Då tittade vi som mest på TV

OS och VM samlade flest svenskar framför TV-apparaterna under 2014. Över 2 miljoner svenskar tittade på när dramatiken var som allra störst.
Lars Nelson, Daniel Richardsson, Johan Olsson and Marcus Hellner, guldkvartetten vid OS i Sothi. Foto: Claudio Brescani, TT

 

Idrott lockar åtskilliga människor till TV:n och ett år med såväl vinter-OS och fotboll-VM uppstår naturligtvis tittartoppar av rekordformat. 

Så det var inte annat än logiskt att VM-finalen i fotboll och längdstafetten på skidor i Sotji lockade flest människor. Med hockeyfinalen i OS som god trea på tittartoppen. Över miljoner svenskar tittade på TV vid de tre tillfällena.

Det är DN som med hjälp av statistik från MMS (Mediamätning i Skandinavien) kan presentera årets mest populära sporthändelser i tv.

Och Vasaloppet

Minns VM-finalen i fotboll där Tyskland slutligen vann med 1-0 efter förlängning. I andra halvlek noterades 2,8 miljoner tittare i snitt i TV4.

När herrarna försvarade OS-guldet på skidor satt 2,3 svenskar framför tv:n. Och några dagar senare i Sotji drog hockeyfinalen (Kanada slog Tre Kronor med 3–0) också 2,3 miljoner tittare. En hockeyturnering som fick ytterligare dramatik med Nicklas Bäckströms dopningsavstängning.

Och ni kommer säkert väl ihåg  att det var Viasat och inte SVT som sände OS. 

SVT gör sig dock gällande. Vasaloppet i TV med frukost och förmiddagsfika är en garanterad höjdare.  I mars 2014 hade 2,1 miljoner tittare TV:n påslagen.

Tittartoppen

Här är de fem mest sedda sportevenemangen 2014.

1) Fotbolls-VM, final Tyskland-Argentina, 13 juli: 2.810.000 tittare, TV4.

2) OS, herrarnas längdstafett, 16 februari: 2.352.000, TV3.

3) OS, herrarnas hockeyfinal Sverige-Kanada, 23 februari: 2.323.000, TV3.

4) Vasaloppet, 2 mars: 2.128.000, SVT1.

5) Fotbolls-VM, semifinal Holland-Argentina, 9 juli: 1.751.000, SVT1.

Källa: DN och MMS (Mediamätning i Skandinavien) som anger antalet tittare i snitt under ensändning.

 

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.