Affärsman betalar själv landslagsspelare

Marco Engberg är bandyvän och entreprenör. Så pass framgångsrik att han har valt att satsa nära 4 miljoner kronor på att anställa tre bandyspelare. I dag gynnar han Sandviken och Hammarby.

Marco Engberg äger ett säkerhetsföretag med kontor i Stockholm. Verksamheten går bra och med en bakgrund i Sandviken, där han bott och där hustrun är född, har han ett bandyhjärta som har börjat bulta allt ihärdigare.

Så pass att han har engagerat sig i klubbarna. Nu avslöjas att han har anställt tre bandyspelare för att de ska kunna satsa fullt utan att behöva jobba i Engbergs bolag.

- Det kostar mig 3,5 till 4 miljoner. Killarna har löner på 25-35 000 kronor i månaden, medger Marco Engberg i en intervju med Radiosporten.

Som sponsor har han låtit sitt säkerhetsföretag betala lönerna för Sandvikens Daniel Mossberg och Christoffer Edlund samt Hammarbys David Karlsson.

- Sandviken är självklart med tanke på min bakgrund där. Men i Stockholm är jag född och där har jag bott hela mitt liv.

Tre landslagsspelare i två klubbar, vad ger det här dig?
- Vad jag får ut? När andra mår bra mår man bra själv. Det brukar alltid bli något bra till slut, säger han enkelt och tillägger:
 
- Bandy är en härlig sport utan bråk. Och nu får vi medial uppmärksamhet, säger Marco Engberg som tror att han kommer att bli en allt mera engagerad bandysponsor.

- Det är inte alls uteslutet, tvärtom. Man kan tänka sig en framtid med föreningar som ägs av företag.

Håkan Ramsin, ordförande i Svenska Bandyförbundet, blev överraskad av nyheten:

- Nej, jag har inte hört talas om det innan. Det är en nyhet för mig, säger Ramsin till Radiosporten och blir nyfiken:

- Jag vill undersöka det lite närmare men den spontana reaktionen är att om allt är skattemässigt schysst från företagets sida och att de inte lägger några begränsningar på det sportsliga, så har jag svårt att se några hinder.

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

SM-veckan är etablerad i Sverige, Både vinter och sommar därtill. Nu kommer EM-veckan. Europeiska idrottsmän och kvinnor tävlar i nio olika sporter om medaljer11-21 augusti i München. Grenarna är friidrott, beachvolleyboll, kanot, cykel (BMX freestyle, landsväg och MTB CC), artistisk gymnastik, rodd, klättring, bordtennis och triathlon.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.