Lagrell erkänner hur mycket han tjänar

Lars-Åke Lagrell är den svenske idrottsledare som tjänar mest på sitt engagemang. Som styrelseordförande i Svenska Fotbollförbundet får han 300 000 kronor om året i arvode.

- Jag har ett heltidsjobb och lägger ner ett enormt engagemang i det här. Det har jag alltid gjort och det har som du förstår av min ersättning inte med pengar att göra, säger Lars-Åke Lagrell som är inne på sitt 20:e år som ordförande.

Styrelsebeslut banade väg

Han uttalar sig i Svenska Dagbladet som har synat styrelsearvodena inom idrotten. Efter flera påstötningar gick fotbollförbundet med på att släppa sina siffror, något som alla övriga förbund gjort i en första granskning.

- Vi har på ett styrelsemöte beslutat att ge er den efterfrågade fördelningen av arvodet, säger Lagrell som fram till nu hållit fast vid att uppgifterna är en intern angelägenhet.

Vad har fått er att tänka om?
- Det är inte så att vi haft några hemligheter men jag har inte heller sett någon anledning att berätta vad de andra personerna i styrelsen har i ersättning, svarar han Svd-reportern.

Heltidsanställd ordförande i framtiden

Men du har tidigare inte heller svarat på frågan vilken ersättning du har.
- Nej och vi har inte heller talat om summorna på tv-avtal, vad förbundskaptenen får eller vad vår kanslipersonal tjänar.

- Men nu när ni skrivit om det här med styrelsearvoden tog jag upp frågan på styrelsemötet och samtliga sa ja till att vi berättar.

I framtiden finns det ingen annan lösning än att en heltidsanställd ordförande, anser Lagrell.
- Man kan inte ha tidskrävande uppdrag vid sidan av. Och med en heltidsanställd ordförande kommer det förstås att handla om helt andra belopp än nu.

De idrottsledare som har högst arvoden

1. Lars-Åke Lagrell, Fotboll, 300 000

2. Christer Bergfors, Golf, 84 800

3. Christer Englund, Ishockey, 63 600

4. Lars-Gunnar Tjärnqvist, Innebandy, 63 600

5. Lennart Karlberg, Friidrott, 42 400

6. Hans Vestberg, Handboll, 42 400

7. Tommy Ohlström, Korpen, 27 000

8. Claes Eriksson, Brottning, 13 200

Fotnot: Ordföranden i handbollförbundet har liksom ledamöterna 600 kronor per styrelsemöte. Claes Eriksson är ny ordförande och hans företrädare erhöll ifjol 13200 kronor.

Arvodena i fotbollförbundets styrelse

Lars-Åke Lagrell, Ordförande, 300 000
Susanne Erlandsson, Vice Ordförande, 75 000 Jörgen Eriksson, Ledamot, 75 000 Rose-Marie Frebran, Ledamot, 75 000 Kenneth Håkansson, Ledamot, 75 000 Annelie Larsson, Ledamot, 75 000 Gillis Persson, Ledamot, 75 000 Totalt styrelsearvode750000
Fotnot: Resterande 30000 kronor fördelas mellan ordföranden i några av förbundets kommittéer. En kommittéordförande kan som mest få 10 000 kronor.

Källa: SVD

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Idrotten och idrottsfrågorna tar plats i Almedalen. Ordentligt med plats,dessutom. Årets vecka innebär faktiskt ett rekord. Idrotten har nog aldrig synts så mycket i Almedalen och Visby som 2022. 

Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.