Väst/Syd dominerar i landslaget

När Sverige spelar om handbollens VM-medaljer i Tele 2 Arena är det med spelare från syd och väst Sverige. Endast fyra spelare har börjat med handboll i  mellan-Sverige. Ingen av truppens 18 spelare är uppväxt norr om Stockholm.

Lucas Pellas på vänstersex är uppväxt med BK Söder i Stockholms södra förorter och skolad inom elitlaget Hammarbys ungdomslag. Den ende från huvudstaden, och Sveriges näst största handbollsdistrikt.

Huvudstaden, och Sveriges näst största handbollsdistrikt, region öst, har endast en spelare som jagar VM-medaljer.  Lucas Pellas på vänstersexa är uppväxt med BK Söder i Stockholms södra förorter och skolad inom elitlaget Hammarbys ungdomslag. I dag tillhör Pellas franska Montpellier.

Hela åtta spelare har börjat i mindre föreningar i Göteborg med omnejd, fem spelare har sina första klubbadresser i Skåne, två har fostrats i Eskilstuna GUIF och vardera en spelare i Norrköping respektive Jönköping.

-Varför har region öst halkat efter?

-Jag tror det är mycket tillfälligheter, men en anledning kan vara brist på hallytor och hård konkurrens om träningstider för ungdomslagen. Det är väl i dag bara Eriksdalshallen, byggd 1937. som är acceptabel som elitarena, säger Robert Wedberg generalsekreterare på Svenska Handbollsförbundet.

Den stora basen för rekrytering är landets 30 gymnasieskolor med handboll på schemat, varav  fem  finns inom region öst.

 Verksamhetschef är Anna Bisso som upplever att handbollen möter samma problem som finns inom ishockeyn på ungdoms – och juniorsidan.

-Våra främsta unga lockas till andra regioner, främst syd, region Skåne och väst, Göteborg med omnejd. De erbjuds bättre träningsmöjligheter och bättre förutsättningar än vad föreningar i öst kan erbjuda, berättar Anna Bisso.

Inom ishockeyn är det vanligt att spelare i TV-pucksålder erbjuds pengar för att byta miljö.  Anna Bisso har ingen kännedom om att det kan förekomma även inom handbollen.

-Vårt dilemma är hallproblematiken, det ger sämre förutsättningar för våra lag. Vi har en bra dialog med Stockholm stad och en samsyn i hallfrågan. Jag drömmer om en ny evenemangsarena, planer finns men från ord till handling är sträckan lång, konstaterar Anna Bisso.

Hon vill också framhålla att damhandboll skiljer sig från herrhandboll. Nacka-laget Skuru tillhör toppskiktet i SHE, damligan och damkaptenen Tomas Axnér har flera spelare från region öst i urval inför  dam-VM  30 november-17 december i Sverige, Danmark och Norge.

I region väst, landets största region, finns 137 föreningar. I Anna Bissos region öst 92 föreningar och 34 000 som på något sätt är engagerade i sporten, som spelare, tränare eller annan ledare.

I regionen är Hammarby ledande herrlag, tre-SM-guld 2006-2008, och i dag ett exempel på svårigheten bedriva elitidrott i en storstad. Är nu ett mittenlag i högsta herrserien.

-Ja, konkurrensen om sponsorer och uppmärksamhet i media är stor, avslutar Anna Bisso.

Regerande svenska mästare är Ystads IF, i kommunen bor drygt 30 000 invånare och gissa om Ystads Allehanda, den lokala tidningen, ger uppmärksamhet åt sitt lag, till glädje för sponsorer och ekonomiskt ansvariga i föreningen.

 

KJELL NILSSON

 

FAKTA: Här är VM-truppen i Tele 2, med moderklubb och nuvarande klubb.

Målvakter

Andreas Palicka, KFUM Lundagård, Paris Saint-Germain.

 Mikael Appelgren, GF Kroppskultur, Uddevalla, Rhein-Neckar Löwen.

Tobias Thulin, Önnereds HK, (Göteborg)  GOG Håndbold Fyn .

Vänstersex

Hampus Wanne, Önnereds HK, FC Barcelona

Lucas Pelles, BK Söder, (Stockholm) Montpellier 

Mittsex

Max Darj, Stenungsunds HK,  Fuchse, Berlin.

Fredric Petersson, IK Cyrus (Jönköping), Fenix Toulouse.

Oscar Bergendahl, HK Aranäs.  (Kungsbacka) TVB Stuttgart.

Högersex

Niclas Ekberg, IFK Ystad, THW Kiel

Daniel Pettersson, Eskilstuna GUIF, SC Magdeburg.

Vänsternio

Jonathan Carlegård, Kärra HF (Göteborg), FC Barcelona.

Eric Johansson, Eskilstuna GUIF, THW Kiel

Olle Forsell-Schefvert, GF Kroppskultur, Rhein-Neckar Löwen.

Mittnio

Felix Claar, Norrköpings HK, Ålborg, Håndbold

Jim Gottfridsson, IFK Ystad, Flensburg-Handewitt

Högernio

Albin Lagergren, HK Varberg, Rhein-Neckar löwen.

Linus Persson, OV Helsingborg, HBC Nantes.

Lukas Sandell,  Eslövs HF, Ålborg Håndbold.

Förbundskapten

Glenn Solberg,  Reistadt IL, Drammen.

 2019 utsedd av Verdens Gang till Norges fjärde bästa herrspelare genom tiderna. Svensk förbundskapten sedan 2020.

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hockey- allsvenska Vita Hästen från Norrköping  har ansökt om konkurs vilket framgår av handlingar som lämnats in till Norrköpings tingsrätt.

Vid ett extra insatt årsmöte 27:e februari konstaterades att årets säsong lämnar ett underskott på 6,8 miljoner. Det aktiebolag som driver A-lags - verksamheten redovisade 4,6 miljoner i negativt eget kapital.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet  runt om i världen. Nu ska de också samarbeta  världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.