Aranäs petas, men ger inte upp!

Förbundet nobbar Aranäs och låter inte klubben spela kvar i elitserien och det innebär ett mycket kontroversiellt beslut i Svenska Handbollsförbundets liganämnd. Kungsbackaklubben får inte elitlicens för nästa säsong, men Aranäs tänker inte ge sig utan strid.
Tränaren Jerry Hallbäck och ordförande Kaisa Svennberg gladde sig över sponsorstödet om 1,5 miljon kronor. Men nu står det klart att inte tillräckligt med pengar i övrigt har kommit in till klubben. Foto: Bengt Karlsson, Norra Halland

 

Kungsbackaklubben Aranäs har länge brottats med en besvärlig ekonomi. Sponsorer och publik räcker helt enkelt inte till.

Sponsorns 1,5 miljon räckte inte

Krisen var akut alldeles före jul, men då kom räddaren i nöden. Affärsmannen Lars Mathiasson och hans företag gick in med 1,5 miljoner kronor. För att rädda HK Aranäs ekonomi, hette det. Men inte ens det sjusiffriga beloppet räckte.

I dag står det klart att 250 000 kronor finns på kontot – det borde ha varit 1,9 miljoner.

Det är just det som liganämnden slår ned på. Glappet är för stort.

Men de ger sig inte

Men i klubben tänker man inte ge sig.

- Redbergslid och Hammarby har misskött sej i många år, men när nämnden får kritik för att inget göra, då är det lilla Aranäs som straffas, fortsätter Tommy Atterhäll till GP.

Ordförande Kaisa Svennberg är både ledsen och arg:

- För jävligt! tycker ordföranden Kaisa Svennberg.

- Vi har varit öppna och ärliga, försökt jobba med ekonomin, varit på rätt väg, men får inte någon mera chans. Vi har fått ordning på utgifterna, men inte haft tillräckliga intäkter.

Nu agerar också klubben och begär en omprövning hos handbollsförbundet.

 - Vi har faktiskt inte veta varför just vi drabbas medan andra klubbar klarar sig, säger Svennberg.

Stark gemenskap

Gemenskapen i klubben är omfattande och det bevisas av det som i december när alla kontrakt hävdes.

Tre man flyttade, övriga stannade med nya och sämre villkor, men svetsades samman ännu mera och ordnade nytt elitseriekontrakt, bl a tack vare segrar i de fyra sista matcherna.

- Vi har spelat gratis, klubben har sanerats och vi har bättre koll på ekonomin än många andra lag i elitserien. Så får vi den här dolken i ryggen. Ska någon avgå, är det den där nämnden som bestämmer, tycker Tommy Atterhäll.
Visste ni förresten att HK Aranäs är världens näst största handbollsförening efter Sävehof i Partille om man räknar till antal lag och spelare.

Aranäs plats i kvalet får elitseriejumbon Irsta Västerås, men allsvenska tvåan Önnered protesterar och menar att de är berättigade den platsen.

Första gången ett lag petas

Beslutet i liganämnden är unikt. Aldrig under elitlicensens granskning i åtta år har en klubb uteslutits. Det sker också i en stund när både Redbergslid och Hammarby har kraftiga ekonomiska underskott.

Ett intensivt arbete i båda föreningarna har dock gett ett mycket bra resultat.

I synnerhet i Hammarby som så sent som i februari saknade 1,5 miljoner kronor och fick tiden fram till den 30 april att hitta en lösning. I dag har Bajen skrapat ihop 1 150 000 kronor!

Insamling vid SM-finalen

Vid söndagens bandyfinal gick supportrar runt med insamlingsbössor och bara den insatsen gav 80 000 kronor.

Redbergslid har också haft ett tungt ok i form av ett minus om 2,5 miljoner kronor som sakta har vuxit de senaste fem åren. Liganämnden krävde att klubben skulle bearbeta den skulden.

Enligt kassören Thorild Berg har en halv miljon skalats årligen och den sista femtedelen ska kunna vara borta till den 30 april. Därför tror liganämnden även på Redbergslid.

Nu avslöjas att ett svenskt konsortium med flera sports tech-bolag köper en fotbollsklubb från Gibraltar, med ett lag som spelar i den högsta, inhemska ligan.

- Med närheten till både Spanien och Portugal finns möjligheten att utveckla och förädla talanger, både inhemska och utifrån, betonar Pär Magnus Roos, delägare och initiativtagare till ägargruppen. Han är den som har samlat ett kapital om närmare 40 miljoner kr. 

Eskilstuna Golfklubb satsar tufft. Nyligen togs det nya klubbhuset i bruk och inom den närmaste tiden också det 18:e nya signaturhålet.

Men smakar det så kostar det. I dagsläget ligger notan på i runda tal 40 miljoner kronor.

Och man är inte på långa vägar framme vid målet.

Nu duger det minsann att spela på hemmaplan. Mikael Ymer som sa nej till spel i Båstadtennisen har gett klartecken till Stockholm Open. 15-23 oktober 2022. Tillsammans med turneringens Tournament Director, Thomas Enqvist, har han dessutom signat för två år. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Discoverys tittar har betalat för att se allsvskan och Superettan. Nu plötsligt kommer beskedet att Kunderna hos CMore kan göra det samma. – titta på svensk elitfotboll.

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.