Solidsports första kund i Tyskland

Streamingtjänsten Solidsport fortsätter att växa. Idrottens Affärer har tidigare berättat om företagets planer på en satsning i Europa och nu har det första avtalet träffats – med Berlins Handbollförbund (HVB).

Solidsport grundades 2008 med visionen att göra det möjligt för alla föreningar och lag att sända sin sport live. Från gräsrotsnivå till de högsta ligorna, med hjälp av en mobiltelefon, ett kamerastativ och en internetuppkoppling.

Nu är företaget Nordens ledande plattform och med avtalet med HVB tas ett första steg ut i Europa. Under 2020 livesändes över 45 000 matcher och sedan  en blygsam start för 13 år sedan har Solidsport skapat intäkter på cirka 45 miljoner kronor för sändande lag och förening.

Affärsmodellen är enkel – alla intäkter, via pay-per-wiev, delas enligt 50-50 konceptet, sändande lag kan stärka klubbkassan, något som varit värdefullt under pandemi året 2020.

Nya investerare i början av 2021 har påskyndat utvecklingen och från HVB:s sida säger general manager Konstantin Büttner.

-Vi har sökt en erfaren, pålitlig och flexibel samarbetspartner. Vi är glada över att våra 12 000 medlemmar ges denna möjlighet. I vår nya kanal samlar vi all handboll under samma paraply, från matcher i våra högsta divisioner till ungdoms och amatörlag.

Solidsport har nyligen öppnat kontor i Hamburg, och avsikten är förstås att gå vidare med nya avtal på den stora tyska marknaden. Streamingtjänster av live sänd idrott är inte alla lika vanligt förekommande ute i Europa som i Norden.

Företaget kapar också nya andelar på den svenska marknaden.

 När  Svenska Handbollsförbundet (SHF), efter 30 års vila, väcker nytt liv  i Svenska Cupen är Solidsport cupens officiella streamingtjänst och kommer att sända 140 matcher.

-Vi har länge haft ambitionen att ytterligare ena handbolls-Sverige och sedan 2018 är Solidsport officiell partner till oss, säger Robert Wedberg,  generalsekreterare på förbundet.

Cupens officiella namn blir ATG Svenska Cupen då aktiebolaget trav och galopp, ATG, går in som huvudsponsor till SHF, ATG äges till 90 procent av Svensk Travsport och 10 procent av Svensk Galopp.

Robert Wedberg kan också berätta att samarbetet med Solidsport under 2020 genererade över 3 miljoner kronor till sändande handbollsklubbar. 1 500 lag skapade en egen streamingkanal och livesände över 7 000 matcher, från näst högsta serien, herrar och damer ned till ungdomsmatcher och cuper.

Nu kommer 64 lag från 37 orter, varav lagen från herrarnas och damernas högsta och nästa högsta serie är direktkvalificerade att spela cupspel. Först ur är HK Varberg mot HIF Karlskrona i herrarnas grupp 2 redan nu på torsdag 12 augusti.

För ATG, Solidsport och svensk handboll väntar en mycket spännande fyra års period med fyra VM, fyra EM och två olympiska spel. Både herr – och damlandslagen tillhör den yppersta världseliten – något som underströks i nyligen avslutade OS i Tokyo.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Allt talar för att Falun får arrangera VM 2027. Det kan få till följd att Vasaloppet 2027 avgörs först den 14 mars, vilket skulle vara det näst senaste tävlingsdatumet genom tiderna:

— Om det är så att vi behöver flytta Vasaloppet tidsmässigt måste fatta vårt beslut i väldigt god tid, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Det kan bli en andra gåg som skidspåren i dalaskogarna kolliderar. VM i Falun och Vasaloppet i Mora,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.