Spelet bakom fotbollens kulisser

AIK gjorde det sommaren 2011. Nu arbetar Djurgården för att göra om det. Det här är berättelsen som visar hur svenska fotbollsklubbar och agenter samarbetar för att upprepa Mohamed och Ibrahim Banguras 50 miljoners-succé.
Ibrahim Kallay är en av de tre spelare som kommer till Sverige för att nå ett genombrott som fotbollsspelare.


7 mars 2011. Det är inte varje dag den oansenliga fotbollsarenan Armando Picchi i italienska Livorno får stå som värd för en prestigeladdad finalmatch. Denna vårlika eftermiddag är undantaget, som bekräftar regeln. När spelarna i finallagen Inter och Fiorentina tågar in på den gamla olympiska arenan som diktator Benito Mussolini lät inviga 1935, har de spelat sig fram till avgörandets stund i Viareggio Coppa Carnevale, en av världens främsta turneringar för juniorlag. Spelarna i de 48 lagen från världens alla hörn spelar inte bara för äran och möjligheten att kyssa segerpokalen, de spelar också för att visa upp sig för en mängd agenter, scouter och andra intressenter.

Hans framtid ser ljus ut

För Inters Simone Dell'Agnello är det en extra anspänning och kick att spela i sin hemstad, där han vuxit upp. 90 minuter senare har 18-åringen skjutit matchens båda mål, blivit stor hjälte, delat vinsten i skytteligan med sina sju mål totalt och blivit utsedd till turneringens bäste spelare. Hans fotbollsframtid ser där och då ljus och klar ut.

Prognosen för en karriär i de största ligorna är inte lika lätt att förutse när det gäller de hundratals övriga spelarna. En dryg vecka innan finalen har FC Kallon från Sierra Leone spelat bort sina chanser till avancemang från gruppspelet, efter två raka förluster. Med motivationen att visa upp sig, bli upptäckt och få flytta från ett av världens fattigaste länder till en europeisk klubb som välavlönat heltidsproffs, går fokuseringen ändå att känna i omklädningsrummet inför den sista gruppspelsmatchen mot Siena.

För trion Ibrahim Kallay, Albert Kargbo och Mohamed Kamanor är den storögda, lite förlamande fascinationen över allt som är annorlunda med Europa och Italien inte lika påtaglig som året innan. Vid deras första medverkan i turneringen och det första besöket i Europa, kunde dragningskraften till frukostbufféns digra utbud av kakor och choklad vara minst lika stor, som suget efter fotbollen. Nu handlar det bara om att gå ut och prestera på planen. Om att låta spelet tala.

I FC Kallons 3-5-2-uppställning får Kamanor plats som yttermittfältare. Mot Sienas fyrmannamittfält lyckas FC Kallon få ett grepp om italienarna på mitten och Kamanor går offensivt med gott mod. 18-åringen tar löpningar med och utan boll, alternerar sitt passningsspel med korta instick och längre inlägg och när han ser skottlägen tar han chansen. Två gånger om hindrar stolparna Kamanor från att bli målskytt och matchvinnare. Efter slutsignalen tar ett flertal scouter kontakt med FC Kallons assisterande manager Chernor Musa Jalloh. Italienarna drar paralleller mellan Kamanor och den brasilianske världsbacken Maicon. När de ber Jalloh jämföra Kamanors prestation mot Siena med tidigare matcher han gjort, konstaterar Jalloh snabbt:
- Den bästa matchen jag någonsin sett honom göra.

Transferfönster är öppet

1 maj 2012. Umeå FC:s fotbollsarbetare släntrar en efter en in på Gammliavallens konstgräsplan denna röda tisdagsförmiddag.  Det är dags för det första träningspasset efter ett spel- och resultatmässigt bottennapp mot Ljungskile i Superettan. Tempot är högt, inställningen revanschsugen. Pådrivaren och den moraliske lagkaptenen Jens Sjöström är den av spelarna som hörs mest. Ibland i en destruktiv frustrationsyttring, men allt som oftast konstruktivt sammanhållande och uppbyggande. När träningen mot slutet övergår i en mer lekfull och individuell anda, så splittras gruppen över hela planen, Sjöström tystnar och ansvaret att upprätthålla seriositeten återfaller på individen.

Tre av spelarna har all anledning att fortsätta träningen med fullt fokus. Albert Kargbo ställer sig vid ena hörnflaggan och försöker skruva in boll efter boll direkt i mål med yttersidan. Ibrahim Kallay lägger sig på rygg i mittcirkeln med en boll som huvudkudde. Mohamed Kamanor drar sig bort mot ena långsidan, rättar till sina vita fingerhandskar och följer upp raden av armhävningar med sit-ups.

29 juli 2011. Spelaragenten Patrick Mörk har bråda dagar i Stockholm. Som företrädare till AIK:s succéspelare från Sierra Leone Mohamed Bangura och Ibrahim ”Teteh” Bangura är det mycket att fixa. Under augustimånadens internationella transferfönster är det tänkt att två multimiljonaffärer ska gå i lås. Spelarna ska ta nästa steg framåt i sina respektive karriärer, de inblandade klubbarna (och deras investerare) ska känna sig nöjda med transfersumman och agenterna ska få sin beskärda del.

Nyckelperson anställs

Samtidigt i samma stad börjar AIK:s bittraste rivaler Djurgården att bygga någonting nytt, efter år av stagnation. Den nye managern Magnus Pehrsson försöker vinna allsvenska poäng ena stunden, för att strukturera upp organisationen runt sig, såväl på kort- som långsikt, den andra. En nyckelperson som Pehrsson anställer är Khaled El-Ahmad. De två har känt varandra i många år och arbetat tillsammans, bland annat under Pehrsson tid som manager i danska toppklubben Aalborg. I Djurgården får Khaled El-Ahmad titeln ”Chefsscout”, med uppdraget att kartlägga och inventera spelarmarknaden i Sverige och resten av världen.

