Henkes sagolika karriär i SVT-dokumentär

Henrik Lundqvist har vunnit fler matcher i NHL än någon annan europeisk målvakt och enligt många är han Sveriges främsta ishockeymålvakt genom tiderna.  Han fyller gott och väl en egen dokumentär. SVT Sports Marie Lehmann har följt NHL-karriären från första början och visar  Henkes karriär via ett  unikt material som aldrig tidigare visats.

idag är han affärsman med intressen i olika business.

Den klassiska NHL-klubben New York Rangers var på dekis sedan många år när Henrik Lundqvist tog den framgångstörstande publiken i Madison Square Garden med storm. 

Smeknamnet The King föddes redan några veckor efter NHL-debuten och följde honom sedan resten av karriären. Totalt blev det 15 år i NHL och New York Rangers.

Dokumentärfilmen Henrik Lundqvist – en hockeysaga följer Henrik från starten 2005, då Henrik åkte till New York för att bli kvar, till karriärens slut 15 år senare då han blev akut sjuk och genomgick en stor och svår hjärtoperation. 

Henrik hade blivit utköpt av New York Rangers från sista året på sitt kontrakt och precis skrivit på för Washington Capitals, efter stor tvekan.

– Hjärtat sa nej till det, det blir en symbolik i det hela. Hur jag höll på att våndas där under hösten: ska jag, ska jag inte? Är det rätt att bara spela i New York hela min karriär? Så tar jag beslutet och sen… så sa det nej ändå. Det var inte meant to be, säger Henrik Lundqvist.

Under sin långa NHL-karriär satte Henrik Lundqvist över 50 klubbrekord hos New York Rangers, höll fler nollor än någon annan Rangers-målvakt gjort före honom och spelade fler än 1000 NHL-matcher med en och samma klubb. 2012 fick han ta emot Vezina Trophy som NHL:s bästa målvakt, med 80% av rösterna. Men han uppmärksammades även utanför isen. Henrik Lundqvist har bland annat utsetts till en av världens bäst klädda idrottare av Sports Illustrated och kallats för stilikon. Men så har det inte alltid varit – mamma och syskonen Lundqvist berättar om en annan tid, långt innan USA och NHL.

I dokumentärfilmen medverkar också Gabriella Lundqvist, Joel Lundqvist, Mats Zuccarello och Peter Forsberg.

Fakta

SVT Play torsdag 10 november kl. 02.00 och i SVT1 kl. 22.00 samma kväll: Henrik Lundqvist – en hockeysaga

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.