Över 500 svenska NHL-miljonärer

Den här säsongen spelar 83 svenska spelare i NHL.  De har alla miljonlöner och enligt Idrottens Affärers beräkningar har minst 500 spelare  blivit ekonomiskt oberoende sedan Gustav ”Gus” Forslunds  (1906-1962)  första säsong i dåvarande Ottawa Senators 1932-1933. 

”Gus” var född i Holmsund, familjen emigrerade tidigt till Fort William och ”Gus” fann ishockeyn i det lokala laget Port Arthur Ports i Ontario, Kanada. Han avslutade karriären 1941 men fortsatte att arbeta inom ungdomsishockeyn i Ontario fram till sin död. 

William Nylander i är populär hos publiken hemma i Avicii Arena . Foto: Henrik Montgomery / TT

Hans ekonomi är oklar, och frågan vi ställer oss i dag är denna:

Vilken svensk spelare kommer att spräcka miljardvallen? 

William Nylanders nya kontrakt, över åtta år, är hisnande nära.

 Avtalet, som officiellt har bekräftats av Toronto Maple Leafs, är värt 11,5 miljoner dollar eller cirka 943 miljoner kronor.  Det innebär en årslön på 117,8 miljoner kronor och som börjar gälla inför säsongen 2024-2025.

-Det är en väldigt speciell känsla, det här är mitt hem, kommenterade Nylander för media i sin hemstad. 

Han är son till Michael Nylander, 51, med ett hockey-CV som ingen annan. William är f.ö född i Calgary när hans far representerade Calgary Flames i NHL. Hans svenska hemvist är Stockholms södra förorter. 

Kontraktet har högst totalt värde  i föreningens historia. Lagets andra superstjärna, Austin Matthews har visserligen högre årslön, men kortare kontraktslängd, sex år.

1973 skrev Börje Salming sitt första kontakt med Toronto.  Han signatur var då värd 85 000 dollar för ett år. En dollar var cirka 10 kronor, kontraktets värde blir 850 000.  Ett år senare var ägaren Harold Ballard så nöjd med Börje så ha dubblade kontraktet till 1.5 miljoner kronor.

I Brynäs hade Börje tjänat 1 000 kronor i månaden, ja, Börje var mitt i sitt unga livs dröm. Han stannade i NHL i 17 säsonger och är för alltid förknippad med staden och laget. Han avled i den svåra sjukdomen ALSi 24 november 2022.

Nu tillbaka till frågan – vem kommer att spräcka miljardvallen?

Mitt tips är Elias Pettersson, 25 år, med allt större stjärnstatus i Vancouver.  Lagets svenske general manager, Patrik Allvin, kan knappast undvika att lägga fram ett avtal över åtta år, den maximala längden i NHL, och som överstiger en miljard svenska kronor

Avtalet går ut efter den här säsongen och lönechecken i år är drygt 75 miljoner kronor. Givetvis kommer Allvin att göra allt för att knyta upp ”Petey” som han kallas av sina lagkompisar. I poängligan har han passerat 50-strecket, 52 poäng på 40 matcher och har god chans att för andra säsongen i rad nå drömgränsen 100 poäng.

Till nästa säsong ansluter JVM:s skyttekung, Jonathan Lekkerimäki, 19 år, på sikt också det en spelare som kan sikta på att spränga miljardvallen.

Med det nya kontraktet går William Nylander in femte plats i NHL:s löneliga och på Erik Karlsson-nivå vad gäller årlig ersättning   I topp Colorado forwarden Nathan MacKinnon, 148 miljoner årligen.

Första års kontrakten, så kallade rookiekontrakten, får inte överstiga 925 000 dollar, eller 9,5 miljoner kronor. Här kan sign on och prestationsbonus tillkomma. 

 Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu har beskedet kommit. Riksidrottsförbundet tilldelas 200 miljoner för att idrotten ska nå ungdomar via förbättrade idrottsanläggningar och samtidigt ska pengarna användas till att stärka fritidskortets introduktion.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.