Livestreaming allt viktigare i idrotten

Livstreaming av idrott blir allt vanligare. Idrottens Affärer har tidigare redogjort för hur mobila plattformar som Solidsport och Sportway flyttat fram sina positioner och säkrat intäkter i föreningslivet, av extra stor vikt under pågående pandemi, covid-19.

Never Offside är ett digitalt nätverk som erbjuder en mötesplats för klubbar, sponsorer och supporters -och den vägen skapar intäktsmöjligheter. Flera föreningar har även egna TV-kanaler där all verksamhet streamas.  Ett exempel är MoDo Channel i Örnsköldsvik som vuxit lavinartat det senaste halvåret.

Volleyn i flerårigt avtal

Till raden av idrottsförbund som vill haka på den nya tekniken hör Svenska Volleybollförbundet, SVBF, som tecknat flerårigt avtal med Genius Sports om livestreaming av Elitserien från innevarande säsong.  Genius Sports är en global aktör med partnerskap med engelska Premier League och NBA i USA.

Avancerad AI-teknik, det vill säga automatiserad produktionslösning, en fast kamera med grafik, är grundkoncept för den nya betaltjänsten.  Volleyboll är bland världens största idrotter och beskrivs av många som världens bästa TV-sport.

I Sverige finns cirka 10 000 registrerade spelare och 40 000 är föreningsanslutna. Försvarande mästare är Linköping, herrar och Engelholm, damer från säsongen 2018-2019.

Ger flera effekter

-Genius Sport är en känd partner till oss, vi bygger nu ut vårt samarbete i syfte att ytterligare synliggöra svensk volleyboll och skapa intäktsmöjligheter för våra klubbar, betonar Martin Kihlström, förbundschef på SVBF.

Snittpubliken i svensk volleyboll är cirka 300 i seriespel och upp mot 1000 åskådare i slutspel. Seriematcher kan nu följas via ”Pay per view” på förbundets serieportal, elitserienvolleyboll.se, kostnaden för tjänsten är ännu inte fastställd.  Inte heller hur den ekonomiska fördelningen ska se ut mellan Genius Sport och SVBF/ föreningar.

-Vi är inte klara i den delen, men jag räknar med ett avsevärt tillskott för våra klubbar. Speciellt viktigt som situationen ser ut i samhället i dag, säger Martin Kihlström.

På grund av covid-19 delades inga mästartecken ut våren 2020.

Svensk volleybolls klart lysande stjärna är Isabelle Haak, 21 år, 1,94 cm lång och med turkiska Vakfibank, Istanbul, som klubbadress.  Laget rankas bland världens främsta med en mängd stora internationella titlar.

Hennes jättekontrakt

Turkiska mediauppgifter gör gällande  att hennes årslön är cirka 10 miljoner kronor. Är uppgiften korrekt är hennes lönecheck den högsta bland Sveriges samtligas idrottskvinnor.

-Jag gillar inte att prata pengar, det blir lätt överdrifter, kommenterade Isabelle Haak när kontraktet signerades 2019.

Som jämförelse: Skidskyttets Hanna Öberg hade en årslön på 1,8 miljoner kronor förra säsongen, i huvudsak prispengar, reklamavtal ej inräknade. Simningens Sarah Sjöström har redovisat strax över en miljon kronor,  hennes reklamkontrakt är avsevärt högre.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Elithockey: Ishockeyns mästarlag, koncernen Färjestad,  med den ideella föreningen, fastighetsbolag och eventbolag närmar sig 200-miljoner strecket i omsättning, eller för att vara exakt 190 577 miljoner kronor.

 Samtidigt växer det egna kapitalet till 130 miljoner från 114 miljoner föregående säsong. Årets resultat var succékantat, 10:e SM-guldet och plus 12 miljoner.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nära 7 miljoner kronor utlovas till de klubbar som kvalar till internationellt gruppspel

Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet. 

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.