De förvaltar stjärnornas miljoner

”Tänk fritt” sa chefen till den förre fotbollstalangen. Jan-Eric Nilsson funderade och skapade SEB Sportsmen Concept. I dag en växande del av SEB Private Banking, och som förvaltar åtskilliga miljoner åt ett 100-tal stjärnor från ett 20-tal idrotter.

Fast Jan-Eric Nilsson avslöjar inte med en bokstav vilka som är hans klienter.

- Jag kommenterar inte några namn eller enskilda belopp, säger han vänligt men bestämt.

100 stjärnor från 20 idrotter

- Integritet och förtroende är viktiga ledord för oss, säger Jan-Eric Nilsson och är övertygad om det är viktiga skäl till att många väljer att samarbeta med SEB.

- Ett kvitto på det är till exempel att många har rekommenderat oss till sina idrottskollegor.

Kunderna är i första hand nordbor som är proffs inom fotboll, ishockey, handboll, tennis, golf och friidrott runt om i världen, men även andra sporter och nationaliteter finns bland de cirka 100 stjärnorna.

Förutom förmögenhetsförvaltning omfattar utbudet även vardagsekonomi, juridik, skatter, försäkringar och företagstjänster, det vill säga ett finansiellt helhetskoncept.

Talang i IFK Göteborg

Själv blev han aldrig fotbollsproffs, däremot bankproffs. 

Tidigt såg Jan-Eric Nilsson fram emot en karriär inom fotbollen. Redan som 17-åring ingick han i IFK Göteborgs A-lagstrupp, och 1982 fanns han med i omklädningsrummet när Blåvitt vann Uefa-cupen.

Konkurrensen i IFK var den hårdast tänkbara, och en ung skyttekung började allt mer att fundera på karriären vid sidan av fotbollen. Han blev banktjänsteman och sedermera kontorschef för  SEB Dalsland.

Insåg Bosmandomens konsekvenser

Jan-Eric Nilsson berättar:

- En dag hade jag ett samtal om framtiden med min regionchef, Sven Björkman, som undrade ”Om du skulle vilja göra något annat, vad skulle det då vara? Tänk fritt och kom tillbaka med ett förslag”.

Med erfarenheterna från fotbollen och Bosmandomens konsekvenser 1995 såg Jan-Eric Nilsson nya möjligheter.

- Marknaden öppnade sig och spelarna fick en större frihet. De tidigare begränsningarna av antalet utländska spelare i olika ligor upphörde och ersättningarna för TV-rättigheter ökade, vilket resulterade i att större belopp kom i rörelse.

Uppmanades att göra en affärsplan

- Många tjejer och killar som flyttade utomlands behövde någon som kunde stötta dem både finansiellt och i andra ärenden.

Jan-Eric introducerade förslaget för sin chef och uppmanades att utforma en affärsplan.

- Jag synade förutsättningarna. Nyblivna proffs mötte ofta ett nytt land, språk, kultur och nya regelverk, samtidigt som jag också såg att vi inom banken hade kunskapen och erfarenheten att hjälpa dem.

Konkurrenter försvann

SEB Sportsmen Concept blev en tidig aktör på en ny marknad.

- Vi var bland de första, och andra följde efter. Vid finanskrisen runt millennieskiftet valde många konkurrenter däremot att avveckla.

- Hos SEB red vi istället ut stormen och hänger med än i dag, konstaterar han.

Jan-Eric Nilsson har fortfarande kvar kunder som anslöt för 15 år sedan. Han har blivit vän med ett flertal stjärnor och deras familjer efter alla besök i hemmen, och skulle förmodligen kunna berätta hur mycket som helst om kända idrottare och deras liv.

Har blivit vän med många

Från mitten av 90-talet innebar arbetet ett intensivt resande, och 1998 flyttade Jan-Eric till Luxemburg för att komma närmare kunderna. Sedan fem år tillbaka bor han i Genéve, och antalet flygresor har minskat något.

Jan-Eric Nilsson har byggt upp en stor kundbas.

- Från 1999 och fram till 2005 var det väldigt många tjejer och killar som flyttade utomlands, och många var extremt framgångsrika.

- Vi har fått en stark relation med många av dem.

Nytt svenskt team

- När de har avslutat sin karriär är det dags för nästa skede i vår rådgivning. Många blir egenföretagare och jobbar kvar inom idrotten på ett eller annat sätt.

SEB Private Banking finns förutom i Sverige även representerat i Baltikum, Danmark, Finland, Luxemburg, Norge, Schweiz, Singapore och Storbritannien. I takt med framgångarna har SEB Sportsmen Concept fått ett svenskt team baserat i Stockholm.

Camilla Johansson, tidigare elitspelare i handboll, och förre landslagsmannen i fotboll, Jan Eriksson, är här ansvariga. Janne med egen erfarenhet av att spela fotboll utomlands.

Ett avtal med Sico

- Det är viktigt, förstås. Till exempel har jag själv ställts inför alla de frågor som uppstår vid sidan av idrotten.

2006 kom han till SEB och jobbar sedan drygt ett år på heltid med sportsegmentet.

Nu bearbetas den svenska marknaden för att utöka kundstocken. I fjol skrevs ett samarbetsavtal med Sico, Sveriges Ishockeyspelares Centralorganisation, vilket innebär att alla elitspelare erbjuds tjänsterna hos SEB Private Banking.

Janne Eriksson hade själv en lång skadeperiod efter fotbolls-VM 1994. Han tillhörde då Kaiserslautern, men blev utlånad till först till AIK och därefter Servette.

Bosmandomen gjorde honom kontraktsfri och via spel i Helsingborg, Sunderland och Tampa i USA, avslutade han karriären 1999.

Ett strikt beteende

- Så nog har jag allt egen erfarenhet av betydelsen av rätt rådgivning, påpekar Janne.

- Många satsar på sin idrott redan från tonåren och hinner inte utbilda sig under de aktiva åren. Får man sedan möjligheten att bli proffs gäller det att vara förutseende och hantera pengar och andra frågor rätt, berättar Jan-Eric Nilsson.

Inom SEB Sportsmen Concept råder ett strikt beteende.

- Jag förstår att många kittlas av att få veta vilka vi jobbar med, men integriteten tummar vi inte på, konstaterar åter Jan-Eric Nilsson.

Zlatan uppskattar sin bankman

- Vi får ett ansvar och ska visa att vi kan förvalta det förtroendet till hundra procent.

Zlatan Ibrahimovic sägs ha uppgett i en intervju att de viktigaste personerna för honom är hans familj, hans bankman och hans agent.

Jan-Eric Nilssons ansikte visar ingenting:

- Jaha. Det uttalandet får stå för honom.

Oavsett om det är sant skulle det vara ett hedersbetyg om han är denne bankman med ansvar att förvalta ett kapital som består av en dryg halv miljard.

Thomas Ejderhov

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Amnesty tar sats  och kräver Fifa på 4,4 miljarder krnor, exakt samma belopp som är reserverat för prispengar vid fotbolls-VM Qatar i slutet på året. Amnesty avser att ersätta och kompensera alla gästarbetare och deras familjer. Det är människor som har skapat den snygga fasaden i landet. Amnesty rubricerar belopppet som ett regelrätt krav.  Myndigheterna och i sin tur Fifa bör eller ska göra rätt för sig, heter det i kravframställan. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.