Anton Hysén om det nya livet

När fotbollsspelaren Anton Hysén kom ut som gay vändes livet upp och ner. Alla världens tidningar skrev om det modiga beslutet. I TV3 i kväll tittar han bakåt på sitt erkännande, men han blickar också framåt mot fotbollskarriären och vad som väntar.

I minnet hos många fanns förstås den engelska stjärnan Justin Fashanus självmord efter att ha kommit ut som gay. Till och med hans bror tog avstånd från honom.

"Vad skulle pappa säga?"

Därför var Antons största oro inför beslutet vad hans pappa Glenn skulle säga, en av Sveriges största fotbollsstjärnor genom tiderna.

I TV3:s ”Livet blir bättre” i kväll berättar Anton sin historia för att visa att han mår mycket bättre nu när han lever öppet som homosexuell. För Anton är naturligtvis inte ensam.

- De finns, det vet jag, men de flesta är oroliga för coach och familj och supportrar, säger Anton Hysén.

"Ingen stor grej"

Pappa Glenn gav sonen starkt stöd och deltar i också i kvällens program.

Anton hade länge burit på sin hemlighet, men när han hade fyllt 20 tvekade han inte längre. Han valde att berätta sanningen i fotbollsmagasinet Offside.

- Jag vill ändå bevisa att det inte måste vara en stor grej.

Han är inte bara den förste manlige svenske fotbollsspelare som pratar offentligt om sin homosexualitet, han är en av få i världen som öppet medger att han är gay.

- Det är helt sjukt när man tänker på det. Det är så fucked up, alltihop. Var fan är alla andra? Det har väl inte kommit ut en enda fotbollsspelare.

Glenn Hyséns yngste son sågs länge som en jättetalang. Han deltog också på U17-landslagets läger 2007 och fick också ett lärlingskontrakt med BK Häckens A-lag.

Drabbad av skador

Men Anton drabbades av skador och karriärenhar ännu inte tagit fart. I sin spelstil påminner om sin halvbror Tobias, men är numera omskolad till back i division II-laget BK Utsikt där pappa Glenn är tränare.

Familjen och hans närmaste vänner har känt till att Anton är homosexuell, men i klubben var det  få lagkamrater som visste något.

- Bara de som jag hängde med, de som var i min ålder, visste. Likadant är det i Utsikten. Jag ställer mig inte upp i omklädningsrummet och säger: ”Gubbar, lyssna! Jag är bög!”

Anton Hysén har en längtan till elitfotbollen, men förstår att tillvaron på planen kan blir annorlunda.

- Det finns folk som inte klarar av homosexuella. Precis som det finns rasister som inte klarar av invandrare. En klubb kanske är intresserad av mig, men så får tränaren reda på att jag är bög och så ändrar de sig. Men då är det deras problem, inte mitt.

Flera idrottare

- Folk får kalla mig vad de vill, det kommer bara göra mig ännu mer taggad.

I ”Livet blir bättre” har programledaren Renée Nyberg också träffat Patrik Sjöberg, Emma Igelström, Anton Hysén, Sanna Bråding, Dogge Doggelito och Jessica Andersson.

Det gemensamma är berättelser om hur de har lyckats vända sina motgångar till styrka och nu är deras mål att förmedla hopp till utsatta barn.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.