kort efter att ligatiteln bärgats lämnade tränaren Antonio Conte för att ersättas av Simone Inzaghi, medan Achraf Hakimi såldes till Paris Saint-Germain för upp mot 70 miljoner euro och toppmålgöraren Romelu Lukaku till Chelsea för 115 miljoner euro. Duon har ersatts av Denzel Dumfries, Edin Dzeko och Joaquin Correa.

Förlust på 209,9 miljoer euro

Det skall nämnas att även Juventus gjorde en brakförlust på 209,9 miljoner euro och att Milan förlorade 96,4 miljoner, men Inters ekonomi förefaller sämst av de tre. Det är i det sammanhanget Eriksens väl och ve även inte bara handlar om spelaren. 

När han kom till Inter från Tottenham den 28 januari 2020 var det på ett kontrakt om 4,5 år. Enligt La Gazzetta dello Sport tjänar Eriksen mellan 7,5 och 9 miljoner euro om året 2020-2024, men enligt Sky Sport Italia inte mindre än 18 miljoner euro om året. Vad kontraktet säger och huruvida lönen betalas fullt ut i nuvarande situation är osäkert. Spekulationerna om Christian Eriksens framtid fortsätter, bland supportrar, agenter, journalister och ekonomer. Ett besked kan komma i december. 

Anders Olshov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Vårdbolaget Doktor.se har köpt upp en digital medicinsk tjänst som ger företaget en tung position i idrottsvärlden. 

 Det är paret Matilda Lundblad, läkare i allsvenska Elfsborg och medlem i Fotbollförbundets medicinska kommitté samt Frida Lundblad, tidigare elitspelare i fotboll och futsal i Göteborg som säljer en digital medicinsk tjänst för att fastställa diagnoser.

Täby GK planerar en rejäl renovering. Ambitionen är att bygga om bana, träningsområde  och klubbhus Det är en investering på cirka 35 miljoner kronor där aktieägarna, tillika medlemmar, tillsammans behöver bidra med tio miljoner.  I november ska de få säga sitt om satsningen ska bli verklighet, eller inte. 

Tävlingskalendern för STCC nästa säsong växer när banracing i Sverige tar största steget framåt, alternativt gasar mer än någon gång sedan starten 1996 och blir först i världen som elektrifierat nationellt mästerskap.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Aldrig tidigare har det visats så mycket ishockey i mobiler, surfplattor, datorer, streamingtjänster  och smart TV-apparater som den här säsongen. En kommersiell satsning som totalt uppgår till flera miljarder kronor visar  Idrottens Affärers unika granskning..

Nuvarande TV-avtal,  som tecknats mellan SHL-organisationen och C More, moderbolag är Teila, garanterar de 14 ligalagen årligen cirka 45 miljoner kronor per lag. Parterna har redan enats om nytt sexårigt avtal, 2024-2030. SHL-lagens intäktsdel kommer över tid att öka från 45 miljoner till 65 miljoner.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.