SVT tog hem hockeypaket

SVT är på hugget just nu. Nyligen presenterades ett omfattande vintersportpaket med betoning på skidor. Nu har SVT också säkrat ett stort paket med ishockey.
Det var många publikfester vid junior-VM 2014 i Malmö. Däremot slutade turneringen i ett antiklimax när Finland vann finalen mot Sverige. Foto: Svensk-kanadensiska klacken håller igång under semifinalen i JVM i ishockey mellan Kanada och Finland i Malmö Arena på lördagen. Foto: Ludvig Thunman / TT

 

SVT har förlängt samarbetet med Svenska Ishockeyförbundet. Det nya avtalet sträcker sig från 2015 till 2019 och omfattar de exklusiva rättigheterna till Tre Kronors matcher i Euro Hockey Tour, Euro Hockey Challenge, Junior-VM, Dam-VM, Riksseriefinalerna och TV-pucken.

Framför allt, junior-VM!

- Det känns fantastiskt att förlänga det långa och goda samarbetet med Ishockeyförbundet. Avtalet har ju en enorm bredd med herr- och damlandslagen, publiksuccén JVM och klassikern TV-pucken, säger SVT Sports chef Per Yng.

Förlängningen innebär att SVT fortsätter att visa populära JVM.  

- Junior-VM är ju en rättighet som växt under den här tiden vi har hållit på och Juniorkronorna har blivit enormt populära. Turneringen ligger väldigt bra mellan jul och nyår när folk är lediga och tittarsiffrorna är fantastiska, även om det ofta spelas i Nordamerika mitt i natten, säger Yng.

Premiär annandagen

JVM ska i år genomföras i Montreal/Toronto och startar den 26 december, då bland annat Sverige möter Tjeckien.

Christer Englund, ordförande i Svenska Ishockeyförbundet, är minst lika belåten som Per Yng över den nya överenskommelsen:

- Det är glädjande att vi nu kunnat förlänga samarbetet med SVT i ett nytt avtal. Det ger oss möjligheten att förutom Tre Kronor även få visa upp damernas VM och ungdomsishockey på såväl flick- som pojknivå. 

SVT har sedan tidigare rättigheterna till Champions Hockey League fram till 2017.

Spelschemat i junior-VM

Beträffande junior-VM ser spelschemat ut så här:

Tjeckien-Sverige 26 december 23.00 SVT

Sverige-Danmark 27 december 19.00 Viasat

Ryssland-Sverige 29 december 23.00 SVT

Sverige-Schweiz 31 december 19.00 Viasat

Kvartsfinaler 2 januari

Semifinaler 4 januari

Bronsmatch 5 januari

Final 5 januari

Nu kommer efterräkningarna. Statligt stöd har betalats ut i mångmiljonbidrag till idrottsföreningar, men hela tiden har det upprepats att det skulle ske en kontroll av beloppens riktighet. Enligt Tillväxtverket avviker två klubbar från mängden, Leksand Hockey och AIK  Bandy. 

Totalt har 80 svenska föreningar beviljats minst 1 miljon kronor vardera i permitteringsstöd.

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Svenska Ridsportförbundet och Stiftelsen Friend Har gemensamt tagit initiativ till till panelsamtal med rubriken "Trygga Ledare" angående barn och ungas trygghet inom idrotten. Idrottsminister Amanda Lind var en av gästerna  och deklarerade:

- Det är inte farligt att ta i de här frågorna. Det är en ren nödvändighet

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.