Christian opererad, men många frågor

Christian Eriksen fick ett drömkontrakt med Inter och skulle tjäna 8 miljoner euro årligen  i fyra år, men.. .Sedan Danmarks storstjärna i fotboll Christian Eriksen fick hjärtstopp mot Finland i EM den 12 juni har det spekulerats om hans framtid. 

De danska fotbollsfansen har hyllat Christian Eriksenåtskilliga gånger och han är efterlängtad i det danska landslaget där han var spelmotor och strategen.

Under tiden har läkare i Danmark och Italien undersökt honom för att förstå orsaken till händelsen – hjärtfel eller eventuellt virus - och har han fått en ICD-hjärtstartare inopererad på Rigshospitalet.

Christian Eriksen befinner sig åter hos Inter i Milano, säger sig må bra, men har inte yppat något om sin framtid. Hans agent, Martin Schoots, säger att det inte finns någon press på Eriksen eller någon tidshorisont för beslut och även Inters VD Giuseppe Marotta säger att det fina nu är att Eriksen mår bra. Det får ta sin tid. 

Blir svårt i Italien

Vi vet med andra ord inte vad läkarna kommer fram till och om Eriksen vill fortsätta spela fotboll, men skulle han vilja blir det svårt i Italien. Den tekniska vetenskapliga kommittén av Italiens olympiska kommitté som beslutar för serie A har att följa ett protokoll från 2017 som säger att atleter inte får fortsätta om de fått en ICD inopererad. 

En möjlighet för Eriksen, om han inte får klartecken för spel i Inter, vore då att återvända till Nederländerna där han tidigare spelat. Det finns då en möjlighet för Inter att bli kompenserat för Eriksens värdeförlust på marknaden via försäkringen.För bredvid det mänskliga och medicinska finns en för Inter allvarlig ekonomisk verklighet. De italienska ligamästarna 2020/21 slog 2020 alla tiders ekonomiska förlust i Italien då klubben gick back med 245,6 miljoner euro. Det följde på en förlust på 102,4 miljoner året före. Den sammanlagda skulden steg till 600 miljoner euro, vilket tvingade klubben att ta ett lån från investeringsfirman Oaktree på 275 miljoner euro, som måste återbetalas inom tre år plus ränta. Den kinesiska ägaren Suning drog i bromsen. 

Kort efter att ligatiteln bärgats lämnade tränaren Antonio Conte för att ersättas av Simone Inzaghi, medan Achraf Hakimi såldes till Paris Saint-Germain för upp mot 70 miljoner euro och toppmålgöraren Romelu Lukaku till Chelsea för 115 miljoner euro. Duon har ersatts av Denzel Dumfries, Edin Dzeko och Joaquin Correa.

Förlust på 209,9 miljoer euro

Det skall nämnas att även Juventus gjorde en brakförlust på 209,9 miljoner euro och att Milan förlorade 96,4 miljoner, men Inters ekonomi förefaller sämst av de tre. Det är i det sammanhanget Eriksens väl och ve även inte bara handlar om spelaren. 

När han kom till Inter från Tottenham den 28 januari 2020 var det på ett kontrakt om 4,5 år. Enligt La Gazzetta dello Sport tjänar Eriksen mellan 7,5 och 9 miljoner euro om året 2020-2024, men enligt Sky Sport Italia inte mindre än 18 miljoner euro om året. Vad kontraktet säger och huruvida lönen betalas fullt ut i nuvarande situation är osäkert. Spekulationerna om Christian Eriksens framtid fortsätter, bland supportrar, agenter, journalister och ekonomer. Ett besked kan komma i december. 

Anders Olshov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

26 miljoner satsas av en rad företag och institutioner på forskning om fysisk aktivitet och parasport för personer med funktionsnedsättning.  Förhoppningen är att bidra till att öka möjligheterna för personer att bli mer fysiskt aktiva och även gynna paraidrott.

Falun får arrangera skid-VM igen. På onsdagen  tog FIS beslutet att VM i nordiska grenarna tilldelas orten.

Senast det begav sig var 2015 då 281 600 besökare kom till Lugnet för att följa tävlingarna. Då, hade VM-projektet en omsättning på drygt 300 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Två av motorsportens absoluta största klassiker avgörs på samma dag – Monacos Grand Prix och Indianapolis 500, och just där finns två svenskar på startlinjen.

– För racingfansen är det som att fira midsommar och julafton samma helg, säger Rickard Rydell, racingexpert på Viaplay Group.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.