Sparta köper loss Blåvitts tränare

Göteborg blir plötsligt av med  sin tränare,Jens Askou,  som köps loss av Sparta Prag.
– Det har varit ett intensivt, lärorikt och utvecklande år hos IFK Göteborg. Jag är tacksam för tiden tillsammans, säger Jens.
I en blixtaffär köps IFK Jens Berthel Askou fri från kontraktet med IFK Göteborg  och flyttar  till tjeckiska liga- och cupmästarna,  
IFK Göteborgs tränare Jens Berthel Askou får chansen att jobba i en stor klubb ute i fotbolls-Europa. Foto: Björn Larsson Rosvall

 

För nästan exakt ett år sedan kom Jens Berthel Askou till IFK Göteborg. Sedan han presenterades som ny tränare för vårt herrlag har det hänt mycket.
Bland annat var Jens med och vände den negativa trenden, tog laget upp från jumboplatsen och säkrade det allsvenska kontraktet.
 
Nu är han i slutförhandling med den tjeckiska dubbelvinnaren Sparta Prag, som kommer att kvala till Champions League i sommar. Där får Jens rollen som assisterande tränare vid sidan av nye danske huvudtränaren Lars Friis.
 
– Det har gått snabbt. Jag har trivts otroligt bra i IFK Göteborg och har vuxit mycket som fotbollstränare här på Kamratgården. Det är ett stort beslut att flytta till Tjeckien och till Sparta. Precis som IFK Göteborg är det en storklubb med stora förväntningar och det trivs jag bäst med. Jag vill passa på att tacka ledningen för möjligheten att bli en del av Blåvitt. Särskilt tack till Ola och Sindre för ett fantastiskt samarbete. 
–  Tack till ledarstaben för det kompromisslösa arbetet och inte minst till spelarna som har givit allt. Något som jag aldrig kommer att glömma är den unika supporterkulturen som finns hos IFK Göteborg, både runt Kamratgården och på Gamla Ullevi – och var vi än har spelat på bortaplan. Jag är otroligt tacksam för att ha upplevt allt detta under min tid här.

Kedjerektion bland tränare

 Det är ett domino med tränarbyten som öppnar upp möjligheten för Jens flytt till den 38-faldiga tjeckiska mästarklubben.
När Liverpool ersatte Jürgen Klopp med Feyenoords Arne Slot värvade den nederländska klubben i sin tur Brian Priske från Sparta Prag. Priske ersattes denna vecka av sin assisterande tränare Lars Friis, som alltså får Jens vid sin sida. 
 
– Vi vill från Blåvitts sida tacka Jens för året hos oss. Han har varit med och flyttat fram positionerna för oss, och har varit högst delaktig i utvecklingen av det spel som vi ser IFK Göteborg spela i framtiden.
– Nu önskar vi honom stort lycka till i Prag, det ska bli intressant att följa honom framöver. Det är inte alls omöjligt att vi åker ner ett gäng i vinter för att se hur arbetet flyter på hos Sparta, säger Ola Larsson, teknisk direktör i IFK Göteborg.
Sindre Tjelmeland, 34 år, tar nu steget upp och blir vår interimstränare.

Kom från Norge

Tjelmeland anslöt som assisterande tränare i vintras efter att ha haft huvudtränarjobbet i norska IK Start. Sindre ledde Start till två uppflyttningskval i rad.
– Nu tar vi tillfället att se över ledarstaben för att formera och bemanna på bästa sätt framåt. Sindre och Jens har arbetat fram vårt nya spelsätt och med vår spelartrupp finns ingen startsträcka för Sindres del. Han är redo. Det är bara att gå in och köra, säger Ola Larsson.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Den femte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Per-Ola Kullberg från Rydsgård vann 100 000 kr. Fotbollsklubben Rydsgårds AIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även de med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet.

”Per-Ola är ledare för ett av våra tjejlag, så jag fick veta att både han och föreningen hade vunnit nästan direkt i fredags”, säger en glad Håkan Palm, Ungdomsansvarig Rydsgårds AIF.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.