Sportspegeln i ny lansering

Gammalt program, ny studio. Dåtid möter framtid vid söndagens sändning av Sportspegeln. Mycket blir nytt för tittarna.
Sportspegelns planeringsredaktör Tomas Tynander står tillsammas med Patrik Hamsch bakom den nya lanseringen av programmet och studion. Foto: Fredrik Sandberg , TT

 

Sportspegeln är ett av Sveriges äldsta TV-program och hade premiär den 6 januari 1961. Många minns de gamla programledarna som har passerat under åren. Precis som röda kavajer och stora oundvikliga slipsar.

En helt ny studio

Nu är det dags för ett nytt skifte. Med ny studio, ny grafik, fler egna nyheter och avslöjanden för den delen. 

Dessutom ska det bli ett ännu tydligare fokus på sportberättelser från såväl Sverige som utomlands. Det lovar mycket, men är grunden i lanseringen av nya Sportspegeln.

Enbart själva inramningen blir helt ny med rött och vitt som dominerande färger.

En annan bevakning

Men det som betonas är en ny redaktionell framtoning.

- Att bevaka idrott handlar idag inte enbart om mål och resultat. Allt flyter samman, idrott, samhällsfrågor, religion och ekonomi. Det är vårt uppdrag gentemot publiken att förklara och fördjupa en mer komplex omvärld, säger Patric Hamsch, projektledare för SVT Sports nyhetsplattformar online och i broadcast, till tidningen VipåTV.

Mera tid ska ägnas åt reportagen, dvs berättelserna. 

- Det gäller både nyhetsreportaget där vi vill skildra det som är stort och omtalat just för tillfället, men också det mer tidlösa reportaget. Vi vill fortsätta leda utvecklingen i sportberättandet och vi vet att reportagen, berättelserna om de stora stjärnorna, det okända fenomenet, en idrottares tuffa specialträning och vardag är betydelsefulla för vår publik, säger Patric Hamsch.

En målsättning är att de som inte har haft möjlighet en sportsöndag ska kunna titta på Sportspegeln och få en bra bild av händelserna.

Entré för korrespondenterna

En stor nyhet är att involvera SVT Nyheters alla korrespondenter. Reportrar i olika delar av världen ska bidra och få utrymme i programmet.

Detta sker samtidigt som det uttalas en vilja om ett större regionalt samarbete.

- SVT Nyheter finns över hela Sverige och vi kan samarbeta om allt ifrån rörliga bilder på matcher och tävlingar - men också granskande och avslöjande journalistik. Vi har två granskningar på gång med SVT:s regionala redaktioner, resultatet av det planerar vi att publicera senare i vinter, säger Patric Hamsch.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.