Mercedes köper Brawns Formel 1-stall

Till slut har ryktet konfirmerats. Tyska biljätten Daimler köper delar av världsmästarstallet Brawn som 2010 blir Mercedes Grand Prix. Troligen får stallet tyska förare för på onsdagen blev världsmästaren Jenson Button klar för McLaren.
Annons

Världsmästaren Jenson Button gör landsmannen Lewis Hamilton sällskap i det engelska stallet McLaren (med Mercedesmotor i sex år till). Butto skrev på kontrakt på onsdagen. McLaren blir därmed ett helbrittiskt stall med två av de tre senaste årens världsmästare. Brawn får troligen två tyska förare och blir Mercedes-Benz "eget" stall. Förarna blir då Nick Heidfeld och Nico Rosberg.

Ross Brawn stannar i stallet som chef och strateg samt att han och Nick Fry fortsätter att äga knappt 25 procent atv stallet. Det var Brawn som tog över efter det att japanska Honda drog sig ur Formel 1-cirkusen. Brawn fick tillgångar värda 200 miljoner dollar för att fortsätta verksamheten i eget namn.

Det första han gjorde var att byta motor till Mercedes och resten är som det brukar heta historia. Seger i de första tävlingarna och dubbla världsmästerskap, både för förare och konstruktörer.

Richard Branson och hans Virgin gick in som sponsor för stallet under säsongen. Oklart vad som händer där än så länge.

Det är formellt Daimler som  köper 45,1 procent av Brawn-stallet och Aabar Investment 30 procent, men namnet blir förstås Mercedes. Mercedes vill göra stallet heltyskt med tyska förare. Därför säljer man nu tillbaka sin andel i brittiska McLaren som blir helbrittiskt.

Kontinuitet och långsiktighet  stavas Växjö Lakers, hockeyns mästarlag för tredje gången sedan 2015.

Över hela det småländska bygget svävar Piteåbördige, 57-årig entreprenör, industrialist och förre ordföranden Anders Öhmans ande.

- Jag vill rekrytera personer som är bättre än mig själv, lär han sagt när han blev tillfrågad om koden till lyckade rekryteringar.

Efter en tid med tillåtelse om enbart åtta åskådare på publika evenemang låter 500 som en utopi. Men det är fakta och ska vara trovärdigt, för det kommer från högsta vederbörande.

Idrottsminister Amanda Lind sa det i en TT-intervju med Sveriges Radio på fredagsförmiddagen. Regeringens förslag är formulerat: från 17 maj ska 500 åskådare tillåtas, under förutsättning att smittoläget medger..

Svenska Bordtennisförbundet knyter samarbetsavtal med Karlskrona. Det är en tre-årig överenskommelse med fokus å på bordtennisevenemang.

Inledningsvis är det ett träningsläger för dam- och herrlandslagen i början av juli inför OS i Tokyo i sommar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Vi är så glada. De här pengarna gör verkligen stor skillnad för oss. Våra idrottare har inte samma förutsättningar till ekonomisk stöttning som aktiva inom övrig elitidrott, så det här stödet är väldigt välkommet och ger oss en möjlighet att hjälpa våra paralympier  

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Riksidrottsnämnden, RIN (”idrottens högsta domstol”) ger Boden Hockey rätt i den inflammerade striden med ligaorganisationen Hockeyettan. Domen kan inte överklagas och är ett svårt bakslag för Svenska Ishockeyförbundet, som av RIN anmodas att skriva om sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

I domen har RIN ogiltigförklarat kravet på medlemskap i Hockeyettan enligt SIF:s tävlingsbestämmelser. För Boden Hockeys del är 1,5 års kamp för föreningsfrihet, bibehållet självstyre och principen om avtalsfrihet nu klargjord.

En synnerligen ovanlig värvning - danska Odense värvar BK Häckens huvudtränare Andreas Alm. Han lämnar BK Häcken när EM-uppehållet inleds i början av juni.

Hans klybbyte sker lagom när spekulationerna om att han löpte risk att bli sparkad efter Häckens bedrövliga inledning på allsvenskan.