SVT direktsänder från vinter-Paralymics

För första gången sänder SVT direkt från vinter-Paralympics. SVT gör sin största bevakning någonsin av spelen i Vancouver som pågår 12-21 mars. Fyra tävlingar direktsänds i tv och på webben. Dessutom sänds sammandrag varje dag som leds av programledaren Maria Wallberg.

- Det känns jättekul att vi nu kan göra den här satsningen med direktsändningar även från vinter-Paralympics. Den stora respons vi fick efter Peking 2008 har gjort att vi nu gör den största satsningen någonsin på ett vinterspel. Sammandragen blir basen som vi kryddar med utvalda direktsändningar där det finns förhoppningar på svenskarna, säger Björn Nordling, projektledare för sändningarna från Paralympics.

Den direktsända matchen i kälkhockey mellan Sverige och Norge kommenteras av Björn Hedman och Bengt "Gösen" Johansson, som själv deltog i Paralympics 1994-02 och numera tränar Nacka där flera av landslagsspelarna spelar. Curlingmatchen Sverige-Norge kommenteras av Katarina Hultling och Olov Brudsten, som var lagcoach för det lag som tog brons i Turin 2006.

SVT direktsänder även sprintfinalerna i längdskidor samt storslalom för sittande och synskadade. Storslalomen kommenteras av Ola Bränholm och Per Jameson, framgångsrik sit-skiåkare som dessutom vunnit flera riksmästerskap. Sprintfinalerna i längdskidor kommenteras av Ola Bränholm och Emil Östberg som tog ett brons och ett silver i Salt Lake City 2002.

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Idrotten och idrottsfrågorna tar plats i Almedalen. Ordentligt med plats,dessutom. Årets vecka innebär faktiskt ett rekord. Idrotten har nog aldrig synts så mycket i Almedalen och Visby som 2022. 

Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.