Henkes sagolika karriär i SVT-dokumentär

Henrik Lundqvist har vunnit fler matcher i NHL än någon annan europeisk målvakt och enligt många är han Sveriges främsta ishockeymålvakt genom tiderna.  Han fyller gott och väl en egen dokumentär. SVT Sports Marie Lehmann har följt NHL-karriären från första början och visar  Henkes karriär via ett  unikt material som aldrig tidigare visats.

idag är han affärsman med intressen i olika business.

Den klassiska NHL-klubben New York Rangers var på dekis sedan många år när Henrik Lundqvist tog den framgångstörstande publiken i Madison Square Garden med storm. 

Smeknamnet The King föddes redan några veckor efter NHL-debuten och följde honom sedan resten av karriären. Totalt blev det 15 år i NHL och New York Rangers.

Dokumentärfilmen Henrik Lundqvist – en hockeysaga följer Henrik från starten 2005, då Henrik åkte till New York för att bli kvar, till karriärens slut 15 år senare då han blev akut sjuk och genomgick en stor och svår hjärtoperation. 

Henrik hade blivit utköpt av New York Rangers från sista året på sitt kontrakt och precis skrivit på för Washington Capitals, efter stor tvekan.

– Hjärtat sa nej till det, det blir en symbolik i det hela. Hur jag höll på att våndas där under hösten: ska jag, ska jag inte? Är det rätt att bara spela i New York hela min karriär? Så tar jag beslutet och sen… så sa det nej ändå. Det var inte meant to be, säger Henrik Lundqvist.

Under sin långa NHL-karriär satte Henrik Lundqvist över 50 klubbrekord hos New York Rangers, höll fler nollor än någon annan Rangers-målvakt gjort före honom och spelade fler än 1000 NHL-matcher med en och samma klubb. 2012 fick han ta emot Vezina Trophy som NHL:s bästa målvakt, med 80% av rösterna. Men han uppmärksammades även utanför isen. Henrik Lundqvist har bland annat utsetts till en av världens bäst klädda idrottare av Sports Illustrated och kallats för stilikon. Men så har det inte alltid varit – mamma och syskonen Lundqvist berättar om en annan tid, långt innan USA och NHL.

I dokumentärfilmen medverkar också Gabriella Lundqvist, Joel Lundqvist, Mats Zuccarello och Peter Forsberg.

Fakta

SVT Play torsdag 10 november kl. 02.00 och i SVT1 kl. 22.00 samma kväll: Henrik Lundqvist – en hockeysaga

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Malmö Redhawks är ett av de första SHL-lagen att redovisa det ekonomiska utfallet för säsongen 2022-2023.

 I en intervju på föreningens hemsida meddelar ordföranden Mats Larsson att koncernresultatet slutar på minus 19,9 miljoner kronor.

Han försäkrar att elitlicensen inte ska vara i fara efter avstämning med SHL och ishockeyförbundets licensnämnd.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

 För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.

Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.