Tre som vill ersätta Björn Eriksson

Helena Carlsson och Anna Iwarsson gör upp med Svenska fotbollförbundets avgående ordförande Karl-Erik Nilsson om posten som ny ordförande för Riksidrottsförbundet (RF).

Det står klart sedan RF presenterat på fredagen sina tre slutkandidater inför Riksidrottsmötet i slutet av maj, rapporterar TT.

Helena Carlsson, i dag vice ordförande för Svenska ridsportsförbundet, har nominerats av förbunden för ridsport, skidor respektive islandshäst. 38-åringen kommenterade själv nomineringen i december.

"Jag har stor erfarenhet från både idrott och politik och jag skulle vilja bidra till att svensk idrott fortsätter spela en viktig roll i samhället", sade Carlsson i ett pressmeddelande.

Mycket breddidrott..

Anna Iwarsson, 55, är ordförande i Svenska gymnastikförbundet och har tidigare varit vice ordförande i Riksidrottsstyrelsen (RS). Hon sitter fortfarande i RS, men numera som ledamot. Hon har hela åtta idrottsförbund bakom sig, bland annat seglingen, curlingen, gymnastiken och bangolfen.

"Hon har en uttalad vilja att jobba hårt för breddidrotten i Sverige, något vi tycker är viktigt. Hennes dryga 40 år som ledare inom idrottsrörelsen ger henne naturligtvis en bred erfarenhet"var en kommentar som framkom vid, bangolfförbundet i samband med nomineringen före årsskiftet.

"Det var då det"

65-årige Karl-Erik Nilsson, som själv lämnar ordförandeposten i Svenska fotbollförbundet (SvFF) i vår, berättade i höstas att han ville ersätta avgående Björn Eriksson som ny RF-topp. Just SvFF har under Nilssons tid vid rodret hotat att gå ur RF på grund av det bidragssystem som innebär att fotbollsförbundet tappar tiotals miljoner i stöd till mindre idrottsförbund.

Det ska dock inte påverka hans roll som eventuell ordförande, sade Nilsson i en intervju med SVT i november.

Det har varit en tuff period, men det känns som att vi lagt de frågorna bakom oss. Fotbollen markerade tydligt och saken är prövad. I och med den prövningen så är frågan historia, sade Nilsson.

Valberedningen presenterar sitt förslag på huvudkandidat i april. Den nya ordföranden väljs sedan på Riksidrottsmötet i Uppsala 26–28 maj.

Fakta

Helena Carlsson, 38 år. Nominerad av: Islandshästförbundet, ridsportförbundet och skidförbundet.

Anna Iwarsson, 55 år. Nominerad av: Seglarförbundet, karateförbundet, curlingförbundet, bangolfförbundet, skridsko-, kälk- och rullidrottsförbundet, Sveriges akademiska idrottsförbund, gymnastikförbundet och budo & kampsportförbundet.

Karl-Erik Nilsson, 65 år. Nominerad av: mångkampsförbundet, ishockeyförbundet, varpaförbundet, konståkningsförbundet, fotbollförbundet, golfförbundet, handbollförbundet, basketbollförbundet, fäktförbundet.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Leo Vegas grundades 2011 i Sverige och har sedan dess vuxit stadigt. Spelkoncernen har idag fler än 1 000 anställda över flera europeiska kontor med huvudkontori Stockholm medan den operativa staben verksamheten sker på Malta.
På lördagen avslöjades att Leo Vegas  har enats om ett nytt globalt partnerskap med italienska storklubben Inter och skat pryda dam- och herrlagens tränings- och uppvärmningströjor samt arenan San Siro.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.