Tre som vill ersätta Björn Eriksson

Helena Carlsson och Anna Iwarsson gör upp med Svenska fotbollförbundets avgående ordförande Karl-Erik Nilsson om posten som ny ordförande för Riksidrottsförbundet (RF).

Det står klart sedan RF presenterat på fredagen sina tre slutkandidater inför Riksidrottsmötet i slutet av maj, rapporterar TT.

Helena Carlsson, i dag vice ordförande för Svenska ridsportsförbundet, har nominerats av förbunden för ridsport, skidor respektive islandshäst. 38-åringen kommenterade själv nomineringen i december.

"Jag har stor erfarenhet från både idrott och politik och jag skulle vilja bidra till att svensk idrott fortsätter spela en viktig roll i samhället", sade Carlsson i ett pressmeddelande.

Mycket breddidrott..

Anna Iwarsson, 55, är ordförande i Svenska gymnastikförbundet och har tidigare varit vice ordförande i Riksidrottsstyrelsen (RS). Hon sitter fortfarande i RS, men numera som ledamot. Hon har hela åtta idrottsförbund bakom sig, bland annat seglingen, curlingen, gymnastiken och bangolfen.

"Hon har en uttalad vilja att jobba hårt för breddidrotten i Sverige, något vi tycker är viktigt. Hennes dryga 40 år som ledare inom idrottsrörelsen ger henne naturligtvis en bred erfarenhet"var en kommentar som framkom vid, bangolfförbundet i samband med nomineringen före årsskiftet.

"Det var då det"

65-årige Karl-Erik Nilsson, som själv lämnar ordförandeposten i Svenska fotbollförbundet (SvFF) i vår, berättade i höstas att han ville ersätta avgående Björn Eriksson som ny RF-topp. Just SvFF har under Nilssons tid vid rodret hotat att gå ur RF på grund av det bidragssystem som innebär att fotbollsförbundet tappar tiotals miljoner i stöd till mindre idrottsförbund.

Det ska dock inte påverka hans roll som eventuell ordförande, sade Nilsson i en intervju med SVT i november.

Det har varit en tuff period, men det känns som att vi lagt de frågorna bakom oss. Fotbollen markerade tydligt och saken är prövad. I och med den prövningen så är frågan historia, sade Nilsson.

Valberedningen presenterar sitt förslag på huvudkandidat i april. Den nya ordföranden väljs sedan på Riksidrottsmötet i Uppsala 26–28 maj.

Fakta

Helena Carlsson, 38 år. Nominerad av: Islandshästförbundet, ridsportförbundet och skidförbundet.

Anna Iwarsson, 55 år. Nominerad av: Seglarförbundet, karateförbundet, curlingförbundet, bangolfförbundet, skridsko-, kälk- och rullidrottsförbundet, Sveriges akademiska idrottsförbund, gymnastikförbundet och budo & kampsportförbundet.

Karl-Erik Nilsson, 65 år. Nominerad av: mångkampsförbundet, ishockeyförbundet, varpaförbundet, konståkningsförbundet, fotbollförbundet, golfförbundet, handbollförbundet, basketbollförbundet, fäktförbundet.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Finalfeber, och Rögles klubbdirektör, Daniel Koch, skrattar hela vägen till banken! Tio raka segrar i hockeyns SM-slutspel ger garanterat klirr i kassan. Catena Arena, med plats för 6 310 åskådare lämnar ett nettoöverskott på 1,7 – 2 miljoner vid varje matchtillfälle 
Så här långt har Daniel Koch bokfört upp mot tio miljoner extra på nu spelade fem hemma matcher – och nu väntar den stora festen, det tidigare bandylagets andra SM-final genom tiderna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.

Storstjärnorna lämnar och nye sportchefen i IK Oskarshamn, förre SHL-målvakten Oscar Alsenfeldt, har ett blankt papper när han i vår och sommar ska bygga ett lag för hockeyallsvenskt spel.

På torsdagen tog föreningen officiellt avsked tav 14 spelare (!), bland dem poängkungen Patrik Karlkvist som ”satt på” ett sex årskontrakt värt 300 000 kronor i månaden.