Här fortsätter Lekkerimäki karriären

Varför deppa – framtiden ser ändå ljus ut för ishockeyns Juniorkronor. De har alla ett yrke som garanterar en stadig inkomst, och mer än så, i minst 10 år framåt. Några blir miljonärer i dollar.

Som Jonathan Lekkerimäki, 19 år, och uppväxt på uterinkar i Flemingsberg, i Stockholms södra förorter.

Jonathan Lekkerimäkiförbereder redan resan till Vancouver, där bröderna Sedan ska skola in honom i NHL-miljön. Foto: Adam Ihse / TT

Sedan finaldramatiken lagt sig Scandinavium och USA bärgat sitt sjätte JVM-guld sedan premiäråret 1977, röstades Lekkerimäki fram som turneringens MVP, mest värdefulla spelare. 

Med sju mål toppade han skytteligan, tillsammans med USA:s Isaac Howard men tyvärr för svensk del var Lekkerimäki för ensam i ”Juniorkronornas” frontlinje.

Genombrott för flera

 

Han spelar den här säsongen i SHL-laget Örebro, men det är Rogers Palace, i Vancouver på den kanadensiska västkusten, som blir hans stora scen de närmaste åren.

Han valdes i den första rundan, som 15:e spelare, sommaren 2022 och Vancouvers Dala-bördige general manager, Patrik Allvin, 48 år, har givetvis stora planer för sitt tidiga val. Allvin, förste svensk på den prestigefyllda posten som GM, bygger ett lag med Stanley Cup-trofén som slutmål.

Han gör det med stor svensk influens, Tvillingarna Daniel och Henrik Seden har tills vidare nobbat hemstaden Örnsköldsvik och jobbar kvar i organisationen. Med uppgift att lotsa in nya spelare, sådana som Lekkerimäki, i den utmanande NHL-miljön.

Allvins, och tränaren Rick Tochets uppgift, blir att hitta rätt omgivning för Lekkerimäki. Kanske är lagets stjärnspelare, Ånge-fostrade Elias Pettersson, bästa rinkkamrat. Visst känns det kittlande med en svensk radarduo i NHL

Ett av de bästa lagen

Vancouver toppar just nu Pacific Division, men har under sin 54 åriga historia aldrig fått lyfta Stanley Cup bucklan.

Inför lördagens JVM-final  hade Lekkerimäki , laget och staben spänt bågen till bristningsgränsen. Den höll i två perioder, 1,18 in på tredje smällde Denver-backen Zeev Buinum in 4-2 bakom målvakten Hugo Hävelid. Helt matchavgörande och på det internationella förbundets hemsida ifrågasätts Hävelids agerande.

USA var rappare och den svenska defensiven lyckades inte hålla USA-forwardar på ”utsidan” , för svensk var silvret det 12:e i ordningen och motvinden fortsätter för svensk landslagsishockey. 

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

Uppladdningen pågår med oförminskad intensitet och förväntan växer i Båstad. Säg den som inte vill uppleva åtminstone några dagar under tennisveckorna i sommar... Åskådare, spelare  och sponsorer, alla är intresserade och vill försäkra sig om en plats. Rekordmånga biljetter är sålda redan nu. spelarna är lyhörda för erbjudanden och faktiskt, sponsorerna trängs om utrymmet. Här är årets mötesplats i svensk idrott.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.