Viaplay satsar på sportdokumentärer

Viaplay gör en storsatsning på sportdokumentärer, och släpper ett stort antal omtalade titlar i sommar.

Bland annat en nordisk premiär för berättelsen om legendariske Manchester United-tränaren Sir Alex Ferguson i "Never Give In", samt Made in Senegal om Liverpoolstjärnan Saido Mané.

Next Goal Wins är en dokumentär om världens sämsta landslag Amerikanska Samoa. Den lilla ögruppen innehar det föga smickrande rekordet att ha förlorat med 0–31 mot Australien.

– Viaplays heta dokumentärpaket bildar ett perfekt komplement till sommarens stora mästerskap, med filmer som erbjuder fascinerande berättelser om några av idrottsvärldens bästa och sämsta utövare, säger Kim Mikkelsen, nordisk sportchef på NENT Group.

I 27 år var Sir Alex Ferguson tränare för Manchester United och guidade dem till exempellösa framgångar, inklusive en historisk trippel 1999 som kröntes av en dramatisk triumf i Champions League-finalen mot Bayern München.

Mest segerrika fotbollstränaren

I Viaplaydokumentären Sir Alex Fergusons " Never Give In" berättar huvudpersonen själv historien om vad som format honom till världens mest segerrika fotbollstränare vad gäller vunna titlar.

Från uppväxten i de tuffa kvarteren i Glasgow, matchen som förändrade hans unga liv och som sedermera ledde till en glansande tränarkarriär med först lilla Aberdeen och därefter mäktiga Manchester United, fram till den ödesdigra dagen i maj 2018 då han drabbades av en allvarlig hjärnblödning.

Filmen har regisserats av Fergusons son Jason, och bland de intervjuade återfinns några av hans mest kända adepter från Man United-åren – Ryan Giggs och Eric Cantona, som ger sin syn på den legendariske ledaren.

Sammantaget bildar det en fascinerande livsberättelse som ingen fotbollssupporter bör missa, oavsett klubbfärg.

Viaplays fotbollsexpert Bojan Djordjic lärde känna Ferguson under sina år i Manchester United 1999-2004.

– Sir Alex är en hård, rättvis och oerhört charmig man med hjärtat på rätt ställe som visste exakt vilka knappar han skulle trycka på för att göra oss bättre, både som fotbollsspelare men framförallt som människor, säger Djordjic.

Världens sämsta landslag

Sir Alex Ferguson: Never Give In är inte den enda spännande fotbollsdokumentären som Viaplay adderar till sitt utbud i sommar. Där märks inte minst "Made In Senegal" från 2020, om Liverpoolstjärnan Saido Mané som lämnar sin hemby för att besegra oddsen och erövra fotbollsvärlden, "Becoming Zlatan" om den svenska superstjärnan samt "Next Goal Wins" om världens sämsta landslag, Amerikanska Samoa. Den lilla ögruppen innehar det föga smickrande rekordet att ha förlorat med störst siffror i landslagssammanhang, 0–31 mot Australien. En skön kontrast till den toppfotboll som spelas just nu såväl i Europa (EM) som Sydamerika (Copa America). Dokumentären ligger även till grund för en kommande spelfilm.

Bland övriga icke fotbollsrelaterade dokumentärer i sommar märks inte minst "The Kings", en serie i fyra delar om boxningslegendarerna Sugar Ray Leonard, Marvin Hagler, Thomas Hearns och Roberto Duran som under 1980-talet skapade en av ringhistoriens hetaste rivaliteter. Och inte minst "Senna" om ett av motorsportens starkaste öden, brasilianske Formel 1-stjärnan Ayrton Senna.

Fakta

Sportdokumentärerna ingår i Viaplays samtliga abonnemang och är de aktuella sportdokumentärerna:

King Otto (premiär 1 juni)

FIFA Family: A Love Story (1 juni) 

Sir Alex Ferguson : Never Give In (1 juli) 

The Kings (1 juli) 

Next Goal Wins (1 juli)

Nike´s Big Bet (1 juli) 

Senna (1 juli)

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Från en position som marknadsledande plattform för livesänd idrott i Norden tar nu Solidsport klivet ut i Europa och öppnar kontor i Hamburg, med sikte på den tyska, schweiziska samt österrikiska marknaden.

-Efterfrågan av sportstreaming fortsätter att växa snabbt, med flera nya investerare i ryggen kan vi fortsätta vår tillväxtresa utanför Nordens gränser, säger vd. Tobias Thalbäck, vd. för Solidsport.

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

-Må den leva för evigt!

Det utbrister Niklas Niva Sjökvist, ordförande i Leksand Superstar, angående idrottens omdiskuterade 51 procentsregel, som garanterar att föreningens medlemmar har det avgörande ägandet och inflytande över föreningens verksamhet. 

Ett av förra säsongens sensationslag i SHL, Leksands IF, hade vid sitt årsmöte i veckan  att ta ställning till fem motioner vars inriktning var att stärka föreningsdemokratin och öka medlemmarnas inflytande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Landets största sponsorföretag, ISP Sport & Marketing, tar sats inför framtiden.

2020 blev omtumlande, men huvudägaren, Andreas Ottermark lyckades att styra rätt i en rad beslut och facit blev utomordentligt. Nu siktar Andreas och hans 30 medarbetare högt - en internationell lansering ska ske, planerna ligger klara och snart inleds offensiven.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Kommande säsong direktsänder streamingtjänsten Viaplay samtliga matcher från världens mest populära fotbollsliga Premier League.Ett nytt avtal mellan Nordic Entertainment Group och Premier League gör det möjligt att välja och vraka bland samtliga matcher i spelschemat.

Under den gångna säsongen satte han personliga rekord med 19 mål och 30 poäng i Minnesota Wild. Och nu kom klubben och erbjöd ett kontrakt värt omkring 358 miljoner kronor. Det innebär en årslön  på cirka 45 miljoner kronor.