Henkes sagolika karriär i SVT-dokumentär

Henrik Lundqvist har vunnit fler matcher i NHL än någon annan europeisk målvakt och enligt många är han Sveriges främsta ishockeymålvakt genom tiderna.  Han fyller gott och väl en egen dokumentär. SVT Sports Marie Lehmann har följt NHL-karriären från första början och visar  Henkes karriär via ett  unikt material som aldrig tidigare visats.

idag är han affärsman med intressen i olika business.

Den klassiska NHL-klubben New York Rangers var på dekis sedan många år när Henrik Lundqvist tog den framgångstörstande publiken i Madison Square Garden med storm. 

Smeknamnet The King föddes redan några veckor efter NHL-debuten och följde honom sedan resten av karriären. Totalt blev det 15 år i NHL och New York Rangers.

Dokumentärfilmen Henrik Lundqvist – en hockeysaga följer Henrik från starten 2005, då Henrik åkte till New York för att bli kvar, till karriärens slut 15 år senare då han blev akut sjuk och genomgick en stor och svår hjärtoperation. 

Henrik hade blivit utköpt av New York Rangers från sista året på sitt kontrakt och precis skrivit på för Washington Capitals, efter stor tvekan.

– Hjärtat sa nej till det, det blir en symbolik i det hela. Hur jag höll på att våndas där under hösten: ska jag, ska jag inte? Är det rätt att bara spela i New York hela min karriär? Så tar jag beslutet och sen… så sa det nej ändå. Det var inte meant to be, säger Henrik Lundqvist.

Under sin långa NHL-karriär satte Henrik Lundqvist över 50 klubbrekord hos New York Rangers, höll fler nollor än någon annan Rangers-målvakt gjort före honom och spelade fler än 1000 NHL-matcher med en och samma klubb. 2012 fick han ta emot Vezina Trophy som NHL:s bästa målvakt, med 80% av rösterna. Men han uppmärksammades även utanför isen. Henrik Lundqvist har bland annat utsetts till en av världens bäst klädda idrottare av Sports Illustrated och kallats för stilikon. Men så har det inte alltid varit – mamma och syskonen Lundqvist berättar om en annan tid, långt innan USA och NHL.

I dokumentärfilmen medverkar också Gabriella Lundqvist, Joel Lundqvist, Mats Zuccarello och Peter Forsberg.

Fakta

SVT Play torsdag 10 november kl. 02.00 och i SVT1 kl. 22.00 samma kväll: Henrik Lundqvist – en hockeysaga

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Ishockeyförbundets licensnämnd får allt fler ärenden på sitt bord. I helgen rapporterade allsvenska Tingsryd ett minusresultat på 4 miljoner kronor.
Licenskravet är tydligt; den 30 april 2024 ska förening kunna redovisa ett eget kapital på minst åtta procent i relation till intäkterna enligt årsredovisningen.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.