7,5 miljoner svenskar såg OS i TV

SVT blev den stora vinnaren under februari, med sändningarna från OS i Vancouver och Melodifestivalen. Hela 84 procent vilket motsvarar 7,5 miljoner svenskar såg minst en sändning från OS i Vancouver.

TV-tittandet i februari är det högsta sedan mätningarna startade 1994. SVT1 är månadens största kanal med 31,9 procent av tittartiden medan TV4 hade 14,9 procent.

Kvinnor gillar OS

- Det är fantastiska siffror som visar att tv-publiken vill se vinteridrott i SVT och uppskattar vår satsning på vinter-OS i Vancouver, som är den största vi någonsin gjort. De svenska framgångarna gjorde att intresset ökade kontinuerligt under hela OS. Vi valde tidigt att satsa på en stark närvaro med våra skickliga medarbetare på plats vilket givit ett fantastiskt resultat, säger Jan Axelsson, programdirektör för nyheter och sport.

Bevakningen av OS utgick från två studior på plats, vinterstudion i Whistler med André Pops där skidtävlingarna avgjordes och ishockeystudion i Vancouver med Marie Lehmann. På plats fanns även cirka 25 kommentatorer och experter.

Under februari kommer 89 av de 100 mest sedda programmen från SVT. Över hälften av dessa, 57 sändningar, är från OS. Tittarsiffrorna visar att det är en myt att enbart män ser på sport. Kvinnor såg i genomsnitt 19,2 timmar från SVT:s OS-sändningar och män 21,5 timmar. Alla åldersgrupper ökar andelen av sitt tittande på SVT under februari jämfört med föregående år.

Skidor lockar mest

De allra mest populära OS-sändningarna var från skidtävlingarna i Whistler. Herrarnas femmil som avgjordes i söndags hade över 2,5 miljoner tittare i snitt och var den enskilt mest sedda tävlingen. 83 sändningar från OS samlade över en miljon tittare.

Under vecka 7 hade svt.se 2,7 miljoner unika besökare, vilket är den högsta siffran någonsin. Det gör att svt.se går om expressen.se och blir den näst största mediesajten i Sverige. Räknat på antal starter av videoklipp var SVT Play även större än Aftonbladets webb-tv.

Nu när OS är över så återkommer alla populära SVT-program som gjort OS-uppehåll, till exempel Mästarnas mästare, Antikrundan och På spåret. Mars månad bjuder även på seriestarter som Millennium (efter Stieg Larssons bästsäljare), Saltön säsong 3, Jakten på Julia, Så ska det låta, Veckans föreställning och Fotbollskväll.

Fakta

•    SVT:s samlade kanalfamilj hade under OS-dagarna en tittartidsandel på 55,1 procent, genomsnittet för 2009 var 33 procent
•    84 procent (7,5 miljoner svenskar) såg minst en sändning från OS i Vancouver
•    Totalt sände SVT 582 timmar från OS i SVT1, SVT2, SVT24, Kunskapskanalen
•    Under februari kommer 89 av de 100 mest sedda programmen från SVT
•    83 OS-sändningar samlade över en miljon tittare
•    SVT1 var månadens största kanal med 31,9 procent av tittartiden
•    SVT2 var månadens tredje största kanal med 8,3 procent av tittartiden
•    Under februari såg genomsnittssvensken på tv 198 minuter/dag, vilket är rekord sedan MMS startade de s k ”people meter-mätningarna” 1994
•    SVT:s OS-sajt hade 889 000 unika besökare vecka 7 och 852 000 unika besökare vecka 8
•    OS-sajten hade som mest 271 377 unika besökare under en dag, måndag 22 februari
•    Drygt 13 miljoner Play-starter gjordes på OS-sajten (i genomsnitt 772 781 starter per dag)
•    Livesändningarna på SVT Play hade 174 600 starter i genomsnitt per dag under OS

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Striden i Hockeyettan fortsätter, trots  Ishockeyförbundets uppmaning att avbryta bojkotten mot Boden och Karlskrona och vägran att spela matcher I de lagens arenor. 

På fredagen meddelade Piteå Hockey att fredagskvällens möte med Boden Hockey i Björknäshallen är inställd.  Olof Östblom, ordförande i förbundets tävlingsutskott är informerad och har lämnat över ärendet till tävlingsnämnden, ordförande Jonas Sandberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.