Fotbollen drar ifrån hockeyn

Stora fotbollsmästerskap har en speciell dragningskraft på svenskarna. Då sätter vi oss vid TV:n Närmare 3 miljoner tittare följde Sveriges premiärmatch mot Spanien i EM. (2 738 000 enligt MMS.)  Och över tre miljoner tittare såg när Sverige åkte ut mot Ukraina på tisdagskvällen och C More slog rekord.

Fotbollen drar ifrån Ishockeyn.  Vid senaste VM lockade mötet med Ryssland, Tre Kronors sista match, 837 000 tittare i SVT2, den 31 mars.

Svensken älskar att följa landslagen i TV. I synnerhet vid stora tävlingar.

OchTittarantalet vid Tre Kronors matcher i VM-upptakten mot Danmark 22 maj och mot Belarus 23 maj var mycket lägre.

Skillnad mot 1970

På SVT-rankingen av de tio mest sedda programmen under vecka 20 fanns ingen av dessa matcher. Den sändning som låg på tionde plats under den perioden var i SVT 1, ”Landet runt” den 23 maj med 657 000 tittare. Det säger en del om hockeyintresset då.

VM-finalen mellan Finland och Canada söndag 6 juni klockan 19 13 sågs av 644 000 tittare i SVT1 och 435 000 i SVT2.

Det är ändå långt från de 82 procent tittare vid Sverige -Sovjet under Ishockey-VM, 1970.Men på den tiden tittade dock alla på samma Tv-program. Det rådde helt andra villkor.

Slår sönder TV:s tablå

Apropå hockey och intresset för tv skrev Åke Stolt i Idrottens Affärer den 6 juni i år:

”Jag har skrivit tidigare om hur feltänkt och övervärderat ishockey-VM är när det totalt får slå sönder hela Sveriges Televisions meny. Det vittnar om att den journalistiska värderingen saknas, att ishockeyn totalt dränerat omdömet hos dem som bestämmer vad tittarna skall erbjudas. Inte är det med ishockeymatcher på B-nivå och totalt utan svenskt intresse.

Tittarsiffrorna stiger inte i höjden med att typ Marie Lehman utropar en match med Italien på bra TV-tid som en stormatch. Eller att fler reportrar sätts in för att säga något som vi alla kan se.

Inte ens ett stjärnfyllt Tre Kronor hade varit tillräckligt denna gång för att få upp” tittarsiffrorna".  

Fotboll i TV har andra villkor. i synnerhet om det gäller ett mästerskap.

Varken medelhavstemperaturer, sommarbad eller myggangrepp utgör några hinder när ett mästerskap pågår.

3 miljoner såg Ukraina-matchen

Noteras att öppningsmatchen, Turkiet-Italien, sågs av en knapp miljon tittare. Det är när Sverige spelar som antalet tittare tredubblas. Som vid kvartsfinalen mot England vid VM 2018 fanns en samstämmighet, enligt MMS och enskilda arrangörer(arenor-kommuner-föreningar-städer), att 4.4 miljoner svenskar såg matchen.

Nu då? Ja, enligt TV4 var det över tre miljoner som såg åttondelsfinalen mellan Sverige och Ukraina. C More påvisade också nytt streamingrekord. 30 procent fler personer streamade matchen jämfört med den tidigare högsta noteringen.

Man kan också jämföra med våra grannländer, Finland och Danmark, där fotbollstemperaturen nu är på kokpunkten.

 I vårt östra grannland skrev Huvudstadsbladet redan den 20 november förra året att fotbollen är mer populär än ishockeyn. 

Fotboll, ishockey och friidrott är de mest populära junioridrotterna i Finland, sett till antalet licenser. Fotboll är den överlägset mest populära sporten, med inte mindre än 111 215 licensierade spelare (enligt Forskningscentralen för tävlings- och toppidrott, Kihu)

I VM har det finska landslaget gjort succé, men många hade unnat Finland att få matchen mot Belgien i Helsingfors i stället för att spela i grannhuvudstaden S:t Petersburg. När Ungern på hemmaplan (67 000 åskådare) fick 1-1 mot världsmästarna Frankrike skedde det i ett kokande Ferenc Puskas-stadion.

