Entreprenörskola för elitåkare

Förberedelsearbetet är i full gång för att starta Åsarna Ski Academy till hösten. En entreprenörskola och skidakademi på en och samma gång för ambitiösa ungdomar.

- Det är ett gediget arbete som pågått i snart 2,5 år, säger projektledaren Gustaf Berglund som redan i veckan bjuder in till ett läger för intresserade.

Elitidrottare och entreprenör

Åsarna är synonymt med skidåkning i världsklass sedan flera årtionden. Nu är de ansvariga i startgroparna med att lansera Åsarna Ski Academy.

Satsningen riktar sig till elitsatsande längdskidåkare som har gått ut gymnasiet. På akademin finns förutsättningar för att utvecklas som elitidrottare – och entreprenör.

- Förhoppningarna är att få idrottarnas kompetens och personliga egenskaper att växa i inriktning mot ungt entreprenörskap, där det finns möjligheter att kombinera idrottandet med studier eller arbete.

Komplement till högskolor

Efterfrågan och behovet är stort för den här gruppen av skidåkare och verksamheten skall fungera som ett komplement till skidhögskolorna.

- Åsarna Ski Academy är en del av en långsiktig satsning av svensk skidsport inför OS i Sotji 2014, och VM på hemmaplan i Falun 2015, säger Gustaf Berglund som tror att det finns stora möjligheter att skola framtida mästerskapsmedaljörer och syftar på Åsarnas fina förutsättningar när det gäller träningsmiljö, boende och den unika tradition som finns.

- För tillfället arbetas det för fullt med att rekrytera aktiva, skapa finansiella förutsättningar, rekrytera en sportchef och starta ett driftsbolag.

En vecka med presentation

- Den här veckan genomförs ett läger för aktiva som är intresserade och då får vi en chans att ge information inför hösten samtidigt som det blir fina möjligheter för bra träning, fortsätter Gustaf Berglund.

Under lägerdagarna finns det även möjligheter att vara med på två seminarier.

Christer Hillörn från webb- och reklambyrån ”Mina bästa polare” ska prata om marknadsföring och skidåkaren Peter Larsson genomför ett teknikpass och ska prata om livet som skidåkare.

Åsarna Ski Academy är ett samarbete mellan Bergs kommun, lokalt näringsliv och ideella föreningar. Åsarna Intresseförening är projektägare. Bergs kommun ställer upp med 383 000 kronor i en slags garanti om försöken att få externa finansiärer inte lyckats.

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.