I augusti lyckas Mörk att slutföra de båda Bangura-affärerna. Mohamed går till skotska Celtic och Ibrahim lämnar för turkiska Bursaspor i två affärer till ett uppskattat värde av totalt 50 miljoner kronor. Den hektiska arbetsperioden till trots, Mörk är van att hålla många bollar i luften och har koll på olika tabellägen långt bortom toppdivisionerna och miljonrullningen. När han studerar Division I Norra noterar han Umeå FC:s framfart och håller det inte för osannolikt att klubben kommer att avancera till Superettan under hösten. Mörk bestämmer sig för att ta kontakt med UFC:s sportchef Håkan Bäckström.

23 oktober 2011. Trots att matchen mellan Umeå FC och gästande Akropolis redan sparkat igång, ringlar sig köerna långa vid Gammliavallens entréinsläpp. Klubben har problem att hantera det stora antalet åskådare, som vill se stadens främsta herrlag avancera till fotbollens finrum, Superettan, i den sista omgången. UFC vinner med 2-1, tar klivet upp, och hyllas av de 6.000 åskådarna i publiken. Klubbstyrelsen kan nu fortsätta det förberedelsearbete man tjuvstartat under hösten, för att rusta klubben inför utmaningarna i svensk elitfotboll. En säsong, som av ordförande Torbjörn Bergmark bedöms bli en ödessäsong.
- Åker vi ur Superettan direkt riskerar luften gå ur de ideella krafterna i klubben. Och då är vi tillbaka på noll, befarar Bergmark.

Nya spelare aktuella

14 december 2011. Dagarna innan Superettan-avancemanget blir definitivt står att läsa i Umeås lokaltidningar att Mörk och UFC diskuterar ett eventuellt samarbete kring nya spelare från Afrika. Men två månader senare rubricerar tidningarna upp en sågning, där Mörk kommenterar UFC:s fäbless för relativt dyra spelare från Balkan-länderna, varpå Bergmark replikerar:
- Om han med Balkan-spelare menar Marko (Mihailovic) och Vlado (Vladimir Sudar), så kan han inte vara särskilt kunnig. De spelarna håller ju hög Superettan-klass!

Det som ska komma att ske de närmaste månaderna gör att detta meningsutbyte ter sig vara utlagda dimridåer, för att dribbla bort nyfikna, nyhetsjagande reportrar. Samtidigt som UFC blidkar frustrerade kritiker, som menar att lagbygget står och stampar, genom att presentera sitt första nyförvärv, den norske mittbacken Karl Morten Eek, befinner sig Djurgårdens chefsscout Khaled El-Ahmad i västra Afrika.

Det första årets kartläggande av potentiella fotbollsspelare för Djurgården har tagit 31-årige El-Ahmad till länder som Holland, Belgien, Argentina, Costa Rica och USA.

- Jag ser mycket fotboll vid sidan om de bästa ligorna, förklarar El-Ahmad, samtidigt som han är i färd med att packa sin väska för ännu en resa. Om jag är i Argentina och ser Boca Juniors, så är ju FC Barcelona också där. Det finns ingen möjlighet för oss att konkurrera på den nivån, därför måste vi tänka på ett annat sätt. I Holland ska jag se fotboll i deras andraliga, exempelvis.

I engelsktalande länder

I Afrika är strategin att till en början begränsa sig till ett fåtal, engelsktalande länder. Via ett nära samarbete med Patrick Mörk faller det sig naturligt att besöka Ghana och Sierra Leone, då Mörk har ett upparbetat kontaktnät i dessa båda länder. Ghana har med sin långa, rika tradition av fotbollsexporter till Europa gjort den inhemska marknaden dyrare och därmed mer svårjobbad.

Spelarna är mer kräsna och svårflörtade redan i initialskedet av en flyttdiskussion till Europa. Detta har medfört att såväl agenter som klubbar i de lägre fotbollshierarkierna tvingats se sig om efter nya jaktmarker. Djurgården är en sådan klubb och Sierra Leone är en sådan jaktmark.

Under decemberdagarna ser El-Ahmad en rad matcher och träningar, träffar spelare och bildar sig en uppfattning om det kan vara angeläget att göra ett återbesök i Sierra Leone och dess huvudstad Freetown. I januari bekräftar El-Ahmad att han ser potentialen hos ett antal spelare, genom att på nytt resa till Sierra Leone.

Med hjälp av Mörk och dennes agentkompanjon Chernor Musa Jalloh, står dörren öppen till toppklubben FC Kallons spelarutbud. Jalloh är numera licensierad spelaragent, men har ett förflutet som assisterande manager i FC Kallon. El-Ahmad försöker med sin sofistikerade sociala kompetens att lära känna personligheterna bakom de spelare han är extra intresserad av. På tu man hand samtalar han med dem och lyssnar med ett kritiskt öra efter om de har den genuina drivkraften för att lyckas; viljan att försaka och förmågan att anpassa sig, för att nå sina drömmar.

Bra test på karaktären

Mörk och Jalloh har länge velat ta två spelare till Sverige. Den bollskicklige mittfältaren Ibrahim Kallay och den målfarlige anfallaren Albert Kargbo. Man funderar på lämplig klubb och nivå, samt det perfekta tillfället att göra slag i saken. Timing betyder allt. El-Ahmad är tillsynes måttligt intresserad när agentduon försöker sälja in sina spelare till honom och Djurgården. Spelarnas talang kan alla se, men de har helt enkelt för mycket att lära för att kunna konkurrera på allsvenska arenor.

El-Ahmad har istället intresserat sig för två andra FC Kallon-spelare i första hand. Ibrahim K Fofanah och Mohamed Kamanor. Trots en allvarlig skada och en osäker framtidsprognos bestämmer sig Djurgården på El-Ahmads inrådan att bjuda in Fofanah till Stockholm. Där erbjuds 17-åringen med A-landslagsmeriter inte ett regelrätt kontrakt (på grund av hans unga ålder), men en möjlighet att rehabilitera sin skada i klubbens regi under våren.

- Det är ett väldigt bra test av karaktären och samtidigt en bra chans för spelaren att komma in i samhället, säger Djurgårdens manager Magnus Pehrsson till den egna klubbens hemsida.

Vilka spelartyper önskar klubben?

