United mister guldkontrakt

Efter några månader av spekulationer står det nu klart att den krisdrabbade försäkrings- och finansjätten AIG säger upp sponsorkontrakt, värt 170 miljoner kronor per år, med Manchester United.

Tidigare har AIG (American International Group) avslutat sponsringen av det amerikanska Davis Cup-laget och nu bekräftas att partnerskapet med Manchester United utgår nästa år.

Det var 2007 som United och AIG enades om ett kontrakt över fyra år. AIG betalar 170 miljoner kronor per år för att vara tröjsponsor och det är ett av de största tröjkontrakten någonsin.

United jagar ny tröjsponsor

Men ekonomikrisen har slagit brutalt mot försäkrings- och finansjätten som genom dubbla kreditgarantier om totalt 125 miljarder dollar räddades från konkurs i oktober och november.

Ändå visade kvartalsrapporten i november en rekordstor förlust när 24,5 miljarder dollar saknades. Nu har amerikanska myndigheter tagit över företaget.

I uppgörelsen med United har AIG en klausul som ger rätten till försäkrings- och betalkortserbjudande vid klubbens varumärke och kontakter under nära sju år från 2008. Det har inte framkommit om den överenskommelsen också upphör. I United har man varit förberedda på att AIG skulle försvinna och det pågår redan diskussioner om en ny tröjsponsor.

Flera nyheter i finansorons spår 

- Stanley Park skulle bli Liverpools nya superarena, men bygget skjuts upp minst ett år när det blir svårare att få lön hos bankerna.
 
- Chelsea säger upp 60 talangscouter och proklamerar allmänna tuffa sparkrav. Ägaren Roman Abramovich försöker avfärda uppgifter om att han har förlorat 50 miljarder kronor.

- I USA har basket och baseball varit heliga sporter med aldrig sinande kassor, men oron växer i takt med varsel och besparingar i näringslivet.

- Engelska fotbollförbundets ordförande Lord Triesman slog larm och erkände oron inför det faktum att Premier League-klubbarnas samlade skuld uppgår till 50 miljarder kronor.

- Arrangörerna för London-OS 2012 kan inte dölja sanningen om att finansieringen inte är säkrad och att OS helst skulle ha varit aktuellt ett annat år.

- Tiger Woods må ha blivit 7 miljarder rikare, men krisföretaget General Motors (GM) meddelar att deras reklamkontrakt rivs. Det är inte försvarbart när förlusten är astronomiska.

- Även tennissporten, van vid stort sponsorintresse världen, över, märker hur det blir svårare att skriva avtal med företag.

- Formel 1 ser inget annat alternativ än att för pengarnas och miljöns skull anslå besparingar och tvinga stallen till att spara minst 30 procent.

- Rysk idrott där pengarna har flödat i några år får enorma problem. Fotbollsklubbar fusioneras och den ryska hockeyligan diskuterar till och med nedläggning.

 

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda Lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Du får gå var du vill och sitta där du önskar. Så kom det efterlängtade beskedet. Grindarna öppnas till alla arenor och hallar där idrott utövas.

Deltagartak vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort från 29 september och dessutom försvinner krav på avstånd mellan sittplatser och mellan sällskap. 

Här kommer ett glädjebesked till idrotten..Antalet elitidrottare som studerar på Mittuniversitetet har aldrig tidigare varit så högt. Sedan 2018 är ökningen närmare åttio procent och numera studerar inte mindre än 130 elitidrottare samtidigt som de satsar på sin idrottskarriär

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils van der Poel är annorlunda. Inte bara för att han blev en världsstjärna på skridsko.  Det kunde ske tack vare annan träning – och han fortsätter i de  spåren.

Just nu laddar han mot Peking hos jägarbataljon i Arvidsjaur. Detta som en konsekvens av ett samarbete mellan Sveriges Olympiska Kommitté och Försvarsmakten . De har enats om ett samarbeten för att lära av varandra.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Sportbladet fortsätter satsningen på bandy och sänder i höst och vinter alla matcher i elitserien samt Svenska cupen på Sportbladet Play. Samtidigt värvas bandyprofilerna Christoffer Million, från Bandypuls och trefaldige VM- och SM-guldmedaljören Jonas Claesson som experter till redaktionen.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.