Svensk miljardärdoldis bakom satsning

Jan Stenbeck tog upp stora plånboken och tyckte att det var värt att satsa åtskilliga miljoner i America´s Cup både 2003 och 2007. 2013 ska Sverige vara med igen och det kan ske tack vare två förmögna och entusiastiska seglare, Jacob Wallenberg och Torbjörn Törnqvist.

Allt vad det gäller projektets storlek, val av besättning och annat är hemlighållet, men KSSS och Artemis Racing har kallat till en presskonferens på måndag där ”en gemensam satsning på den 34:e seglingen” ska presenteras.

Oljehandel i Sovjet

Närvarande vid presskonferensen blir Jacob Wallenberg, ordförande KSSS, Torbjörn Törnqvist, ordförande Artemis Racing, Richard Worth ordförande i America´s cup Event, Paul Cayard, vd Artemis Racing, samt Russel Coutts, vd vid BMW Oracle Racing, vinnarteamet från den tävling som avslutades i februari.

Torbjörn Törnqvist är en affärsman som med sitt bolag, Gunvor Group,  bedriver oljehandel i bl a Sovjet. Han älskar segling och har ett eget kappseglingsbolag, Artemis Racing.

Han är en man med resurser. 2008 gjorde Financial Times en bedömning att hans Gunvor Group skulle nå en omsättning på dryga 400 miljarder kronor. Året efter blev det besannat, då var omsättningen 450 miljarder, mer än hela telekomjätten Ericsson, noterade Affärsvärlden,

Samarbetet med den ryske affärsmannen Gennadij Timsjenko har varit oerhört lyckosamt för 56-årige Torbjörn Törnqvist och hans Gunvor Group. I dag anses bolaget vara det tredje största som sysslar med oljeexport.

"Ett blågult hjärta"

Huvudkontoret med 40 anställda finns i Genève men bolaget har också verksamhet i Singapore, New York, Moskva, New York och Peking. Totalt har gruppen 300 anställda.

Torbjörn Törnqvist är numera skriven i Genéve, men framhåller ofta sin svenska bakgrund och han vurmar för landet.

- Jag har ett blågult hjärta och kommer att vara svensk till den dag jag dör. Var jag än bor kommer jag att ha en stark känsla för Sverige, sa han i en intervju med Affärsvärlden 2008.

Han är född och uppvuxen i Solna och älskar sport, framför allt tennis, skidåkning och segling. Han gillar att själv vara rorsman och lät skapa ett eget kappseglingsbolag. I Artemis finns båtar och en besättning som färdades världen över för olika tävlingar.

"Får man sätta ett G i spinnakern, så..."

- Ja, jag älskar kappsegling, och känner att jag vill gå vidare i den här sporten. Sponsringen blir sparsam. Jag gör det här mest för min egen skull. Men får man sätta ett ”G” i spinnakern, varför inte?

Senast Sverige deltog i America's Cup var 2003 och 2007 och det blev möjligt tack vare Jan Stenbecks och hans projekt, ”Victory Challenge”. Då gällde gigantiska enskrovsbåtar, men i de senaste upplagorna har det handlat om väldiga katamaraner.

Läs mera om Torbjörn Törnqvist här


 

Svenska Ishockeyförbundet kör över både RF och RIN och avslår Bodens dispensansökan om att få lämna ligaorganisationen Hockeyettan och ha rätt att teckna egna avtal gällande ljud och bildöverföring.

-RIN har inte behörighet att ta beslut om ändringar eller ogiltigförklaring av förbundets tävlingsbestämmelser skriver förbundet i ett skriftligt uttalande.

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

Är det inte Qatar så är det covid19 som stoppar eller försvårar internationellt umgänge inom idrotten.  

Nu har i allla fall Svenska Fotbollförbundet agerat.  I ett brev betonar förbundet sitt missnöje med Qatars behandling av två norska journalister som greps i Qatar ochfrihetsberövades i över trettio timmar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Johannes Hösflot Kläbo var storfavorit till segern i sprinterfinalen vid Världscup-premiären i finska Ruka. Men mycket sensationellt vann den nya ryskstjärnan, Alexander Terentev, som utklassade fältet, inklusive Kläbo med just norrmannens egen segerstil attspringandes på skidorna knäcka och genera övriga åkare.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Uppladdningen pågår. Lördag morgon startar TV-kriget. Vinterstudion mot Viaplay Vinter. Det blir ett fullmatat veckoslut för båda kanalerna sänder i timslånga block från helgens vinteridrotter.

Det är etablerade och uppskattade Vinterstudion i SVT mot utmanaren och uppstickaren Nent Group och Viaplay Vinter i sexan som ny dedikerad vintersport-kanal.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.