Svensk miljardärdoldis bakom satsning

Jan Stenbeck tog upp stora plånboken och tyckte att det var värt att satsa åtskilliga miljoner i America´s Cup både 2003 och 2007. 2013 ska Sverige vara med igen och det kan ske tack vare två förmögna och entusiastiska seglare, Jacob Wallenberg och Torbjörn Törnqvist.

Allt vad det gäller projektets storlek, val av besättning och annat är hemlighållet, men KSSS och Artemis Racing har kallat till en presskonferens på måndag där ”en gemensam satsning på den 34:e seglingen” ska presenteras.

Oljehandel i Sovjet

Närvarande vid presskonferensen blir Jacob Wallenberg, ordförande KSSS, Torbjörn Törnqvist, ordförande Artemis Racing, Richard Worth ordförande i America´s cup Event, Paul Cayard, vd Artemis Racing, samt Russel Coutts, vd vid BMW Oracle Racing, vinnarteamet från den tävling som avslutades i februari.

Torbjörn Törnqvist är en affärsman som med sitt bolag, Gunvor Group,  bedriver oljehandel i bl a Sovjet. Han älskar segling och har ett eget kappseglingsbolag, Artemis Racing.

Han är en man med resurser. 2008 gjorde Financial Times en bedömning att hans Gunvor Group skulle nå en omsättning på dryga 400 miljarder kronor. Året efter blev det besannat, då var omsättningen 450 miljarder, mer än hela telekomjätten Ericsson, noterade Affärsvärlden,

Samarbetet med den ryske affärsmannen Gennadij Timsjenko har varit oerhört lyckosamt för 56-årige Torbjörn Törnqvist och hans Gunvor Group. I dag anses bolaget vara det tredje största som sysslar med oljeexport.

"Ett blågult hjärta"

Huvudkontoret med 40 anställda finns i Genève men bolaget har också verksamhet i Singapore, New York, Moskva, New York och Peking. Totalt har gruppen 300 anställda.

Torbjörn Törnqvist är numera skriven i Genéve, men framhåller ofta sin svenska bakgrund och han vurmar för landet.

- Jag har ett blågult hjärta och kommer att vara svensk till den dag jag dör. Var jag än bor kommer jag att ha en stark känsla för Sverige, sa han i en intervju med Affärsvärlden 2008.

Han är född och uppvuxen i Solna och älskar sport, framför allt tennis, skidåkning och segling. Han gillar att själv vara rorsman och lät skapa ett eget kappseglingsbolag. I Artemis finns båtar och en besättning som färdades världen över för olika tävlingar.

"Får man sätta ett G i spinnakern, så..."

- Ja, jag älskar kappsegling, och känner att jag vill gå vidare i den här sporten. Sponsringen blir sparsam. Jag gör det här mest för min egen skull. Men får man sätta ett ”G” i spinnakern, varför inte?

Senast Sverige deltog i America's Cup var 2003 och 2007 och det blev möjligt tack vare Jan Stenbecks och hans projekt, ”Victory Challenge”. Då gällde gigantiska enskrovsbåtar, men i de senaste upplagorna har det handlat om väldiga katamaraner.

Läs mera om Torbjörn Törnqvist här


 

Fotbollförbundets elitlicensnämnd tog del av uppgifterna. Eskilstuna United hade bl a fått 200 000 kr från sin kommun,men det hjälpte inte.  På måndagen kom beskedet att klubben inte får elitlicens för år 2023.

Ett dråpslag för klubben som tvångsnedflyttas till elitettan,

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.