Svensk Elithandboll vill starta proffsliga

Nu avslöjas att Svensk Elithandboll vill skapa en proffsliga. Under VM enades samtliga elitklubbar om en gemensam satsning. SEH vill också slopa 51-procentsregeln för att öppna för en ökad bolagisering inom svensk idrott.

Handbollen står inför stora utmaningar i en alltt större konkurrens såväl sportsligt, ekonomiskt som medialt. Diskussionerna har pågått i det tysta bland elitföreningarna och vid ett möte i Malmö under finalhelgen i VM fanns förutsättningar för ett beslut.

Klubbarna eniga om satsningen

Där medverkade representanter för samtliga elitklubbar och de enades om riktlinjerna för nästa fas i utvecklingen. Och målet blev uttalat – svensk handboll behöver en proffsliga och för att hävda elitseriens ställning. Nu inleds ett omfattande arbete enligt en femårsplan där resultatet ska stå klart 2016.

- En proffsliga förutsätter i runda tal en fördubbling av elitklubbarnas nuvarande budgetar. Nytt kapital måste således in vilket är liktydigt med ökade sponsor- och publikintäkter, säger Stefan Albrechtson, vice ordförande i Svensk Elithandboll.

Därför tog klubbarna beslutet att via SEH stödja förslaget om förändring av ägarmajoriteten i idrottsaktiebolag från dagens 51 procent, och föreningsmajoritet, till att föreningen måste äga aktier till ”mer än en tredjedel av det sammanlagda röstetalet” i bolaget. Allt enligt de motioner som Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet har lämnat till RF-stämman i maj.

Vill visa vad vi vill

- Klubbhandbollen har de senaste fem åren gjort större framsteg utanför plan än vad som åstadkommits sedan starten på 40-talet. Genom att uttalat bilda en proffsliga vill vi visa att vi nu prioriterar det sportsliga. Detta medför automatiskt krav på fler inkomstkällor, bättre organisation och större arrangemang. Nu rankas Elitserien som nummer tio i Europa. 2016 ska vi vara på pallplats, säger Stefan Albrechtson.

Han ser många avgörande skäl till handbollen måste utvecklas:

- Dels för att möta konkurrensen från utländska klubbar om spelare. Dels för att kunna klara det ”kompakta” spelschemat. Det spelas 32 matcher i elitserien och därutöver fler än tio matcher i Slutspelsserien, SM-semifinaler (bäst av fem matcher) och SM-final.

- För Europacup-lag kan det bli över 50 tävlingsmatcher per säsong.  Därtill kommer, för vissa spelare, matcher i A-, U- eller J-landslaget.

Fakta

SEF:s arbetspunkter

För klubbarna väntar ett tufft jobb. Verksamhetsplanen inom SEH har angett alla områden och är inte få. Klubbarna styrs via ett måldokument och har rubriker som:

* Elitlicens
* Arenautvecklingen
* TV-avtal
* Webb-TV
* SM-final
* Ligasponsorer
* Hemsida

JiK (inte verifierad)

tis, 2011-02-08 14:16

1. OK...?

Man kan ju fundera om de har tänkt färdigt egentligen... Hur ska "marknaderna" på orter som Alingsås, Lindesberg, Partille, Skövde och Ystad kunna dubblera sina insatser publikt och sponsormässigt? Hur ska klubbarna i Stockholm och Göteborg göra för att inte gå i konkurs med en förväntad dubblerad omsättning när de redan nu balanserar på fallrepet? När den danska ligan balanserar på fallrepet och flera svenska klubbar går med stora årliga underskott känns detta rent ut sagt inte seriöst utan bara spel för galleriet för att kunna rida på VM-vågen och försöka klämma ut liiite mer från de rörmokare och plattläggare som redan idag betalar så mycket som de kan...
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.