Med Ericsson försvinner 200 000 kr

Ericsson avvecklar i Gävle och det får konsekvenser för idrottsföreningarna i stan. Flera klubbar förlorar en stor sponsor och totalt handlar det om cirka 200 000 kronor.

Med tanke på företagets storlek var insatsen i Gävle mycket blygsam.30 000 kr till innebandyföreningen GGIK, drygt 100 000 kronor till Brynäs hockey och 50 000 till allsvenska Gefle. Inte mycket att skryta med, men Ericsson benämner den här sponsringen som personalstödjande insatser. Därmed finns inte tillgången till de stora pengarna.

"Mest synd om stan"

- Ericsson tillhör inte våra stora sponsorer. Företaget har heller ingen loge. Men däremot känns det här jobbigt för Gävle som stad, säger Sven Engwall, marknadschef hos Brynäs IF till tidningen Arbetarbladet.

- Ericsson var en ny sponsor för oss i år. Dessutom påverkar det här naturligtvis möjligheterna att värva spelare till stan, säger Peter Nordqvist, ordförande i GGIK Innebandy.

- Företaget har varit bronssponsor, men var faktiskt större förut. Men engagemanget har sjunkit i takt med tidigare nedskärningar, säger Marco Bäcker på Gefles marknadsavdelning.

Idrottare och anställd

Innebandyklubbens Peter Nordqvist påpekar:

- Dessutom är vi ju en stor förening, och det finns säkert många både spelare och ledare som jobbar på Ericsson och blir arbetslösa nu. Jag lider med dem. Det här är trist för hela Gävle.

Brynäs brottas med sviktande publiksiffror och ser risken att flera åskådare uteblir när deras jobb försvinner.

- Har vi återkommande besökare som måste dra ned på den personliga ekonomin kan det vara så, men vi hoppas istället att vi ska locka åskådare som bara går några gånger om året. Och ja, vi får väl se det så här: på en ort med en sån här motgång behövs nog ett bra idrottslag som skapar lite glädje ibland, säger Sven Engwall i Arbetarbladet.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.