Väst/Syd dominerar i landslaget

När Sverige spelar om handbollens VM-medaljer i Tele 2 Arena är det med spelare från syd och väst Sverige. Endast fyra spelare har börjat med handboll i  mellan-Sverige. Ingen av truppens 18 spelare är uppväxt norr om Stockholm.

Lucas Pellas på vänstersex är uppväxt med BK Söder i Stockholms södra förorter och skolad inom elitlaget Hammarbys ungdomslag. Den ende från huvudstaden, och Sveriges näst största handbollsdistrikt.

Huvudstaden, och Sveriges näst största handbollsdistrikt, region öst, har endast en spelare som jagar VM-medaljer.  Lucas Pellas på vänstersexa är uppväxt med BK Söder i Stockholms södra förorter och skolad inom elitlaget Hammarbys ungdomslag. I dag tillhör Pellas franska Montpellier.

Hela åtta spelare har börjat i mindre föreningar i Göteborg med omnejd, fem spelare har sina första klubbadresser i Skåne, två har fostrats i Eskilstuna GUIF och vardera en spelare i Norrköping respektive Jönköping.

-Varför har region öst halkat efter?

-Jag tror det är mycket tillfälligheter, men en anledning kan vara brist på hallytor och hård konkurrens om träningstider för ungdomslagen. Det är väl i dag bara Eriksdalshallen, byggd 1937. som är acceptabel som elitarena, säger Robert Wedberg generalsekreterare på Svenska Handbollsförbundet.

Den stora basen för rekrytering är landets 30 gymnasieskolor med handboll på schemat, varav  fem  finns inom region öst.

 Verksamhetschef är Anna Bisso som upplever att handbollen möter samma problem som finns inom ishockeyn på ungdoms – och juniorsidan.

-Våra främsta unga lockas till andra regioner, främst syd, region Skåne och väst, Göteborg med omnejd. De erbjuds bättre träningsmöjligheter och bättre förutsättningar än vad föreningar i öst kan erbjuda, berättar Anna Bisso.

Inom ishockeyn är det vanligt att spelare i TV-pucksålder erbjuds pengar för att byta miljö.  Anna Bisso har ingen kännedom om att det kan förekomma även inom handbollen.

-Vårt dilemma är hallproblematiken, det ger sämre förutsättningar för våra lag. Vi har en bra dialog med Stockholm stad och en samsyn i hallfrågan. Jag drömmer om en ny evenemangsarena, planer finns men från ord till handling är sträckan lång, konstaterar Anna Bisso.

Hon vill också framhålla att damhandboll skiljer sig från herrhandboll. Nacka-laget Skuru tillhör toppskiktet i SHE, damligan och damkaptenen Tomas Axnér har flera spelare från region öst i urval inför  dam-VM  30 november-17 december i Sverige, Danmark och Norge.

I region väst, landets största region, finns 137 föreningar. I Anna Bissos region öst 92 föreningar och 34 000 som på något sätt är engagerade i sporten, som spelare, tränare eller annan ledare.

I regionen är Hammarby ledande herrlag, tre-SM-guld 2006-2008, och i dag ett exempel på svårigheten bedriva elitidrott i en storstad. Är nu ett mittenlag i högsta herrserien.

-Ja, konkurrensen om sponsorer och uppmärksamhet i media är stor, avslutar Anna Bisso.

Regerande svenska mästare är Ystads IF, i kommunen bor drygt 30 000 invånare och gissa om Ystads Allehanda, den lokala tidningen, ger uppmärksamhet åt sitt lag, till glädje för sponsorer och ekonomiskt ansvariga i föreningen.

 

KJELL NILSSON

 

FAKTA: Här är VM-truppen i Tele 2, med moderklubb och nuvarande klubb.

Målvakter

Andreas Palicka, KFUM Lundagård, Paris Saint-Germain.

 Mikael Appelgren, GF Kroppskultur, Uddevalla, Rhein-Neckar Löwen.

Tobias Thulin, Önnereds HK, (Göteborg)  GOG Håndbold Fyn .

Vänstersex

Hampus Wanne, Önnereds HK, FC Barcelona

Lucas Pelles, BK Söder, (Stockholm) Montpellier 

Mittsex

Max Darj, Stenungsunds HK,  Fuchse, Berlin.

Fredric Petersson, IK Cyrus (Jönköping), Fenix Toulouse.

Oscar Bergendahl, HK Aranäs.  (Kungsbacka) TVB Stuttgart.

Högersex

Niclas Ekberg, IFK Ystad, THW Kiel

Daniel Pettersson, Eskilstuna GUIF, SC Magdeburg.

Vänsternio

Jonathan Carlegård, Kärra HF (Göteborg), FC Barcelona.

Eric Johansson, Eskilstuna GUIF, THW Kiel

Olle Forsell-Schefvert, GF Kroppskultur, Rhein-Neckar Löwen.

Mittnio

Felix Claar, Norrköpings HK, Ålborg, Håndbold

Jim Gottfridsson, IFK Ystad, Flensburg-Handewitt

Högernio

Albin Lagergren, HK Varberg, Rhein-Neckar löwen.

Linus Persson, OV Helsingborg, HBC Nantes.

Lukas Sandell,  Eslövs HF, Ålborg Håndbold.

Förbundskapten

Glenn Solberg,  Reistadt IL, Drammen.

 2019 utsedd av Verdens Gang till Norges fjärde bästa herrspelare genom tiderna. Svensk förbundskapten sedan 2020.

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Elitloppet och hade en efterlängtad revansch och de fem segermiljonerna  i sikte. Inledningen stärkte förväntningarna, kusken Örjan Kihlström styrde till spets och tränaren Daniel Redén log. Men franska stjärnhästenHorsy Dream med Eric Raffin stod för en våldsam speed och sänkte Europarekordet när han vann på 1.08,0!

” Som ett jetplan kom, kommenteradeÖrjan Kihlström.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 100 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.