Mångmiljonaffärer i AIK och Djurgården

Samma dag som Djurgårdens ledare och fans försöker hämta sig från tidernas miljonsmäll kan AIK presentera en huvudsponsor som laddar in runt 6 miljoner kronor.
Det gäller att Djurgårdens nya tränare Per Olsson får ordning på laget till den allsvenska starten. Klubben behöver varje entrékrona som man kan komma över efter det bedrövliga fjolåret. Mångmiljonförlusten sätter sina spår och det är något som också sportchefen Bosse Andersson i bakgrunden, måste leva med. Foto: Erik Mårtensson

 

Det är bara några veckor kvar till den allsvenska starten och klubbarna kämpar. Det krävs krafttag lite varstans för att få ordning på spelet – och ekonomin.

Merparten av klubbarna tvingas konstatera att fjolåret slutade med ett underskott på minst 2 miljoner kronor. Allra värst är Elfsborg  med -12 miljoner kronor och Djurgården på -27 miljoner.

Räddades av fansen

Djurgården räddades av att fansen och andra välvilliga bidrog med smått fantastiska 15 miljoner via olika insamlingar under 2013. 

Det var en dyster ekonomirapport från klubbens årsmöte tidigare i veckan.

- Vi är besvikna, säger Djurgårdens ordförande Lars-Erik Sjöberg som tvingas konstatera att det försvann mer än 2 miljoner kronor i månaden.

Hur kunde det ske?

För få åskådare och för få sponsorer, är en del av förklaringen. Flytten till Tele2 Arena anges också som ett skäl, likaså ökade kostnader för spelartruppen och bevakning vid matcherna.

Svea ökar inatsen

I AIK är glädjen desto större. Svea Ekonomi har efter tre år som officiell samarbetspartner valt att ta steget upp och bli huvudsponsorer tillsammans med Åbro och adidas.

Svea Ekonomi har tecknat ett avtal med klubben som gäller till och med 2015 och bör ligga på runt 6 miljoner kronor per år. Samtidigt framkommer att Peab backar från ett mångårigt stort sponsorsamarbete med AIK.

- Det känns oerhört kul att Svea Ekonomi nu blir en av våra huvudsponsorer. Det är ett starkt företag med en oerhörd kompetens som vi idag nyttjar för bland annat delbetalning av våra årskort, säger Niklas Nestlander, kommersiell chef på AIK Fotboll.

- Vi är ett företag med våra rötter i Solna och då är det helt naturligt att vidareutvecklas tillsammans. Särskilt nu när både vi och AIK har hela Europa som spelplan, säger Lennart Ågren, VD Svea Ekonomi.

Thomas Ejderhov

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Obstacle course racing, som är samlingsnamnet för tävlingar som Tough Viking och Spartan, och tro det eller ej, de är på väg in i idrottens finrum. Mycket talar för att OCR gör sin debut i olympiska spelen 2028 i Los Angeles. Vägen dit sker genom en bakdörr, nämligen som en av grenarna i Modern femkamp.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.