80 SOK-miljoner till idrotten

Närmare 80 miljoner kronor har SOK delat ut till de olympiska vinterförbunden sedan OS i Turin. Damhockey och de alpina åkarna har fått mest medan backhoppning och boardercross sållades bort.

SOK stöder förbunden och potentiella medaljörer. Kraven har blivit allt tuffare, men när någon förmår passera nålsögat handlar det om pengar för tränare, läkare och massörer, läger och tävlingar, mm.

Mest till alpina landslaget

Idrottarna får en förnämlig uppbackning och kan ägna mera tid och kraft till förberedelser. Enbart under 209/10 har SOK fördelat 26 miljoner kronor till OS-förbunden.

Utförsåkarlandslaget har fått inte mindre än 17 miljoner kronor efter Turin. Därtill har förbundet reserverat 34 miljoner.

Den alpina satsningen är alltså uppe i 51 miljoner kronor och naturligtvis finns det krav på återbetalning i form av framgångar.  

- Vissa förbund, däribland vi, satsar stora summor själva. Men SOK:s insats är beundransvärd i sig, säger alpine landslagschefen Anders Sundqvist, till Svenska Dagbladet.

Hockeytjejer kunde ta ledigt

Hockeytjejerna har snabbt blivit vana med en proffsig tillvaro. 21 tjejer har tack vare SOK kunnat vara tjänstlediga från sina jobb eller studier och helt inrikta sig på den kommande OS-turneringen.

- Utan det stöd vi har fått hade vi inte varit medaljfavoriter i ett OS. Det har gjort att vi har möjlighet att konkurrera på hög internationell nivå, säger damkronornas förbundskapten Peter Elander.

- De har helt enkelt fått samma förutsättningar som Charlotte Kalla och andra landslagsstjärnor, säger Peter Elander.

Backhoppning blev utan

SOK har tilldelat ishockeyn cirka 6 miljoner kronor och nästan allt har gått till tjejerna som tidigare har fått sju miljoner från just SOK.

- Det har bland annat betytt att vi haft grymt bra lägerverksamhet under somrarna och att vi haft möjlighet att tillbringa flera veckor här i Kanada för att träna och spela på liten rink, säger Peter Elander till Svd.

Däremot var SOK inte lika nådiga mot backhoppning som inte gick några pengar alls.

- SOK valde att inte fortsätta med oss eftersom de två hoppare vi hade som skulle sikta mot Vancouver valde att lägga av inför den här säsongen. Men vi är välkomna tillbaka om det visar sig att några av de fyra unga hoppare vi nu satsar på får den utvecklingskurva alla hoppas på, säger backhoppningens grenchef Gunilla Back. 

Inför hot om att tvingas lämna RF-familjen, uttalat av Riksidrottsstyrelsen , RS, i april år, fann Svenska Ishockeyförbundet för gott att krypa till korset och ta bort den omstridda paragrafen 6:1 i sina tävlingsbestämmelser. 

Hockeyettan-laget Boden som hävdat sin suveränitet, och vägrat medlemskap i ligaorganisationen Hockeyettan AB, kan idag utropa sig till segrare. 

1932 flyttade Stockholms Golfklubb till Kevinge gård i Danderyd och en bana som engelsmannen Harry Colt designat och golfklubben anlagt. På lördagen firar firar klubben 90 år på Kevinge med en bana restaurerad för 18 miljoner – och ser fram emot ett samarbete med Danderyds kommun när det gäller golf för unga med funktionsnedsättning, spontangolf för tjejer samt träningsmöjligheter vintertid för 13-20-åringar. 

Nu duger det minsann att spela på hemmaplan. Mikael Ymer som sa nej till spel i Båstadtennisen har gett klartecken tillStockholm Open. 15-23 oktober 2022. Tillsammans med turneringens Tournament Director, Thomas Enqvist, har han dessutom signat för två år. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.