Lagrell erkänner hur mycket han tjänar

Lars-Åke Lagrell är den svenske idrottsledare som tjänar mest på sitt engagemang. Som styrelseordförande i Svenska Fotbollförbundet får han 300 000 kronor om året i arvode.

- Jag har ett heltidsjobb och lägger ner ett enormt engagemang i det här. Det har jag alltid gjort och det har som du förstår av min ersättning inte med pengar att göra, säger Lars-Åke Lagrell som är inne på sitt 20:e år som ordförande.

Styrelsebeslut banade väg

Han uttalar sig i Svenska Dagbladet som har synat styrelsearvodena inom idrotten. Efter flera påstötningar gick fotbollförbundet med på att släppa sina siffror, något som alla övriga förbund gjort i en första granskning.

- Vi har på ett styrelsemöte beslutat att ge er den efterfrågade fördelningen av arvodet, säger Lagrell som fram till nu hållit fast vid att uppgifterna är en intern angelägenhet.

Vad har fått er att tänka om?
- Det är inte så att vi haft några hemligheter men jag har inte heller sett någon anledning att berätta vad de andra personerna i styrelsen har i ersättning, svarar han Svd-reportern.

Heltidsanställd ordförande i framtiden

Men du har tidigare inte heller svarat på frågan vilken ersättning du har.
- Nej och vi har inte heller talat om summorna på tv-avtal, vad förbundskaptenen får eller vad vår kanslipersonal tjänar.

- Men nu när ni skrivit om det här med styrelsearvoden tog jag upp frågan på styrelsemötet och samtliga sa ja till att vi berättar.

I framtiden finns det ingen annan lösning än att en heltidsanställd ordförande, anser Lagrell.
- Man kan inte ha tidskrävande uppdrag vid sidan av. Och med en heltidsanställd ordförande kommer det förstås att handla om helt andra belopp än nu.

De idrottsledare som har högst arvoden

1. Lars-Åke Lagrell, Fotboll, 300 000

2. Christer Bergfors, Golf, 84 800

3. Christer Englund, Ishockey, 63 600

4. Lars-Gunnar Tjärnqvist, Innebandy, 63 600

5. Lennart Karlberg, Friidrott, 42 400

6. Hans Vestberg, Handboll, 42 400

7. Tommy Ohlström, Korpen, 27 000

8. Claes Eriksson, Brottning, 13 200

Fotnot: Ordföranden i handbollförbundet har liksom ledamöterna 600 kronor per styrelsemöte. Claes Eriksson är ny ordförande och hans företrädare erhöll ifjol 13200 kronor.

Arvodena i fotbollförbundets styrelse

Lars-Åke Lagrell, Ordförande, 300 000
Susanne Erlandsson, Vice Ordförande, 75 000 Jörgen Eriksson, Ledamot, 75 000 Rose-Marie Frebran, Ledamot, 75 000 Kenneth Håkansson, Ledamot, 75 000 Annelie Larsson, Ledamot, 75 000 Gillis Persson, Ledamot, 75 000 Totalt styrelsearvode750000
Fotnot: Resterande 30000 kronor fördelas mellan ordföranden i några av förbundets kommittéer. En kommittéordförande kan som mest få 10 000 kronor.

Källa: SVD

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Obstacle course racing, som är samlingsnamnet för tävlingar som Tough Viking och Spartan, och tro det eller ej, de är på väg in i idrottens finrum. Mycket talar för att OCR gör sin debut i olympiska spelen 2028 i Los Angeles. Vägen dit sker genom en bakdörr, nämligen som en av grenarna i Modern femkamp.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.