Frontalkrock i racing-Sverige

Konfrontationen är total. Nu tar striden fart om miljonerna, uppmärksamheten och inte minst åskådarna i bilracingens Sverige. TTA har presenterat sina planer och utmanar STCC med sensationella nyheter.
Annons

Det mest uppseendeväckande vid onsdagens presskonferens på Grand Hotell i Stockholm var att ett stort antal banägare ansluter sig till nya TTA och de har gett klartecken till tävlingsdagar som i flera fall är de samma som STCC av tradition har använt i sin säsongskalender.

Erövrat klassiska tävlingar

TTA har därmed kunnat erövra Göteborgs City Race från STCC, likaså klassiska tävlingar som Västkustloppet i Falkenberg och Kanonloppet i Karlskoga.

Dessutom återkommer Anderstorp som tävlingsbana. Premiärtävlingen omges av hemlighetsmakeri, men vid finalen återkommer bilarna till Göteborg, men vad som då ska ske är fortfarande dolt.

TTA (Touring Car Team Association) har också gått in som ägare i mästerskapet Swedish Racing League och etablerar ett nytt svenskt racingmästerskap. Det ska bestå av huvudklassen TTA med de nya Hybridbilarna och Swedish GT med Audi R8, BMW Z4, Porsche 911 GT3 R, Ferrari 458 med flera.

Företrädarna består av många starka personligheter från racing-Sverige och alla är lika entusiastiska och menar att tävlingskonceptet är vad alla vill ha, stallen, banägarna och inte minst publiken.

Alla ska välja sida

Racing-Sverige delas i två läger och stora pengar står på spel. Här finns anhängare och motståndare. Det gäller att få den PR och uppmärksamhet som alla jagar via sina bilar och stödet från sponsorer.

Nu ska många välja sida. Några har uttalat sin ståndpunkt. WestCoast Racing, Flash Engineering, Volvo Polestar Racing och Brovallen Design är fyra stall som står bakom nya TTA. Dessutom finns uppbackning av Volvo och en sådan finansiär som ”Poker” Wallenberg.

STCC har via ägaren Rickard Pålsson utlovat en årlig satsning om 10 miljoner kronor fram till 2013 och har fått uttalat stöd från bl a Saab, Chevrolet och VW.

En segrare, en förlorare

Den stora och ödesmättade frågan är om banracingen i Sverige har utrymme för två stora aktörer. Nej, säger de flesta, men nu är striden inledd och ingen part vill backa.

Janne ”Flash” Nilsson (bilden) är banracingens kanske största profil, lika mycket entreprenör som förare, för att inte säga pådrivande och PR-ansvarig.

- Situationen har varit ohållbar som den andra parten har handlat. Vi hade inget annat val än att gå vår egen väg. Vi betonar sportsliga värden som det främsta och vi vill uppmuntra nya förare att komma fram. Det är avgörande.

TTA vill ha tävlingar med enhetliga bilar, där körkunskap och taktiskt sinne hos förarna ska avgöra.

20 bilar beställda för 25 miljoner

Han hävdar också:

- Det här har vi framfört åtskilliga gånger utan att få gehör. Den andra parten trodde inte att vi skulle agera. Nu har vi gjort det och fått ett fantastiskt stöd. Nu kör vi!

TTA har beställt 20 så kallade hybridbilar av franska Solution-F till en kostnad om 25-30 miljoner kronor. Affärsmodellen är den att stallen köper ett delägarskap i TTA och får rätt till en eller flera bilar.

"De körde på ett isberg"

Janne ”Flash” gör gällande att det finns ett intresse för mer än 30 bilar från olika stall och att alla inte kan få sin bil!

Han är en maktfaktor, men har själv han inte pratat med företrädare för STCC på flera månader, hävdar han.

- Vi har inte velat förstöra STCC, men de utmanade ödet. Nu är den situationen som är. Vad de än säger så drunknar det i vårt budskap. De körde på ett isberg när de presenterade nya regler i augusti i fjol.

Thomas Ejderhov

Fakta

Kalender – Swedish Racing League by TTA 2012*

28/4 – TBA
12/5 – Karlskoga
02/6 – Anderstorp
16/6 – Göteborg – City Race
07/7 – Falkenberg – Västkustloppet
18/8 – Karlskoga – Kanonloppet
01/9 – Anderstorp
15/9 – TBA
29/9 – Göteborg – Grande Finale

Tre Kronors historiska misslyckande i VM-Riga, nionde plats och den sämsta placeringen sedan 1937 i London, diskuterades inte alls vid Svenska Ishockeyförbundets digitala årsmöte på fredagen.

Mats Larsson, avgående styrelseledamot bekräftar för Idrottens Affärer att det var locket på vad gäller VM-insatsen. Dagordningen gav inte utrymme för minsta diskussion,  frågestund eller förklaringar till haveriet i Riga.

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

Regeringen ökar takten mot ett någorlunda öppet liv för svenskarna. Inriktningen är att idrotter på väg, vatten och i skog ska  kunna ta emot fler än vad nuvarande reglering tillåter. Regeringen ökar också möjligheterna att ta emot mer publik på arenor med flera sektioner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Första avtalet gjordes upp för 50 år sedan. Det består än i dag. Svenska Fotbollförbundet och Folksam har inte tröttnat på varandra utan fortsätter satsningen  och förlänger partneravtalet. 

 Folksam förstärker en position och roll som man vill betona – att vara ”idrottens försäkringsbolag”.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

EM-experterna Daniel Nannskog, Therese Strömberg och Jonas Eriksson samt programledaren André Pops. Foto: Jan Danielsson/SVT

Dagen efter att Ola Toivonen fått beskedet att han tvingas till en knäoperation och inte kan spela mer i MFF i år, presenteras han av  SvT-sporten som ny expertkommentator vid EM-turneringen.

SVt:s stab består totalt av 16 personer. De 16 utgör den synliga staben - kommentatorer, experter och programledare.  

60 välkomna miljoner. Glädjen i IFK Norrköping var stor när jätteaffären med ryska klubben Rubin Kazanprese presenterades på torsdagen.  Sead Haksabanovic flyttar dit och fotbolls-Sveriges tredje största affär är ett faktum. Bara Zlatan Ibrahimovic och Alexander Isak har varit dyrare.