13 januari 2012. Den kontakt som Håkan Bäckström haft sedan sommaren med Patrick Mörk har blivit allt tätare och hetare efter avancemanget till Superettan. Detta samtidigt som Bäckströms mångåriga samarbete med agenten Miro Jaganjac gnisslar, efter att höstens värvning av mittfältaren Rajko Komnenic blivit en sportslig och ekonomisk flopp. Mörk frågar Bäckström om vad Umeå FC är i behov av för spelartyper. Bäckström deklarerar att man litar på sin målvakt och att man har en mittback på gång, men att en ytterback, en mittfältare och en anfallare, som kan gå in i startelvan är av intresse. Mörk behöver inte fundera någon lång stund, inte heller gräva särskilt djupt i sitt skafferi i Sierra Leone. Han meddelar sin agentkollega Jalloh att det är dags. Dags att fråga Kallay och Kargbo om de vill flytta till Sverige för att spela fotboll.

30 januari 2012. Mörk är inte med El-Ahmad i Sierra Leone under vintern, men de håller kontinuerlig kontakt oavsett var i världen de än befinner sig. Mörk frågar El-Ahmad om det är några specifika spelare han sett som intresserar honom. När El-Ahmad redogör för sina intryck och konkreta spelarnamn understryker han gång på gång att spelarna i fråga har mycket att lära, de är inte mogna att gå rakt in i Djurgårdens A-lagstrupp. Mörk visar förståelse och upplyser El-Ahmad om att Umeå FC är intresserade av att plocka in spelare från FC Kallon. Där, i en lägre division och lugnare miljö, kan spelarna anpassa sig till Sverige, svensk mentalitet och det svenska sättet att spela.

Hur delaktig Mörk är i att sammanföra El-Ahmad och Bäckström råder det delade meningar om.

Intervju i Africansportstv.com

För UFC-representanter är det viktigt att framstå som autonoma aktörer, fria från att sitta i knät på andra klubbar och vara i klorna på agenter med egna, ibland dolda, agendor. El-Ahmad och Bäckström diskuterar UFC:s behov och önskemål, El-Ahmads intryck från Sierra Leone och lösa huvuddrag i en ekonomisk uppgörelse kring spelarnas vistelse i Umeå. Det är också under dessa samtal El-Ahmad övertygar Bäckström om att plocka in en för honom okänd spelare, vid namn Mohamed Kamanor. El-Ahmad beskriver Kamanor som ”en spelare med internationella kvaliteter, som är väldigt svåra att hitta i Sverige”.

- Kamanor är löpstark, både i meningen att han är snabb och att han har en bra fysisk kondition. Hans spelförståelse är också relativt välutvecklad, men han har förstås en hel del att lära, säger El-Ahmad.

Enligt de första planerna Mörk, Jalloh och Bäckström diskuterade var det alltså inte tänkt att Kamanor skulle komma till Umeå och UFC. Men Bäckström, som litat blint och chansat vilt i värvandet av diverse spelare genom åren, bedömer El-Ahmads referenser som tillräckligt goda.

Under innevarande års första månader jobbar de olika parterna hårt för att sy ihop en affärsuppgörelse alla är nöjda med. Den officiella version av hur affären med Kargbo, Kallay och Kamanor i Umeå FC ser ut, bygger på en ytlig kortvariant.

- Umeå FC gör rätt som tittar på spelare från denna marknad, citerar Africansportstv.com Mörk i en kommentar. Om spelarna blir framgångsrika, så kommer de att få anbud från klubbar i den högsta divisionen.

Högerbacken visar kvalitet

Umeå FC å sin sida låter sponsorer, publik och media tro att man inte chansar grovt; att spelarna först kommer till Umeå för att provträna. På lokala Folkbladet.nu går det 15 mars att läsa:

”Albert Kargbo, 18, och Mohammed Kamanor, 20, anlände till Umeå för en vecka sedan. I går kom Umeå FC överens med deras klubb, FC Kallon från Freetown, Sierra Leone, att låna spelarna till 31 oktober.

- Den tid de har varit hos oss så har de på både matcher och träning visat bra kvaliteter. Högerbacken Kamanor har verkligen visat en spetskvalitet som vi tycker känns jätteintressant.

Forwarden Kargbo har väl än inte kommit upp i samma nivå, men tillräckligt för att vi känner för att vi vill gå vidare, säger Bäckström.”

"Ordna en dator till dem"

Sanningen är dock att det var klart att spelarna skulle lånas ut till Umeå FC enligt avtal redan innan Bäckström och övriga i UFC-ledningen sett spelarna träna på Gammliavallen. Bland annat hade klubben ordnat med lägenhet och permanenta sittplatser i omklädningsrummet, i god tid före Kargbo och Kamanor tagit sina första steg på västerbottnisk mark (Kallay anlände till Umeå senare).

- Jag och Håkan Bäckström tog ut dem på middag första kvällen, förklarar klubbens socialt ansvarige Markus Wikström. Dagen efter åkte vi till Intersport och fixade kläder, däribland tryckta träningskläder med deras nummer. Vi var också snabba med att ordna en dator till dem, efter deras önskemål om att kunna hålla kontakten med nära och kära i Sierra Leone via Skype.

Det var alltså aldrig riktigt fråga om att låta dem stanna eller åka hem. Klubben hade redan bestämt sig på förhand. Utan påseende.

Det är mot bakgrunden att Umeå FC arbetar hårt för att framstå som en klubb med relativt små resurser och ekonomiskt ansvarstagande, det är angeläget att undersöka vilka som ligger bakom en satsning på en oprövad trio från Sierra Leone.

Krävs ett arbetstillstånd

Enligt Migrationsverkets regler för aktiva idrottare och tränare i Sverige från ett land utanför EU måste ett arbetstillstånd erhållas. För att få ett arbetstillstånd måste personen i fråga bland annat garanteras en lön på minst 14 300 kronor i månaden. För att ställa denna minimilön i relation till UFC:s ekonomiska verklighet, bör man jämföra den med övriga löneläget i UFC:s spelartrupp 2012*, som ser ut enligt följande (summorna är SEK per månad, exklusive förmåner, sidoavtal med enskilda sponsorer och bonus för avancemanget till Superettan):

Fredrik Wennebro: 5.000
Johan Larsson: 7.000
Seif Kadhim: 9.000
Adam Chennoufi: 9.000
Simon Mårtensson: 9.000
Jens Sjöström (d.ä.): 9.000
Erik Löfgren 10.000
Danny Persson: 12.000
Erik Lundström: 12.000
Marko Mihailovic: 13.000
Vladimir Sudar: 15.000

*Umeå FC:s totala lönebudget för spelartruppen 2012 är 3 miljoner kronor och omfattar också en individuell bonus för avancemanget till Superettan. Denna bonus ska betalas ut ”någon gång under 2012”. Bonusen ligger på omkring 15.000 kronor per spelare.

