”Sparka Mild och Stahre!”

IFK Göteborgs satsning är den dyraste som en allsvensk klubb någonsin har gjort. Resultatet - ett fiasko i alla avseenden. Nu reser Göteborgs-Postens mycket initierade fotbollsreporter Mattias Balkander kravet på att Håkan Mild och Mikael Stahre ska sparkas.
Stefan Selakovic är trotjänaren som plötsligt fick besked i förra veckan att han inte får något nytt kontrakt. Det är det senaste beslutet av Håkan Mild/Mikael Stahre. Foto: Robin Aron, Scanpix


Några mil bort ekar glädjeropen fortfarande i Borås. På andra sidan Göta älv har Häcken gjort succé och Peter Gerhardsson är nominerad som årets tränare. Inne i stan har Blåvitt aldrig tidigare gjort sina supporters så besvikna och till slut uppgivna.

Miljoner hjälpte inte

”I IFK Göteborg är Håkan Milds ord lag. Det här var Håkan Milds lag. Han gick all in med Stahre. Det är dags för motsatsen nu”, skriver Mattias Balkandet i GP.

IFK Göteborg fick tillgång till fler miljoner än någon annan klubb via en ny storsponsor. Åtta stjärnor värvades i en rekordsatsning. Därtill en ny etablerad och dyr tränare.

Inget hjälpte, Blåvitt är sämre än fjolåret då alla förutsättningar var betydligt lägre.

Ett enda stort tvivel

IFK Göteborgs satsade för över 20 miljoner kronor – men allt gick snett. IFK fick pengar och har gjort av med pengar i rekordformat. Lönebudgeten har aldrig varit större, publiken har uteblivit och sponsorer harundrar vad som sker och varför.

”Dags att gå, Mild och Stahre” är rubriken i GP, Blåvitts husorgan, och dagens artikel som kommer att vålla turbulens i Göteborg är skriven av Mattias Balkander som är en av de som har bevakat och känner spelare och ledare allra bäst.

Han har med egna ögon följt och sett en mängd träningar under säsongen. Han har skrivit ett stort antal referat och krönikor. Nu kan han inte längre vara tyst:

Årets göteborgare, men...

”Håkan Mild och Mikael Stahre gick all in. Det är dags för motsatsen nu.

För mig handlar inte detta om att ta heder och ära av någon. Håkan Mild är Årets göteborgare 2007, har vunnit sex SM-guld totalt och fick dela bragdguldet för VM-bronset 1994.

Sånt snackar vi inte bort i en handvändning.

Vi snackar heller inte bort IFK Göteborgs 2012. En i stora drag usel säsong och ett trist kapitel i den blåvita historien.”

Många svenskars favoritlag

IFK Göteborg har en speciell plats i åtskilliga svenskars hjärtan. Framgångsåren innebar att många fick IFK till sitt favoritlag och de kan fortfarande räkna upp alla spelare. Blåvitt blev något av folkets lag och många bryr sig.

IFK är inte som alla andra. När nu också den ekonomiska insatsen var så omfattande är resultatet och reaktionen så mycket större än om något allsvenska lag hade drabbats.

Balkander skriver:

”Det är som både Vaihela, Olsson, Mild och Stahre själva säger. I IFK Göteborg siktar man mot toppen, i IFK Göteborg jobbar man under stor press, i IFK Göteborg spelar placeringar roll och därför tar ork och förtroende slut och nya människor tar vid, som när Håkan Mild ersatte Mats Persson 2005, eller när Mikael Stahre tog över efter Jonas Olsson i höstas.

Ungefär där står vi igen, där spelare – som likt mardrömsparellellen 1998 – inte fattar grejen, inte blir ett lag, inte levererar och inte underhåller.

Det har varit bedövande tråkigt att följa IFK Göteborgs golgatavandring i årets allsvenska. Vi fick inte ens farten av Tobias Hysén. Vi fick heller aldrig tätkänning eller utsålda hus. Vi fick en grå vardag och löften om att det vänder snart och det tar tid att bygga lag.”

Att just Mattias Balkander, med sin kunskap om IFK Göteborg, nu bryter tystnaden kommer att leda till reaktion. Frågan är om klubbens ledning vågar sparka Mikael Stahre och Håkan Mild?

Ellos (inte verifierad)

tis, 2012-11-06 17:21

1. Nej nej nej

Behåll dem!!!

Benke S (inte verifierad)

tis, 2012-11-06 18:39

2. Visst borde de tvingas bort

Visst borde de tvingas bort efter IFK:s usla spel och resultat i år. De har yttersta ansvaret och har slösat bort resurserna att skapa något bra på ett svagt och nonchalant sätt. En stockholmare som Stahre kan aldrig uträtta något bra på sveriges framsida, Göteborg!

guld (inte verifierad)

tis, 2012-11-06 20:50

3. Thorbjörn Nilsson som tränare

Thorbjörn Nilsson som tränare tack.

gp (inte verifierad)

tis, 2012-11-06 23:24

4. Fel från början

Grundfelen begick redan i våras, när man parallellt arbetade med att få Farnerud ELLER Gerzic. Av någon anledning lyckades man på båda fronterna, och fick därmed en nyckelspelare för mycket. Det var aldrig meningen att BÅDA skulle in i IFK:s trupp. Att spelarna ”inte fattar grejen” är inte så konstigt, eftersom de som värvat inte heller gjort det.

Dennis (inte verifierad)

ons, 2012-11-07 17:08

5. Mild Bort - Stahre kvar

Det är inte rättvist att förvänta resultat av en tränare på så kort tid med så mycket nya spelare. Däremot kan måmga av värvningarna ifrågasättas (Gerzic och Alvbåge var inte bra i ÖSK 2011 m.m.) och den som "bestämt" de senast skrala åren har varit Mild. Han har inte lyckats bygga det Blåvitt kan kräva och i år tog han till det klassiska desperata misstaget som i princip aldrig lyckas - att köpa ihop ett lag (jfr Ijeh-eran). Nä - tänk om - tänk rätt - bygg på egna talanger och spelare. Nu verkar även Frölunda hockey inse det efter liknande misstag de senaste åren.

A. (inte verifierad)

tors, 2012-11-08 14:36

6. GP Blåvitts husorgan?? Mats

GP Blåvitts husorgan?? Mats Härd, Stenberg, kriget mot hoppande publik, etc? Skulle inte tro det.

Elithockey: Ishockeyns mästarlag, koncernen Färjestad,  med den ideella föreningen, fastighetsbolag och eventbolag närmar sig 200-miljoner strecket i omsättning, eller för att vara exakt 190 577 miljoner kronor.

 Samtidigt växer det egna kapitalet till 130 miljoner från 114 miljoner föregående säsong. Årets resultat var succékantat, 10:e SM-guldet och plus 12 miljoner.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nära 7 miljoner kronor utlovas till de klubbar som kvalar till internationellt gruppspel

Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet. 

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.