Leksands kommun tjänade 25 miljoner

Löftet om att stötta hockeyklubben med föreningsbidrag och hyreshöjning slipper nu Leksands kommunen undan och sparar drygt 25 miljoner kronor. Samtidigt räknar klubben med 35 miljoner i nya intäkter.
Leksands IF är tillbaka i elitserien och miljonrullningen tar fart igen. Bara det att Leksands kommun plötsligt har sparat 25 miljoner kronor...


2011 beslutade kommunen om en räddningsinsats för att hjälpa föreningen. I fem år skulle Leksands IF få 1 miljon kronor i extra föreningsbidrag. En dryg miljon är betald, men här sparar kommunen cirka 3,5 miljoner.

Avtalen samlar damm

Som om inte det var nog gav kommunen ett nytt löfte i höstas. Då tecknades ett tioårigt avtal där kommunen skulle betala 2,5 miljoner kronor årligen i högre hyra i Tegera Arena i tio år.

Båda avtalen hade tillägget att utbetalningarna skulle upphöra om laget lyckades nå elitserien. Så nu ligger de papperna och samlar damm.

I dag kan politikerna pusta ut. Och inför eventuella nya kriser och böner om hjälp svarar kommunalrådet Ulrika Liljeberg:

Nya pengar

- Jag skulle inte råda dem att komma med en sådan..., erkänner hon i Dalarnas Tidningar

I klubben fortsätter ett hårt arbete för att styra upp ekonomin.

Intäkterna som nyblivet elitserielag innebär cirka 35 miljoner via TV-intäkter, centrala sponsorer samt ett ökat lokalt intresse.

Salo ligger lågt

- Vi vet vad tv-avtalet ger och vi tror att vi kommer att få en större publik och större reklamintäkter. Om man tittar på elitserielagen så ligger de på över hundra miljoner. Vi har legat på runt 70 nu. Det finns potential att växa, säger Leksands IF:s ordförande Sven Rosén.

Vinterns spelbudget låg på cirka 20 miljoner kronor, men sportchefen Tommy Salo är inte så övertygad om att det ska behöva bli så värst mycket dyrare nästa år.

- Vi har 20 riktigt bra hockeyspelare. Det är inte säkert att det behövs så mycket mer pengar. Jag har en bra trupp och jag vill satsa på den, säger han.

Hoten avlägsna

Kvalserien blev i både sportsligt och ekonomiskt avseenden en succé. Hemmamatcherna gav cirka 7 miljoner i intäkter.

Hoten om konkurs och utebliven elitlicens förefaller avlägsna.

- Vår elitlicens är inte hotad, fastslår Sven Rosén till Dala-Demokraten.

"Inga problem"

- Vi kommer att ha en ekonomi i balans redan i april 2013. Vi kommer att visa en stark balansräkning, en mycket stark skulle jag vilja säga.

Om klubben tvingas in i ett kontrollår måste föreningen uppvisa en ekonomi i balans den 30 april 2014. I annat fall säger reglerna att degradering gäller.

- Vi kommer att ha en ekonomi i balans redan den sista april 2013. En stark balansräkning, en mycket stark skulle jag vilja säga. Elitlicensen är inte alls hängande i luften, säger Sven Rosén

Bernt Sturk (inte verifierad)

tors, 2013-04-04 09:13

1. Leksand

Det svänger, positivt och glädjande.

IIHF (inte verifierad)

tors, 2013-04-04 13:04

2. Bara i Sverige där

Bara i Sverige där skattefiffel och manipulering lönar sig. Leksand är utan tvivel en stor skam inom hocketsverige.

Tjarles (inte verifierad)

tors, 2013-04-04 14:37

3. Låter som en del Brynäsgnäll

Låter som en del Brynäsgnäll här...

ot (inte verifierad)

tors, 2013-04-04 22:16

4. skola

Då borde ju leksands kommun öppna skolan som enligt okunniga stängdes pga LIF.

JP (inte verifierad)

lör, 2013-04-06 18:25

5. leksand upp ur askan

jag är ju inte 100 insatt i alla turer gällande leksand. Bor sj i luleå där kommunen ofta får kritik för alla "bidrag" som delas ut till Luleå Hockey, LF Basket och Northland Basket. jag har vid några tillfällen bett journalister räkna på netto inkomst/förlust när man räknar kommunalskatter från de anställda, lokal uppköp som klubbarna gör, hotellnätter, rest besök i samband med matcher mm. Tror nog att Luleås elitidrott är en fin mjölkko för kommunen. O glöm inte all reklam som staden får... när får vi se en neutral redovisning av detta?

Undrar... (inte verifierad)

sön, 2013-04-07 19:26

6. LIF söker.....

Såg att LIF söker en ny ekonomiansvarig. Vem f-n vågar ta den tjänsten

Juha (inte verifierad)

tis, 2013-04-09 10:06

7. Leksands IF

Som svar till IIHF ( In I Helvete Förbannad ? ) Skatteplanering och smart taktik kallas det om man håller sig inom lagen. Skam? Ja, jisses, då får du dra upp VARENDA idrottsförening som har bolagiserat sig eller delar av sin verksamhet. Titta dig runt istället för att stirra dig blind. ;-)

Juha (inte verifierad)

tis, 2013-04-09 10:09

8. Ekonomiansvarig

Den som söker och får DEN tjänsten får ett underbart jobb med MASSOR av positiva människor runt sig samt en ekonomi som redan är i balans! ÄR inte det underbart! Lite roligt att läsa alla domedagsprofeter som får äta sina sura spyor nu..

