Tittarna blir vinnare efter TV-bråk

När TV4 och SVT inte kan enas om bilder från fotbollsallsvenskan blir tittarna vinnarna som får två fotbollsmagasin. TV4 satsar på allsvenskan i Fotbollsmåndag medan SVT fortsätter med Fotbollskväll och nu med utländsk fotboll. Men för att se svensk fotboll är det bara TV4 som gäller.

Det var ingen slump att båda kanalerna gick ut med sin respektive nyhet på onsdagen.

Lanserar var sitt program

- Den positiva responsen från tittarna efter SVT:s sändningar från Fotbolls-VM var enorm, därför fortsätter vi nu att satsa på internationell fotboll, säger Per Yng, chef för SVT Sport.

- Det blir en stor satsning i TV4, TV4 Sport och på fotbollskanalen.se. Vi har ett nytt och spännande programformat på gång, säger Emir Osmanbegovic, fotbollschef på TV4.

Bakom kulisserna har de under en tid försökt komma överens. TV4 ville att SVT skulle köpa magasinsrättigheter för att fortsätta med Fotbollskväll enligt samma modell som i fjol. Även nyhetsbilder skulle ingå i en uppgörelse.

Det fanns en plan B

Med successivt har det framkom att parterna har haft svårt att komma överens.

- Vi förvånas över det svaga intresset som SVT visar för Sveriges största sport, sa TV4-sportens chef Hans Pekkari i en kommentar.

Samtidigt lät Per Yng på SVT förstå hade en plan B som blev till plan A. I själva verket har redaktionen sedan en tid planerat för Fotbollskväll med internationell fotboll.

Bara välja program

Intresset för en upprepning av fjolårets modell var inte lika stort längre.

I går framkom planerna. Nya Fotbollskväll ska färdas runt i Europa och se matcher på plats. David Fjäll blir programledare och ska tillsammans med Glenn Strömberg följa olika ligor. Starten sker måndagen den 4 april och ett första mål är att bevaka upplösningen av såväl Champions League som Premier League.

Programmet ska också innehålla sammandrag från helgens matcher i oolika länder och de bilderna ska blandas med reportage med högaktuella spelare. Totalt blir det 16 program och samtidigt lanseras en ny fotbollsblogg.

Sportspegel utan allsvensk fotboll

STV:s nej innebär att det inte blir några som helst matchbilder i Sportnytt eller Sportspegeln från varken Allsvenskan, Superettan eller damallsvenskan. SVT vill inte betala det belopp som TV4 kräver.

TV4 Gruppen har rättigheterna till all svensk fotboll, seriefotboll som landskamper. Avtalet öppnar för vidareförsäljning enligt önskemål från säljaren, Svenska Fotbollsförbundet, som vill att fotbollen ska marknadsföras brett.

Men i dagläget står parterna långt från varandra och det innebär att TV4 kommer att vara den kanal där tittarna ska få se allsvensk fotboll - både via direktsända allsvenska matcher, nyhetsbevakning och magasinet Fotbollsmåndag. Starten sker den 4 april, samma dag som SVT har sin premiär.

- Det blir en stor satsning i TV4, TV4 Sport och på fotbollskanalen.se. Vi har ett nytt och spännande programformat på gång, säger Emir Osmanbegovic, fotbollschef på TV4.

- Vi har fotbollsmagasin som Fotbollskanalen Europa, Club Calcio, Europa League och Ekwall vs Lundh. Med Fotbollsmåndag är vi kompletta och heltäckande, säger Osmanbegovic.

Anonymous (inte verifierad)

tors, 2011-03-17 11:43

1. Är rubriken verkligen rätt...?

Kan ni hjälpa mig förstå hur tittarna är vinnare på att inte kunna se allsvensk fotboll i Sportnytt och Sportspegeln?

thomasejd

tors, 2011-03-17 12:11

2. Apropå vinnare

Att när inte förhandlingarna nådde resultatet ville SVT i stället göra ett program om utländsk fotboll.

beatles (inte verifierad)

tors, 2011-03-17 12:31

3. SVT & Fotboll

SVT har sedan kommersiell TV infördes alltid klantat sig med rättighetsinköp. Vid problem har man gråtit hos Lagrell som genom påtryckningar på rättighetsinnehavaren fixat SVT rättigheter. Ingen gråter för SVT:s skull. TV4 borde värva Mats Nyström. Den ende som är riktigt bra på SVT.

Anonymous (inte verifierad)

tors, 2011-03-17 17:49

4. Besviken

Exakt hur kan vi tittare vara vinnare??? Vem faan bryr sig om utländsk fotboll??? Skandal av SVT- spottnytt och spottspeglenn blir ju totalt ointressant att följa. SVT:s Fotbollskväll var ju annars mycket bättre än TV4. Av någon anledning väljer TV4 att framhäva en massa tjafs i studion framör regäla reportage med matchbilder från matcherna som är det man vill se

HG/BG (inte verifierad)

tors, 2011-03-17 21:33

5. Låt oss slippa underhållningssport-idrott i SVT 1 och SVT 2

Sport och idrott på underhållningsnivå tar alldeles för stor plats i SVT 1 och SVT 2, ibland tar det upp stora delar en helg. Det händer också att andra program får stå tillbaka för underhållningsidrotten. Låt oss slippa alla tramsiga kommentarer från sportkommentatorer i hockeykvällar och fotbollskvällar. Det finns säkert en del publik för underhållningsidrotten. TV-produktions-bolagen borde kunna samarbeta och starta en separat kanal där all underhållningssport samlas, så slipper den övriga programverksamheten att störas.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.