Mångmiljonaffärer i AIK och Djurgården

Samma dag som Djurgårdens ledare och fans försöker hämta sig från tidernas miljonsmäll kan AIK presentera en huvudsponsor som laddar in runt 6 miljoner kronor.
Det gäller att Djurgårdens nya tränare Per Olsson får ordning på laget till den allsvenska starten. Klubben behöver varje entrékrona som man kan komma över efter det bedrövliga fjolåret. Mångmiljonförlusten sätter sina spår och det är något som också sportchefen Bosse Andersson i bakgrunden, måste leva med. Foto: Erik Mårtensson

 

Det är bara några veckor kvar till den allsvenska starten och klubbarna kämpar. Det krävs krafttag lite varstans för att få ordning på spelet – och ekonomin.

Merparten av klubbarna tvingas konstatera att fjolåret slutade med ett underskott på minst 2 miljoner kronor. Allra värst är Elfsborg  med -12 miljoner kronor och Djurgården på -27 miljoner.

Räddades av fansen

Djurgården räddades av att fansen och andra välvilliga bidrog med smått fantastiska 15 miljoner via olika insamlingar under 2013. 

Det var en dyster ekonomirapport från klubbens årsmöte tidigare i veckan.

- Vi är besvikna, säger Djurgårdens ordförande Lars-Erik Sjöberg som tvingas konstatera att det försvann mer än 2 miljoner kronor i månaden.

Hur kunde det ske?

För få åskådare och för få sponsorer, är en del av förklaringen. Flytten till Tele2 Arena anges också som ett skäl, likaså ökade kostnader för spelartruppen och bevakning vid matcherna.

Svea ökar inatsen

I AIK är glädjen desto större. Svea Ekonomi har efter tre år som officiell samarbetspartner valt att ta steget upp och bli huvudsponsorer tillsammans med Åbro och adidas.

Svea Ekonomi har tecknat ett avtal med klubben som gäller till och med 2015 och bör ligga på runt 6 miljoner kronor per år. Samtidigt framkommer att Peab backar från ett mångårigt stort sponsorsamarbete med AIK.

- Det känns oerhört kul att Svea Ekonomi nu blir en av våra huvudsponsorer. Det är ett starkt företag med en oerhörd kompetens som vi idag nyttjar för bland annat delbetalning av våra årskort, säger Niklas Nestlander, kommersiell chef på AIK Fotboll.

- Vi är ett företag med våra rötter i Solna och då är det helt naturligt att vidareutvecklas tillsammans. Särskilt nu när både vi och AIK har hela Europa som spelplan, säger Lennart Ågren, VD Svea Ekonomi.

Thomas Ejderhov

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Idrotten och idrottsfrågorna tar plats i Almedalen. Ordentligt med plats,dessutom. Årets vecka innebär faktiskt ett rekord. Idrotten har nog aldrig synts så mycket i Almedalen och Visby som 2022. 

Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.