Fotbollen drar ifrån hockeyn

Stora fotbollsmästerskap har en speciell dragningskraft på svenskarna. Då sätter vi oss vid TV:n Närmare 3 miljoner tittare följde Sveriges premiärmatch mot Spanien i EM. (2 738 000 enligt MMS.)  Och över tre miljoner tittare såg när Sverige åkte ut mot Ukraina på tisdagskvällen och C More slog rekord.

Fotbollen drar ifrån Ishockeyn.  Vid senaste VM lockade mötet med Ryssland, Tre Kronors sista match, 837 000 tittare i SVT2, den 31 mars.

Svensken älskar att följa landslagen i TV. I synnerhet vid stora tävlingar.

OchTittarantalet vid Tre Kronors matcher i VM-upptakten mot Danmark 22 maj och mot Belarus 23 maj var mycket lägre.

Skillnad mot 1970

På SVT-rankingen av de tio mest sedda programmen under vecka 20 fanns ingen av dessa matcher. Den sändning som låg på tionde plats under den perioden var i SVT 1, ”Landet runt” den 23 maj med 657 000 tittare. Det säger en del om hockeyintresset då.

VM-finalen mellan Finland och Canada söndag 6 juni klockan 19 13 sågs av 644 000 tittare i SVT1 och 435 000 i SVT2.

Det är ändå långt från de 82 procent tittare vid Sverige -Sovjet under Ishockey-VM, 1970.Men på den tiden tittade dock alla på samma Tv-program. Det rådde helt andra villkor.

Slår sönder TV:s tablå

Apropå hockey och intresset för tv skrev Åke Stolt i Idrottens Affärer den 6 juni i år:

”Jag har skrivit tidigare om hur feltänkt och övervärderat ishockey-VM är när det totalt får slå sönder hela Sveriges Televisions meny. Det vittnar om att den journalistiska värderingen saknas, att ishockeyn totalt dränerat omdömet hos dem som bestämmer vad tittarna skall erbjudas. Inte är det med ishockeymatcher på B-nivå och totalt utan svenskt intresse.

Tittarsiffrorna stiger inte i höjden med att typ Marie Lehman utropar en match med Italien på bra TV-tid som en stormatch. Eller att fler reportrar sätts in för att säga något som vi alla kan se.

Inte ens ett stjärnfyllt Tre Kronor hade varit tillräckligt denna gång för att få upp” tittarsiffrorna".  

Fotboll i TV har andra villkor. i synnerhet om det gäller ett mästerskap.

Varken medelhavstemperaturer, sommarbad eller myggangrepp utgör några hinder när ett mästerskap pågår.

3 miljoner såg Ukraina-matchen

Noteras att öppningsmatchen, Turkiet-Italien, sågs av en knapp miljon tittare. Det är när Sverige spelar som antalet tittare tredubblas. Som vid kvartsfinalen mot England vid VM 2018 fanns en samstämmighet, enligt MMS och enskilda arrangörer(arenor-kommuner-föreningar-städer), att 4.4 miljoner svenskar såg matchen.

Nu då? Ja, enligt TV4 var det över tre miljoner som såg åttondelsfinalen mellan Sverige och Ukraina. C More påvisade också nytt streamingrekord. 30 procent fler personer streamade matchen jämfört med den tidigare högsta noteringen.

Man kan också jämföra med våra grannländer, Finland och Danmark, där fotbollstemperaturen nu är på kokpunkten.

 I vårt östra grannland skrev Huvudstadsbladet redan den 20 november förra året att fotbollen är mer populär än ishockeyn. 

Fotboll, ishockey och friidrott är de mest populära junioridrotterna i Finland, sett till antalet licenser. Fotboll är den överlägset mest populära sporten, med inte mindre än 111 215 licensierade spelare (enligt Forskningscentralen för tävlings- och toppidrott, Kihu)

I VM har det finska landslaget gjort succé, men många hade unnat Finland att få matchen mot Belgien i Helsingfors i stället för att spela i grannhuvudstaden S:t Petersburg. När Ungern på hemmaplan (67 000 åskådare) fick 1-1 mot världsmästarna Frankrike skedde det i ett kokande Ferenc Puskas-stadion.

Den maktcentrerade Viktor Orban fick sin match. Då kan man undra varför motsvarigheten i  Turkiet, president  Erdogan, blev utan?

Men det mäktiga UEFA har inte på många år haft ett överskott på en demokratisk beslutsprocess.    

*Røde och hvite”  galna i TV

Från Finland till Danmark,  Di ” røde och hvite” har fått  Idrottsparken att koka, som vid matchen mot Ryssland, då det var ett var ett gungande rött hav. Den matchen hade med lätthet fyllt en publikarena på över 50 000. 

Det måste finnas mer än en höjdare inom DBU som idag tycker att det nu är hög tid  att skrota klassiska Idrottsparken och investera i en ny arena.

Det var också i den matchen som landets bästa fotbollsspelare genom tiderna, de tekniska bollöpande bröderna Michael och Brian Laudrup fick en efterträdare ( tekniskt) i unge Jyllingesonen, (Själland) Mikkel Damsgaard.

  Vi minns mycket hellre den matchen än Christian Eriksens kollaps i premiärmatchen mot Finland. Det är i dylika ögonblick en känner trygghet i nyansernas mästare, Lasse Granqvists förmåga att vara ciceron. Kim Källström följde efter genom att sänka rösten och kroppsspråket, utstrålade mognad och känsla för situationen. 

Den forne landslagsmittfältaren klarade även detta och har för gott dragit på sig ledartröjan bland landets fotbollskommentatorer! 

Att förklara hur benpendlingen måste vara vid frisparken för att bollen skall gå över muren, men inte ribban, gör han på ett enkelt sätt, utan att spruta fradga ur munnen, men med en befriande distansering. 

Curt Einarsson

Breefing, Johan Svedbom

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

798 miljoner kronor i fredags, Och mer pengar i dag,

Riksidrottsstyrelsen har beslutat att fördela 377 miljoner kronor i kompensationsstöd till 2046 idrottsföreningar för perioden 1 maj till 28 september 2021.

Göteborgs Friidrottsförbund har tillsammans med Gymnastikförbundet Väst fått ett positivt förhandsbesked från Byggnadsnämnden inom Göteborg stad för att återuppbygga den nedbrunna Slottskogshallen.

I onsdags – den första december – släpptes biljetterna till VM i handboll 2023 för herrar. Två dygn senare har 22 procent av den totala biljettkapaciteten i Sverige sålts – eller närmare 50 000 biljetter!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Initiativet ”Drömträffen” har genomförts i regi av Svenska Innebandyförbundet i samarbete med tv-distributören Allente – ett  annorlunda påhittet som blev mycket lyckat. Syftet är att fler ungdomar ska aktiveras  via en tävling där priset är en träff  med sina förebilder  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

TV-bolagen ägnar sig åt en ständig jakt. På rättigheter, på rätt personal, och givetvis på tittare. Nu går Sportbladet ut med uppgifter om att  Discovery har kris inför vinter-OS. Skälet är att kanalen ännu inte lyckats att rekrytera tillräckligt många expertkommentatorer.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.