Livestreaming allt viktigare i idrotten

Livstreaming av idrott blir allt vanligare. Idrottens Affärer har tidigare redogjort för hur mobila plattformar som Solidsport och Sportway flyttat fram sina positioner och säkrat intäkter i föreningslivet, av extra stor vikt under pågående pandemi, covid-19.

Never Offside är ett digitalt nätverk som erbjuder en mötesplats för klubbar, sponsorer och supporters -och den vägen skapar intäktsmöjligheter. Flera föreningar har även egna TV-kanaler där all verksamhet streamas.  Ett exempel är MoDo Channel i Örnsköldsvik som vuxit lavinartat det senaste halvåret.

Volleyn i flerårigt avtal

Till raden av idrottsförbund som vill haka på den nya tekniken hör Svenska Volleybollförbundet, SVBF, som tecknat flerårigt avtal med Genius Sports om livestreaming av Elitserien från innevarande säsong.  Genius Sports är en global aktör med partnerskap med engelska Premier League och NBA i USA.

Avancerad AI-teknik, det vill säga automatiserad produktionslösning, en fast kamera med grafik, är grundkoncept för den nya betaltjänsten.  Volleyboll är bland världens största idrotter och beskrivs av många som världens bästa TV-sport.

I Sverige finns cirka 10 000 registrerade spelare och 40 000 är föreningsanslutna. Försvarande mästare är Linköping, herrar och Engelholm, damer från säsongen 2018-2019.

Ger flera effekter

-Genius Sport är en känd partner till oss, vi bygger nu ut vårt samarbete i syfte att ytterligare synliggöra svensk volleyboll och skapa intäktsmöjligheter för våra klubbar, betonar Martin Kihlström, förbundschef på SVBF.

Snittpubliken i svensk volleyboll är cirka 300 i seriespel och upp mot 1000 åskådare i slutspel. Seriematcher kan nu följas via ”Pay per view” på förbundets serieportal, elitserienvolleyboll.se, kostnaden för tjänsten är ännu inte fastställd.  Inte heller hur den ekonomiska fördelningen ska se ut mellan Genius Sport och SVBF/ föreningar.

-Vi är inte klara i den delen, men jag räknar med ett avsevärt tillskott för våra klubbar. Speciellt viktigt som situationen ser ut i samhället i dag, säger Martin Kihlström.

På grund av covid-19 delades inga mästartecken ut våren 2020.

Svensk volleybolls klart lysande stjärna är Isabelle Haak, 21 år, 1,94 cm lång och med turkiska Vakfibank, Istanbul, som klubbadress.  Laget rankas bland världens främsta med en mängd stora internationella titlar.

Hennes jättekontrakt

Turkiska mediauppgifter gör gällande  att hennes årslön är cirka 10 miljoner kronor. Är uppgiften korrekt är hennes lönecheck den högsta bland Sveriges samtligas idrottskvinnor.

-Jag gillar inte att prata pengar, det blir lätt överdrifter, kommenterade Isabelle Haak när kontraktet signerades 2019.

Som jämförelse: Skidskyttets Hanna Öberg hade en årslön på 1,8 miljoner kronor förra säsongen, i huvudsak prispengar, reklamavtal ej inräknade. Simningens Sarah Sjöström har redovisat strax över en miljon kronor,  hennes reklamkontrakt är avsevärt högre.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

RF:s ordförande Björn Eriksson hann lagom posta brevet med en ny vädjan om ökat anslag tll idrotten. Då kom nya pengar, om än inte tillräckliga.

På måndagsmorgonen kallade regeringen till pressträff och gav beskedet att  pandemistödet till idrotten ökas till 120 miljoner kronor, mot tidigare 80 miljoner. Samtidigt får kulturen 180 miljoner, en uppgradering från tidigare beslutade 120 miljoner.

Efter lunch på måndagen hörde n iväl jublet som ekade över hela Sverige… när beskedet kom - Regeringen och Folkhälsomyndigheten gav klartecken tilll höjningen för 500 åskådare per sektion vid idrottsevevemang. Klubbarnas kassörer hördes mest i hyllningskören, för klartecknet betyder mycket för intäkterna i alla klubbar. 

Badmintonförbundet, Bangolfförbundet, Basketbollförbundet, Fotbollförbundet, Klätterförbundet och Tennisförbundet får alla medel ur Svenska Spels och Riksidrottsförbundets Rörelsefond 2022. Pengarna går till projektidéer som underlättar för barn, unga, vuxna och äldre att röra på sig.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Inom orienteringen talas redan om att tronföljden är säkrad efter Tove Alexandersson. 20-åria Hanna Lundberg är en utmärkt kopia  - lika strålande av självförtroende och förväntan, därtill lika segerrik! Nu börjar också sponsorerna att visa intresse.  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Det kostar, det kostar rejält, utan  att Discovery släpper uppgifterna på hur budgeten ser ut för den jättelika satsningen på vinter-OS i Kina.

Nu är det bara tre veckor kvar till invigningen. Därefter, 4-20 februari. då vet vi vad vi gör. OS binder många vid TV:n. Runt 125 svenskar atleter laddar, Discovery mobiliserar 91 medarbetare.

Djurgården inleder 2022 med att värva Victor Edvardsen, den hett eftertraktade målmaskinen från Degerfors som nu ansluter för att boosta den blårandiga offensiven under de fyra kommande åren. I fotbolls-Sverige talas det om en rekorddyr övergång, möjlige den dyraste någonsin. Djurgården tvingades lösa 

Notabelt är att han fostrades i IFK   Göteborg. 2015 gallrades han bort vid klivet från juniorlag till A-lag.