Idrottsvärldens 40 främsta varumärken

Här är idrottsvärldens mest värdefulla varumärken. Forbes, den amerikanska affärstidningen med högt anseende, rankar i fyra olika kategorier de främsta inom företag, evenemang, atleter och lag. Siffrornas storlek ger ett mått på hur sporten växer i ekonomisk betydelse.
Tiger Woods och Nike, giganter inom världens varumärken inom idrotten. Foto: Charles Krupa, File/AP Photo/Scanpix


Varumärket är egentligen en samlad bild av betraktarens syn och mer eller mindre uppskattning av exempelvis ett företag, en person eller ett event. Ett positivt igenkännandet  är en tillgång och innebär i sin tur ekonomisk vinning på olika plan.

Nike mest värdefullt

Nike är den mest värdefulla varumärket i sportvärlden, värt 15,9 miljarder enligt Forbes.  Då är inte exklusive märken som Cole Haan, Converse, Umbro, och Hurley inräknade. 15,9 miljarder innebär en ökning med 1,4 miljarder dollar, och från 2007 en markant ökning med 9,7 miljarder jämfört med Forbes första värdering.

Försäljningen av Nike-märkta varor 2012 uppgår till 21,8 miljarder och företagets aktier är värda dubbelt så mycket som andra märken på marknaden. Aktien har gått upp 65 procent  de senaste fem åren.

En annan jätte på den här rankingen och tvåa oavsett kategori är ESPN bestående av ett antal amerikanska sportkanaler som ägs av The Walt Disney Company.  Forbes bedömning är att ESPN:s varumärke är värt 11,5 miljarder.

ESPN jätte på TV-sport

ESPN ses i över 100 miljoner amerikanska hushåll och nyhetsprogrammet SportsCenter har flera sändningar varje dag och är det i särklass mest sedda sportnyhetsprogram.

Bland sportevenemang finns det egentligen ingenting som kan jämföras med varumärket för Super Bowl som är värt 470 miljoner euro. Mästerskapsmatchen senast där New York Giants slog New England Patriots, drog in ca 245 miljoner dollar i tv-intäkter, 140 miljoner i avtal via ligan NFL,  72 miljoner från biljettförsäljning och 15 miljoner från sponsring.

Super Bowl spelas sedan 1967 och är det mest sedda årliga idrottsevenemanget och ger också de största reklaminkomsterna. Över 111 miljoner människor såg Giants vinna Lombardi Trophy.  Varje 30-sekunders reklamfilm kostade i genomsnitt 3,5 miljoner dollar. 

Woods särklassig etta fortfarande

Sommarspelen i OS är den näst mest värdefulla händelsen med ett värde om 348 miljarder dollar. De fyra åren som kulminerade med OS i London gav mer än 8 miljarder dollar i intäkter. Under de 17 tävlingsdagarna uppgick intäkterna till cirka 5,9 miljarder dollar.

Tiger Woods förlorade många sponsorer i efterdyningarna av otrohetsskandalerna  och skilsmässan från Elin Nordegren. Men hans värde består ändå till stora delar. Han tjänar åtskilligt mycket mera än övriga golfare.
Wood anses ha ett värde på 38 miljoner dollar, vilket är tre gånger mer än basketstjärnan LeBron James,  golfens Phil Mickelson och fotbollsspelare David Beckham.

LeBron James värde och popularitet ökar emellertid snabbt. Via första NBA-titeln med Miami Heat förra säsongen, amerikanarnas seger i London samtidigt som han driver en framgångsrik affärsverksamhet i Asien via Dunkin 'Donuts och Baskin-Robbins får hans varumärke att stiga rejält.

Ronaldo har flest fans

Men det mest globala idrottsmannen på Forbes lista kan vara Real Madrid fotbollsstjärnan Cristiano Ronaldo vars varumärke är värt 11 miljoner dollar. Den portugisiska eleganten bedöms ha fler fans än någon annan idrottare i världen.

Bland idrottslag toppar New York Yankees, värderat till 363 miljoner euro. Yankees har också medvind med projekt utanför baseball, som stadion Legends förvaltningsbolag och IMG College, som erbjuder sport-marknadsföring till universitet.

Fem av de tio mest värdefulla lagsporter varumärken är fotbollsklubbar: Manchester United (293.000.000 dollar), Real Madrid (255.000.000), Bayern München (192.000.000), Barcelona (176.000.000) och Arsenal (156.000.000).

Den dominansen av europeiska fotbollslag beror på idrottens förmåga att utnyttja global popularitet via tv-rättigheter och sponsorkontrakt.  Premier League inleder exempelvis ett tre-årigt tv-avtal till säsongen 2013-14 värd 4,8 miljarder.

Fakta

Läs också Dan Perssons krönika om varumärken

 

Forbes lista över idrottsvärldens främsta varumärken:

Lista: (allt räknat i dollar)

Företag
1. Nike (15900000000)
2. ESPN (11500000000)
3. Adidas (6800000000)

Evenemang
1. Super Bowl (470.000.000)
2. Olympiska sommarspelen (348.000.000)
3. FIFA World Cup (147.000.000)

Idrottare
1. Tiger Woods (38.000.000)
2. Roger Federer (29 miljoner)
3. Phil Mickelson (26 miljoner)

Lag
1. New York Yankees (363.000.000)
2. Manchester United (293.000.000)
3. Real Madrid (255.000.000)

Olle Ekengren (inte verifierad)

ons, 2012-10-31 00:36

1. Varumärkets värde

Ordet varumärke används numera som översättning av både Trade Mark och Brand Name. Förmodligen är det Brand Name som avses när varumärkesexperterna yttrar sig. Vilken nytta har publikum av att få information om ett varumärkes värde, och hur ska informationen användas, och i så fall av vem? Ett tillfälle när man har anledning att diskutera värdet är när ett företag eller en produkt ska säljas. Om köparen är villig att betala mer än substansvärdet betalar han extra för varumärket, traditionellt kallat good will. Kan man göra prognoser om framtida försäljning med hjälp av info om värdet? För Nike blir kvoten 21,8/15,9 = 1,37; för Sommar-OS 5,9/348=0,02 Dålig utdelning för OS, men det är ju en ideell rörelse … Värde Försäljning Intäkter Kostnader Nike 15,9 21,8 Sommar-OS 348 5,9 ? När Västerås arrangerade en deltävling i Melodifestivalen för något år sedan var det en expert som sa att Västerås’ varumärke hade ökat med 33 miljoner tack vare tävlingen. Hur ska informationen användas, och i så fall av vem? Förslagsvis turistnäringen – men kommer turisterna utan att man lägger ner ytterligare kostnader? Fast med Nikekvoten skulle ju hotell mm dra in 45 miljoner. Det blir ca 45000 nätter. Beläggningen är säkrad i 122 år. Strålande tider.

Per Olof Persson (inte verifierad)

ons, 2012-10-31 10:31

2. Ronaldo

Hur Cristiano Ronaldo kan vara den mest populära idrotts- mannen gör mig både förskräckt och förvånad! Nonchalant, kaxig, stöddig. Och så dessa förb.... filmningar och tjat på domaren. Han bryr sig inte om sitt lag, för honom är det bara han själv som gäller!! Han är underlägsen Messi i allt, som spelare och uppträdande!

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.