Ludvigs avancemang värre än Tiger

Golfvärlden hukar sig inför en 24-åring från Eslöv. Men han sprider inte bollarna precis.Han vet hur det ska gå till och han gör det exemplariskt bra. Och nu har han tjänat 33 miljoner på några månader.

 Helgens triumf vid RSM Classic på Bermudas blev av uppvisningskarakär för Ludvig Åberg. Med fyra slags segermarginal ned till Kanadas McKenzie Hughes på andra plats, -29 mot -25 efter 72 spelade hål.

De var det. Tack för god match. Ludvig Åberg tackar Mackenzie Hughes för kampen som han själv tog hem. Foto: Stephen B. Morton, AP Photo

Segerchecken var värd 15,8 miljoner svenska kronor och han har på sina 11 PGA-tävlingar, den amerikanska proffscirkusen, spelat in 33 miljoner kronor. 

Värt att notera är att Åberg, vid årsskiftet 2022-2023 var rankad som 3 064 i världen. Han var världsetta bland amatörer, som yrkesman har han avancerat i rankingen på ett sätt som till och med ställer Tiger Woods genombrottsår i skuggan.

32:a på världsrankingen

Ludvig Åberg är nu på plats 32 i Official Golf World Ranking,  amerikanen Scottie Scheffler toppar före Nordirlands Rory Mcilroy, Spaniens Jon Rahm och med Norges Viktor Hovland på fjärde plats.

 Alex Norén år på 55.e och Åbergs bästa kompis,  Haninge GK:s Vincent Norman på 75:e plats. Vi har ännu en svensk spelare topp 100, nämligen Alexander Björk, 78:e.

Fortsättning följer för Åberg, han har nu säkrat plats i 2024 års fyra Majors-tävlingar, den första blir anrika the Masters på Augusta National april 2024. 

Ludvig Åberg slår både långt och rakt, hans wedge – och järnslag är av mästar karaktär. På green är han briljant,  på 17:e och 18:e hålen på söndagens avslutningsrunda sänkte han två birdie-puttar som ingen såg komma.

Det var en omtumlad Åberg som segerintervjuades.

-Jag lever i en dröm, det här har varit sex månader (han blev proffs i juni), som jag aldrig kommer att glömma, sa Åberg, med ett minspel som verkligen avslöjade vad han kände.

Ludvig Åbergs 253 slag var tangerat PGA-rekord efter 72 hål.  Justin Thomas noterade samma antal slag på Sony Open 2017. Hans avslutning, 61 på lördag och 61 på söndag är däremot nytt PGA-rekord för de sista 36 hålen.

På PGA-touren mäts exakt hur spelarna presterar i olika delat av spelet, så kallat ”strokes gained”, en modell som bygger på beräkningar av en  amerikansk ekonomiprofessor, Mark Broadie.

 Enligt Svenskgolf.se har ”strokes gained” revolutionerat golfsporten för att mäta statistik och med möjlighet och bedöma och isolera slag för slag.  I den tyngsta kategorin, totalt intjänade slag mot fältet, i övrigt var Åberg i topp med + 4,78 slag.

Tränaren också hyllad

Bakom Ludvig Åberg finns först och främst hans tränare, Hans Larsson, 2022 utsedd till ”Club pro of the year” vid PGA Sweden 90-årsjubileum i Halmstad. Sedan 2002 är Hans Larsson verksam som tränare på golfgymnasiet, numera beläget i Helsingborg och med Vasatorp som hemmabana. 

Bland Hans Larsson adepter finns också den starka damtrion Linn Grant/Maja Stark samt Madeleine Sagström, samtliga  Solheim Cup-spelare i somras. I Ryder Cup, Europa mot USA, återfanns Ludvig Åberg.

 Larsson var enda tränare som hade spelare i både Solheim Cup och Ryder Cup och Åberg var enda spelare i herrfältet som nominerades utan föregående Majors-deltagande. Europa vann dubbelt och stor succé för Hanssons ”spelare”.

Peter coachar

Tidigare tourspelaren Peter Hanson, 46 år. finns också i kretsen bakom Ludvig Åberg. Hanson kan tourlivet utan och innan, var själv framgångsrik. Ryder Cup-spelare och delad trea i  US-Masters 2012, då i ledarboll med Phil Mickelson. 

Peter Hanson blir den som får styra upp Ludvig Åbergs fortsatta karriär, och övertyga sin landsman att stanna i USA och Europa – och inte falla för eventuella locktoner från den penningstinna, saudi-finansierade LIV-touren.

Ludvig Åberg är efter sin succéhöst och första PGA-seger en av golfvärldens hetaste. Att vinna en gång är en sak, att vinna två gånger är något helt annat – på PGA-touren kan vi utan överdrift påstå att konkurrensen är – mördande.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Svensk Gymnastik växer - som inget annat förbund. Efter ett stort tapp under pandemin vände kurvan över antalet medlemmar i fjol och trenden håller i sig i år. Siffrorna för 2023 visar en total ökning om sex procent, eller 13 763 aktiva. inte mindre än 237 201 individer är aktiva i 924 föreningar, över hela landet. I 259 av Sveriges 290 kommuner finns minst en gymnastikförening.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 100 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.