Många frågor

Med denna kännedom dyker ett antal frågor upp. Är det att ta ansvar för sin knappa ekonomi att Umeå FC betalar ut relativa topplöner till tre spelare, som har problem att ta plats i startelvan under den säsong som är så avgörande för klubben? Vad skickar det för signaler till sponsorerna och den övriga spelartruppen? Kan det vara så att det finns en extern part som hjälper UFC att betala trions löner? En vinn-vinn-situation där ekonomiskt starkare Djurgården understödjer trions löneposter, mot att man får första tjing på spelarna närhelst man önskar?

När Idrottens Affärer ringer upp Djurgårdens chefsscout Khaled El-Ahmad under våren talar han länge och gärna om den scoutingverksamhet han och Djurgården håller på att utveckla. Det är ingen hemlighet att han samarbetar tätt med Patrick Mörk, men tillägger snabbt att han har goda relationer med många agenter. El-Ahmad bekräftar sin närvaro i Sierra Leone i december 2011 och januari 2012, samt intygar genom sina beskrivningar att han har detaljerad kännedom om Kamanors, Kallays och Kargbos starka och svaga sidor som fotbollsspelare.

El-Ahmad tystnar emellertid när frågorna koncentreras till Umeå FC och hur det gick till när han hjälpte klubben att värva trion från Sierra Leone.
När pratade du med Håkan Bäckström för första gången under hösten/vintern 2011/2012?
- (Tystnad)...det minns jag inte.
Men ungefär; före eller efter dina besök i Sierra Leone?
- (Tystnad)...du måste förstå en sak. Det är många som ringer mig och det har gått några månader sedan jag var där nere. Jag minns inte, helt enkelt.
Det kan inte vara så att du inte vill minnas...?
- (Tystnad)...vad menar du?
Jag menar att jag tror att man minns det man vill minnas...
- (Tystnad)...jo, så är det kanske...?
Vad minns du av själva innehållet i de samtal du hade med Bäckström?
- (Tystnad)...han frågade mig om några spelare...
Dessa spelare var Kamanor, Kallay och Kargbo?
- Ja, bland andra...
...och du svarade hur då på Bäckströms frågor...?
- Jag gav honom mina referenser.
Ingenting mer...?
- Nej, inte vad jag kan komma ihåg.
Det låter som stela samtal...?
- Nej, det tycker jag inte att det var. Bäckström var tacksam för det jag berättade.
Om jag säger att jag har uppgifter på att Djurgården har en uppgörelse med Umeå FC, FC Kallon och Mörk gällande Kamanor, Kallay och Kargbo, vad säger du då?
- Det där känner jag inte till. Prata med Mörk. Prata med Bäckström. I Djurgården är det Magnus Pehrsson som beslutar om eventuella värvningar.
Men du kommer att följa dessa tre spelare under säsongen?
- Ja, det kommer jag att göra. Jag kommer att se många matcher i hela Sverige och följa många spelare i olika lag.

Framgångsrik agent

Agenten Patrick Mörk sitter i bilen på väg till Stockholm och en match med Djurgården, när han lyfter telefonluren.
- Nej, jag ska inte sitta bredvid Khaled El-Ahmad på läktaren. Han är väl inte ens i Sverige just nu...? svarar Mörk inledningsvis.

I likhet med El-Ahmad pratar Mörk mer än gärna om sitt arbete i en viss utsträckning. Han berättar om vad som styr på transfermarknaden; pengarna, trenderna och flytet. Om hur det kom att dröja tio år efter att han hjälpt ett par spelare från Sierra Leone till Sverige efter millennieskiftet, innan han vågade testa att ta spelare från samma land till Sverige igen. Om strategin att låta spelare som kommer från helt andra livsförhållanden acklimatisera sig på en lagom nivå i det svenska seriesystemet, för att sedan försöka ta steg för steg ut i Europa.

För Mörk blev det jackpott sommaren 2011, när Mohamed Bangura och Ibrahim ”Teteh” Bangura lämnade AIK för Celtic respektive Bursaspor till en sammanlagd prislapp på omkring 50 miljoner kronor. Då hade Mohamed spenderat säsongen dessförinnan i IFK Värnamo, i division I, och Ibrahim hade fått sin svenska inskolning i division II-klubben Köpings FF.

Beror på både spelare och klubben

Bangura-succén har gjort Mörks arbete med att övertyga svenska klubbar om att det finns många oslipade diamanter i Sierra Leone lättare. Själv säger Mörk att han inte har några särskilda lojaliteter till enskilda svenska klubbar, utan menar att det är en fråga om intresse från fall till fall.

Intresse från klubbar, men också från spelaren i fråga.

- När ”Crespo” (Alhassan A Kamara) inför den här säsongen gick från Boden (utlånad från FC Kallon) till AIK var också Djurgården intresserade, berättar Mörk. Vid ett sådant läge är det upp till spelaren själv att välja. För Crespo var valet enkelt, han ville väldigt gärna gå till AIK.

Mörk understryker vidare att hans möjligheter som agent förvisso är stora, men att han inte är någon trollkarl. Spelarna måste leverera ute på planen för att kunna ta sig vidare i karriären.

- Det kan gå snabbt. Teteh Bangura behövde bara några månader på sig i Köping innan han blev klar för AIK och sedan fortsatte vidare till Turkiet. Men det är ju en exceptionell utveckling, stolpe in hela tiden. De flesta behöver längre tid på sig och några åker tillbaka hem igen.

En uppgörelse mellan klubbarna

Hur ser du på dina klienter i Umeå FC (Kamanor, Kallay och Kargbo) och deras framtidsutsikter?
- Ärligt talat känner jag inte just de här spelarna särskilt bra. Men alla tre är spelare som har stor potential och som har goda möjligheter att utveckla sitt spel i Sverige.

Spelarna är utlånade från FC Kallon till Umeå FC till 31 oktober. Vad kan du berätta om avtalets utformning och innehåll?
- Helst ingenting. Hur avtalet ser ut vill jag inte uttala mig om.

Varför inte?
- Det är någonting mellan klubbarna, Kallon och Umeå.

Men du är ju inblandad, du är agenten som hjälpt till att sy ihop affären...
- Ja, det stämmer.

Om jag säger att jag har uppgifter på att Djurgården är inblandad i en större affär gällande Kamanor, Kallay och Kargbo, där utlåningen från FC Kallon till Umeå FC bara är en del, vad säger du då?
- Som sagt, jag vill inte uttala mig om hur enskilda avtal ser ut i detalj.

Men en eller flera av dessa spelare kan komma att lämna UFC för en annan svensk eller europeisk klubb under låneperioden?
- Ett drömscenario är förstås att det blir succé för någon av dessa så fort som möjligt, kanske redan i sommar, och att det blir en flytt till Serie A till hösten. Om Umeå vill uttala sig om avtalet är det upp till dem. Jag vet förstås hur affärsuppgörelsen ser ut, men vill inte säga någonting mer om det.

En affärsuppgörelse

9 maj 2012. I en fotbollsvärld där företrädare för klubbar och spelare inte gärna talar ut om sina inbördes affärsrelationer, förblir många detaljer höljda i dunkel, men essensen fullt läsbar mellan raderna. När Umeå FC:s sportchef och vice ordförande Håkan Bäckström tar emot för en intervju bekräftar han det redan kända, men kan inte dementera uppgifterna om en affärsuppgörelse med Djurgården gällande Kamanor, Kallay och Kargbo.

Vad kan du berätta om innehållet i samtalen mellan dig och Mörk hösten 2011?
- Ja...innehållet handlar ju om olika spelare...

Så du framförde dina tankar och önskemål angående olika spelartyper?
- Ja, det är ju så det går till med alla agenter. De frågar; ”vad är ni intresserade av?” Och jag frågar; ”vad har ni att erbjuda?”

Konkret, hur såg din önskelista ut?
- Vi ville ha spelare med både erfarenhet av spel på en högre nivå och spelare med ungdomlig entusiasm. Den blandningen vet vi är bra att ha. Vi letade en forward. Vi letade spelare centralt, både en mittback, en central mittfältare och anfallare. Och en ytterback. Vi ville heller inte få in för många nya spelare. Den befintliga truppen och gruppen skapade en vi-känsla ifjol, som var en av framgångsfaktorerna.

Då blir det väl också en fråga om de nya spelarnas respektive karaktär, deras personlighet?
- Ja, visst är det så.

Hur tar man reda på och bedömer sådant hos spelare man inte känner särskilt väl, eller i vissa fall inte alls? Exempelvis om spelarna kommer från Sierra Leone?
- Precis som i alla andra affärsrelationer, så handlar mycket om ordet förtroende. Om jag har affärer med dig, så måste jag fråga mig själv; litar jag på dig, eller litar jag inte på dig? Det är en affärsrelation och...kan man lita på varandra? Så är det vid alla nya möten...du kan bilda dig en viss uppfattning på en timme, eller hur länge man nu träffas, men sen när personen är på plats och börjar jobba får man efterhand lära känna personen lite djupare. Så referenser givetvis...och agenter, är vad vi har. I slutändan måste man fråga sig; litar jag på den här referensen?

Så vad sa Mörk?
- Han rekommenderade några spelare till oss. Spelare som han tyckte både var bra fotbollsspelare och bra personer. Det var vad han sa, kortfattat. Sedan hade vi en person där nere på plats, som såg de här spelarna i både träning och match för vår del.

Ni var alltså inte ner till Sierra Leone själva?
- Nej, det var en annan person som var på plats. En person som vi också har förtroende för.

Hur har det förtroendet byggts upp?
- Genom kontakter...och dialog.
Under vintern eller en ännu längre tid tillbaka?
- Ja...det är sedan en tid...

Hur lång då?
- Ja...få se nu...två år ungefär...

Hur kom du i kontakt med den här personen och hur lärde du känna henne eller honom?
- Det är ju så i fotbollsvärlden...eller, Fotbollssverige, att du träffar och lär känna många olika människor som är fotbollsintresserade. De här människorna jobbar med olika saker på olika nivåer.

Vissa lär man känna bättre och vissa av dem man lär känna bättre reser runt i världen och ser många matcher och spelare...
- Ja, precis. Några jobbar för klubbar eller tillsammans med agenter...det gäller att samarbeta.

Om jag säger att att den här personen, som du refererar till och som varit i Sierra Leone under vintern, är Djurgårdens chefsscout Khaled El-Ahmad, vad säger du då?

- Då säger jag...det får du ingen kommentar på.

Varför inte?
- För att personer vi har samarbete med...oavsett vem det nu än är...det känns som det är en grej mellan Umeå FC och dem vi samarbetar med. Därmed inte sagt att vi har ett samarbete med honom du nyss nämnde. Men rent generellt är det en sak mellan parterna och då tycker jag att det är bäst att det stannar mellan föreningen och de andra som är inblandade.

Jag har förstås pratat med Khaled El-Ahmad. Han bekräftar att han varit i kontakt med dig under vintern. Vad är din kommentar till det?
- Jamen...det får stå för honom. Jag tycker, som sagt, att det är viktigt för Umeå FC:s del att de personer vi har en dialog med och eventuellt samarbetar med inte offentliggörs. Det finns ingen anledning att berätta om interna angelägenhet i ett forum utanför klubbens inre kärna.

Men kan du bekräfta att du och El-Ahmad varit i kontakt med varandra?
- Angående...?

Angående att du och El-Ahmad varit i kontakt för att diskutera olika spelare...
- Jag träffade Khaled för två veckor sedan på ett sportchefsmöte, då alla Superettans och Allsvenskans sportchefer träffades.

