Ludvigs avancemang värre än Tiger

Golfvärlden hukar sig inför en 24-åring från Eslöv. Men han sprider inte bollarna precis.Han vet hur det ska gå till och han gör det exemplariskt bra. Och nu har han tjänat 33 miljoner på några månader.

 Helgens triumf vid RSM Classic på Bermudas blev av uppvisningskarakär för Ludvig Åberg. Med fyra slags segermarginal ned till Kanadas McKenzie Hughes på andra plats, -29 mot -25 efter 72 spelade hål.

De var det. Tack för god match. Ludvig Åberg tackar Mackenzie Hughes för kampen som han själv tog hem. Foto: Stephen B. Morton, AP Photo

Segerchecken var värd 15,8 miljoner svenska kronor och han har på sina 11 PGA-tävlingar, den amerikanska proffscirkusen, spelat in 33 miljoner kronor. 

Värt att notera är att Åberg, vid årsskiftet 2022-2023 var rankad som 3 064 i världen. Han var världsetta bland amatörer, som yrkesman har han avancerat i rankingen på ett sätt som till och med ställer Tiger Woods genombrottsår i skuggan.

32:a på världsrankingen

Ludvig Åberg är nu på plats 32 i Official Golf World Ranking,  amerikanen Scottie Scheffler toppar före Nordirlands Rory Mcilroy, Spaniens Jon Rahm och med Norges Viktor Hovland på fjärde plats.

 Alex Norén år på 55.e och Åbergs bästa kompis,  Haninge GK:s Vincent Norman på 75:e plats. Vi har ännu en svensk spelare topp 100, nämligen Alexander Björk, 78:e.

Fortsättning följer för Åberg, han har nu säkrat plats i 2024 års fyra Majors-tävlingar, den första blir anrika the Masters på Augusta National april 2024. 

Ludvig Åberg slår både långt och rakt, hans wedge – och järnslag är av mästar karaktär. På green är han briljant,  på 17:e och 18:e hålen på söndagens avslutningsrunda sänkte han två birdie-puttar som ingen såg komma.

Det var en omtumlad Åberg som segerintervjuades.

-Jag lever i en dröm, det här har varit sex månader (han blev proffs i juni), som jag aldrig kommer att glömma, sa Åberg, med ett minspel som verkligen avslöjade vad han kände.

Ludvig Åbergs 253 slag var tangerat PGA-rekord efter 72 hål.  Justin Thomas noterade samma antal slag på Sony Open 2017. Hans avslutning, 61 på lördag och 61 på söndag är däremot nytt PGA-rekord för de sista 36 hålen.

På PGA-touren mäts exakt hur spelarna presterar i olika delat av spelet, så kallat ”strokes gained”, en modell som bygger på beräkningar av en  amerikansk ekonomiprofessor, Mark Broadie.

 Enligt Svenskgolf.se har ”strokes gained” revolutionerat golfsporten för att mäta statistik och med möjlighet och bedöma och isolera slag för slag.  I den tyngsta kategorin, totalt intjänade slag mot fältet, i övrigt var Åberg i topp med + 4,78 slag.

Tränaren också hyllad

Bakom Ludvig Åberg finns först och främst hans tränare, Hans Larsson, 2022 utsedd till ”Club pro of the year” vid PGA Sweden 90-årsjubileum i Halmstad. Sedan 2002 är Hans Larsson verksam som tränare på golfgymnasiet, numera beläget i Helsingborg och med Vasatorp som hemmabana. 

Bland Hans Larsson adepter finns också den starka damtrion Linn Grant/Maja Stark samt Madeleine Sagström, samtliga  Solheim Cup-spelare i somras. I Ryder Cup, Europa mot USA, återfanns Ludvig Åberg.

 Larsson var enda tränare som hade spelare i både Solheim Cup och Ryder Cup och Åberg var enda spelare i herrfältet som nominerades utan föregående Majors-deltagande. Europa vann dubbelt och stor succé för Hanssons ”spelare”.

Peter coachar

Tidigare tourspelaren Peter Hanson, 46 år. finns också i kretsen bakom Ludvig Åberg. Hanson kan tourlivet utan och innan, var själv framgångsrik. Ryder Cup-spelare och delad trea i  US-Masters 2012, då i ledarboll med Phil Mickelson. 

Peter Hanson blir den som får styra upp Ludvig Åbergs fortsatta karriär, och övertyga sin landsman att stanna i USA och Europa – och inte falla för eventuella locktoner från den penningstinna, saudi-finansierade LIV-touren.

Ludvig Åberg är efter sin succéhöst och första PGA-seger en av golfvärldens hetaste. Att vinna en gång är en sak, att vinna två gånger är något helt annat – på PGA-touren kan vi utan överdrift påstå att konkurrensen är – mördande.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen