Sparta köper loss Blåvitts tränare

Göteborg blir plötsligt av med  sin tränare,Jens Askou,  som köps loss av Sparta Prag.
– Det har varit ett intensivt, lärorikt och utvecklande år hos IFK Göteborg. Jag är tacksam för tiden tillsammans, säger Jens.
I en blixtaffär köps IFK Jens Berthel Askou fri från kontraktet med IFK Göteborg  och flyttar  till tjeckiska liga- och cupmästarna,  
IFK Göteborgs tränare Jens Berthel Askou får chansen att jobba i en stor klubb ute i fotbolls-Europa. Foto: Björn Larsson Rosvall

 

För nästan exakt ett år sedan kom Jens Berthel Askou till IFK Göteborg. Sedan han presenterades som ny tränare för vårt herrlag har det hänt mycket.
Bland annat var Jens med och vände den negativa trenden, tog laget upp från jumboplatsen och säkrade det allsvenska kontraktet.
 
Nu är han i slutförhandling med den tjeckiska dubbelvinnaren Sparta Prag, som kommer att kvala till Champions League i sommar. Där får Jens rollen som assisterande tränare vid sidan av nye danske huvudtränaren Lars Friis.
 
– Det har gått snabbt. Jag har trivts otroligt bra i IFK Göteborg och har vuxit mycket som fotbollstränare här på Kamratgården. Det är ett stort beslut att flytta till Tjeckien och till Sparta. Precis som IFK Göteborg är det en storklubb med stora förväntningar och det trivs jag bäst med. Jag vill passa på att tacka ledningen för möjligheten att bli en del av Blåvitt. Särskilt tack till Ola och Sindre för ett fantastiskt samarbete. 
–  Tack till ledarstaben för det kompromisslösa arbetet och inte minst till spelarna som har givit allt. Något som jag aldrig kommer att glömma är den unika supporterkulturen som finns hos IFK Göteborg, både runt Kamratgården och på Gamla Ullevi – och var vi än har spelat på bortaplan. Jag är otroligt tacksam för att ha upplevt allt detta under min tid här.

Kedjerektion bland tränare

 Det är ett domino med tränarbyten som öppnar upp möjligheten för Jens flytt till den 38-faldiga tjeckiska mästarklubben.
När Liverpool ersatte Jürgen Klopp med Feyenoords Arne Slot värvade den nederländska klubben i sin tur Brian Priske från Sparta Prag. Priske ersattes denna vecka av sin assisterande tränare Lars Friis, som alltså får Jens vid sin sida. 
 
– Vi vill från Blåvitts sida tacka Jens för året hos oss. Han har varit med och flyttat fram positionerna för oss, och har varit högst delaktig i utvecklingen av det spel som vi ser IFK Göteborg spela i framtiden.
– Nu önskar vi honom stort lycka till i Prag, det ska bli intressant att följa honom framöver. Det är inte alls omöjligt att vi åker ner ett gäng i vinter för att se hur arbetet flyter på hos Sparta, säger Ola Larsson, teknisk direktör i IFK Göteborg.
Sindre Tjelmeland, 34 år, tar nu steget upp och blir vår interimstränare.

Kom från Norge

Tjelmeland anslöt som assisterande tränare i vintras efter att ha haft huvudtränarjobbet i norska IK Start. Sindre ledde Start till två uppflyttningskval i rad.
– Nu tar vi tillfället att se över ledarstaben för att formera och bemanna på bästa sätt framåt. Sindre och Jens har arbetat fram vårt nya spelsätt och med vår spelartrupp finns ingen startsträcka för Sindres del. Han är redo. Det är bara att gå in och köra, säger Ola Larsson.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej, nuvarande seriemodell i ishockey ligger fast. Efter samråd och utvärdering med berörda ligaorganisationer, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan  har förbundets Elitkommitté herr beslutat att hålla fast vid den seriemodell som klubbades vid förbundsmötet 2019.

Det innebär att SHL:s ifrågasatta ”ångestkval” mellan lag 13 och 14 i SHL finns kvar och att endast ett lag från Hockeyallsvenskan ges möjlighet att ta klivet upp. För Hockeyettans 40  lag är nålsögat fortsatt mycket litet – ett lag flyttas upp efter omfattande kvalspel

Idrotten och idrottsfrågorna tar som vanligt plats i Almedalen. Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar. 
I år finns det många idrottsperspektiv som fångas upp av olika aktörer under några intensiva dagar. Perspektiv som inte är så vanligt förekommande i den idrottspolitiska debatten annars, såsom hur vi kan integrera idrott i skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.