Viaplay satsar på sportdokumentärer

Viaplay gör en storsatsning på sportdokumentärer, och släpper ett stort antal omtalade titlar i sommar.

Bland annat en nordisk premiär för berättelsen om legendariske Manchester United-tränaren Sir Alex Ferguson i "Never Give In", samt Made in Senegal om Liverpoolstjärnan Saido Mané.

Next Goal Wins är en dokumentär om världens sämsta landslag Amerikanska Samoa. Den lilla ögruppen innehar det föga smickrande rekordet att ha förlorat med 0–31 mot Australien.

– Viaplays heta dokumentärpaket bildar ett perfekt komplement till sommarens stora mästerskap, med filmer som erbjuder fascinerande berättelser om några av idrottsvärldens bästa och sämsta utövare, säger Kim Mikkelsen, nordisk sportchef på NENT Group.

I 27 år var Sir Alex Ferguson tränare för Manchester United och guidade dem till exempellösa framgångar, inklusive en historisk trippel 1999 som kröntes av en dramatisk triumf i Champions League-finalen mot Bayern München.

Mest segerrika fotbollstränaren

I Viaplaydokumentären Sir Alex Fergusons " Never Give In" berättar huvudpersonen själv historien om vad som format honom till världens mest segerrika fotbollstränare vad gäller vunna titlar.

Från uppväxten i de tuffa kvarteren i Glasgow, matchen som förändrade hans unga liv och som sedermera ledde till en glansande tränarkarriär med först lilla Aberdeen och därefter mäktiga Manchester United, fram till den ödesdigra dagen i maj 2018 då han drabbades av en allvarlig hjärnblödning.

Filmen har regisserats av Fergusons son Jason, och bland de intervjuade återfinns några av hans mest kända adepter från Man United-åren – Ryan Giggs och Eric Cantona, som ger sin syn på den legendariske ledaren.

Sammantaget bildar det en fascinerande livsberättelse som ingen fotbollssupporter bör missa, oavsett klubbfärg.

Viaplays fotbollsexpert Bojan Djordjic lärde känna Ferguson under sina år i Manchester United 1999-2004.

– Sir Alex är en hård, rättvis och oerhört charmig man med hjärtat på rätt ställe som visste exakt vilka knappar han skulle trycka på för att göra oss bättre, både som fotbollsspelare men framförallt som människor, säger Djordjic.

Världens sämsta landslag

Sir Alex Ferguson: Never Give In är inte den enda spännande fotbollsdokumentären som Viaplay adderar till sitt utbud i sommar. Där märks inte minst "Made In Senegal" från 2020, om Liverpoolstjärnan Saido Mané som lämnar sin hemby för att besegra oddsen och erövra fotbollsvärlden, "Becoming Zlatan" om den svenska superstjärnan samt "Next Goal Wins" om världens sämsta landslag, Amerikanska Samoa. Den lilla ögruppen innehar det föga smickrande rekordet att ha förlorat med störst siffror i landslagssammanhang, 0–31 mot Australien. En skön kontrast till den toppfotboll som spelas just nu såväl i Europa (EM) som Sydamerika (Copa America). Dokumentären ligger även till grund för en kommande spelfilm.

Bland övriga icke fotbollsrelaterade dokumentärer i sommar märks inte minst "The Kings", en serie i fyra delar om boxningslegendarerna Sugar Ray Leonard, Marvin Hagler, Thomas Hearns och Roberto Duran som under 1980-talet skapade en av ringhistoriens hetaste rivaliteter. Och inte minst "Senna" om ett av motorsportens starkaste öden, brasilianske Formel 1-stjärnan Ayrton Senna.

Fakta

Sportdokumentärerna ingår i Viaplays samtliga abonnemang och är de aktuella sportdokumentärerna:

King Otto (premiär 1 juni)

FIFA Family: A Love Story (1 juni) 

Sir Alex Ferguson : Never Give In (1 juli) 

The Kings (1 juli) 

Next Goal Wins (1 juli)

Nike´s Big Bet (1 juli) 

Senna (1 juli)

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

798 miljoner kronor i fredags, Och mer pengar i dag,

Riksidrottsstyrelsen har beslutat att fördela 377 miljoner kronor i kompensationsstöd till 2046 idrottsföreningar för perioden 1 maj till 28 september 2021.

Göteborgs Friidrottsförbund har tillsammans med Gymnastikförbundet Väst fått ett positivt förhandsbesked från Byggnadsnämnden inom Göteborg stad för att återuppbygga den nedbrunna Slottskogshallen.

I onsdags – den första december – släpptes biljetterna till VM i handboll 2023 för herrar. Två dygn senare har 22 procent av den totala biljettkapaciteten i Sverige sålts – eller närmare 50 000 biljetter!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Initiativet ”Drömträffen” har genomförts i regi av Svenska Innebandyförbundet i samarbete med tv-distributören Allente – ett  annorlunda påhittet som blev mycket lyckat. Syftet är att fler ungdomar ska aktiveras  via en tävling där priset är en träff  med sina förebilder  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

TV-bolagen ägnar sig åt en ständig jakt. På rättigheter, på rätt personal, och givetvis på tittare. Nu går Sportbladet ut med uppgifter om att  Discovery har kris inför vinter-OS. Skälet är att kanalen ännu inte lyckats att rekrytera tillräckligt många expertkommentatorer.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.