TV4-sporten på shoppingrunda

TV4 har öppnat plånboken ordentligt under den senaste veckan. Bolaget har köpt in rättigheterna till tre sporter. Satsningen fortsätter på bandy, nu tillkommer 2013 års SM-säsong i rally och TV4-Gruppen har också erövrat tv-rättigheterna till långloppscupen Swix Ski Classics
Bandy-VM 2013 spelas i Vänersborg och Göteborg 27 januari-3 februari och TV4-Gruppens sportkanaler sänder fem av turneringens matcher. Sedan tidigare har TV4 också rättigheterna till Elitserien. Foto: Jonas Ekströmer, Scanpix
Annons


Bilderna till bandy-VM 2013 har säkrats via ett avtal med Internationella bandyförbundet. Rättigheterna gäller för samtliga plattformar.

- Bandy-VM har genom åren bjudit på många klassiska matcher och blir ett starkt tillskott till vårt vintersportutbud, säger Hans Pekkari, sportchef TV4-Gruppen.

Blir bandykanalen

Bandy-VM 2013 spelas i Vänersborg och Göteborg 27 januari-3 februari och TV4-Gruppens sportkanaler sänder fem av turneringens matcher. Öppningsmatchen Sverige-Finland, Sveriges semifinal och finalen sänds i TV4, medan avslutande gruppspelsmatchen Sverige-Ryssland och den andra semifinalen visas i TV4 Sport.

Sedan tidigare har TV4 också rättigheterna till Elitserien i ytterligare två säsonger. På lördag har Elitserien i bandy premiär och då visas Villa Lidköping-Sandviken.

- Att bandy-VM sänds i en stor rikstäckande kanal lyfter arrangemanget ytterligare, säger Stig Bertilsson, ordförande i organisationskommittén för VM och IFK Vänersborg.

Rally tillbaka i TV4

Rally-SM gör comeback i tv. SM-gruppen har slutit ett avtal med TV4 Sport för 2013 års SM-säsong. Avtalet innebär sex halvtimmes långa sammandrag från tävlingarna.

- Det är något vi har strävat efter hela året och förutom att vi nu tar Rally-SM till tv-sofforna kommer det också att underlätta vårt arbete med att finna samarbetspartners, säger Mats Jägerhult.

För att få SM-serien att lyfta ordentligt har tv mer eller mindre varit ett krav.

Många intresserade av rally

Programledare för de sex sammandragen blir Andreas Odén.

- Det var alldeles för länge sedan vi fick se Rally-SM på tv, så det känns väldigt inspirerande att få lyfta fram sporten igen. Intresset bland åskådarna finns där, säger Andreas Odén.

- Vi ska försöka komma nära sporten. Dels med analyser, specialstudier av förare, kartläsare och körteknik, men också med initierade reportage och porträtt av företeelser och förare.

TV4 sänder Swix Ski Classics

TV4-Gruppen har även säkrat rättigheterna till långloppscupen Swix Ski Classics för samtliga plattformar de två närnmaste säsongerna. Avtalet gäller fem av de sex långloppen 2013-2014.

- Långloppen i Swix Ski Classics har utvecklats väldigt positivt de senaste åren med en kraftig ökning av antalet motionärer - inte minst från Sverige - som deltar sida vid sida med världseliten. Vi vill spegla denna växande svenska och internationella folkrörelse genom en kraftigt utökad tv-exponering, säger Hans Pekkari sportchef TV4-Gruppen.

Swix Ski Classics är den internationella långloppscupen inom längdskidåkning, den består av de sex mest prestigefulla tävlingarna i världen: Jizerská Padesatká i Tjeckien, Marcialonga i Italien, König Ludwig Lauf i Tyskland, Vasaloppet i Sverige (sänds även fortsättningsvis av SVT), Birkebeinerrennet i Norge och avslutningsvis Swix Ski Classics Final i Sverige. Alla lopp i cupen är 50 kilometer långa eller längre och i samtliga lopp tävlar professionella åkare och motionärer sida vid sida.

Avgörandet eller uppgörelsen kommer allt närmare, Den 26 februari ska IFK Norrköping ha årsmöte och ovissheten är fortfarande stor i och runt klubben. Det gäller Peter Hunts öde, men i lika hög grad även IFK:s öde.

Göteborg får en ny jätteanläggning för padel. Det är företaget  Time4Padel som i samarbete med fastighetsbolaget Tuvebacken Förvaltnings AB planerar  ennybyggnation i Torslanda/Björlanda.  Parterna siktar på en unik anläggning som ska öppna i november-december.

Landets rally-entusiaster får bereda sig på att åka till norr Sverige för att se världens rallystjärnor framöver. Diskussioner ska pågå med flera nordliga regioner som är beredda att satsa miljoner för att Sverige ska ha ett vinterrally även i fortsättningen

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IIHF, det internationella hockeyförbundet, trängs allt hårdare mot repen. I ett inlägg på sociala medier skrev på lördagen den tjeckiska biltillverkaren Skoda, som har sponsrat ishockey-VM i 28 år, att företaget väljer att avbryta sitt engagemang – om VM spelas i Belarus som planerat 21maj-6 juni.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Solidsport, Nordens största plattform för streamingtjänster av idrott, har tecknat ett unikt avtal med Turkiska Basketbollförbundet. Kontraktet innebär att Solidsport blir global distributör av mediarättigheter för den turkiska högsta ligan, TBL (Turkish First League) och rankad trea i Europa.

Enligt SCB bor i Sverige, 2019 års siffror, 104 854 personer som antingen själva var födda i Turkiet, eller hade minst en förälder som var det.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.