Livestreaming allt viktigare i idrotten

Livstreaming av idrott blir allt vanligare. Idrottens Affärer har tidigare redogjort för hur mobila plattformar som Solidsport och Sportway flyttat fram sina positioner och säkrat intäkter i föreningslivet, av extra stor vikt under pågående pandemi, covid-19.

Never Offside är ett digitalt nätverk som erbjuder en mötesplats för klubbar, sponsorer och supporters -och den vägen skapar intäktsmöjligheter. Flera föreningar har även egna TV-kanaler där all verksamhet streamas.  Ett exempel är MoDo Channel i Örnsköldsvik som vuxit lavinartat det senaste halvåret.

Volleyn i flerårigt avtal

Till raden av idrottsförbund som vill haka på den nya tekniken hör Svenska Volleybollförbundet, SVBF, som tecknat flerårigt avtal med Genius Sports om livestreaming av Elitserien från innevarande säsong.  Genius Sports är en global aktör med partnerskap med engelska Premier League och NBA i USA.

Avancerad AI-teknik, det vill säga automatiserad produktionslösning, en fast kamera med grafik, är grundkoncept för den nya betaltjänsten.  Volleyboll är bland världens största idrotter och beskrivs av många som världens bästa TV-sport.

I Sverige finns cirka 10 000 registrerade spelare och 40 000 är föreningsanslutna. Försvarande mästare är Linköping, herrar och Engelholm, damer från säsongen 2018-2019.

Ger flera effekter

-Genius Sport är en känd partner till oss, vi bygger nu ut vårt samarbete i syfte att ytterligare synliggöra svensk volleyboll och skapa intäktsmöjligheter för våra klubbar, betonar Martin Kihlström, förbundschef på SVBF.

Snittpubliken i svensk volleyboll är cirka 300 i seriespel och upp mot 1000 åskådare i slutspel. Seriematcher kan nu följas via ”Pay per view” på förbundets serieportal, elitserienvolleyboll.se, kostnaden för tjänsten är ännu inte fastställd.  Inte heller hur den ekonomiska fördelningen ska se ut mellan Genius Sport och SVBF/ föreningar.

-Vi är inte klara i den delen, men jag räknar med ett avsevärt tillskott för våra klubbar. Speciellt viktigt som situationen ser ut i samhället i dag, säger Martin Kihlström.

På grund av covid-19 delades inga mästartecken ut våren 2020.

Svensk volleybolls klart lysande stjärna är Isabelle Haak, 21 år, 1,94 cm lång och med turkiska Vakfibank, Istanbul, som klubbadress.  Laget rankas bland världens främsta med en mängd stora internationella titlar.

Hennes jättekontrakt

Turkiska mediauppgifter gör gällande  att hennes årslön är cirka 10 miljoner kronor. Är uppgiften korrekt är hennes lönecheck den högsta bland Sveriges samtligas idrottskvinnor.

-Jag gillar inte att prata pengar, det blir lätt överdrifter, kommenterade Isabelle Haak när kontraktet signerades 2019.

Som jämförelse: Skidskyttets Hanna Öberg hade en årslön på 1,8 miljoner kronor förra säsongen, i huvudsak prispengar, reklamavtal ej inräknade. Simningens Sarah Sjöström har redovisat strax över en miljon kronor,  hennes reklamkontrakt är avsevärt högre.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Det är vad vi har tjatat om här på sajten i flera år.  Medvetandet om betydelsen av evenemang – i klubben, i förbundet, i kommunen. Nu vaknar man lite varstans i Sverige. När RF för nionde gången arrangerar "Mötesplats Idrott och destination"för att skapa förutsättningar för flera idrottsevenemang är intresset större än någonsin. I klartext, alla borde vara där, alla är där. Ambitionen växer. Det påvisas av 125 anmälda personer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.