Kan MTG räkna hem sin jättesatsning?

Köpivern hos MTG saknar all jämförelse. Flera miljarder har bara under det senaste året investerats för att komma över de främsta TV-rättigheterna inom idrott. ”Det går inte att räkna hem de här affärerna”, anser betraktare.

Tittarna erbjuds ett dignande smörgåsbord av TV-bilder från de största och mest populära evenemangen. Så lockande att det inte går att motstå, är övertygelsen hos de ansvariga på MTG.

OS, fotbollen Champions League och Premier League, därtill ett stort ishockeypaket och nu det senaste, att det fanns 1 miljard kronor över för att inhandla den danska fotbollsligan.

Affärer med statliga kanaler

Här gör MTG förvisso gemensam affär tillsammans med danska TV2 Sport, men de här korsbefruktningarna blir allt vanligare.

Nu äger MTG förvisso 49 procent av TV2Sport, övriga 51 av danska TV2, som i sin tur är helägt av danska staten. Men nyligen gjorde MTG affär med SVT.

Parterna kom överens om ett stort hockeypaket som inkluderar Tre Kronors landskamper i Euro Hockey Tour, LG Hockey Games, Karjala Cup, Czech Hockey Games och Channel One Cup samt junior-VM.

"De får ångra sig"

MTG:s investeringar i TV-bilder från stora sporthändelser är omfattande och betraktare ifrågasätter om affärerna verkligen går att räkna hem.

Vid ett av seminarierna vid Kristallen framträdde både TV4-chefen Jan Scherman och SVT:s vd Eva Hamilton och var ytterst tveksamma till att priserna är vettiga.

- De kommer att få ångra sig, ansåg Jan Scherman.

Förlorade godbitar

Han som trodde att han hade erövrat Premier League via köpet av Canal+, men där MTG kom över rättigheterna när TV-bidlerna bjöds ut till försäljning.

Eva Hamilton i sin tur tvingades för en tid sedan medge att SVT förlorat rättigheterna till OS för första gången.Det blir i stället MTG som sänder vid OS 2014 och 2016.

- Vi sträckte oss mycket långt, längre än någonsin tidigare, sa SVT:s vd Eva Hamilton.

"De kommer att erbjuda oss bilder"

Jan Scherman är skeptisk till MTG:s affärer. 

- Det kan vara så att OS kommer tillbaka till någon av oss.

- När MTG har räknat färdigt och inser att det inte var så smart.

- Jag tror de våndas för att de inte kan få ihop kalkylen.

Scherman var övertygad om att MTG kommer att erbjuda hans kanal och SVT bilder från OS.

"Räknar alltid på lönsamhet"

Manfred Aronsson, chef för MTG Sverige, tillbakavisade kritiken:

- Vi köper aldrig rättigheter utan att i förväg ha räknat på lönsamhet och affärsmässighet.

Beträffande OS och ovanan vid att täcka ett så omfattande arrangemang, menade Aronsson:

- Vi producerar redan idag över 5 000 timmar livesänd sport per år och ser fram emot att utveckla och förädla den kronjuvel som OS är i sportsammanhang.

Nu kommer 500 nya miljoner i återstartsstöd. Jo, det är sant. Svensk idrott ska knuffas igång via ett jättepaket från staten. Nu har Riksidrottsstyrelsen beslutat att fördela nya pengar  till idrottsrörelsen för att ge extra kraft i återstartsarbete efter pandemin.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Ett av svensk idrotts största och mest spektakulära evenemang är tillbaka. Invigningen av ungdomsfotbollens Gothia Cup, med runt 50 000, främst ungdomar på läktarna och även på innerplanen via en musikfest, toppat med ett fantastiskt fyrverkeri,  i flera timmar och manifesterar världens största fotbollsturnering för ungdomar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.