Christian opererad, men många frågor

Christian Eriksen fick ett drömkontrakt med Inter och skulle tjäna 8 miljoner euro årligen  i fyra år, men.. .Sedan Danmarks storstjärna i fotboll Christian Eriksen fick hjärtstopp mot Finland i EM den 12 juni har det spekulerats om hans framtid. 

De danska fotbollsfansen har hyllat Christian Eriksenåtskilliga gånger och han är efterlängtad i det danska landslaget där han var spelmotor och strategen.

Under tiden har läkare i Danmark och Italien undersökt honom för att förstå orsaken till händelsen – hjärtfel eller eventuellt virus - och har han fått en ICD-hjärtstartare inopererad på Rigshospitalet.

Christian Eriksen befinner sig åter hos Inter i Milano, säger sig må bra, men har inte yppat något om sin framtid. Hans agent, Martin Schoots, säger att det inte finns någon press på Eriksen eller någon tidshorisont för beslut och även Inters VD Giuseppe Marotta säger att det fina nu är att Eriksen mår bra. Det får ta sin tid. 

Blir svårt i Italien

Vi vet med andra ord inte vad läkarna kommer fram till och om Eriksen vill fortsätta spela fotboll, men skulle han vilja blir det svårt i Italien. Den tekniska vetenskapliga kommittén av Italiens olympiska kommitté som beslutar för serie A har att följa ett protokoll från 2017 som säger att atleter inte får fortsätta om de fått en ICD inopererad. 

En möjlighet för Eriksen, om han inte får klartecken för spel i Inter, vore då att återvända till Nederländerna där han tidigare spelat. Det finns då en möjlighet för Inter att bli kompenserat för Eriksens värdeförlust på marknaden via försäkringen.För bredvid det mänskliga och medicinska finns en för Inter allvarlig ekonomisk verklighet. De italienska ligamästarna 2020/21 slog 2020 alla tiders ekonomiska förlust i Italien då klubben gick back med 245,6 miljoner euro. Det följde på en förlust på 102,4 miljoner året före. Den sammanlagda skulden steg till 600 miljoner euro, vilket tvingade klubben att ta ett lån från investeringsfirman Oaktree på 275 miljoner euro, som måste återbetalas inom tre år plus ränta. Den kinesiska ägaren Suning drog i bromsen. 

Kort efter att ligatiteln bärgats lämnade tränaren Antonio Conte för att ersättas av Simone Inzaghi, medan Achraf Hakimi såldes till Paris Saint-Germain för upp mot 70 miljoner euro och toppmålgöraren Romelu Lukaku till Chelsea för 115 miljoner euro. Duon har ersatts av Denzel Dumfries, Edin Dzeko och Joaquin Correa.

Förlust på 209,9 miljoer euro

Det skall nämnas att även Juventus gjorde en brakförlust på 209,9 miljoner euro och att Milan förlorade 96,4 miljoner, men Inters ekonomi förefaller sämst av de tre. Det är i det sammanhanget Eriksens väl och ve även inte bara handlar om spelaren. 

När han kom till Inter från Tottenham den 28 januari 2020 var det på ett kontrakt om 4,5 år. Enligt La Gazzetta dello Sport tjänar Eriksen mellan 7,5 och 9 miljoner euro om året 2020-2024, men enligt Sky Sport Italia inte mindre än 18 miljoner euro om året. Vad kontraktet säger och huruvida lönen betalas fullt ut i nuvarande situation är osäkert. Spekulationerna om Christian Eriksens framtid fortsätter, bland supportrar, agenter, journalister och ekonomer. Ett besked kan komma i december. 

Anders Olshov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Åka tåg är hållbart och därför lämpligt för sponsring. Därför har SJ förnyat samarbetsavtalen med Svenska Fotbollförbundet, Svenska Handbollförbundet, Svenska Basketförbundet och Svenska Innebandyförbundet. Det betyder att förbunden och anslutna föreningar kan resa mer hållbart. Och så sker också. Klubbar och förbund åker tåg mera visar statistiken

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.