11 miljoner saknades i deras bolag

Det är två av våra bästa skidåkare. Emil Jönsson tog ett OS-brons 2014 och Mathias Fredriksson erövrade ett silver vid VM i Lahtis 2001.

2014 tog de beslutet att bilda ett företag tillsammans, Skidspåret i Östersund AB. De hade tjänat bra via framgångarna.  

Och de höll fast vid en idé. De skulle bygga och sälja exklusiva parhus vid skidområdet i Östersund. 

Men det blev en utdragen process – och dyrbar

Mathias fredrikssons och Emil Jönssons (infälld)satsning på ett fastighetsbolag slutade i konkurs

Efterfrågan var sämre än väntat, försäljningen gick trögt, byggmaterial blev avsevärt dyrare och de allmänna ekonomiska villkoren förändrades.

2021 inleddes byggandet och ett år senare kunde i alla fall fyra av åtta hus bli bebodda.  De övriga var inte färdigbyggda vid konkursen

Men utgifterna översteg intäkterna och till slut fanns inte möjligheten att fortsätta. 

Senare under 2022 framkom att bolaget hade en skuld på 11,8 miljoner kronor, enligt konkursförvaltare Lars Ederwall. 

Skidpengar som skulle växa innebar i själva verket att Mathias Fredrikssons och Emil Jönssons respektive egna bolag drabbades, där de har placerat erövrade arvoden och premier från de framgångsrika åren i skidspåren.

- Det är jag och Emil som har fått ta smällen i allt det här, konstaterar Fredriksson i Expressen och fortsätter:

– Men jag kommer säkerligen att överleva. Men det har varit en klump i magen att det blev som det blev för alla inblandade. Det har inte varit positivt för någon. Men så är det, det är svårt att backa tiden. 

Han har för avsikt att fortsätta som expertkommentator vid skidsändningar i SVT. Han har också ett deltidsjobb vid näringslivskontoret i Östersund.

Men han har också tagit beslutet att lämna Östersund, hembygden sedan barnsben och sålt sin fashionabla villa om 800 kvm  med utsikt över storsjön i Östersund och har köpt och flyttat till ett hus i Täby med hustru och tre söner. Huset i hemstan beskrevs som mycket exklusivt och såldes för 9 850 000 kronor. 

– Det är jag och Emil som har fått ta smällen i allt det här, säger den i dag 49-årige Mathias i en kommentar och fortsätter:

– Men jag kommer säkerligen att överleva. Samtidigt är det ingenting som har varit kul. Det har varit en klump i magen att det blev som det blev för alla inblandade. Det har inte varit positivt för någon. Men så är det, det är svårt att backa tiden.

– Det är väl heller inte bra. Men det känns lite som att jag vill landa här för att se om jag trivs och vad jag vill göra i framtiden. Jag får återkomma när jag kommer på det, säger Fredriksson med ett skratt.

Thomas Ejderhov 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Häcken har utvecklats till en unik klubb i Sverige.
-Men så har vi också jobbat hårt för att komma dit vi är i dag, betonar klubbdirektören, Marcus Jodin.
Han njuter av den ekonomiska bilden och uppmärksamheten – på ett annorlunda sätt.  Han ska nämligen göra dubbla starter i Vasaloppet!
Häcken har två lag i stafett-Vasan, Marcus ingår i det ena laget på fredagen och dessutom ska han starta i det stora loppet på söndag.
Han säger själv att han är rätt bra tränad och kan åka med ett leende.
Här är projektet som inte bara gynnar en idrott utan flera. Alla med något gemensamt – nämligen vatten.
Arena Vattnet är ett samarbete mellan idrottsförbund som har vattnet som sin arena – som segling, kanot, rodd, issegling, vattenskidor, wakeboard och motorsport på vatten.
Det skulle jag önska, ja, unna er allihopa.  Att se och höra det fantastiska, det som är få förunnat, att vara på plats i Sälen nu på på söndagsmorgonen. Bara några hundra personer förmånen att få  titta på. Desto fler, inte mindre än 15 000 skidåkare har huvudrollerna.
Det är några oförglömliga timmar i Berga By .

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Viaplay Group trycker gasen i botten och maxar utbudet av motorsport med den nya satsningen "Motorhelg" i TV10-  med flera svenskar i reportage.. Framför allt  om svenskarna som konkurrerar i  IndyCar-premiären den 10 mars, och porträtt av  om det svenska löftet, Dino Beganovics resa i Formel 3. I premiären blir det även dokumentärer, om F1-kval och highlights från F2-race..

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.