Tittarna blir vinnare efter TV-bråk

När TV4 och SVT inte kan enas om bilder från fotbollsallsvenskan blir tittarna vinnarna som får två fotbollsmagasin. TV4 satsar på allsvenskan i Fotbollsmåndag medan SVT fortsätter med Fotbollskväll och nu med utländsk fotboll. Men för att se svensk fotboll är det bara TV4 som gäller.

Det var ingen slump att båda kanalerna gick ut med sin respektive nyhet på onsdagen.

Lanserar var sitt program

- Den positiva responsen från tittarna efter SVT:s sändningar från Fotbolls-VM var enorm, därför fortsätter vi nu att satsa på internationell fotboll, säger Per Yng, chef för SVT Sport.

- Det blir en stor satsning i TV4, TV4 Sport och på fotbollskanalen.se. Vi har ett nytt och spännande programformat på gång, säger Emir Osmanbegovic, fotbollschef på TV4.

Bakom kulisserna har de under en tid försökt komma överens. TV4 ville att SVT skulle köpa magasinsrättigheter för att fortsätta med Fotbollskväll enligt samma modell som i fjol. Även nyhetsbilder skulle ingå i en uppgörelse.

Det fanns en plan B

Med successivt har det framkom att parterna har haft svårt att komma överens.

- Vi förvånas över det svaga intresset som SVT visar för Sveriges största sport, sa TV4-sportens chef Hans Pekkari i en kommentar.

Samtidigt lät Per Yng på SVT förstå hade en plan B som blev till plan A. I själva verket har redaktionen sedan en tid planerat för Fotbollskväll med internationell fotboll.

Bara välja program

Intresset för en upprepning av fjolårets modell var inte lika stort längre.

I går framkom planerna. Nya Fotbollskväll ska färdas runt i Europa och se matcher på plats. David Fjäll blir programledare och ska tillsammans med Glenn Strömberg följa olika ligor. Starten sker måndagen den 4 april och ett första mål är att bevaka upplösningen av såväl Champions League som Premier League.

Programmet ska också innehålla sammandrag från helgens matcher i oolika länder och de bilderna ska blandas med reportage med högaktuella spelare. Totalt blir det 16 program och samtidigt lanseras en ny fotbollsblogg.

Sportspegel utan allsvensk fotboll

STV:s nej innebär att det inte blir några som helst matchbilder i Sportnytt eller Sportspegeln från varken Allsvenskan, Superettan eller damallsvenskan. SVT vill inte betala det belopp som TV4 kräver.

TV4 Gruppen har rättigheterna till all svensk fotboll, seriefotboll som landskamper. Avtalet öppnar för vidareförsäljning enligt önskemål från säljaren, Svenska Fotbollsförbundet, som vill att fotbollen ska marknadsföras brett.

Men i dagläget står parterna långt från varandra och det innebär att TV4 kommer att vara den kanal där tittarna ska få se allsvensk fotboll - både via direktsända allsvenska matcher, nyhetsbevakning och magasinet Fotbollsmåndag. Starten sker den 4 april, samma dag som SVT har sin premiär.

- Det blir en stor satsning i TV4, TV4 Sport och på fotbollskanalen.se. Vi har ett nytt och spännande programformat på gång, säger Emir Osmanbegovic, fotbollschef på TV4.

- Vi har fotbollsmagasin som Fotbollskanalen Europa, Club Calcio, Europa League och Ekwall vs Lundh. Med Fotbollsmåndag är vi kompletta och heltäckande, säger Osmanbegovic.

Anonymous (inte verifierad)

tors, 2011-03-17 12:43

1. Är rubriken verkligen rätt...?

Kan ni hjälpa mig förstå hur tittarna är vinnare på att inte kunna se allsvensk fotboll i Sportnytt och Sportspegeln?

thomasejd

tors, 2011-03-17 13:11

2. Apropå vinnare

Att när inte förhandlingarna nådde resultatet ville SVT i stället göra ett program om utländsk fotboll.

beatles (inte verifierad)

tors, 2011-03-17 13:31

3. SVT & Fotboll

SVT har sedan kommersiell TV infördes alltid klantat sig med rättighetsinköp. Vid problem har man gråtit hos Lagrell som genom påtryckningar på rättighetsinnehavaren fixat SVT rättigheter. Ingen gråter för SVT:s skull. TV4 borde värva Mats Nyström. Den ende som är riktigt bra på SVT.

Anonymous (inte verifierad)

tors, 2011-03-17 18:49

4. Besviken

Exakt hur kan vi tittare vara vinnare??? Vem faan bryr sig om utländsk fotboll??? Skandal av SVT- spottnytt och spottspeglenn blir ju totalt ointressant att följa. SVT:s Fotbollskväll var ju annars mycket bättre än TV4. Av någon anledning väljer TV4 att framhäva en massa tjafs i studion framör regäla reportage med matchbilder från matcherna som är det man vill se

HG/BG (inte verifierad)

tors, 2011-03-17 22:33

5. Låt oss slippa underhållningssport-idrott i SVT 1 och SVT 2

Sport och idrott på underhållningsnivå tar alldeles för stor plats i SVT 1 och SVT 2, ibland tar det upp stora delar en helg. Det händer också att andra program får stå tillbaka för underhållningsidrotten. Låt oss slippa alla tramsiga kommentarer från sportkommentatorer i hockeykvällar och fotbollskvällar. Det finns säkert en del publik för underhållningsidrotten. TV-produktions-bolagen borde kunna samarbeta och starta en separat kanal där all underhållningssport samlas, så slipper den övriga programverksamheten att störas.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Det är inte varje dag som två ekonomiska tungviktare, oberoende av varann, vill kliva sin som externa huvudägare i en golfklubb. Det är verklighet för Haninge GK på Södertörn, söder om Stockholm.

På medlemsmöte kommer föreningens cirka 1000 medlemmar att ta ställning till två budgivare som båda lovar investeringar i flermiljonklassen. Anläggningen har 27 hål och är skuldtyngd, cirka 20 miljoner, efter ombyggnad och renovering av två nio håls slingor.

 Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen -  tillbringat timmar helgen framför tv:n trots stundtals härligt väder. Men SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen  mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktigkamp mellan världens bästa damer in på potytkanten  på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen