Nej till tjejerna kan kosta 10 miljoner

Här är hockeyklubben som kan förlora 10 miljoner kronor efter beslutet att inte låta damlaget kvalspela till riksserien. Politikerna i Växjö har nämligen svårt att förstå Växjö Lakers resonemang och kritiker talar om ojämlikhet mellan könen.
Annons

- Jag tror inte att någon i fullmäktige säger ja till att ge Växjö Lakers ytterligare 10,5 årliga miljoner kronor när de behandlar sina damer på det här sättet, säger Gunnar Storbjörk (s) till Smålandsposten.

Växjö Lakers styrelse har meddelat Svenska Ishockeyförbundet att klubben inte kan delta i kvalet till damernas högsta serie.

Arga politiker

Som skäl anges att klubben först vill bygga en bredare grund, med flera tjejlag, och dessutom skulle ett kval kosta för mycket pengar i relation till den sportsliga nivån att driva ett damlag i riksserien.

Beslutet blir känt samtidigt som klubben önskar 10 miljoner kronor i stöd från kommunen. Pengar som är livsviktiga som driftsbidrag till den nya hallen. Politikerna reagerade med ilska och tvivlar nu inför ett klartecken till pengarna.

- Ett dåligt beslut. Det är naturligtvis fullständigt orimligt att man inte ens låter damlaget få spela kvalspel. Om man som Växjö Lakers ber om 10,5 miljoner kronor i ytterligare årligt stöd hos kommunen kan man inte behandla män och kvinnor så olika, säger Gunnar Storbjörk (s).

Han överväger att rösta nej till ett driftbidrag och får medhåll från andra partier liksom kommunalrådet.

- Det är klart att man höjde på ögonbrynen. Det är det många som gjort, säger Bo Frank (m).

Tjejerna och tränarna ångerfulla

Gunnar Storbjörk påpekar:

- I fullmäktige har vi tagit fram ett program för vad vi accepterar och inte accepterar i föreningslivet när det gäller behandlingen av män och kvinnor. Jag anser att Växjö Lakers bryter mot dessa regler och jag kan inte tänka mig att någon annan i fullmäktige tycker annorlunda.

Kommunen vill ha mera information och kräver ett möte. Samtidigt har tjejernas tränarpar, Pär Engstrand och tränarkollegan Mats Henriks, reagerat och meddelar:

- Vi vill inte förstöra för klubben. Jag vill inte att det här ska bli någon politisk fråga och jag vill absolut inte medverka till att den nya arenan drabbas av problem till följd av detta. Därför väljer vi att ge upp. Vi spelar två seriematcher till. Sedan är det slut, säger Pär Engstrand till Smålandsposten.

Fast egentligen hade de två tillsammans med tjejerna samlat in 20 000 för att själva bekosta kvalspelet.
 


Mitt i bedrövelsen kommer glädjebeskedet – RF och Fotbollförbundet  har lyckats skrapa ihop 35 miljoner kronor som delas ut som stöd  i stöd till de allsvenska lagen, Klubbarna i herrallsvenskan får dela på nästan 27 miljoner och de i damallsvenskan får  knappt 3 miljoner.

Är det en ny affärsidé, eller..?För att nyttja entréhallen vid Tegera arena som vaccinationscentral tar Leksands IF 3 000 kr per dag. Några mil bort väljer Smedjebackens kommun  att inte ta en krona i betalning för att att regionen ska kunna använda Barken Arena i samma syfte.

I Jens Linds hyllade TV- dokumentär om Sven Tumba berättas om  en insamlingsstiftelse till förmån för barn och ungdomar i Sydafrika. Målbilden är att utföra en samhällsnyttig insats, bland annat genom att utbilda lärare och bygga skolor i Durban-regionen.

Det officiella namnet var Sven Tumba Sport for Education Insamlingsstiftelse.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Rådgivnings- och revisionsföretaget EY blir ny huvudpartner till Svensk Innebandy. Det signerade avtalet sträcker sig över 2023 och innebär att EY blir huvudpartner för de svenska landslagen, de allsvenska serierna, SM-finalen samt officiell partner för Svenska Cupen. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

IFK Göteborg förstärker truppen med Marek Hamsik – en sensationell övergång och av många betraktad som allsvenskans fräckaste värvning genom tiderna.

 Denoch slovakiske storstjärnan kom till Göteborg på söndagen, undersöktes av läkare på måndagen då han också besökte Kamratgården och skrev sedan på ett sex månader långt kontrakt med IFK.