Över 500 svenska NHL-miljonärer

Den här säsongen spelar 83 svenska spelare i NHL.  De har alla miljonlöner och enligt Idrottens Affärers beräkningar har minst 500 spelare  blivit ekonomiskt oberoende sedan Gustav ”Gus” Forslunds  (1906-1962)  första säsong i dåvarande Ottawa Senators 1932-1933. 

”Gus” var född i Holmsund, familjen emigrerade tidigt till Fort William och ”Gus” fann ishockeyn i det lokala laget Port Arthur Ports i Ontario, Kanada. Han avslutade karriären 1941 men fortsatte att arbeta inom ungdomsishockeyn i Ontario fram till sin död. 

William Nylander i är populär hos publiken hemma i Avicii Arena . Foto: Henrik Montgomery / TT

Hans ekonomi är oklar, och frågan vi ställer oss i dag är denna:

Vilken svensk spelare kommer att spräcka miljardvallen? 

William Nylanders nya kontrakt, över åtta år, är hisnande nära.

 Avtalet, som officiellt har bekräftats av Toronto Maple Leafs, är värt 11,5 miljoner dollar eller cirka 943 miljoner kronor.  Det innebär en årslön på 117,8 miljoner kronor och som börjar gälla inför säsongen 2024-2025.

-Det är en väldigt speciell känsla, det här är mitt hem, kommenterade Nylander för media i sin hemstad. 

Han är son till Michael Nylander, 51, med ett hockey-CV som ingen annan. William är f.ö född i Calgary när hans far representerade Calgary Flames i NHL. Hans svenska hemvist är Stockholms södra förorter. 

Kontraktet har högst totalt värde  i föreningens historia. Lagets andra superstjärna, Austin Matthews har visserligen högre årslön, men kortare kontraktslängd, sex år.

1973 skrev Börje Salming sitt första kontakt med Toronto.  Han signatur var då värd 85 000 dollar för ett år. En dollar var cirka 10 kronor, kontraktets värde blir 850 000.  Ett år senare var ägaren Harold Ballard så nöjd med Börje så ha dubblade kontraktet till 1.5 miljoner kronor.

I Brynäs hade Börje tjänat 1 000 kronor i månaden, ja, Börje var mitt i sitt unga livs dröm. Han stannade i NHL i 17 säsonger och är för alltid förknippad med staden och laget. Han avled i den svåra sjukdomen ALSi 24 november 2022.

Nu tillbaka till frågan – vem kommer att spräcka miljardvallen?

Mitt tips är Elias Pettersson, 25 år, med allt större stjärnstatus i Vancouver.  Lagets svenske general manager, Patrik Allvin, kan knappast undvika att lägga fram ett avtal över åtta år, den maximala längden i NHL, och som överstiger en miljard svenska kronor

Avtalet går ut efter den här säsongen och lönechecken i år är drygt 75 miljoner kronor. Givetvis kommer Allvin att göra allt för att knyta upp ”Petey” som han kallas av sina lagkompisar. I poängligan har han passerat 50-strecket, 52 poäng på 40 matcher och har god chans att för andra säsongen i rad nå drömgränsen 100 poäng.

Till nästa säsong ansluter JVM:s skyttekung, Jonathan Lekkerimäki, 19 år, på sikt också det en spelare som kan sikta på att spränga miljardvallen.

Med det nya kontraktet går William Nylander in femte plats i NHL:s löneliga och på Erik Karlsson-nivå vad gäller årlig ersättning   I topp Colorado forwarden Nathan MacKinnon, 148 miljoner årligen.

Första års kontrakten, så kallade rookiekontrakten, får inte överstiga 925 000 dollar, eller 9,5 miljoner kronor. Här kan sign on och prestationsbonus tillkomma. 

 Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Göteborg är fyllt till bristningsgränsen av idrottsungdomar, det vet ni vid det här laget.  Så här ser det ut varje år.Detär handbollslag frånPartillecCup som har avslutats, men alla har inte hunnit lämna stan. Och nu kommer dagligen allt flera av  fotbollslagen i Gothia Cup, de som förbereder inledningen på på världens största fotbollsturnering för ungdomar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.