För dig - experterna svarar på allt

Idrottens Affärer har nått ett samarbete med  Malmö universitet, där experterna finns i form av forskare som kan allt och lite till om idrott. Ja, det som är värt att veta. Nu är de nio beredda att svara på allehanda frågor om idrott - från dig. Kom med vilken fråga du vill – här får du svar. 

 

 
Högaktuellt är fotboll-EM i Tyskland och sommar-OS i Paris  och du har säkert funderingar - om fotboll, idrottspolitik, elitidrott, jämställdhet, idrottens professionalisering och medialisering eller rentav idrottspsykologi och -filosofi.
 Oavsett , forskarna har kunskap och önskar många frågor.
Sätt dem på prov. Maila via deras adresser! Här är gruppen som väntar på dig:
Torbjörn Andersson, docent i idrottsvetenskap med särskild inriktning mot historia. Specialiserad på fotboll, dess svenska kulturarv och världshistoria.
Kontakt: 040-665 81 26, torbjorn.andersson@mau.se
Karin Moesch, lektor i idrottsvetenskap med inriktning idrottspsykologi. Forskar om mental hälsa bland elitidrottare, psykologiska aspekter av idrottsskador och mindfulness. Jobbar även som idrottspsykologisk rådgivare med elitaktiva och tränare på Riksidrottsförbundet.
Kontakt: 040-665 79 86, karin.moesch@mau.se
Anna-Maria Hellborg. Forskar om elitidrott och jämställdhet i relation till frågor om ekonomi, styrning och media. Pågående forskningsprojekt som handlar om elitidrott och föräldraskap med betoning på planering, ekonomi och stödstrukturer.
Kontakt: 040-665 82 33, anna.maria.hellborg@mau.se
Tomas Peterson, senior professor. Forskar på svensk fotbolls professionalisering, selektions- och rangordningsmekanismer inom barn- och ungdomsidrott, relationen mellan skol- och föreningsidrott, idrottspolitik, jämlik hälsa samt idrott och socialt entreprenörskap.
Kontakt: 040-665 83 55, tomas.peterson@mau.se
Karin Book, lektor i idrottsvetenskap. Forskar främst inom fältet rumsliga perspektiv på idrott och fysisk aktivitet. Intresserad samspelet mellan urban utveckling och planering och fysiska aktiviteter, arenautveckling, idrott som en del av city marketing samt idrott och hållbar utveckling.
Kontakt: karin.book@mau.se
Susanna Hedenborg, professor i idrottsvetenskap och docent i ekonomisk historia. Forskar med fokus på barn- och ungdomsidrottens förändringar samt idrotten ur miljö- och genusperspektiv. Särskild uppmärksamhet på ridsport.
Kontakt: 070-965 54 95, susanna.hedenborg@mau.se
Johan Norberg, professor i idrottsvetenskap. Forskar om idrottens roll i samhället och om idrottspolitik. Verksam som utredare inom Centrum för idrottsforskning (CIF) och med ansvar att leda CIF:s uppföljning av statens stöd till idrotten.
Kontakt: 040-665 82 75, johan.norberg@mau.se
Lovisa Broms, doktorand i idrottsvetenskap. Forskar om idrottens medialisering och hur ridsport, basket och skateboard påverkas av- och förhåller sig till sociala medier.
Kontakt: 0735-348393, lovisa.broms@mau.se
Kutte Jönsson, biträdande professor i idrottsvetenskap och fil. dr. i praktisk filosofi. Huvudsakliga forskningsområde är inom fälten idrottsfilosofi och idrottsetik.
Kontakt: 040-665 86 44, kutte.jonsson@mau.se

Malmö universitet

  grundades 1998, har i dag 5 fakulteter och 5 forskningscentrum, 24000 studenter, 12 000 helårsstudenter, 2 093 anställda, 430 disputerade lärare, 264 doktorander, 83 professorer, 100 program och 350 kurser.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Den femte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Per-Ola Kullberg från Rydsgård vann 100 000 kr. Fotbollsklubben Rydsgårds AIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även de med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet.

”Per-Ola är ledare för ett av våra tjejlag, så jag fick veta att både han och föreningen hade vunnit nästan direkt i fredags”, säger en glad Håkan Palm, Ungdomsansvarig Rydsgårds AIF.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.