Men du har aldrig träffat eller på annat sätt varit i kontakt med El-Ahmad tidigare?
- Eeehhh...nej...

Men nu blir jag lite konfunderad. Varför säger El-Ahmad att han har varit i kontakt med dig?
- Som jag sa tidigare, det får stå för honom. Jag tycker inte Umeå FC ska, i ett forum utöver den innersta kärnan, prata om de här frågorna. Jag tror att Umeå FC i längden tjänar på att hålla tyst om vilka vi pratar med, inte pratar med, samarbetar med eller inte samarbetar med. Och då har jag sagt varken det ena eller det andra.

Du varken bekräftar eller dementerar, alltså...?
- Jag säger...ingenting...

El-Ahmad medger att ni diskuterade olika spelare, bland andra Albert Kargbo och Ibrahim Kallay. Kan du bekräfta det?
- Nu kommer jag att bli tråkig. Om det är så att vi haft en dialog eller diskuterat spelare...det är inget jag kommer att prata om. Om du nu har fått de uppgifterna...nej, jag ser ingen anledning att kommentera vilka vi har samarbete med.

El-Ahmad pratar inte bara om Kargbo och Kallay. Han nämner också en högerback vid namn Mohamed Kamanor när ni samtalar. Det är ett nytt namn för dig och det är tack vare El-Ahmad du får upp ögonen också för Kamanor. För det var inte tänkt att Kamanor skulle komma till UFC från första början, eller hur?
- Jag blir tråkig igen...

Du nekar till det, alltså...?!
- Nej, jag...

Men Örjan (Andersson, Umeå FC:s huvudtränare) har sagt det till mig...

- Jag säger...jag säger...ingen kommentar...

Jag pratade med Örjan efter Hammarby-matchen (16 april). Han sa att han är väldigt positivt överraskad av Kamanors prestation och utveckling så långt. Sedan sa han att Kamanor kom på tal senare än Kargbo och Kallay, men att ni till slut beslöt er för att värva också honom.
- Eeehhh...jaaahhh...var det så...? Är du säker på det...?

Helt säker kan man ju inte vara, men jag litar på vad Örjan sa. Han har ingen anledning att hitta på eller ljuga om en sådan sak. Skulle man vilja dölja någonting, så håller man väl tyst?
- Ja...hur var det nu egentligen...? Jag säger...det är skitsamma. Under vintern fick vi Karl Morten Eek och de tre spelarna från Sierra Leone och det är spelare vi ville ha och är nöjda med.

Vad kan du berätta om det låneavtal som upprättats mellan Umeå FC och FC Kallon, gällande Mohamed Kamanor, Ibrahim Kallay och Albert Kargbo och som sträcker sig fram till och med 31 oktober 2012?
- Jag ger dig samma svar som tidigare. Jag ser ingen anledning att i detta forum prata om hur våra affärer ser ut i detalj. Det är någonting mellan parterna som tecknat avtalet. Jag tycker att det är oprofessionellt att gå ut och prata om dessa saker för offentligheten. En del i avtalet reglerar hur länge spelarna är knutna till Umeå FC.

Finns det någon möjlighet att bryta avtalet under avtalsperioden? Exempelvis om ni är missnöjda med en eller flera av dessa spelare, eller om en eller flera av spelarna gör så pass bra ifrån sig att andra klubbar är intresserade av att värva dem?
- Inte som det ser ut idag.

Vad betyder det?
- Att de är våra spelare fram till 31 oktober. Sedan kan det ju hända saker och avtalet förändras.

Då blir det alltså en affärsmässig förhandling?
- Ja, beroende på vad som eventuellt kan hända. Men som det ser ut idag stannar spelarna hos oss fram till 31 oktober. Du är insatt i det här märker jag...

När ingick ni det här avtalet?
- Jaadu...när var det...? Februari kanske...någonstans i månadsskiftet januari/februari.
Du säger att ni ingick avtalet i månadsskiftet januari/februari, men två av tre spelare kom till Umeå i början av mars (Kallay kom en tid senare). Ville ni inte se spelarna med egna ögon i träning på Gammliavallen innan ni ingick ett avtal fram till 31 oktober?
- I avtalet skrev vi att vi skulle få se dem först och sedan göra en bedömning. Vi kände ganska snabbt att det här var rätt för oss att satsa på.

Hur kom ni fram till det?
- Nämen...vi kände att det här kändes rätt för oss. Sedan hade vi fått rekommendationer...dels av Patrick (Mörk) och...dels av den personen som sett spelarna på plats i Sierra Leone. Vi var nöjda med de omdömen vi fått och kände efter en vecka att vi ville gå vidare med de här spelarna.

Var det då frågan om en regelrätt provträning eller var de redan klara för Umeå FC innan de kom till stan?
- Nej, de var inte klara. Vi fick titta på dem först. Men sedan behövde vi inte speciellt långt tid på oss innan vi kände att det kändes rätt.

Hur kan man känna det efter så kort tid, när det gäller spelare från en helt annan kultur och ett helt annat sätt att spela fotboll på?
- Som sagt, vi såg snabbt under träningarna att det såg fotbollsmässigt bra ut. Och, framförallt, hade vi med oss rekommendationer av personer vi har förtroende för. Personer, som vi vet, vet vad det här handlar om. Deras rekommendationer snedstreck referenser betydde mycket.

Hade ni ordnat med lägenhet till de här spelarna innan de kom till Sverige och Umeå?
- Ja, det hade vi nog gjort, ja...

Och alla papper var i sin ordning?
- De kom hit på turistvisum. Sedan när vi bestämt oss för att behålla dem, så sökte vi arbetstillstånd.

Hur var det med tryckta träningskläder; hade ni ordnat med det innan de anlände till Umeå?
- Det där har jag inte riktigt koll på. Men jag har svårt att tänka mig att deras träningskläder var färdigtryckta med tanke på att de bara var tal om provträning till en början...

Enligt uppgift hade ni ordnat med permanenta sittplatser i omklädningsrummet åt dessa spelare, redan innan de kom till klubben.
- (Skratt)...hade vi? Det var mer än vad jag visste. Men vi visste ju om att de skulle komma...

