Solidsports första kund i Tyskland

Streamingtjänsten Solidsport fortsätter att växa. Idrottens Affärer har tidigare berättat om företagets planer på en satsning i Europa och nu har det första avtalet träffats – med Berlins Handbollförbund (HVB).

Solidsport grundades 2008 med visionen att göra det möjligt för alla föreningar och lag att sända sin sport live. Från gräsrotsnivå till de högsta ligorna, med hjälp av en mobiltelefon, ett kamerastativ och en internetuppkoppling.

Nu är företaget Nordens ledande plattform och med avtalet med HVB tas ett första steg ut i Europa. Under 2020 livesändes över 45 000 matcher och sedan  en blygsam start för 13 år sedan har Solidsport skapat intäkter på cirka 45 miljoner kronor för sändande lag och förening.

Affärsmodellen är enkel – alla intäkter, via pay-per-wiev, delas enligt 50-50 konceptet, sändande lag kan stärka klubbkassan, något som varit värdefullt under pandemi året 2020.

Nya investerare i början av 2021 har påskyndat utvecklingen och från HVB:s sida säger general manager Konstantin Büttner.

-Vi har sökt en erfaren, pålitlig och flexibel samarbetspartner. Vi är glada över att våra 12 000 medlemmar ges denna möjlighet. I vår nya kanal samlar vi all handboll under samma paraply, från matcher i våra högsta divisioner till ungdoms och amatörlag.

Solidsport har nyligen öppnat kontor i Hamburg, och avsikten är förstås att gå vidare med nya avtal på den stora tyska marknaden. Streamingtjänster av live sänd idrott är inte alla lika vanligt förekommande ute i Europa som i Norden.

Företaget kapar också nya andelar på den svenska marknaden.

 När  Svenska Handbollsförbundet (SHF), efter 30 års vila, väcker nytt liv  i Svenska Cupen är Solidsport cupens officiella streamingtjänst och kommer att sända 140 matcher.

-Vi har länge haft ambitionen att ytterligare ena handbolls-Sverige och sedan 2018 är Solidsport officiell partner till oss, säger Robert Wedberg,  generalsekreterare på förbundet.

Cupens officiella namn blir ATG Svenska Cupen då aktiebolaget trav och galopp, ATG, går in som huvudsponsor till SHF, ATG äges till 90 procent av Svensk Travsport och 10 procent av Svensk Galopp.

Robert Wedberg kan också berätta att samarbetet med Solidsport under 2020 genererade över 3 miljoner kronor till sändande handbollsklubbar. 1 500 lag skapade en egen streamingkanal och livesände över 7 000 matcher, från näst högsta serien, herrar och damer ned till ungdomsmatcher och cuper.

Nu kommer 64 lag från 37 orter, varav lagen från herrarnas och damernas högsta och nästa högsta serie är direktkvalificerade att spela cupspel. Först ur är HK Varberg mot HIF Karlskrona i herrarnas grupp 2 redan nu på torsdag 12 augusti.

För ATG, Solidsport och svensk handboll väntar en mycket spännande fyra års period med fyra VM, fyra EM och två olympiska spel. Både herr – och damlandslagen tillhör den yppersta världseliten – något som underströks i nyligen avslutade OS i Tokyo.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Karin Torneklint kommer direkt från rollen som mycket framgångsrik förbundskapten för svensk friidrott och den mediabelysta OS-scenen, guld- och silverbehängd som hon är och tar nästa steg i bandyns lågprofilerade värld. 

Och inte nog med det. Svenska Bandyförbundet vill också anställa en youtuber. En unik rekrytering pågår

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

Är det inte Qatar så är det covid19 som stoppar eller försvårar internationellt umgänge inom idrotten.  

Nu har i allla fall Svenska Fotbollförbundet agerat.  I ett brev betonar förbundet sitt missnöje med Qatars behandling av två norska journalister som greps i Qatar ochfrihetsberövades i över trettio timmar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Johannes Hösflot Kläbo var storfavorit till segern i sprinterfinalen vid Världscup-premiären i finska Ruka. Men mycket sensationellt vann den nya ryskstjärnan, Alexander Terentev, som utklassade fältet, inklusive Kläbo med just norrmannens egen segerstil attspringandes på skidorna knäcka och genera övriga åkare.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Uppladdningen pågår. Lördag morgon startar TV-kriget. Vinterstudion mot Viaplay Vinter. Det blir ett fullmatat veckoslut för båda kanalerna sänder i timslånga block från helgens vinteridrotter.

Det är etablerade och uppskattade Vinterstudion i SVT mot utmanaren och uppstickaren Nent Group och Viaplay Vinter i sexan som ny dedikerad vintersport-kanal.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.