Tittarna blir vinnare efter TV-bråk

När TV4 och SVT inte kan enas om bilder från fotbollsallsvenskan blir tittarna vinnarna som får två fotbollsmagasin. TV4 satsar på allsvenskan i Fotbollsmåndag medan SVT fortsätter med Fotbollskväll och nu med utländsk fotboll. Men för att se svensk fotboll är det bara TV4 som gäller.

Det var ingen slump att båda kanalerna gick ut med sin respektive nyhet på onsdagen.

Lanserar var sitt program

- Den positiva responsen från tittarna efter SVT:s sändningar från Fotbolls-VM var enorm, därför fortsätter vi nu att satsa på internationell fotboll, säger Per Yng, chef för SVT Sport.

- Det blir en stor satsning i TV4, TV4 Sport och på fotbollskanalen.se. Vi har ett nytt och spännande programformat på gång, säger Emir Osmanbegovic, fotbollschef på TV4.

Bakom kulisserna har de under en tid försökt komma överens. TV4 ville att SVT skulle köpa magasinsrättigheter för att fortsätta med Fotbollskväll enligt samma modell som i fjol. Även nyhetsbilder skulle ingå i en uppgörelse.

Det fanns en plan B

Med successivt har det framkom att parterna har haft svårt att komma överens.

- Vi förvånas över det svaga intresset som SVT visar för Sveriges största sport, sa TV4-sportens chef Hans Pekkari i en kommentar.

Samtidigt lät Per Yng på SVT förstå hade en plan B som blev till plan A. I själva verket har redaktionen sedan en tid planerat för Fotbollskväll med internationell fotboll.

Bara välja program

Intresset för en upprepning av fjolårets modell var inte lika stort längre.

I går framkom planerna. Nya Fotbollskväll ska färdas runt i Europa och se matcher på plats. David Fjäll blir programledare och ska tillsammans med Glenn Strömberg följa olika ligor. Starten sker måndagen den 4 april och ett första mål är att bevaka upplösningen av såväl Champions League som Premier League.

Programmet ska också innehålla sammandrag från helgens matcher i oolika länder och de bilderna ska blandas med reportage med högaktuella spelare. Totalt blir det 16 program och samtidigt lanseras en ny fotbollsblogg.

Sportspegel utan allsvensk fotboll

STV:s nej innebär att det inte blir några som helst matchbilder i Sportnytt eller Sportspegeln från varken Allsvenskan, Superettan eller damallsvenskan. SVT vill inte betala det belopp som TV4 kräver.

TV4 Gruppen har rättigheterna till all svensk fotboll, seriefotboll som landskamper. Avtalet öppnar för vidareförsäljning enligt önskemål från säljaren, Svenska Fotbollsförbundet, som vill att fotbollen ska marknadsföras brett.

Men i dagläget står parterna långt från varandra och det innebär att TV4 kommer att vara den kanal där tittarna ska få se allsvensk fotboll - både via direktsända allsvenska matcher, nyhetsbevakning och magasinet Fotbollsmåndag. Starten sker den 4 april, samma dag som SVT har sin premiär.

- Det blir en stor satsning i TV4, TV4 Sport och på fotbollskanalen.se. Vi har ett nytt och spännande programformat på gång, säger Emir Osmanbegovic, fotbollschef på TV4.

- Vi har fotbollsmagasin som Fotbollskanalen Europa, Club Calcio, Europa League och Ekwall vs Lundh. Med Fotbollsmåndag är vi kompletta och heltäckande, säger Osmanbegovic.

Anonymous (inte verifierad)

tors, 2011-03-17 12:43

1. Är rubriken verkligen rätt...?

Kan ni hjälpa mig förstå hur tittarna är vinnare på att inte kunna se allsvensk fotboll i Sportnytt och Sportspegeln?

thomasejd

tors, 2011-03-17 13:11

2. Apropå vinnare

Att när inte förhandlingarna nådde resultatet ville SVT i stället göra ett program om utländsk fotboll.

beatles (inte verifierad)

tors, 2011-03-17 13:31

3. SVT & Fotboll

SVT har sedan kommersiell TV infördes alltid klantat sig med rättighetsinköp. Vid problem har man gråtit hos Lagrell som genom påtryckningar på rättighetsinnehavaren fixat SVT rättigheter. Ingen gråter för SVT:s skull. TV4 borde värva Mats Nyström. Den ende som är riktigt bra på SVT.

Anonymous (inte verifierad)

tors, 2011-03-17 18:49

4. Besviken

Exakt hur kan vi tittare vara vinnare??? Vem faan bryr sig om utländsk fotboll??? Skandal av SVT- spottnytt och spottspeglenn blir ju totalt ointressant att följa. SVT:s Fotbollskväll var ju annars mycket bättre än TV4. Av någon anledning väljer TV4 att framhäva en massa tjafs i studion framör regäla reportage med matchbilder från matcherna som är det man vill se

HG/BG (inte verifierad)

tors, 2011-03-17 22:33

5. Låt oss slippa underhållningssport-idrott i SVT 1 och SVT 2

Sport och idrott på underhållningsnivå tar alldeles för stor plats i SVT 1 och SVT 2, ibland tar det upp stora delar en helg. Det händer också att andra program får stå tillbaka för underhållningsidrotten. Låt oss slippa alla tramsiga kommentarer från sportkommentatorer i hockeykvällar och fotbollskvällar. Det finns säkert en del publik för underhållningsidrotten. TV-produktions-bolagen borde kunna samarbeta och starta en separat kanal där all underhållningssport samlas, så slipper den övriga programverksamheten att störas.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Internationella friidrottsförbundet (WA) har beslutat att ge Lidingöloppet en Världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque). Det är en av de finaste utmärkelserna som ett idrottsarrangemang kan få och bekräftar loppets historiska betydelse. Plaketten ges till personer, händelser, arenor, lopp och andra företeelser som utmärker sig som historiskt viktiga för utvecklingen av den internationella friidrottsrörelsen.

– Lidingöloppet är känt som världens största terränglopp. Dess historia och arv förtjänar en Världsarvsplakett inom friidrotten, säger Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet (WA).

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.