Kaptenernas hemlighetsfulla träff

Där satt vi häromdagen, båda tittade ned i sin kaffekopp, ingen sa ett ord på en stund, utan bara sneglade på varandra som en slags uppmuntran att prata igen.

Frågorna hängde i luften, uttalades emellanåt.

- Ska du?  Är du lockad? Tar du över nu?

Curt Einarsson och Sam Hallam träffades för en fika, Bandyns förre förbundskapten och Ishockeyns nye förbundskapten. Men just det var ett förbjudet ämne vid deras träff.

Ibland halvkvävda svar till lika slutna uppmaningar.

- Nå, hur är det, vad gäller?

Dert var lyteskomik av första graden. Av mig som före detta förbundskapten i bandy, han som säkerligen en blivande kapten  i ishockey.   

Inte så pratsamma...

Vi är vana att få andra att komma till skott, nu hade vi erbarmligt svårt att själva få något uträttat, eller uttalat.

I drygt en timm hade vi ändå en trevlig stund, vi förevigades via mobilkameran, men frågan som hela tiden hängde i luften fick aldrig sitt förtjänta svar, där och då,

Det kom i ställetvid 14-tiden på torsdagen. - Sam Hallam blir hockeyns främste företrädare och efterträder Johan Garpenlöv.

Under vår stund dolde han beskedet galant, inte en enda felsägning, inte en bisats som påvisade att han fått erbjudande eller till och med redan sagt ja, inte heller hans kroppsspråk antydde något.

Jag fick efter ett slutligt och bestämt handslag vänta på det offentliga beskedet.

Sam log säkert lite när vi gick åt varsitt håll från fiket i tränarrummet. Det var hans första uppdrag som förbundskapten, och det gjorde han förbaskat bra. Debuten var övertygande. Jag anade faktiskt inget.

Han är en duktig  maskhållare, Sam Hallam är bra på det också, denne prisbelönte mästartränare. 

Med ett ursprung i AIK, där han spelade tre matcher i elitserien som 18-åring. Det blir är alltså en ”nollåtta” igen  på hockeyns högsta tränarpiedestal.

Han är nu inne på sin tionde säsong i Växjö, och har, passande nog ett utgående kontrakt med klubben, där han har vunnit tre SM. Ett magnifikt facit

Han är halv-engelsman, mamma och pappa flyttade från London till Sverige när mamma blev gravid. Hans elegans framtonas ibland av de sorgsna ögonen. Jag hade för övrigt laddat inför mötet med att köpa lite nytt på Floods i Alvesta, klädaffären en lång icingpuck från järnvägsstationen. Jag skulle inte vidimera min underlägsenhet med att ha sämre klädsel i alla fall.

Lugnet själv

Fråga om inte topplocket gått någon gång för honom, tyckte någon i min bekantskapskrets. Han intygade att han förmågan att vara lugn.  Någon hävdade ihärdigt att jag skulle fråga honom om han hade spelat bandy. Det har han , visade det sig, fram till att han var 16 år

Vi träffas under en besvärlig period då Lakers har förlorat fyra av de sex senaste matcherna, vilket inte alls störde samtalsmiljön 

Dina bästa ledarbeslut?

 - Att säga nej till både sig själv och andra, överge de förhastade manövrarna, hålla fast vid sin linje, görasina punkter så tydliga och enkla som möjligt.

Han berättar om hur han under första säsongen i Lakers förlorade tio matcher i rad, men kom på hur många åtgärdspunkter som helst. För varje punkt som vaskades fram mådde både han och laget sämre.

Hur många punkter har du numera med vid genomgång före match och i en periodpaus?

-I tid sällan över 15 minuter, någon gång 17 - 18 minuter och mellan perioderna 1 - 3 områden. Vid spelavbrott sägs ibland ingenting.  

"Vi var ostoppbara"

Säsongen 2017-18, vann Lakers grundserien och genomförde hela finalspelet med bara en förlust och ett insläppt mål. Går det att upprepa?

-  Det var då alla bitarna föll på plats, laget, dynamiken, allt. Vi kände oss så starka, vi var ostoppbara, det var bara att gå ut och göra processen kort.

 Elias Pettersson blev vald till slutspelets mest värdefulle spelare i sitt genombrott, vad lärde du honom?

-Ingenting, vi gav honom lugn och ro, det är en intelligent ishockeyspelare varför skulle vi då in och peta i honom, han har skapat sin egen framgång.

Har han nu stagnerat i NHL?

- Han har laddat batterierna  när klubben Vancouver Canucks inte har fungerat, Elias exploderar snart

Inte någon gång i vårt samtal framskymtar ett enda litet tecken på självhävdelse. Unikt! 

Har han koll på tidigare förbundskaptener?  Vi undantar den mest okände, Folke Jansson 1956 -1957. Av de 22 namn som han då har att välja mellan prickar han snabbt in 14 utan hjälpmedel, någon (Arne Strömberg) tjänstgjorde t o m innan Hallam var född. 

Sam Hallam spelade defensiv center med  ”bra förmåga att läsa spelet och neutralisera motståndare, men jag var sämre på det offensiva.  Jag blev ofta lagkapten i de lag jag spelade i”. 

Som 24-åring stoppades han av ond rygg och  slutade då. Började precis som Hardy Nilsson sin tränarbana i i Karlskoga, fast i KHCC. Sedan blev det Bofors IK och som 32-åring kom budet från SHL och Växjö Lakers.  

Och nu blir han förbundsanställd  - med krav från alla håll.

 Sam Hallam står stadigt och trygg då också Om inte annat är han duktig på att hålla masken.

Curt Einarsson.

 

Sam Hallams cv

Född: 15 juli 1979. Sam Hallam är född och uppvuxen i Stockholm där han spelade i AIK:s ungdomsverksamhet. Som 20-åring flyttade han till Karlskoga där han spelade för dåvarande Bofors IK. Han slutade som spelare inom ishockeyn vid 24 års ålder på grund av ryggproblem, därefter blev han assisterande tränare i samma klubb, där han så småningom också blev huvudtränare. Sam Hallam har brittiskt påbrå. Klubbar som ishockeyspelare AIK J20 (1996/1997) AIK (1997/1998, spelade 3 matcher i Elitserien) AIK J20 (1998/1999) Tumba/Botkyrka (1999/2000) Bofors IF (2000/2001–2003/2004, spelade 166 matcher och gjorde 6 mål i Hockeyallsvenskan) Klubbar som tränare Karlskoga HC (2004/2005-2005/2006) Head Coach Bofors IF (2006/2007–2008/2009) Ass. Coach Bofors IF (2008/2009–2011/2012) Head Coach Växjö Lakers Hockey (2012/2013) Ass. Coach Växjö Lakers Hockey (2012/2013–) Head Coach, SM-guld 2014/2015, 2017/2018 och 2020/2021.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.