Ni brukar alltså ordna permanenta sittplatser i ert omklädningsrum för alla spelare som kommer på provträning...?
- Nej, men nu visste vi ju att de här spelarna skulle komma. Vi hade goda referensen, av personer vi har förtroende för, och sedan var det, i alla för mig, mer som talade för än emot att de skulle stanna hos oss.

Okej, men då finns det en motsägelse i det du säger. Å ena sidan säger du att det var klart; ni hade ett avtal, goda rekommendationer, med mera. Å andra sidan säger du att det inte var klart; att ni hade spelarna på provträning i Umeå och att ni hade möjligheten att tacka nej.
- Ja, men då har jag uttryckt mig oklart. Vi hade möjlighet att säga nej. Vi levde i den världen att...eller i alla fall jag...levde i den världen att vi kunde avbryta enligt avtalet.

Om jag säger att jag har uppgifter på att det finns en uppgörelse mellan Umeå FC och Djurgården gällande Kamanor, Kallay och Kargbo, vad säger du då?
- Då blir jag tråkig igen...

Varför då?
- Av de skäl jag angivit tidigare. Om, jag säger om, det finns ett avtal mellan oss och någon annan, så är det en affärsuppgörelse. Och en affärsuppgörelse, oavsett om det är en affärsuppgörelse i näringslivet eller i fotbollsvärlden, så tycker jag att det ska stanna mellan parterna som berörs. Köper du det?

Men du hoppas alltså att dessa spelare stannar hela säsongen ut, i enlighet med gällande avtal?
- Absolut.

Om avtalet ska förändras, exempelvis om någon av spelarna får anledning att lämna för en bättre klubb, då vill ni ha ekonomisk ersättning?
- Det får vi se då, om det blir aktuellt. Det är ju egentligen inte några konstigheter, då blir det
ju en förhandling mellan parterna, där vi får hitta en lösning alla är nöjda med. Precis som för alla andra spelare i vår trupp.

En fotbollsvardag

14 maj 2012. Här kunde berättelsen om Djurgårdens och Umeå FC:s hemliga affärer ha tagit slut. Dagen efter att UFC förlorat mot Öster med 0-4, på ett Gammliavallen där tränarduon Stuart Gibson och Örjan Andersson under den efterföljande presskonferensen knäppt sina händer i en öppen bön om spelare med en bättre inställning och om en publik som inte ger upp hoppet. Detta i en fotbollsvardag som många gånger målas i svart eller vitt. En av hemmalagets stora profiler, högerbacken som fick flytta över till vänsterkanten, Mohamed Kamanor, delar tyckarna i två läger. Gjorde han en bra eller dålig insats?
- Det beror på vad man tittar efter, säger Andersson diplomatiskt. Det många ser är hans offensiva initiativ och det är klart, folk gillar ju vad man ser där. Men sedan måste man se hur våra baklängesmål går till. Det är ju på kanterna de får komma runt.Efter att UFC:s sportchef Håkan Bäckström, Djurgårdens chefsscout Khaled El-Ahmad och spelaragenten Patrick Mörk fått möjlighet att tala ut om deras gemensamma affärsrelationer, återstår att be Mohamed Kamanor, Ibrahim Kallay och Albert Kargbo att berätta vad de vet om spelet bakom kulisserna.

- Det kom en man, en scout från Sverige till Sierra Leone för att hälsa på oss i FC Kallon några månader innan vi kom till Umeå, säger Albert, när han tillsammans med Mohamed och Ibrahim sitter i tevesoffan i lägenheten ett stenkast från Gammliavallen och med ena ögat försöker förstå sig på Ryssland-Italien i Hockey-VM. Han besökte våra träningar och matcher och var väldigt trevlig.

"Våra drömmar om att komma till Europa"

Var denne man en person vid namn Khaled El-Ahmad, chefsscout för den svenska klubben Djurgården?
- Ja, det var Khaled, bekräftar Albert och får medhåll av Mohamed och Ibrahim.

Han var trevlig, säger du. Vad pratade ni om?
- Om fotboll och om våra drömmar att komma till en klubb i Europa. Han sa att han skulle försöka hjälpa oss att komma till en klubb i Sverige.

Tiden går, era agenter Chernor Musa Jalloh och Patrick Mörk ordnar en uppgörelse mellan FC Kallon och Umeå FC och du och Mohamed kommer till Sverige och Umeå i början av mars. Vad vet ni om er vistelse i Umeå i det läget?
- Jag är rädd att jag inte förstår din fråga..., säger Mohamed, när Albert förblir tyst.

Var det bestämt hur länge ni skulle stanna i Umeå innan ni kom till Sverige?
- Ja...vi blev tillsagda att göra vårt bästa och visa upp oss i Superettan, så att bättre klubbar blir intresserade, förklarar Albert, innan Mohamed fyller i:
- Vi fick höra att saker kan hända i augusti...

Det är då transferfönstret öppnar. Har ni haft kontakt med Khaled El-Ahmad sedan ni kom till Sverige?
- Nej, inte alls, svarar Albert och Mohamed samtidigt.

"Han berättade om stämningen"

Efter att Albert bekräftat detaljerna kring hans och Mohameds ankomst till Umeå FC, hur väl allt var ordnat och hur de dagen efter ankomsten åkte för att ordna med nya fotbollsskor och vinter- och träningskläder, så fransar samtalet ut och klockan börjar närma sig en timme före midnatt. Ibrahim, som hållit en låg profil, skruvar ner Zouk-musiken som står på i bakgrunden och tar upp den röda tråden.

- Du vet, jag kom till Sverige senare än Albert och Mohamed. När jag landade i Stockholm hade jag en lucka på tolv timmar till dess att mitt flyg till Umeå skulle gå. Khaled tog hand om mig väldigt bra de timmarna. Han tog emot mig på flygplatsen, vi åkte in till city, han visade mig runt och följde mig tillbaka till flygplatsen.

