Aranäs petas, men ger inte upp!

Förbundet nobbar Aranäs och låter inte klubben spela kvar i elitserien och det innebär ett mycket kontroversiellt beslut i Svenska Handbollsförbundets liganämnd. Kungsbackaklubben får inte elitlicens för nästa säsong, men Aranäs tänker inte ge sig utan strid.
Tränaren Jerry Hallbäck och ordförande Kaisa Svennberg gladde sig över sponsorstödet om 1,5 miljon kronor. Men nu står det klart att inte tillräckligt med pengar i övrigt har kommit in till klubben. Foto: Bengt Karlsson, Norra Halland
Annons

 

Kungsbackaklubben Aranäs har länge brottats med en besvärlig ekonomi. Sponsorer och publik räcker helt enkelt inte till.

Sponsorns 1,5 miljon räckte inte

Krisen var akut alldeles före jul, men då kom räddaren i nöden. Affärsmannen Lars Mathiasson och hans företag gick in med 1,5 miljoner kronor. För att rädda HK Aranäs ekonomi, hette det. Men inte ens det sjusiffriga beloppet räckte.

I dag står det klart att 250 000 kronor finns på kontot – det borde ha varit 1,9 miljoner.

Det är just det som liganämnden slår ned på. Glappet är för stort.

Men de ger sig inte

Men i klubben tänker man inte ge sig.

- Redbergslid och Hammarby har misskött sej i många år, men när nämnden får kritik för att inget göra, då är det lilla Aranäs som straffas, fortsätter Tommy Atterhäll till GP.

Ordförande Kaisa Svennberg är både ledsen och arg:

- För jävligt! tycker ordföranden Kaisa Svennberg.

- Vi har varit öppna och ärliga, försökt jobba med ekonomin, varit på rätt väg, men får inte någon mera chans. Vi har fått ordning på utgifterna, men inte haft tillräckliga intäkter.

Nu agerar också klubben och begär en omprövning hos handbollsförbundet.

 - Vi har faktiskt inte veta varför just vi drabbas medan andra klubbar klarar sig, säger Svennberg.

Stark gemenskap

Gemenskapen i klubben är omfattande och det bevisas av det som i december när alla kontrakt hävdes.

Tre man flyttade, övriga stannade med nya och sämre villkor, men svetsades samman ännu mera och ordnade nytt elitseriekontrakt, bl a tack vare segrar i de fyra sista matcherna.

- Vi har spelat gratis, klubben har sanerats och vi har bättre koll på ekonomin än många andra lag i elitserien. Så får vi den här dolken i ryggen. Ska någon avgå, är det den där nämnden som bestämmer, tycker Tommy Atterhäll.
Visste ni förresten att HK Aranäs är världens näst största handbollsförening efter Sävehof i Partille om man räknar till antal lag och spelare.

Aranäs plats i kvalet får elitseriejumbon Irsta Västerås, men allsvenska tvåan Önnered protesterar och menar att de är berättigade den platsen.

Första gången ett lag petas

Beslutet i liganämnden är unikt. Aldrig under elitlicensens granskning i åtta år har en klubb uteslutits. Det sker också i en stund när både Redbergslid och Hammarby har kraftiga ekonomiska underskott.

Ett intensivt arbete i båda föreningarna har dock gett ett mycket bra resultat.

I synnerhet i Hammarby som så sent som i februari saknade 1,5 miljoner kronor och fick tiden fram till den 30 april att hitta en lösning. I dag har Bajen skrapat ihop 1 150 000 kronor!

Insamling vid SM-finalen

Vid söndagens bandyfinal gick supportrar runt med insamlingsbössor och bara den insatsen gav 80 000 kronor.

Redbergslid har också haft ett tungt ok i form av ett minus om 2,5 miljoner kronor som sakta har vuxit de senaste fem åren. Liganämnden krävde att klubben skulle bearbeta den skulden.

Enligt kassören Thorild Berg har en halv miljon skalats årligen och den sista femtedelen ska kunna vara borta till den 30 april. Därför tror liganämnden även på Redbergslid.

Padelverket som grundades 2016 blir en del av Padel United. Via den sammanslagningen uppstårStockholms största padelaktör n. Fusionen innebär en tydlig satsning på att göra padel tillgängligt för alla och siktet ärinställt på att starta padelverksamhet i hela Sverige

Är det en ny affärsidé, eller..?För att nyttja entréhallen vid Tegera arena som vaccinationscentral tar Leksands IF 3 000 kr per dag. Några mil bort väljer Smedjebackens kommun  att inte ta en krona i betalning för att att regionen ska kunna använda Barken Arena i samma syfte.

I Kil strax nordväst om Karlstad välkomnar golfklubben nyanlända med öppna i armar – i samarbete med ortens språkcafé som blir navet i en satsning för att få nyanlända att komma in bättre i samhället genom golfanläggningen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Rådgivnings- och revisionsföretaget EY blir ny huvudpartner till Svensk Innebandy. Det signerade avtalet sträcker sig över 2023 och innebär att EY blir huvudpartner för de svenska landslagen, de allsvenska serierna, SM-finalen samt officiell partner för Svenska Cupen. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

IFK Göteborg förstärker truppen med Marek Hamsik – en sensationell övergång och av många betraktad som allsvenskans fräckaste värvning genom tiderna.

 Denoch slovakiske storstjärnan kom till Göteborg på söndagen, undersöktes av läkare på måndagen då han också besökte Kamratgården och skrev sedan på ett sex månader långt kontrakt med IFK.