Kaptenernas hemlighetsfulla träff

Där satt vi häromdagen, båda tittade ned i sin kaffekopp, ingen sa ett ord på en stund, utan bara sneglade på varandra som en slags uppmuntran att prata igen.

Frågorna hängde i luften, uttalades emellanåt.

- Ska du?  Är du lockad? Tar du över nu?

Curt Einarsson och Sam Hallam träffades för en fika, Bandyns förre förbundskapten och Ishockeyns nye förbundskapten. Men just det var ett förbjudet ämne vid deras träff.

Ibland halvkvävda svar till lika slutna uppmaningar.

- Nå, hur är det, vad gäller?

Dert var lyteskomik av första graden. Av mig som före detta förbundskapten i bandy, han som säkerligen en blivande kapten  i ishockey.   

Inte så pratsamma...

Vi är vana att få andra att komma till skott, nu hade vi erbarmligt svårt att själva få något uträttat, eller uttalat.

I drygt en timm hade vi ändå en trevlig stund, vi förevigades via mobilkameran, men frågan som hela tiden hängde i luften fick aldrig sitt förtjänta svar, där och då,

Det kom i ställetvid 14-tiden på torsdagen. - Sam Hallam blir hockeyns främste företrädare och efterträder Johan Garpenlöv.

Under vår stund dolde han beskedet galant, inte en enda felsägning, inte en bisats som påvisade att han fått erbjudande eller till och med redan sagt ja, inte heller hans kroppsspråk antydde något.

Jag fick efter ett slutligt och bestämt handslag vänta på det offentliga beskedet.

Sam log säkert lite när vi gick åt varsitt håll från fiket i tränarrummet. Det var hans första uppdrag som förbundskapten, och det gjorde han förbaskat bra. Debuten var övertygande. Jag anade faktiskt inget.

Han är en duktig  maskhållare, Sam Hallam är bra på det också, denne prisbelönte mästartränare. 

Med ett ursprung i AIK, där han spelade tre matcher i elitserien som 18-åring. Det blir är alltså en ”nollåtta” igen  på hockeyns högsta tränarpiedestal.

Han är nu inne på sin tionde säsong i Växjö, och har, passande nog ett utgående kontrakt med klubben, där han har vunnit tre SM. Ett magnifikt facit

Han är halv-engelsman, mamma och pappa flyttade från London till Sverige när mamma blev gravid. Hans elegans framtonas ibland av de sorgsna ögonen. Jag hade för övrigt laddat inför mötet med att köpa lite nytt på Floods i Alvesta, klädaffären en lång icingpuck från järnvägsstationen. Jag skulle inte vidimera min underlägsenhet med att ha sämre klädsel i alla fall.

Lugnet själv

Fråga om inte topplocket gått någon gång för honom, tyckte någon i min bekantskapskrets. Han intygade att han förmågan att vara lugn.  Någon hävdade ihärdigt att jag skulle fråga honom om han hade spelat bandy. Det har han , visade det sig, fram till att han var 16 år

Vi träffas under en besvärlig period då Lakers har förlorat fyra av de sex senaste matcherna, vilket inte alls störde samtalsmiljön 

Dina bästa ledarbeslut?

 - Att säga nej till både sig själv och andra, överge de förhastade manövrarna, hålla fast vid sin linje, görasina punkter så tydliga och enkla som möjligt.

Han berättar om hur han under första säsongen i Lakers förlorade tio matcher i rad, men kom på hur många åtgärdspunkter som helst. För varje punkt som vaskades fram mådde både han och laget sämre.

Hur många punkter har du numera med vid genomgång före match och i en periodpaus?

-I tid sällan över 15 minuter, någon gång 17 - 18 minuter och mellan perioderna 1 - 3 områden. Vid spelavbrott sägs ibland ingenting.  

"Vi var ostoppbara"

Säsongen 2017-18, vann Lakers grundserien och genomförde hela finalspelet med bara en förlust och ett insläppt mål. Går det att upprepa?

-  Det var då alla bitarna föll på plats, laget, dynamiken, allt. Vi kände oss så starka, vi var ostoppbara, det var bara att gå ut och göra processen kort.

 Elias Pettersson blev vald till slutspelets mest värdefulle spelare i sitt genombrott, vad lärde du honom?

-Ingenting, vi gav honom lugn och ro, det är en intelligent ishockeyspelare varför skulle vi då in och peta i honom, han har skapat sin egen framgång.

Har han nu stagnerat i NHL?

- Han har laddat batterierna  när klubben Vancouver Canucks inte har fungerat, Elias exploderar snart

Inte någon gång i vårt samtal framskymtar ett enda litet tecken på självhävdelse. Unikt! 

Har han koll på tidigare förbundskaptener?  Vi undantar den mest okände, Folke Jansson 1956 -1957. Av de 22 namn som han då har att välja mellan prickar han snabbt in 14 utan hjälpmedel, någon (Arne Strömberg) tjänstgjorde t o m innan Hallam var född. 

Sam Hallam spelade defensiv center med  ”bra förmåga att läsa spelet och neutralisera motståndare, men jag var sämre på det offensiva.  Jag blev ofta lagkapten i de lag jag spelade i”. 

Som 24-åring stoppades han av ond rygg och  slutade då. Började precis som Hardy Nilsson sin tränarbana i i Karlskoga, fast i KHCC. Sedan blev det Bofors IK och som 32-åring kom budet från SHL och Växjö Lakers.  

Och nu blir han förbundsanställd  - med krav från alla håll.

 Sam Hallam står stadigt och trygg då också Om inte annat är han duktig på att hålla masken.

Curt Einarsson.

 

Sam Hallams cv

Född: 15 juli 1979. Sam Hallam är född och uppvuxen i Stockholm där han spelade i AIK:s ungdomsverksamhet. Som 20-åring flyttade han till Karlskoga där han spelade för dåvarande Bofors IK. Han slutade som spelare inom ishockeyn vid 24 års ålder på grund av ryggproblem, därefter blev han assisterande tränare i samma klubb, där han så småningom också blev huvudtränare. Sam Hallam har brittiskt påbrå. Klubbar som ishockeyspelare AIK J20 (1996/1997) AIK (1997/1998, spelade 3 matcher i Elitserien) AIK J20 (1998/1999) Tumba/Botkyrka (1999/2000) Bofors IF (2000/2001–2003/2004, spelade 166 matcher och gjorde 6 mål i Hockeyallsvenskan) Klubbar som tränare Karlskoga HC (2004/2005-2005/2006) Head Coach Bofors IF (2006/2007–2008/2009) Ass. Coach Bofors IF (2008/2009–2011/2012) Head Coach Växjö Lakers Hockey (2012/2013) Ass. Coach Växjö Lakers Hockey (2012/2013–) Head Coach, SM-guld 2014/2015, 2017/2018 och 2020/2021.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tretorn har haft en stark koppling till tennisen under många år vilket och det har även inkluderat ett mångårigt samarbete som officiell bollpartnermed tennisveckorna i Båstad  Ett samarbete som nu förlängs tillsammans med WTA och ATP turneringarna på Nordea Open  4–17 juli .

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

2013 kom 216 888 åskådare på plats, 2017  ännu flera, nämligen 240 045 och nu, dagen innan premiären rapporteras 517 000 biljetter sålda. Damernas EM blir en succé, det står redan klart, rapporterar TT. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.