Vi älskar att titta på OS i TV

Fotboll-VM är i antågande och lockar alltid många tittare. Men frågan är om mästerskapet slår ett OS. Enligt en SVT-undersökning behåller olympiska spelen greppet om den svenska TV-publiken.

SVT:s undersökning visar att 72 procent av den svenska befolkningen helst ser på sommar-OS och 70 procent av befolkningen ser helst på vinter-OS. Därefter följer friidrott med 62 procent, Skidor med 54 procent alpinr med 51 procent och fotboll med 50 procent.

21 OS-timmar i snitt

Från senaste OS i Vancouver tittade genomsnittssvensken 21 timmar på SVT:s OS-sändningar. Totalt sände SVT 585 timmar från spelen i Vancouver.Ingen enskild idrott slår således OS som det populäraste evenemanget i TV. Både män och kvinnor rankar OS som det som de helst vill titta på.

Männen har fotboll som nummer tre medan kvinnornas intresse för fotbollen är lågt. Kvinnorna rankar fotbollen först på elfte plats.

Så här rankar männen de tolv mest intressanta idrotterna att se på TV: 1. Sommar-OS,  2. Vinter-OS, 3: Fotboll, 4. Friidrott, 5. Ishockey, 6. Skidor, 7. Skidskytte, 8. Alpint, 9. Bilsport, 10. Handboll, 11. Motorcykel, 12. Tennis.

Kvinnor gillar sommar mera

Kvinnorna gör följande ranking: 1. Sommar-OS, 2. Vinter-OS, 3. Friidrott, 4. Alpint, 5. Skidor, 6. Konståkning, 7. Skidskytte, 8. Dans, 9. Ishockey, 10. Simhopp, 11. Fotboll, 12. Gymnastik.

Tittar man lite mer i detalj på siffrorna toppas sommar- och vinter-OS i alla åldersgrupper utom bland ungdomar i åldern 12-15 år där fotbollen ligger i topp.

Unga vuxna (20-44 år) placerar friidrott som nummer tre och fotboll som nummer fyra. Pensionärerna rankar fotboll först på nionde plats.

Skidor gillar de flesta

Nära nio av tio svenskar såg något från vinter-OS i Vancouver. Totalt hade SVT 493 programsatta sändningar från OS. Av dessa drog 83 över en miljon tittare.

Flest tittare drog herrarnas femmil med 2,5 miljoner tittare tätt följt av herrstafetten som drog 2,4 miljoner tittare. Herrarnas ishockeyfinal var den ishockeymatch som drog flest tittare, knappt 1,4 miljoner, men hamnade först på 48:e plats i publikligan.

Mest sändningstid hade ishockey, 105 timmar, följt av curling (70 timmar) och konståkning (26 timmar).

Tittaren spenderade mest tid framför teveapparaterna när det var skidor följt av ishockey, skidskytte, alpint, och curling.

Nu kommer 500 nya miljoner i återstartsstöd. Jo, det är sant. Svensk idrott ska knuffas igång via ett jättepaket från staten. Nu har Riksidrottsstyrelsen beslutat att fördela nya pengar  till idrottsrörelsen för att ge extra kraft i återstartsarbete efter pandemin.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Ett av svensk idrotts största och mest spektakulära evenemang är tillbaka. Invigningen av ungdomsfotbollens Gothia Cup, med runt 50 000, främst ungdomar på läktarna och även på innerplanen via en musikfest, toppat med ett fantastiskt fyrverkeri,  i flera timmar och manifesterar världens största fotbollsturnering för ungdomar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.