Viaplay satsar på sportdokumentärer

Viaplay gör en storsatsning på sportdokumentärer, och släpper ett stort antal omtalade titlar i sommar.

Bland annat en nordisk premiär för berättelsen om legendariske Manchester United-tränaren Sir Alex Ferguson i "Never Give In", samt Made in Senegal om Liverpoolstjärnan Saido Mané.

Next Goal Wins är en dokumentär om världens sämsta landslag Amerikanska Samoa. Den lilla ögruppen innehar det föga smickrande rekordet att ha förlorat med 0–31 mot Australien.

– Viaplays heta dokumentärpaket bildar ett perfekt komplement till sommarens stora mästerskap, med filmer som erbjuder fascinerande berättelser om några av idrottsvärldens bästa och sämsta utövare, säger Kim Mikkelsen, nordisk sportchef på NENT Group.

I 27 år var Sir Alex Ferguson tränare för Manchester United och guidade dem till exempellösa framgångar, inklusive en historisk trippel 1999 som kröntes av en dramatisk triumf i Champions League-finalen mot Bayern München.

Mest segerrika fotbollstränaren

I Viaplaydokumentären Sir Alex Fergusons " Never Give In" berättar huvudpersonen själv historien om vad som format honom till världens mest segerrika fotbollstränare vad gäller vunna titlar.

Från uppväxten i de tuffa kvarteren i Glasgow, matchen som förändrade hans unga liv och som sedermera ledde till en glansande tränarkarriär med först lilla Aberdeen och därefter mäktiga Manchester United, fram till den ödesdigra dagen i maj 2018 då han drabbades av en allvarlig hjärnblödning.

Filmen har regisserats av Fergusons son Jason, och bland de intervjuade återfinns några av hans mest kända adepter från Man United-åren – Ryan Giggs och Eric Cantona, som ger sin syn på den legendariske ledaren.

Sammantaget bildar det en fascinerande livsberättelse som ingen fotbollssupporter bör missa, oavsett klubbfärg.

Viaplays fotbollsexpert Bojan Djordjic lärde känna Ferguson under sina år i Manchester United 1999-2004.

– Sir Alex är en hård, rättvis och oerhört charmig man med hjärtat på rätt ställe som visste exakt vilka knappar han skulle trycka på för att göra oss bättre, både som fotbollsspelare men framförallt som människor, säger Djordjic.

Världens sämsta landslag

Sir Alex Ferguson: Never Give In är inte den enda spännande fotbollsdokumentären som Viaplay adderar till sitt utbud i sommar. Där märks inte minst "Made In Senegal" från 2020, om Liverpoolstjärnan Saido Mané som lämnar sin hemby för att besegra oddsen och erövra fotbollsvärlden, "Becoming Zlatan" om den svenska superstjärnan samt "Next Goal Wins" om världens sämsta landslag, Amerikanska Samoa. Den lilla ögruppen innehar det föga smickrande rekordet att ha förlorat med störst siffror i landslagssammanhang, 0–31 mot Australien. En skön kontrast till den toppfotboll som spelas just nu såväl i Europa (EM) som Sydamerika (Copa America). Dokumentären ligger även till grund för en kommande spelfilm.

Bland övriga icke fotbollsrelaterade dokumentärer i sommar märks inte minst "The Kings", en serie i fyra delar om boxningslegendarerna Sugar Ray Leonard, Marvin Hagler, Thomas Hearns och Roberto Duran som under 1980-talet skapade en av ringhistoriens hetaste rivaliteter. Och inte minst "Senna" om ett av motorsportens starkaste öden, brasilianske Formel 1-stjärnan Ayrton Senna.

Fakta

Sportdokumentärerna ingår i Viaplays samtliga abonnemang och är de aktuella sportdokumentärerna:

King Otto (premiär 1 juni)

FIFA Family: A Love Story (1 juni) 

Sir Alex Ferguson : Never Give In (1 juli) 

The Kings (1 juli) 

Next Goal Wins (1 juli)

Nike´s Big Bet (1 juli) 

Senna (1 juli)

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UK satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Nu har man minskat sina energikostnader betydligt genom den kombinerade satsning på ny belysning, solceller och elbilsladdning.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar. 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.