11 miljoner saknades i deras bolag

Det är två av våra bästa skidåkare. Emil Jönsson tog ett OS-brons 2014 och Mathias Fredriksson erövrade ett silver vid VM i Lahtis 2001.

2014 tog de beslutet att bilda ett företag tillsammans, Skidspåret i Östersund AB. De hade tjänat bra via framgångarna.  

Och de höll fast vid en idé. De skulle bygga och sälja exklusiva parhus vid skidområdet i Östersund. 

Men det blev en utdragen process – och dyrbar

Mathias fredrikssons och Emil Jönssons (infälld)satsning på ett fastighetsbolag slutade i konkurs

Efterfrågan var sämre än väntat, försäljningen gick trögt, byggmaterial blev avsevärt dyrare och de allmänna ekonomiska villkoren förändrades.

2021 inleddes byggandet och ett år senare kunde i alla fall fyra av åtta hus bli bebodda.  De övriga var inte färdigbyggda vid konkursen

Men utgifterna översteg intäkterna och till slut fanns inte möjligheten att fortsätta. 

Senare under 2022 framkom att bolaget hade en skuld på 11,8 miljoner kronor, enligt konkursförvaltare Lars Ederwall. 

Skidpengar som skulle växa innebar i själva verket att Mathias Fredrikssons och Emil Jönssons respektive egna bolag drabbades, där de har placerat erövrade arvoden och premier från de framgångsrika åren i skidspåren.

- Det är jag och Emil som har fått ta smällen i allt det här, konstaterar Fredriksson i Expressen och fortsätter:

– Men jag kommer säkerligen att överleva. Men det har varit en klump i magen att det blev som det blev för alla inblandade. Det har inte varit positivt för någon. Men så är det, det är svårt att backa tiden. 

Han har för avsikt att fortsätta som expertkommentator vid skidsändningar i SVT. Han har också ett deltidsjobb vid näringslivskontoret i Östersund.

Men han har också tagit beslutet att lämna Östersund, hembygden sedan barnsben och sålt sin fashionabla villa om 800 kvm  med utsikt över storsjön i Östersund och har köpt och flyttat till ett hus i Täby med hustru och tre söner. Huset i hemstan beskrevs som mycket exklusivt och såldes för 9 850 000 kronor. 

– Det är jag och Emil som har fått ta smällen i allt det här, säger den i dag 49-årige Mathias i en kommentar och fortsätter:

– Men jag kommer säkerligen att överleva. Samtidigt är det ingenting som har varit kul. Det har varit en klump i magen att det blev som det blev för alla inblandade. Det har inte varit positivt för någon. Men så är det, det är svårt att backa tiden.

– Det är väl heller inte bra. Men det känns lite som att jag vill landa här för att se om jag trivs och vad jag vill göra i framtiden. Jag får återkomma när jag kommer på det, säger Fredriksson med ett skratt.

Thomas Ejderhov 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben  fick plåster på såren, Samtidigt avslöjades att  Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.

AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Den 6 juli drar sommarens fotbollsfest igång på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike i EM-premiären, sedan väntar ytterligare 50 matcher!. Men redan nu är Tv-kriget inlett – på ministernivå. 

"Vi hoppas på en smidig lösning", skriver ministrarna i tre länder i ett gemensamt uttalande.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.