Solidsports första kund i Tyskland

Streamingtjänsten Solidsport fortsätter att växa. Idrottens Affärer har tidigare berättat om företagets planer på en satsning i Europa och nu har det första avtalet träffats – med Berlins Handbollförbund (HVB).

Solidsport grundades 2008 med visionen att göra det möjligt för alla föreningar och lag att sända sin sport live. Från gräsrotsnivå till de högsta ligorna, med hjälp av en mobiltelefon, ett kamerastativ och en internetuppkoppling.

Nu är företaget Nordens ledande plattform och med avtalet med HVB tas ett första steg ut i Europa. Under 2020 livesändes över 45 000 matcher och sedan  en blygsam start för 13 år sedan har Solidsport skapat intäkter på cirka 45 miljoner kronor för sändande lag och förening.

Affärsmodellen är enkel – alla intäkter, via pay-per-wiev, delas enligt 50-50 konceptet, sändande lag kan stärka klubbkassan, något som varit värdefullt under pandemi året 2020.

Nya investerare i början av 2021 har påskyndat utvecklingen och från HVB:s sida säger general manager Konstantin Büttner.

-Vi har sökt en erfaren, pålitlig och flexibel samarbetspartner. Vi är glada över att våra 12 000 medlemmar ges denna möjlighet. I vår nya kanal samlar vi all handboll under samma paraply, från matcher i våra högsta divisioner till ungdoms och amatörlag.

Solidsport har nyligen öppnat kontor i Hamburg, och avsikten är förstås att gå vidare med nya avtal på den stora tyska marknaden. Streamingtjänster av live sänd idrott är inte alla lika vanligt förekommande ute i Europa som i Norden.

Företaget kapar också nya andelar på den svenska marknaden.

 När  Svenska Handbollsförbundet (SHF), efter 30 års vila, väcker nytt liv  i Svenska Cupen är Solidsport cupens officiella streamingtjänst och kommer att sända 140 matcher.

-Vi har länge haft ambitionen att ytterligare ena handbolls-Sverige och sedan 2018 är Solidsport officiell partner till oss, säger Robert Wedberg,  generalsekreterare på förbundet.

Cupens officiella namn blir ATG Svenska Cupen då aktiebolaget trav och galopp, ATG, går in som huvudsponsor till SHF, ATG äges till 90 procent av Svensk Travsport och 10 procent av Svensk Galopp.

Robert Wedberg kan också berätta att samarbetet med Solidsport under 2020 genererade över 3 miljoner kronor till sändande handbollsklubbar. 1 500 lag skapade en egen streamingkanal och livesände över 7 000 matcher, från näst högsta serien, herrar och damer ned till ungdomsmatcher och cuper.

Nu kommer 64 lag från 37 orter, varav lagen från herrarnas och damernas högsta och nästa högsta serie är direktkvalificerade att spela cupspel. Först ur är HK Varberg mot HIF Karlskrona i herrarnas grupp 2 redan nu på torsdag 12 augusti.

För ATG, Solidsport och svensk handboll väntar en mycket spännande fyra års period med fyra VM, fyra EM och två olympiska spel. Både herr – och damlandslagen tillhör den yppersta världseliten – något som underströks i nyligen avslutade OS i Tokyo.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

Länsstyrelsen i Kalmar län har nu godkänt kommunens, och SHL-laget IK Oskarshamns förslag, om att bygga en ny centrumnära hockeyarena, belägen vid den norra infarten.

-Ännu ett steg mot en ny arena, det är förstås mycket glädjande, kommenterar Johan Göransson, ny klubbdirektör för säsongen efter  Martin Åkerberg som valde att stiga av våren  2022. 

2022 var året då golfvärlden förändrades. Flera av de största spelarnae valde att skriva på för den av Saudiarabien finansierade LIV-touren. En nystartad liga, hårt kritiserad och ifrågasatt. 

SVT Sports Daniel Grefve och Rikard Lann berättar nu i ett reportage historien om den penningstinna touren. Programmet ”Liv eller död” som sänds i SVT1 söndag 26 februari kl 13.20.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Leo Vegas grundades 2011 i Sverige och har sedan dess vuxit stadigt. Spelkoncernen har idag fler än 1 000 anställda över flera europeiska kontor med huvudkontori Stockholm medan den operativa staben verksamheten sker på Malta.
På lördagen avslöjades att Leo Vegas  har enats om ett nytt globalt partnerskap med italienska storklubben Inter och skat pryda dam- och herrlagens tränings- och uppvärmningströjor samt arenan San Siro.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.