7,5 miljoner svenskar såg OS i TV

SVT blev den stora vinnaren under februari, med sändningarna från OS i Vancouver och Melodifestivalen. Hela 84 procent vilket motsvarar 7,5 miljoner svenskar såg minst en sändning från OS i Vancouver.

TV-tittandet i februari är det högsta sedan mätningarna startade 1994. SVT1 är månadens största kanal med 31,9 procent av tittartiden medan TV4 hade 14,9 procent.

Kvinnor gillar OS

- Det är fantastiska siffror som visar att tv-publiken vill se vinteridrott i SVT och uppskattar vår satsning på vinter-OS i Vancouver, som är den största vi någonsin gjort. De svenska framgångarna gjorde att intresset ökade kontinuerligt under hela OS. Vi valde tidigt att satsa på en stark närvaro med våra skickliga medarbetare på plats vilket givit ett fantastiskt resultat, säger Jan Axelsson, programdirektör för nyheter och sport.

Bevakningen av OS utgick från två studior på plats, vinterstudion i Whistler med André Pops där skidtävlingarna avgjordes och ishockeystudion i Vancouver med Marie Lehmann. På plats fanns även cirka 25 kommentatorer och experter.

Under februari kommer 89 av de 100 mest sedda programmen från SVT. Över hälften av dessa, 57 sändningar, är från OS. Tittarsiffrorna visar att det är en myt att enbart män ser på sport. Kvinnor såg i genomsnitt 19,2 timmar från SVT:s OS-sändningar och män 21,5 timmar. Alla åldersgrupper ökar andelen av sitt tittande på SVT under februari jämfört med föregående år.

Skidor lockar mest

De allra mest populära OS-sändningarna var från skidtävlingarna i Whistler. Herrarnas femmil som avgjordes i söndags hade över 2,5 miljoner tittare i snitt och var den enskilt mest sedda tävlingen. 83 sändningar från OS samlade över en miljon tittare.

Under vecka 7 hade svt.se 2,7 miljoner unika besökare, vilket är den högsta siffran någonsin. Det gör att svt.se går om expressen.se och blir den näst största mediesajten i Sverige. Räknat på antal starter av videoklipp var SVT Play även större än Aftonbladets webb-tv.

Nu när OS är över så återkommer alla populära SVT-program som gjort OS-uppehåll, till exempel Mästarnas mästare, Antikrundan och På spåret. Mars månad bjuder även på seriestarter som Millennium (efter Stieg Larssons bästsäljare), Saltön säsong 3, Jakten på Julia, Så ska det låta, Veckans föreställning och Fotbollskväll.

Fakta

•    SVT:s samlade kanalfamilj hade under OS-dagarna en tittartidsandel på 55,1 procent, genomsnittet för 2009 var 33 procent
•    84 procent (7,5 miljoner svenskar) såg minst en sändning från OS i Vancouver
•    Totalt sände SVT 582 timmar från OS i SVT1, SVT2, SVT24, Kunskapskanalen
•    Under februari kommer 89 av de 100 mest sedda programmen från SVT
•    83 OS-sändningar samlade över en miljon tittare
•    SVT1 var månadens största kanal med 31,9 procent av tittartiden
•    SVT2 var månadens tredje största kanal med 8,3 procent av tittartiden
•    Under februari såg genomsnittssvensken på tv 198 minuter/dag, vilket är rekord sedan MMS startade de s k ”people meter-mätningarna” 1994
•    SVT:s OS-sajt hade 889 000 unika besökare vecka 7 och 852 000 unika besökare vecka 8
•    OS-sajten hade som mest 271 377 unika besökare under en dag, måndag 22 februari
•    Drygt 13 miljoner Play-starter gjordes på OS-sajten (i genomsnitt 772 781 starter per dag)
•    Livesändningarna på SVT Play hade 174 600 starter i genomsnitt per dag under OS

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Falun får arrangera skid-VM igen. På onsdagen  tog FIS beslutet att VM i nordiska grenarna tilldelas orten.

Senast det begav sig var 2015 då 281 600 besökare kom till Lugnet för att följa tävlingarna. Då, hade VM-projektet en omsättning på drygt 300 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Två av motorsportens absoluta största klassiker avgörs på samma dag – Monacos Grand Prix och Indianapolis 500, och just där finns två svenskar på startlinjen.

– För racingfansen är det som att fira midsommar och julafton samma helg, säger Rickard Rydell, racingexpert på Viaplay Group.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.