Viasat värvar stjärnor inför OS

Först Carolina Klüft, sedan Anja Pärson och nu Anette Norberg. Viasat fortsätter att värva välkända idrottare inför OS i Sotji 2014. Då Viasat blir ansvarigt för TV-sändningarna för första gången.
Här i ryska Sotji vid Svarta Havet pågår arbetet inför OS 2014. För första gången sänder inte SVT utan Viasat. Foto: Scanpix


Anette Norberg blir curlingexpert, och bildar tillsammans med Carolina Klüft och Anja Pärson en triss i OS-drottningar.

- Jag vill förmedla min kärlek till sporten och bidra till att fler folk ska se samma tjusning som jag, säger Norberg om sin nya roll som Viasatexpert.

Lyft curlingen

Anette Norberg slog igenom när hon som kapten tog OS-guld  i Turin 2006.

Lag Norberg följde upp den framgången med att ta ett nytt OS-guld nu på ledande curlingnationen Kanadas hemmaplan, i Vancouver.

På kuppen har hon blivit folkkär och lyft curlingen till en av de mest populära tv-sporterna.

Betydelsefullt för sporten

- Det har betytt otroligt mycket för sporten, och gett den både uppmärksamhet och erkännande. Samtidigt som folk blev imponerande av det vi gjort så ville många prova på och insåg att det är ohyggligt svårt. Kommentarerna att man ska ”ut och städa” har försvunnit, säger Norberg.

Även om hon inte får möjlighet att försvara sina guld, kommer hon alltså ändå att få uppleva ett tredje OS på plats, som expert i Viasats sändningar.

- Det är alltid roligt att göra saker man aldrig gjort förut. Och jag tänker inte släppa curlingen, jag vill ha kvar någon form av koppling. Och det här är ett sätt att ge tillbaka lite till sporten, och föra ut den till fler människor.

Speciella villkor i ett OS

OS-upplevelsen är enligt Norberg väldigt speciell.

- Det går inte jämföra med något, särskilt när man håller på med en relativt liten sport. För det är inte så stor skillnad på att ta guld i hockey eller någon annan sport, svenska folket gillar det oavsett.

Och Norberg är hoppfull om att svenskarna kommer att få jubla över nya OS-framgångar i Sotji.

- Både damerna (lag Sigfridsson) och herrarna (lag Edin) kommer att åka dit som en av huvudfavoriterna. Och det blir just deras stora utmaning, för det är annorlunda att prestera på ett OS än i ett annat mästerskap.

Aldrig någonsin har en svensk idrottstrupp med damer backats upp så massivt och till priset av så många miljoner. EM-slutspelet för damer innebär en jättesatsning från Svenska Fotbollförbundet och innebär en upptrappning till rekordnivåer. Men målet är också att erövra ett EM-guld och nå mångmiljonutdelning från Uefa.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nära 7 miljoner kronor utlovas till de klubbar som kvalar till internationellt gruppspel

Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet. 

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.