Viaplay satsar på sportdokumentärer

Viaplay gör en storsatsning på sportdokumentärer, och släpper ett stort antal omtalade titlar i sommar.

Bland annat en nordisk premiär för berättelsen om legendariske Manchester United-tränaren Sir Alex Ferguson i "Never Give In", samt Made in Senegal om Liverpoolstjärnan Saido Mané.

Next Goal Wins är en dokumentär om världens sämsta landslag Amerikanska Samoa. Den lilla ögruppen innehar det föga smickrande rekordet att ha förlorat med 0–31 mot Australien.

– Viaplays heta dokumentärpaket bildar ett perfekt komplement till sommarens stora mästerskap, med filmer som erbjuder fascinerande berättelser om några av idrottsvärldens bästa och sämsta utövare, säger Kim Mikkelsen, nordisk sportchef på NENT Group.

I 27 år var Sir Alex Ferguson tränare för Manchester United och guidade dem till exempellösa framgångar, inklusive en historisk trippel 1999 som kröntes av en dramatisk triumf i Champions League-finalen mot Bayern München.

Mest segerrika fotbollstränaren

I Viaplaydokumentären Sir Alex Fergusons " Never Give In" berättar huvudpersonen själv historien om vad som format honom till världens mest segerrika fotbollstränare vad gäller vunna titlar.

Från uppväxten i de tuffa kvarteren i Glasgow, matchen som förändrade hans unga liv och som sedermera ledde till en glansande tränarkarriär med först lilla Aberdeen och därefter mäktiga Manchester United, fram till den ödesdigra dagen i maj 2018 då han drabbades av en allvarlig hjärnblödning.

Filmen har regisserats av Fergusons son Jason, och bland de intervjuade återfinns några av hans mest kända adepter från Man United-åren – Ryan Giggs och Eric Cantona, som ger sin syn på den legendariske ledaren.

Sammantaget bildar det en fascinerande livsberättelse som ingen fotbollssupporter bör missa, oavsett klubbfärg.

Viaplays fotbollsexpert Bojan Djordjic lärde känna Ferguson under sina år i Manchester United 1999-2004.

– Sir Alex är en hård, rättvis och oerhört charmig man med hjärtat på rätt ställe som visste exakt vilka knappar han skulle trycka på för att göra oss bättre, både som fotbollsspelare men framförallt som människor, säger Djordjic.

Världens sämsta landslag

Sir Alex Ferguson: Never Give In är inte den enda spännande fotbollsdokumentären som Viaplay adderar till sitt utbud i sommar. Där märks inte minst "Made In Senegal" från 2020, om Liverpoolstjärnan Saido Mané som lämnar sin hemby för att besegra oddsen och erövra fotbollsvärlden, "Becoming Zlatan" om den svenska superstjärnan samt "Next Goal Wins" om världens sämsta landslag, Amerikanska Samoa. Den lilla ögruppen innehar det föga smickrande rekordet att ha förlorat med störst siffror i landslagssammanhang, 0–31 mot Australien. En skön kontrast till den toppfotboll som spelas just nu såväl i Europa (EM) som Sydamerika (Copa America). Dokumentären ligger även till grund för en kommande spelfilm.

Bland övriga icke fotbollsrelaterade dokumentärer i sommar märks inte minst "The Kings", en serie i fyra delar om boxningslegendarerna Sugar Ray Leonard, Marvin Hagler, Thomas Hearns och Roberto Duran som under 1980-talet skapade en av ringhistoriens hetaste rivaliteter. Och inte minst "Senna" om ett av motorsportens starkaste öden, brasilianske Formel 1-stjärnan Ayrton Senna.

Fakta

Sportdokumentärerna ingår i Viaplays samtliga abonnemang och är de aktuella sportdokumentärerna:

King Otto (premiär 1 juni)

FIFA Family: A Love Story (1 juni) 

Sir Alex Ferguson : Never Give In (1 juli) 

The Kings (1 juli) 

Next Goal Wins (1 juli)

Nike´s Big Bet (1 juli) 

Senna (1 juli)

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Aldrig någonsin har en svensk idrottstrupp med damer backats upp så massivt och till priset av så många miljoner. EM-slutspelet för damer innebär en jättesatsning från Svenska Fotbollförbundet och innebär en upptrappning till rekordnivåer. Men målet är också att erövra ett EM-guld och nå mångmiljonutdelning från Uefa.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nära 7 miljoner kronor utlovas till de klubbar som kvalar till internationellt gruppspel

Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet. 

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.