Spelskandalen blir dramaserie

Spelskandalen är en skröna som berättar om en tid när sportvärlden förlorade sin oskuld, med skyhöga insatser och matchfixningar som fyllde löpsedlarna och kom att skaka om idrotts-Sverige i grunden. Bosse som är en jäkel på siffror och har snackets gåva, sveps med i en värld av spänning, stora risker, skumma bookmakers och stormiga förhållanden i jakten på de höga vinsterna.

I augusti påbörjas inspelningen av SVT:s nya, underhållande dramaserie Spelskandalen inspirerad av verkliga händelser och personer. Spel- och sportfantasten Bosse från Piteå och hans vänner ger sig på 1990-talet in i en galen jakt på de stora pengarna på travbanor, hockeyrinkar och fotbollsplaner.

Besatt av spel

I huvudrollen som Bosse ser vi Björn Elgerd (Tunna blå linjen), i andra roller Edvin Bredefeldt (Top Dog), Ulf Stenberg (Björnstad), Eva Melander (Snöänglar) och Erik Johansson (Bonusfamiljen). Dennis Magnusson har skrivit manus och för huvudregin svarar Patrik Eklund. Anette Brantin på Nexiko producerar serien i en samproduktion med SVT och Filmpool Nord.

Bosse är en enkel Pite-grabb som förälskar sig i spelvärlden redan som barn, när hans pappa Gunnar tar med honom till travet. Som tonåring förlorar Bosse sin yngre bror i en drunkningsolycka. Han känner skuld över broderns död och blir besatt av att kunna förutse händelser, både för att kunna skydda de han älskar, men så småningom också på travbanan.

När han reser till Stockholm med sin vän Josh för att satsa på spelandet på heltid, blir frustrationen desto större när vissa matcher inte slutar så som han förutsett och han förlorar stort. Bosse upptäcker att det förekommer matchfixningar. Han fascineras av tanken på att verkligen veta hur matchresultaten ska falla ut när han satsar pengar, och till en början blundar han för farorna.

Fascinerande historia

Anna Croneman, programchef Drama på SVT:

- Jag tillhör dem som är tillräckligt ointresserade av sport och spel för att aldrig tidigare ha hört talas om historien bakom Spelskandalen. Jag trodde inte heller att den skulle fungera som underlag för en serie. Men så snart jag fått denna förbluffande historia berättad för mig så var jag och alla andra på SVT Drama fast.

- Dennis Magnusson har skrivit ett underbart manus, och jag är övertygad om att regissören Patrik Eklund och producenten Anette Brantin kommer göra allt som står i deras makt för att publiken ska få vara med om något alldeles speciellt.

Sandra Warg, vd Filmpool Nord:

- Det känns otroligt roligt att hälsa Spelskandalen välkommen till Norrbotten. Den bygger ju på en viktig historia - från en tid då Sverige var oskyldigt naiv – och det blir spännande att få den tidsepoken och historien tolkad. Jag är stolt och glad över samarbetet med Nexiko och SVT och med så många proffs involverade känner jag mig säker på att det här kommer att bli en publiksuccé.

 

Fakta

Spelskandalen, 6 x 45 minuter, spelas in i Piteå med omnejd och beräknas ha premiär i SVT hösten 2022.  För internationell distribution svarar ReInvent.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.