Vi älskar att titta på OS i TV

Fotboll-VM är i antågande och lockar alltid många tittare. Men frågan är om mästerskapet slår ett OS. Enligt en SVT-undersökning behåller olympiska spelen greppet om den svenska TV-publiken.

SVT:s undersökning visar att 72 procent av den svenska befolkningen helst ser på sommar-OS och 70 procent av befolkningen ser helst på vinter-OS. Därefter följer friidrott med 62 procent, Skidor med 54 procent alpinr med 51 procent och fotboll med 50 procent.

21 OS-timmar i snitt

Från senaste OS i Vancouver tittade genomsnittssvensken 21 timmar på SVT:s OS-sändningar. Totalt sände SVT 585 timmar från spelen i Vancouver.Ingen enskild idrott slår således OS som det populäraste evenemanget i TV. Både män och kvinnor rankar OS som det som de helst vill titta på.

Männen har fotboll som nummer tre medan kvinnornas intresse för fotbollen är lågt. Kvinnorna rankar fotbollen först på elfte plats.

Så här rankar männen de tolv mest intressanta idrotterna att se på TV: 1. Sommar-OS,  2. Vinter-OS, 3: Fotboll, 4. Friidrott, 5. Ishockey, 6. Skidor, 7. Skidskytte, 8. Alpint, 9. Bilsport, 10. Handboll, 11. Motorcykel, 12. Tennis.

Kvinnor gillar sommar mera

Kvinnorna gör följande ranking: 1. Sommar-OS, 2. Vinter-OS, 3. Friidrott, 4. Alpint, 5. Skidor, 6. Konståkning, 7. Skidskytte, 8. Dans, 9. Ishockey, 10. Simhopp, 11. Fotboll, 12. Gymnastik.

Tittar man lite mer i detalj på siffrorna toppas sommar- och vinter-OS i alla åldersgrupper utom bland ungdomar i åldern 12-15 år där fotbollen ligger i topp.

Unga vuxna (20-44 år) placerar friidrott som nummer tre och fotboll som nummer fyra. Pensionärerna rankar fotboll först på nionde plats.

Skidor gillar de flesta

Nära nio av tio svenskar såg något från vinter-OS i Vancouver. Totalt hade SVT 493 programsatta sändningar från OS. Av dessa drog 83 över en miljon tittare.

Flest tittare drog herrarnas femmil med 2,5 miljoner tittare tätt följt av herrstafetten som drog 2,4 miljoner tittare. Herrarnas ishockeyfinal var den ishockeymatch som drog flest tittare, knappt 1,4 miljoner, men hamnade först på 48:e plats i publikligan.

Mest sändningstid hade ishockey, 105 timmar, följt av curling (70 timmar) och konståkning (26 timmar).

Tittaren spenderade mest tid framför teveapparaterna när det var skidor följt av ishockey, skidskytte, alpint, och curling.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.