Så här ser ekonomin ut i Allsvenskan

Malmö FF är fortfarande Sveriges rikaste fotbollsklubb med ett eget kapital på 92,2 miljoner kronor. Totalt var omsättningen i Allsvenskan 1.272,1 miljarder kr. Men två klubbar är lindansare och en lever farligt...
Peter Gerhardsson är tränare i Häcken som i fjol inte bara stod för en sportsligt succé utan också förstärkte klubbkassan med 12,8 miljoner kronor.Foto: Adam Ihse, Scanpix

 

Det är Svenska Fotbollförbundet som har sammanställt ekonomin för 2012 bland de allsvenska lagen.

1.272,1 miljarder är alltså omsättningen, att jämföra med 1.295,4 miljoner året innan. Och på sista raden, dvs resultatet  blev det ett underskott om -24,6 miljoner mot ett överskott om 5,8 miljoner kronor för 2011.

Minskat eget kapital

Noterbart är att spelaromsättningsnetto visade ett överskott på 14,1 miljoner, men det är blygsamt jämfört med 95,4 miljoner för 2011.

Den genomsnittliga spelarlönen uppgick till 63 758 kr/månad vid en tolv-månaders anställning och antaget 24 spelare i snitt per allsvensk spelartrupp. Motsvarande siffror 2011 var 57 595 kronor. Notera nu att så kallad sign-on fees till spelare ingår i kalkyl.

Klubbarna egna kapital minskade från 353,7 miljoner till 321,7 miljoner.

Tre klubbar tvingades rapportera om ett negativt eget kapital, GAIS -11,6 miljoner, GIF Sundsvall -1,9 miljoner och Mjällby AIF - 1,1 miljoner.

GAIS under hård press

GAIS är illa ute och har så varit i drygt ett halvår. Men göteborgarna gör stora ansträngningar och börjar se ljuset vid horisonten.

Klubben måste nu upprätta ett periodiserat bokslut per den 31 augusti och då gäller att siffrorna är både bra och trovärdiga inför fortsättningen. Däremot har både Mjällby och Gif Sundsvall fått sin handlingsplaner godkända.

Om GAIS har det svårt så har grannen i Göteborg betydligt lättare. Ingen annan klubb i landet visade ett större överskott än Häcken. Hisingen-klubben kunde lägga 12,8 miljoner till besparingarna och och har nu 58 miljoner i eget kapital.

Här imponeras alla av betydelsen av Gothia Cup. Turneringen omsatte 75 miljoner 2012 mot 61,2 miljoner året innan.

Kalmar har stark kassa

Rikast är Malmö FF. Dryga 80 miljoner kom MFF till godo när Zlatan Ibrahimovic flyttade söderut och de pengarna utgör grunden för klubbens kapital om 92,2 miljoner.

Samtidigt ska betonas hur Kalmar FF byggt resurser och lite av en kulmen uppstod i och med tillgången till nya Guldfågeln Arena. Klubben har nu 62,9 miljoner i eget kapital.

Men skillnaderna är stora i Allsvenskan, riktigt, riktigt stora.

Syrianska långt bakom

Syrianska har 24,1 miljoner i omsättning. Malmö FF 165,7 miljoner.

Klubbarna har ett genomsnitt i intäkter om 79,5 miljoner.

Sex klubbar har intäkter över 100 miljoner.

Sex klubbar har intäkter under 100 miljoner.

Här kan du själv ladda ned ekonomianalysen

Fakta

• Totala intäkter samtliga klubbar 1.272,1 mkr (2011: 1.295,4 mkr)
• Resultat sammantaget allsvenska klubbarna -24,6 mkr ( 2011: +5,8 mkr)
• Varav spelaromsättningsnetto + 14,1 mkr (2011: + 95,4 mkr)
• Eget kapital + 321,7 m kr ( 2011: +353,7 mkr)
• Negativt eget kapital i GAIS -11,6 mkr, GIF Sundsvall -1,9 mkr och Mjällby AIF - 1,1 mkr. Övriga klubbar redovisade positivt eget kapital
• Balansomslutning 1.932 mkr (2011: 1.198 mkr)
• Balanslikviditet + 1,2 ( 2011: 1,4 )
• Personalkostnadernas andel av intäkter 51 % ( 2011: 47 %)

Vårdbolaget Doktor.se har köpt upp en digital medicinsk tjänst som ger företaget en tung position i idrottsvärlden. 

 Det är paret Matilda Lundblad, läkare i allsvenska Elfsborg och medlem i Fotbollförbundets medicinska kommitté samt Frida Lundblad, tidigare elitspelare i fotboll och futsal i Göteborg som säljer en digital medicinsk tjänst för att fastställa diagnoser.

Riksidrottsförbundet kräver besked om elstöd i ett riktat brev till M, KD, SD och L. Samtidigt intensifieras samverkan med RF:s länsdistrikt för att starta dialog med kommunerna runt om i landet.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.