Den maktcentrerade Viktor Orban fick sin match. Då kan man undra varför motsvarigheten i  Turkiet, president  Erdogan, blev utan?

Men det mäktiga UEFA har inte på många år haft ett överskott på en demokratisk beslutsprocess.    

*Røde och hvite”  galna i TV

Från Finland till Danmark,  Di ” røde och hvite” har fått  Idrottsparken att koka, som vid matchen mot Ryssland, då det var ett var ett gungande rött hav. Den matchen hade med lätthet fyllt en publikarena på över 50 000. 

Det måste finnas mer än en höjdare inom DBU som idag tycker att det nu är hög tid  att skrota klassiska Idrottsparken och investera i en ny arena.

Det var också i den matchen som landets bästa fotbollsspelare genom tiderna, de tekniska bollöpande bröderna Michael och Brian Laudrup fick en efterträdare ( tekniskt) i unge Jyllingesonen, (Själland) Mikkel Damsgaard.

  Vi minns mycket hellre den matchen än Christian Eriksens kollaps i premiärmatchen mot Finland. Det är i dylika ögonblick en känner trygghet i nyansernas mästare, Lasse Granqvists förmåga att vara ciceron. Kim Källström följde efter genom att sänka rösten och kroppsspråket, utstrålade mognad och känsla för situationen. 

Den forne landslagsmittfältaren klarade även detta och har för gott dragit på sig ledartröjan bland landets fotbollskommentatorer! 

Att förklara hur benpendlingen måste vara vid frisparken för att bollen skall gå över muren, men inte ribban, gör han på ett enkelt sätt, utan att spruta fradga ur munnen, men med en befriande distansering. 

Curt Einarsson

Breefing, Johan Svedbom

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Från en position som marknadsledande plattform för livesänd idrott i Norden tar nu Solidsport klivet ut i Europa och öppnar kontor i Hamburg, med sikte på den tyska, schweiziska samt österrikiska marknaden.

-Efterfrågan av sportstreaming fortsätter att växa snabbt, med flera nya investerare i ryggen kan vi fortsätta vår tillväxtresa utanför Nordens gränser, säger vd. Tobias Thalbäck, vd. för Solidsport.

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

-Må den leva för evigt!

Det utbrister Niklas Niva Sjökvist, ordförande i Leksand Superstar, angående idrottens omdiskuterade 51 procentsregel, som garanterar att föreningens medlemmar har det avgörande ägandet och inflytande över föreningens verksamhet. 

Ett av förra säsongens sensationslag i SHL, Leksands IF, hade vid sitt årsmöte i veckan  att ta ställning till fem motioner vars inriktning var att stärka föreningsdemokratin och öka medlemmarnas inflytande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Landets största sponsorföretag, ISP Sport & Marketing, tar sats inför framtiden.

2020 blev omtumlande, men huvudägaren, Andreas Ottermark lyckades att styra rätt i en rad beslut och facit blev utomordentligt. Nu siktar Andreas och hans 30 medarbetare högt - en internationell lansering ska ske, planerna ligger klara och snart inleds offensiven.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Kommande säsong direktsänder streamingtjänsten Viaplay samtliga matcher från världens mest populära fotbollsliga Premier League.Ett nytt avtal mellan Nordic Entertainment Group och Premier League gör det möjligt att välja och vraka bland samtliga matcher i spelschemat.

Under den gångna säsongen satte han personliga rekord med 19 mål och 30 poäng i Minnesota Wild. Och nu kom klubben och erbjöd ett kontrakt värt omkring 358 miljoner kronor. Det innebär en årslön  på cirka 45 miljoner kronor.