Solidsports första kund i Tyskland

Streamingtjänsten Solidsport fortsätter att växa. Idrottens Affärer har tidigare berättat om företagets planer på en satsning i Europa och nu har det första avtalet träffats – med Berlins Handbollförbund (HVB).

Solidsport grundades 2008 med visionen att göra det möjligt för alla föreningar och lag att sända sin sport live. Från gräsrotsnivå till de högsta ligorna, med hjälp av en mobiltelefon, ett kamerastativ och en internetuppkoppling.

Nu är företaget Nordens ledande plattform och med avtalet med HVB tas ett första steg ut i Europa. Under 2020 livesändes över 45 000 matcher och sedan  en blygsam start för 13 år sedan har Solidsport skapat intäkter på cirka 45 miljoner kronor för sändande lag och förening.

Affärsmodellen är enkel – alla intäkter, via pay-per-wiev, delas enligt 50-50 konceptet, sändande lag kan stärka klubbkassan, något som varit värdefullt under pandemi året 2020.

Nya investerare i början av 2021 har påskyndat utvecklingen och från HVB:s sida säger general manager Konstantin Büttner.

-Vi har sökt en erfaren, pålitlig och flexibel samarbetspartner. Vi är glada över att våra 12 000 medlemmar ges denna möjlighet. I vår nya kanal samlar vi all handboll under samma paraply, från matcher i våra högsta divisioner till ungdoms och amatörlag.

Solidsport har nyligen öppnat kontor i Hamburg, och avsikten är förstås att gå vidare med nya avtal på den stora tyska marknaden. Streamingtjänster av live sänd idrott är inte alla lika vanligt förekommande ute i Europa som i Norden.

Företaget kapar också nya andelar på den svenska marknaden.

 När  Svenska Handbollsförbundet (SHF), efter 30 års vila, väcker nytt liv  i Svenska Cupen är Solidsport cupens officiella streamingtjänst och kommer att sända 140 matcher.

-Vi har länge haft ambitionen att ytterligare ena handbolls-Sverige och sedan 2018 är Solidsport officiell partner till oss, säger Robert Wedberg,  generalsekreterare på förbundet.

Cupens officiella namn blir ATG Svenska Cupen då aktiebolaget trav och galopp, ATG, går in som huvudsponsor till SHF, ATG äges till 90 procent av Svensk Travsport och 10 procent av Svensk Galopp.

Robert Wedberg kan också berätta att samarbetet med Solidsport under 2020 genererade över 3 miljoner kronor till sändande handbollsklubbar. 1 500 lag skapade en egen streamingkanal och livesände över 7 000 matcher, från näst högsta serien, herrar och damer ned till ungdomsmatcher och cuper.

Nu kommer 64 lag från 37 orter, varav lagen från herrarnas och damernas högsta och nästa högsta serie är direktkvalificerade att spela cupspel. Först ur är HK Varberg mot HIF Karlskrona i herrarnas grupp 2 redan nu på torsdag 12 augusti.

För ATG, Solidsport och svensk handboll väntar en mycket spännande fyra års period med fyra VM, fyra EM och två olympiska spel. Både herr – och damlandslagen tillhör den yppersta världseliten – något som underströks i nyligen avslutade OS i Tokyo.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Vårdbolaget Doktor.se har köpt upp en digital medicinsk tjänst som ger företaget en tung position i idrottsvärlden. 

 Det är paret Matilda Lundblad, läkare i allsvenska Elfsborg och medlem i Fotbollförbundets medicinska kommitté samt Frida Lundblad, tidigare elitspelare i fotboll och futsal i Göteborg som säljer en digital medicinsk tjänst för att fastställa diagnoser.

Riksidrottsförbundet kräver besked om elstöd i ett riktat brev till M, KD, SD och L. Samtidigt intensifieras samverkan med RF:s länsdistrikt för att starta dialog med kommunerna runt om i landet.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Aldrig tidigare har det visats så mycket ishockey i mobiler, surfplattor, datorer, streamingtjänster  och smart TV-apparater som den här säsongen. En kommersiell satsning som totalt uppgår till flera miljarder kronor visar  Idrottens Affärers unika granskning..

Nuvarande TV-avtal,  som tecknats mellan SHL-organisationen och C More, moderbolag är Teila, garanterar de 14 ligalagen årligen cirka 45 miljoner kronor per lag. Parterna har redan enats om nytt sexårigt avtal, 2024-2030. SHL-lagens intäktsdel kommer över tid att öka från 45 miljoner till 65 miljoner.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.