Svartbygge måste rivas på Örås bana

Ord står mot ord. Det är en tvist som äventyrar Sverige mest omtalade golfbana. Mångmiljonären och entreprenören Björn Örås mot bygg- och miljönämndens Bengt Johansson – utgången styr åtskilliga miljoner. Men svartbyggena måste rivas, anser kommunen.

Björn Örås har nyligen utsetts till årets entreprenör i Stockholm. Han är mannen bakom bemannings- och rekryteringsföretaget Poolia och grundaren av bland annat Uniflex AB och Bro Hof Slott AB. Juryn från Ernst & Youngs motiverade valet av Örås med orden:

”Björn Örås är en serieentreprenör som har övervunnit byråkratiska hinder och banat väg för en framgångsrik verksamhet inom bemanningsbranschen. Med en imponerande bredd i sitt strategiska tänkande har han utvecklat affärsmodeller som spänner över allt från nischade kvalitetssegment och kostnadseffektiva lågpriserbjudanden till högförädlade upplevelser”.

- Riv en del av banan!

Men Björn Örås har knappt tid att glädjas över utmärkelsen och det är just byråkrati som tar mycket av tiden. Han tvistar med Upplands Bro kommun som vill att han tar bort en del av banan! Det är hål 15 och 16 som betraktas som svartbyggen.

- Jag förstår överhuvudtaget inte varför. Det känns så frustrerande, säger Björn Örås.

Med hänsyn till miljön är de skäl som anges när Örås åläggs att återställa marken. Upplands Bro kommun har fått Sveriges främsta golfbana, men har ändå varit kritiska till etableringen. Likaså har naturföreningar haft kritiska synpunkter. De menar att golfbanan har överträtt strandskyddet och påverkar djurlivet negativt.

- Det finns ingen som har visat någon skada. Djurlivet blomstrar och miljön är bättre än någonsin, hävdar Björn Örås bestämt i Sportbladet.

Han förstår inte varför han förföljs och att kommunen går så långt att kravet är att både slopa en del av banan och bygga om den.

- Åklagarmyndigheten har utrett det här men lagt ned det. Och vi har hållit oss till de planer vi kom överens om med dåvarande kommunchefen. Det känns fruktansvärt orättvist, säger Örås.

Vite på 8,5 miljoner

Enligt bygg- och miljönämnden måste Bro Hof vidta åtgärder. Marken ska återställas och är det inte klart till den 31 mars 2011 väntar vite på 8,5 miljoner. 

- Det har inte varit någon tvekan. Det finns flygfoton som visar att de har gjort fel och vi tycker att det är oerhört tydligt material, säger Bengt Johansson (s), ordförande i nämnden.

Bro Hof har överklagat nämndens beslut från förra veckan och nu går ärendet vidare till länsstyrelsen, enligt Sportbladet.

Björn Örås har förverkligat sin dröm om att bygga en internationell golfbana med ett exklusivt klubbhus. I höst har han har också tagit över Nordea Scandinavian Masters som från 2010 ska spelas på Bro Hof varje sommar fram till 2017.

Ryder Cup är tänkt att bli kulmen på hela satsningen. Björn Örås hör till en grupp som jobbar för att Sverige och Bro Hof ska få arrangemanget 2018.

Björn (inte verifierad)

tors, 2009-12-10 16:20

1. Svartbygge? - nej ett utomordentligt bygge!

Jag förstår utgången, sossar och miljöpartister blir så lätt avudssjuka och missundsamma när någon åstakommer något bra utan hjälp av kollektivet. Och så är det miljön igen ... och två fågelskådare .... Va trött man blir. Gillar golf bättre än miljöpartister!

Nu kommer efterräkningarna. Statligt stöd har betalats ut i mångmiljonbidrag till idrottsföreningar, men hela tiden har det upprepats att det skulle ske en kontroll av beloppens riktighet. Enligt Tillväxtverket avviker två klubbar från mängden, Leksand Hockey och AIK  Bandy. 

Totalt har 80 svenska föreningar beviljats minst 1 miljon kronor vardera i permitteringsstöd.

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Svenska Ridsportförbundet och Stiftelsen Friend Har gemensamt tagit initiativ till till panelsamtal med rubriken "Trygga Ledare" angående barn och ungas trygghet inom idrotten. Idrottsminister Amanda Lind var en av gästerna  och deklarerade:

- Det är inte farligt att ta i de här frågorna. Det är en ren nödvändighet

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.