Svensk Elithandboll vill starta proffsliga

Nu avslöjas att Svensk Elithandboll vill skapa en proffsliga. Under VM enades samtliga elitklubbar om en gemensam satsning. SEH vill också slopa 51-procentsregeln för att öppna för en ökad bolagisering inom svensk idrott.

Handbollen står inför stora utmaningar i en alltt större konkurrens såväl sportsligt, ekonomiskt som medialt. Diskussionerna har pågått i det tysta bland elitföreningarna och vid ett möte i Malmö under finalhelgen i VM fanns förutsättningar för ett beslut.

Klubbarna eniga om satsningen

Där medverkade representanter för samtliga elitklubbar och de enades om riktlinjerna för nästa fas i utvecklingen. Och målet blev uttalat – svensk handboll behöver en proffsliga och för att hävda elitseriens ställning. Nu inleds ett omfattande arbete enligt en femårsplan där resultatet ska stå klart 2016.

- En proffsliga förutsätter i runda tal en fördubbling av elitklubbarnas nuvarande budgetar. Nytt kapital måste således in vilket är liktydigt med ökade sponsor- och publikintäkter, säger Stefan Albrechtson, vice ordförande i Svensk Elithandboll.

Därför tog klubbarna beslutet att via SEH stödja förslaget om förändring av ägarmajoriteten i idrottsaktiebolag från dagens 51 procent, och föreningsmajoritet, till att föreningen måste äga aktier till ”mer än en tredjedel av det sammanlagda röstetalet” i bolaget. Allt enligt de motioner som Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet har lämnat till RF-stämman i maj.

Vill visa vad vi vill

- Klubbhandbollen har de senaste fem åren gjort större framsteg utanför plan än vad som åstadkommits sedan starten på 40-talet. Genom att uttalat bilda en proffsliga vill vi visa att vi nu prioriterar det sportsliga. Detta medför automatiskt krav på fler inkomstkällor, bättre organisation och större arrangemang. Nu rankas Elitserien som nummer tio i Europa. 2016 ska vi vara på pallplats, säger Stefan Albrechtson.

Han ser många avgörande skäl till handbollen måste utvecklas:

- Dels för att möta konkurrensen från utländska klubbar om spelare. Dels för att kunna klara det ”kompakta” spelschemat. Det spelas 32 matcher i elitserien och därutöver fler än tio matcher i Slutspelsserien, SM-semifinaler (bäst av fem matcher) och SM-final.

- För Europacup-lag kan det bli över 50 tävlingsmatcher per säsong.  Därtill kommer, för vissa spelare, matcher i A-, U- eller J-landslaget.

Fakta

SEF:s arbetspunkter

För klubbarna väntar ett tufft jobb. Verksamhetsplanen inom SEH har angett alla områden och är inte få. Klubbarna styrs via ett måldokument och har rubriker som:

* Elitlicens
* Arenautvecklingen
* TV-avtal
* Webb-TV
* SM-final
* Ligasponsorer
* Hemsida

JiK (inte verifierad)

tis, 2011-02-08 14:16

1. OK...?

Man kan ju fundera om de har tänkt färdigt egentligen... Hur ska "marknaderna" på orter som Alingsås, Lindesberg, Partille, Skövde och Ystad kunna dubblera sina insatser publikt och sponsormässigt? Hur ska klubbarna i Stockholm och Göteborg göra för att inte gå i konkurs med en förväntad dubblerad omsättning när de redan nu balanserar på fallrepet? När den danska ligan balanserar på fallrepet och flera svenska klubbar går med stora årliga underskott känns detta rent ut sagt inte seriöst utan bara spel för galleriet för att kunna rida på VM-vågen och försöka klämma ut liiite mer från de rörmokare och plattläggare som redan idag betalar så mycket som de kan...

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Leo Vegas grundades 2011 i Sverige och har sedan dess vuxit stadigt. Spelkoncernen har idag fler än 1 000 anställda över flera europeiska kontor med huvudkontori Stockholm medan den operativa staben verksamheten sker på Malta.
På lördagen avslöjades att Leo Vegas  har enats om ett nytt globalt partnerskap med italienska storklubben Inter och skat pryda dam- och herrlagens tränings- och uppvärmningströjor samt arenan San Siro.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.