Tre som vill ersätta Björn Eriksson

Helena Carlsson och Anna Iwarsson gör upp med Svenska fotbollförbundets avgående ordförande Karl-Erik Nilsson om posten som ny ordförande för Riksidrottsförbundet (RF).

Det står klart sedan RF presenterat på fredagen sina tre slutkandidater inför Riksidrottsmötet i slutet av maj, rapporterar TT.

Helena Carlsson, i dag vice ordförande för Svenska ridsportsförbundet, har nominerats av förbunden för ridsport, skidor respektive islandshäst. 38-åringen kommenterade själv nomineringen i december.

"Jag har stor erfarenhet från både idrott och politik och jag skulle vilja bidra till att svensk idrott fortsätter spela en viktig roll i samhället", sade Carlsson i ett pressmeddelande.

Mycket breddidrott..

Anna Iwarsson, 55, är ordförande i Svenska gymnastikförbundet och har tidigare varit vice ordförande i Riksidrottsstyrelsen (RS). Hon sitter fortfarande i RS, men numera som ledamot. Hon har hela åtta idrottsförbund bakom sig, bland annat seglingen, curlingen, gymnastiken och bangolfen.

"Hon har en uttalad vilja att jobba hårt för breddidrotten i Sverige, något vi tycker är viktigt. Hennes dryga 40 år som ledare inom idrottsrörelsen ger henne naturligtvis en bred erfarenhet"var en kommentar som framkom vid, bangolfförbundet i samband med nomineringen före årsskiftet.

"Det var då det"

65-årige Karl-Erik Nilsson, som själv lämnar ordförandeposten i Svenska fotbollförbundet (SvFF) i vår, berättade i höstas att han ville ersätta avgående Björn Eriksson som ny RF-topp. Just SvFF har under Nilssons tid vid rodret hotat att gå ur RF på grund av det bidragssystem som innebär att fotbollsförbundet tappar tiotals miljoner i stöd till mindre idrottsförbund.

Det ska dock inte påverka hans roll som eventuell ordförande, sade Nilsson i en intervju med SVT i november.

Det har varit en tuff period, men det känns som att vi lagt de frågorna bakom oss. Fotbollen markerade tydligt och saken är prövad. I och med den prövningen så är frågan historia, sade Nilsson.

Valberedningen presenterar sitt förslag på huvudkandidat i april. Den nya ordföranden väljs sedan på Riksidrottsmötet i Uppsala 26–28 maj.

Fakta

Helena Carlsson, 38 år. Nominerad av: Islandshästförbundet, ridsportförbundet och skidförbundet.

Anna Iwarsson, 55 år. Nominerad av: Seglarförbundet, karateförbundet, curlingförbundet, bangolfförbundet, skridsko-, kälk- och rullidrottsförbundet, Sveriges akademiska idrottsförbund, gymnastikförbundet och budo & kampsportförbundet.

Karl-Erik Nilsson, 65 år. Nominerad av: mångkampsförbundet, ishockeyförbundet, varpaförbundet, konståkningsförbundet, fotbollförbundet, golfförbundet, handbollförbundet, basketbollförbundet, fäktförbundet.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

 För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.

Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.