Vad gjorde du och Khaled El-Ahmad och vad pratade ni om i Stockholm?
- Han visade mig deras stadion och den nya arenan som håller på att byggas en bit bort. Han berättade om stämningen på derbyna mellan Djurgården och AIK. Han målade upp bilder i mitt huvud där jag var i huvudrollen. Han sa att det kan bli verklighet om jag fortsätter att utvecklas. Det är därför jag vill lyckas i Umeå FC.

Aldrig njutit så mycket

4 juli 2012. Kallay och Kargbo försöker hålla igång under det veckolånga träningsuppehållet inför omstarten av Superettan. Två dagar tidigare har Kamanor spelat samtliga 90 minuter i hemmavinsten mot Landskrona BoIS, i jakten på fast mark i tabellen. Kallay har fått hoppa in och kämpat hårt för att göra sig själv rättvisa. I slutminuterna har Kargbo, från sin läktarposition, fått se sina landsmän lekfullt passa bollen mellan sig, så som om de varit på sandstranden, i ambitionen att få tiden att gå. Det är ett tydligt fall framåt i deras prestation, inte minst i jämförelse med matchen mot Ängelholms FF 28 maj, då Khaled El-Ahmad studerade sina framtidsprospekt på plats på Gammliavallen.

- Jag har aldrig njutit av att spela fotboll så mycket sen jag kom till Sverige, som i matchen mot Landskrona, säger Kamanor. Samspelet med Ibrahim var fantastiskt, vi spelade som vi alltid gjorde hemma i Sierra Leone.

För Kamanor blir uppehållet annorlunda. Mohamed bjuds ner till Djurgården för att provträna i tio dagar. Han säger att han inte blivit lovad någonting av Djurgården, men att om han gör tillräckligt bra ifrån sig, så kommer Djurgården erbjuda honom ett kontrakt. 

- Nej, jag är inte nervös, jag är upphetsad och lycklig! Det här är min stora chans. Det här är vad jag tränat för i hela mitt liv.

"Det enda jag vill är att spela fotboll"

27 oktober 2012. Kargbo står ensam vid det stora vardagsrumsfönstret i den trerumslägenhet på tredje våningen, som han delat med sina två landsmän och lagkamrater det senaste halvåret. I hallen står resväskorna hem till Sierra Leone packade, med 70 kilos övervikt. Kamanor tog steget över till Djurgården under augustifönstret och Kallay är på resande fot med Umeå FC för den ödesmättade matchen mot bottenkollegan IFK Värnamo i Superettans näst sista omgång.

Albert blickar ut över Umeå universitets campus, där frosten ligger kvar på takens skuggsidor. Hade det inte varit för dessa huskroppar, hade 18-åringen kunnat se den pittoreska konstgräsplanen, där han under våren dunkade in ett vackert mål i en reservlagsmatch. Kargbo fick inte en enda minuts speltid i Superettan och lånades under hösten ut till det lokala division II-laget Umedalen för att få matchning.

Albert vänder sig om och med nedböjt huvud är han osedvanligt fåordig.
- Jag vet inte vad som händer med mig och Ibrahim nu. Ingenting är nog bestämt. Umeå FC säger att de vill att jag ska komma tillbaka redan i januari, så att jag får en hel försäsong med laget. Men jag vet inte hur det blir...så mycket bestäms över mitt huvud.

Hur har den här säsongen i Sverige och Umeå påverkat din tro på att du en dag ska kunna göra lika stor succé som dina landsmän Ibrahim Bangura och Mohamed Bangura?
- Det jag har lärt mig är att det är så många olika saker som påverkar det som händer. Vissa saker kan jag påverka, vissa inte. Det enda jag vill är att spela fotboll. I en klubb där tränarna ger mig chansen att visa vad jag kan. Det spelar ingen roll var i världen den klubben finns.   

Fotnot: 25 november 2012 låter Djurgårdens manager Magnus Pehrsson meddela att Mohamed Kamanor inte får nytt kontrakt med Djurgården. Därmed får Kamanor se sig om efter en ny klubb 2013.
  
Text & foto: Dan W Boter

Calcio (inte verifierad)

lör, 2012-12-15 15:22

1. Grymt reportage!

Enormt intressant!! En helt annan bild av fotbollen än den media annars visar upp! Bra jobb!

Set Pieces (inte verifierad)

lör, 2012-12-15 22:44

2. Håller med föregående talare.

Håller med föregående talare. Matigt reportage, om än inte så oväntad info som kom fram, men väldigt intressant. Ganska logiskt att allsvensk klubb och superettaklubb/div1-klubb har liknande uppgörelser. Kan ju bli en win-win-situation, å andra sidan blir en framgångsrik spelare extremt kortvarig i sen mindre klubben. Övrigt: vad jag hört är Mörk den med bästa "stallet" och en av de mest seriösa agenterna.

Kalle (inte verifierad)

sön, 2012-12-16 20:10

3. Underbar läsning!

Mycket intressant text! Mer av sånt här tack! :)

Davies (inte verifierad)

mån, 2012-12-17 04:34

4. Riktigt bra!

Underbart att läsa lite grävande journalistik! Sker inte ofta nuförtiden...

Andreas (inte verifierad)

mån, 2012-12-17 09:45

5. Bra text, lite mer djup än

Bra text, lite mer djup än vanligt vilket uppskattas. Hoppas på fler liknande repotage. Korrläs dom dock noga innan ni lägger ut, lite jobbigt med småfel här och där på en seriös sajt.

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Premier League-klubben Manchester United kan få nya ägare.Det råder onekligen turbulens hos Manchester United. Cristiano Ronaldo lämnar klubben med omedelbar verkan och samtidigt meddelar klubbens ägare att de kan tänka sig att sälja klubben..

Hos grannarn i Manchester City är det desto lugnare. Tränaren Pep Guardiola sitter med pennan i hande för att skriva på ett kontrakt som innebär att han stannar till och med 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

För tionde året i rad stärker Svenska Spel svensk ungdomsidrott när årets pengar från initiativet Gräsroten betalas ut idag. Sedan starten av Gräsroten har drygt en halv miljard kronor betalats ut till ungdomsidrotten.

I år får 8 567 föreningar i 73 idrotter dela på 35 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta att gå direkt till föreningarnas ungdomsverksamhet och det är Svenska Spels kunder som bestämmer hur pengarna fördelas.

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.