Nej till tjejerna kan kosta 10 miljoner

Här är hockeyklubben som kan förlora 10 miljoner kronor efter beslutet att inte låta damlaget kvalspela till riksserien. Politikerna i Växjö har nämligen svårt att förstå Växjö Lakers resonemang och kritiker talar om ojämlikhet mellan könen.

- Jag tror inte att någon i fullmäktige säger ja till att ge Växjö Lakers ytterligare 10,5 årliga miljoner kronor när de behandlar sina damer på det här sättet, säger Gunnar Storbjörk (s) till Smålandsposten.

Växjö Lakers styrelse har meddelat Svenska Ishockeyförbundet att klubben inte kan delta i kvalet till damernas högsta serie.

Arga politiker

Som skäl anges att klubben först vill bygga en bredare grund, med flera tjejlag, och dessutom skulle ett kval kosta för mycket pengar i relation till den sportsliga nivån att driva ett damlag i riksserien.

Beslutet blir känt samtidigt som klubben önskar 10 miljoner kronor i stöd från kommunen. Pengar som är livsviktiga som driftsbidrag till den nya hallen. Politikerna reagerade med ilska och tvivlar nu inför ett klartecken till pengarna.

- Ett dåligt beslut. Det är naturligtvis fullständigt orimligt att man inte ens låter damlaget få spela kvalspel. Om man som Växjö Lakers ber om 10,5 miljoner kronor i ytterligare årligt stöd hos kommunen kan man inte behandla män och kvinnor så olika, säger Gunnar Storbjörk (s).

Han överväger att rösta nej till ett driftbidrag och får medhåll från andra partier liksom kommunalrådet.

- Det är klart att man höjde på ögonbrynen. Det är det många som gjort, säger Bo Frank (m).

Tjejerna och tränarna ångerfulla

Gunnar Storbjörk påpekar:

- I fullmäktige har vi tagit fram ett program för vad vi accepterar och inte accepterar i föreningslivet när det gäller behandlingen av män och kvinnor. Jag anser att Växjö Lakers bryter mot dessa regler och jag kan inte tänka mig att någon annan i fullmäktige tycker annorlunda.

Kommunen vill ha mera information och kräver ett möte. Samtidigt har tjejernas tränarpar, Pär Engstrand och tränarkollegan Mats Henriks, reagerat och meddelar:

- Vi vill inte förstöra för klubben. Jag vill inte att det här ska bli någon politisk fråga och jag vill absolut inte medverka till att den nya arenan drabbas av problem till följd av detta. Därför väljer vi att ge upp. Vi spelar två seriematcher till. Sedan är det slut, säger Pär Engstrand till Smålandsposten.

Fast egentligen hade de två tillsammans med tjejerna samlat in 20 000 för att själva bekosta kvalspelet.
 


Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Åka tåg är hållbart och därför lämpligt för sponsring. Därför har SJ förnyat samarbetsavtalen med Svenska Fotbollförbundet, Svenska Handbollförbundet, Svenska Basketförbundet och Svenska Innebandyförbundet. Det betyder att förbunden och anslutna föreningar kan resa mer hållbart. Och så sker också. Klubbar och förbund åker tåg mera visar statistiken

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.