Juha (inte verifierad)

tis, 2013-04-09 10:12

9. Apropå okunniga ja..

LÄS PÅ.. innan du skriver att andra är okunniga.. Det svikande elevunderlaget i nämnda skola, gjorde att skolan skulle läggas ner.. inte LIF.

ot (inte verifierad)

tis, 2013-04-09 13:44

10. re. juha

Du får nog läsa mitt inlägg en gång till. Jag skriver att okunniga hävdar att skolan lades ner pga LIF.

Juha (inte verifierad)

tis, 2013-04-09 17:12

11. Skolan

Sorry.. :-)

Plock (inte verifierad)

ons, 2013-04-10 10:10

12. Mas-Tradera.

Jag har en gatstump å sälja? Högsta bud från Leksands kommun-fifflare?

Plock (inte verifierad)

ons, 2013-04-10 10:39

13. Mas-Tradera.

"Om klubben tvingas in i ett kontrollår.." Dom åkte på kontrollår redan gångna säsongen när dom började fiffla med gatstumpar å lönegaranti.

Juha (inte verifierad)

ons, 2013-04-10 13:49

14. Plockgodis

Du har inte fattat grejen förstår jag "Plock". LÄS på innan du uttalar dig. Det framstår som nonsens annars och du åker med i samma slev av ... nonsens. Är du en bitter Morait tro eller helt enkelt bara ....okunnig? :-)

Plock (inte verifierad)

ons, 2013-04-10 14:01

15. Mas-Tradera.

Jag har läst på. Det är väldigt enkelt, Fiffel-Leksand! Men ni kan ju fortsätta med struts-mentaliteten eller Jehovas-stuket. Sen kan ni ta å skicka tillbaka socialbidraget till oss glada Gnagare ni snyltar till er. Våra pengar ska stödja skola, vård å omsorg, inte Fiffel-klubben. :)

Juha (inte verifierad)

tors, 2013-04-11 00:00

16. Ditt återupprepande mantra..

blir ju inte mer rätt, ju fler ggr du skriver det. :-) OM du läst på, vilket du tydligen inte ens fattade ATT du skulle göra, så hade du haft kunskap om hur saker är i samhället. Du pratar om socialbidrag och ja, det verkar ju ligga dig närmast, så du får leva med den tron. En eloge till dig ändå för att du stavar rätt.. eller nä, du klarade f-n inte ens det! ;-) Nu lägger jag inte en sekund till på dig utan kommer att njuta av Leksands IF i Elitserien till hösten.

Tjarles (inte verifierad)

tors, 2013-04-11 10:55

17. gnaget

Era pengar har väl snart eran "firma" lurat till sig nu när dom håller på och ta över klubben så ni kanske behöver allt stöd ni kan få. Finns det nån trottoarbit i närheten av Sergels torg så kan jag köpa den

Plock (inte verifierad)

fre, 2013-04-12 19:03

18. :)

Juha-Tjarles/ Humle å dumle är stor humor. Man skulle aldriiiig tro att ni är "rednecks" :D

Göran Lantz (inte verifierad)

fre, 2013-04-12 20:00

19. Hur var/är AIK:s ekonomi?

Jag vill minnas hur AIK Hockey:s ordförande pratade om hur nära AIK hockey var konkurs. Den 18:e dec 2009 gick han ut och pratade om hur en kommande nyemission var tvungen att lyckas, annars skulle det bli konkurs. Då hade spelarlönerna frysts, man pratade om att gå med i KHL för att överleva, man hade ett antal betalningsanmärkningar och kronofogden efter sig, de var skyldiga Solna Kommun miljoner för bl a obetalda hyror i Ritorpshallen. Sen räddades AIK Hockey då av gong-gongen genom att oväntat ta klivet upp i elitserien, hockeyligans miljoner räddade dem då från konkurs. Nu börjar ekonomisk verklighet komma ikapp igen. En redan snål spelarbudget måste bantas med 7 milj till kommande säsong. Många säger redan att AIK kommer att få svårt att klara sig kvar. Stockholmshockeyn har mröka förutsättningar ekonomiskt på både kort och lång sikt eftersom de bara är hyrsgäster i sina arenor och inte kan få de inkomster som andra klubbar med egna arenor kan få. Jag skulle nog inte ta så stora ord i min mun om jag var AIKare, men blygsamhet har ju aldrig varit deras signum

#73 (inte verifierad)

lör, 2013-04-13 12:12

20. Nej, det blir inte ens det, sörru...

Det blir inget kontrollår ens, förutsatt att LIF kan presentera ett positivt eget kapital - och det kommer de att kunna. Kontrollår var den där fega Stefan Bengtssons dröm/förhoppning och så kommer det med all säkerhet att bli, men det påverkar inte Leksand. Regler kan aldrig gälla retroaktivt och regeln finns ännu inte... Läs gärna denna. Ett dråpslag för alla, inkl denna blogg eller vad det nu är som går med förhoppningen att LIF ska vägras licens och/eller flyttas ner... Det är två nya lag i ES i höst och ett av dem heter Leksands IF. Ja, nygammalt då... http://dalademokraten.se/2013/04/12/darfor-har-leksand-klarat-elitlicensen/

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

SM-veckan är etablerad i Sverige, Både vinter och sommar därtill. Nu kommer EM-veckan. Europeiska idrottsmän och kvinnor tävlar i nio olika sporter om medaljer11-21 augusti i München. Grenarna är friidrott, beachvolleyboll, kanot, cykel (BMX freestyle, landsväg och MTB CC), artistisk gymnastik, rodd, klättring, bordtennis och triathlon.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.