Här fortsätter Lekkerimäki karriären

Varför deppa – framtiden ser ändå ljus ut för ishockeyns Juniorkronor. De har alla ett yrke som garanterar en stadig inkomst, och mer än så, i minst 10 år framåt. Några blir miljonärer i dollar.

Som Jonathan Lekkerimäki, 19 år, och uppväxt på uterinkar i Flemingsberg, i Stockholms södra förorter.

Jonathan Lekkerimäkiförbereder redan resan till Vancouver, där bröderna Sedan ska skola in honom i NHL-miljön. Foto: Adam Ihse / TT

Sedan finaldramatiken lagt sig Scandinavium och USA bärgat sitt sjätte JVM-guld sedan premiäråret 1977, röstades Lekkerimäki fram som turneringens MVP, mest värdefulla spelare. 

Med sju mål toppade han skytteligan, tillsammans med USA:s Isaac Howard men tyvärr för svensk del var Lekkerimäki för ensam i ”Juniorkronornas” frontlinje.

Genombrott för flera

 

Han spelar den här säsongen i SHL-laget Örebro, men det är Rogers Palace, i Vancouver på den kanadensiska västkusten, som blir hans stora scen de närmaste åren.

Han valdes i den första rundan, som 15:e spelare, sommaren 2022 och Vancouvers Dala-bördige general manager, Patrik Allvin, 48 år, har givetvis stora planer för sitt tidiga val. Allvin, förste svensk på den prestigefyllda posten som GM, bygger ett lag med Stanley Cup-trofén som slutmål.

Han gör det med stor svensk influens, Tvillingarna Daniel och Henrik Seden har tills vidare nobbat hemstaden Örnsköldsvik och jobbar kvar i organisationen. Med uppgift att lotsa in nya spelare, sådana som Lekkerimäki, i den utmanande NHL-miljön.

Allvins, och tränaren Rick Tochets uppgift, blir att hitta rätt omgivning för Lekkerimäki. Kanske är lagets stjärnspelare, Ånge-fostrade Elias Pettersson, bästa rinkkamrat. Visst känns det kittlande med en svensk radarduo i NHL

Ett av de bästa lagen

Vancouver toppar just nu Pacific Division, men har under sin 54 åriga historia aldrig fått lyfta Stanley Cup bucklan.

Inför lördagens JVM-final  hade Lekkerimäki , laget och staben spänt bågen till bristningsgränsen. Den höll i två perioder, 1,18 in på tredje smällde Denver-backen Zeev Buinum in 4-2 bakom målvakten Hugo Hävelid. Helt matchavgörande och på det internationella förbundets hemsida ifrågasätts Hävelids agerande.

USA var rappare och den svenska defensiven lyckades inte hålla USA-forwardar på ”utsidan” , för svensk var silvret det 12:e i ordningen och motvinden fortsätter för svensk landslagsishockey. 

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej, nuvarande seriemodell i ishockey ligger fast. Efter samråd och utvärdering med berörda ligaorganisationer, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan  har förbundets Elitkommitté herr beslutat att hålla fast vid den seriemodell som klubbades vid förbundsmötet 2019.

Det innebär att SHL:s ifrågasatta ”ångestkval” mellan lag 13 och 14 i SHL finns kvar och att endast ett lag från Hockeyallsvenskan ges möjlighet att ta klivet upp. För Hockeyettans 40  lag är nålsögat fortsatt mycket litet – ett lag flyttas upp efter omfattande kvalspel

Idrotten och idrottsfrågorna tar som vanligt plats i Almedalen. Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar. 
I år finns det många idrottsperspektiv som fångas upp av olika aktörer under några intensiva dagar. Perspektiv som inte är så vanligt förekommande i den idrottspolitiska debatten annars, såsom hur vi kan integrera idrott i skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.